Δημιουργούν και σκοράρουν αμφότερες
Μονός αγώνας για τη φάση των «16». Σε περίπτωση ισοπαλίας στο 90λεπτο, ακολουθεί παράταση και -αν χρειαστεί- η διαδικασία των πέναλτι. Η ομάδα που θα προκριθεί θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Αργεντινή - Αίγυπτος στα προημιτελικά. Ο αγώνας γίνεται στο στάδιο BC Place του Βανκούβερ.
* Οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν πριν από 32 χρόνια στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. με την Κολομβία να επικρατεί 2-0 αλλά να μην προκρίνεται από τον όμιλο σε αντίθεση με την Ελβετία. Από μία νίκη έχουν αμφότερες σε φιλικά (3-2 οι Ευρωπαίοι το 1991, 3-1 οι Νοτιοαμερικανοί το 2007), ένα ματς έληξε ισόπαλο (2-2 το 1985).
ΕΛΒΕΤΙΑ
Πήρε με άνεση την πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης επικρατώντας 2-0 της Αλγερίας. Το γρήγορο γκολ του Εμπολό, μόλις στο 10’ απέβαλλε το άγχος από την ομάδα του Γιακίν, που κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο και οριστικοποίησε την πρόκριση όταν ο Ντογιέ σκόραρε στο 46’. Ήταν η πρώτη φορά που διατήρησε ανέπαφη την εστία της έπειτα από πέντε αγώνες και το έβδομο ματς χωρίς ήττα.
Μοναδική παραφωνία στην σοβαρή και ουσιαστική πορεία της έως τώρα, αποτέλεσε το 1-1 της πρεμιέρας κόντρα στο Κατάρ αποτέλεσμα οπωσδήποτε πλασματικό καθώς έφτασε να έχει 26 τελικές και 3.20xGoals. Όσα γκολ έχασε σε εκείνο το ματς τα πέτυχε στο 4-1 επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που ακολούθησε. Στη συνέχεια το 2-1 επί των Καναδών έφερε την πρώτη θέση στον όμιλο.
Η Ελβετία αναζητά την πρόκριση σε προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1954. Τότε ως διοργανώτρια χώρα, έφτασε τους «8» για να αποκλειστεί από την Αυστρία με σκορ πόλο (7-5) παρότι είχε προηγηθεί με 3-0. Το 4-2-3-1 λειτουργεί εξαιρετικά για την ώρα. Αμύνεται με πειθαρχία, διατηρεί τον έλεγχο του ρυθμού στη μεσαία γραμμή χάρη στην εμπειρία των παικτών της και παίρνει το μάξιμουμ από το ταλέντο και τις ικανότητες των μεσοεπιθετικών.
Αγωνιστικά Νέα: Σοκ με τον τραυματισμό του 20χρονου MVP επιθετικού χαφ Μαντζάμπι (4/3, 2 ασίστ), καθώς σύμφωνα με την ελβετική Blick χτύπησε στο γόνατο, απέφυγε μεν τη σοβαρή ζημιά αλλά δεν υπολογίζεται για το σημερινό. Από την προπόνηση αποχώρησαν επίσης ο πολύτιμος εξτρέμ Βάργκας (4/2, 1 ασίστ) και ο αναπληρωματικός χαφ Σο (2/1 ασίστ), αμφότεροι δίνονται εξαιρετικά αμφίβολοι. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί επίσης η συμμετοχή του μέσου Έμπιστσερ (4/0) και του στόπερ Χάκες (2/0), προλαβαίνει ο δεξιός μπακ χαφ Ζακάρια (2/0) που αντικαταστάθηκε στο τελευταίο ματς. Ο Κόμπελ σταθερή αξία στην εστία, Ζακάρια ή Βίντμερ δεξιά, Ροντρίγκες αριστερά, Ελβέντι και Ακάντζι το δίδυμο στα στόπερ. Οι 34χρονοι Φρόιλερ και Τσάκα στον άξονα, Ντογιέ, Βάργκας ή Όκαφορ στις πτέρυγες, σε ρόλο ελεύθερου μεσοεπιθετικού πιθανότατα ο Ρίντερ ως αντί- Μαντζάμπι, σε θέση φορ ο Εμπολό.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κομπέλ (Ντόρτμουντ), Εμβογκό (Λοριάν), Κέλερ (Γιουνγκ Μπόις)
Αμυντικοί: Ακάνζι (Ίντερ), Χάκες (Στουτγκάρδη), Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Αμέντα (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Μουχάιμ (Αμβούργο), Κομέρτ (Βαλένθια), Ροντρίγκεζ (Μπέτις), Βίντμερ (Μάιντς)
Μέσοι: Μανζάμπι (Φράιμπουργκ), Τζαχάρι (Μίλαν), Ζακάρια (Μονακό), Τσάκα (Σαουθάμπτον), Φρόιλερ (Μπολόνια), Φάσναχτ (Γιούνγκ Μπόις), Αμντούνι (Μπέρνλι), Σόου (Σεβίλλη), Έμπιστσερ (Πίζα)
Επιθετικοί: Εντόι (Νότιγχαμ Φόρεστ), Όκαφορ (Λιντς), Εμπολό (Ρεν), Βάργκας (Σεβίλλη), Ρίντερ (Άουγκσμπουργκ), Ίτεν (Φορτούνα Ντίσελντορφ)
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Φρόντισε να επιβεβαιώσει από νωρίς την αγωνιστική ανωτερότητά της κόντρα στη Γκάνα, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, τελικά επικράτησε με το «φτωχό» 1-0. Δίκαια πήρε το εισιτήριο για τους «16», το σκορ την αδικεί με το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση να πετυχαίνει στο 14’ ο Αρίας. Ανασταλτικά ήταν και πάλι οργανωμένη, δεν επέτρεψε πολλές φάσεις και διατήρησε σε τρίτο συνεχόμενο ματς ανέπαφη την εστία.
Οι «Los Cafeteros» άνοιξαν λογαριασμό με το 3-1 επί του Ουζμπεκιστάν, πριν καταγράψουν και δεύτερη νίκη με 1-0 επί της Λ. Δ. του Κονγκό. Στο τρίτο ματς με τους Πορτογάλους ήταν καλύτεροι στο σύνολο της αναμέτρησης, πήραν άνετα την «λευκή» ισοπαλία, θα μπορούσαν και τη νίκη καθώς κατέγραψαν σχεδόν διπλάσιες ευκαιρίες (25 έναντι 13) από την αντίπαλό τους.
Η Κολομβία έφτασε για μια και μόνη φορά στα προημιτελικά της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014. Τότε είχε αποκλειστεί από την Βραζιλία 2-1 με τον Χάμες Ροντρίγκες, να μειώνει με πέναλτι λίγο πριν από το τέλος. Ο 60χρονος Αργεντινός ομοσπονδιακός τεχνικός Νέστορ Λορέντσο, που συμπληρώνει αύριο τέσσερα χρόνια στον πάγκο της χώρας, θα βασιστεί ξανά στο επιθετικό, γρήγορο και κυριαρχικό ποδόσφαιρο δίνοντας μεγάλο βάρος στις προωθήσεις του δεξιού μπακ Μουνιός και στη δημιουργία των ποιοτικών ακραίων μεσοεπιθετικών με στόχο να διασπάσει την κλειστή άμυνα της Ελβετίας.
Αγωνιστικά Νέα Ο 33χρονος φορ Κόρντομπα (3/0) που ξεκίνησε βασικός στα δύο τελευταία ματς, τραυματίστηκε μόλις στο 8’ της αναμέτρησης με την Αλγερία και χάνει το υπόλοιπο της διοργάνωσης. Στη θέση του θα ξεκινήσει ο Σουάρες (4/0). Παραμένει το 4-3-3 με Βάργκας στην εστία, τον πρώτο σκόρερ (δύο γκολ) Μουνιός δεξιά, τον Μοχίκα αριστερά, Λουκουμί και Σάντσες οι δύο στόπερ. Λέρμα, Πουέρτας και Αρίας συνεχίζουν στο κέντρο. Ο Ντίας είναι σίγουρος στο αριστερό άκρο της επίθεσης, στο δεξί υπάρχουν αμφιβολίες για την χρησιμοποίηση του Ροντρίγκες που αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο του προηγούμενου ματς. Τη θέση του πήρε ο Ρίος μπορεί να υστερεί σε ποιότητα αλλά προσέδωσε περισσότερη ενέργεια και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό ανασταλτικά.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Οσπίνα (Ατλέτικο Νασιονάλ), Βάργκας (Ατλας), Μοντέρο (Βελέζ)
Αμυντικοί: Μουνιός (Κρίσταλ Πάλας), Λουκουμί (Μπολόνια), Σ. Αρίας (Ιντεπεντιέντε), Μίνα (Κάλιαρι), Μοχίκα (Μαγιόρκα), Ντίτα (Κρουζ Αζούλ), Ματσάδο (Ναντ), Σάντσες (Γαλατασαράι)
Μέσοι: Καστάνο (Ρίβερ Πλέιτ), Ρίος (Μπενφίκα), Καρασκάλ (Φλαμένγκο), Ροντρίγκες (Μινεσότα), Τζ. Αρίας (Παλμέιρας), Πουέρτα (Σανταντέρ), Πορτίλια (Ατλέτικο Παραναένσε), Λέρμα (Κρίσταλ Πάλας), Κιντέρο (Ρίβερ Πλέιτ), Καμπάς (Ροζάριο)
Επιθετικοί: Ντίας (Μπάγερν Μονάχου), Κόρδοβα (Κράσνονταρ), Ερνάντες (Μπέτις), Σουάρες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Γκόμες (Βάσκο ντα Γκάμα)
Εκτίμηση
Δείχνει αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο αήττητες ομάδες που έχουν κοινό σημείο την ευχέρεια στη δημιουργία φάσεων. Η οργανωμένη αλλά και απρόβλεπτη επιθετικά Ελβετία μόνο σε ένα από τα 10 τελευταία ματς που έδωσε δεν σκόραρε. Η Κολομβία με την αδιαμφισβήτητη ποιότητα μεσοεπιθετικών μετρά 79 τελικές σε μόλις τέσσερις αγώνες. Στοιχεία που τραβούν την προσοχή του ελκυστικού σε απόδοση Goal.
Φενερμπαχτσέ
Λυών
Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Σάο Πάουλο
Μπολίβαρ
Τολίμα
Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάγιε
Ντεπορτίβο Ρεκολέτα
Μπόκα Τζούνιορς
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Φλουμινένσε
Λέφσκι Σόφιας
ΑΕΚ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Βίκινγκ
Λεβαδειακός
Αστέρας Τρίπολης
Ατρόμητος
ΠΑΣ Πύργος 1968