Σημαντική η διαφορά δυναμικότητας
Το Εκουαδόρ φιλοξενεί τη Βολιβία για την 11η αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στη ζώνη της Νότιας Αμερικής. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από ισοπαλία στην Ουρουγουάη, ενώ οι φιλοξενούμενοι διασύρθηκαν εκτός έδρας από την Αργεντινή.Τι ισχύει: Οι δέκα ομάδες αναμετρώνται σε ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών, εντός κι εκτός έδρας. Οι πρώτες έξι προκρίνονται στο Μουντιάλ 2026 ενώ η 7η θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με εκπρόσωπο άλλης Ηπείρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα παρακάτω: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους ματς και εν συνεχεία βαθμοί, καλύτερη επίθεση, καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
Τον περασμένο Οκτώβριο κλήθηκε αρχικά να αντιμετωπίσει εντός έδρας την Παραγουάη κι έπρεπε να επιβεβαιώσει εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ότι δικαίως θεωρούταν το φαβορί του αγώνα. Δεν τα κατάφερε απέναντι στη μαζική άμυνα των φιλοξενούμενων και παρά το γεγονός ότι πίεσε κι έψαξε το γκολ που θα του έδινε τη νίκη, δεν μπόρεσε να το βρει και το 0-0 «σφράγισε» τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα υποχρεώθηκε να μεταβεί στην Ουρουγουάη και πλέον ήταν άλλος ο ρόλος του, διότι αποτελούσε το αουτσάιντερ και ήταν εκείνο που κοιτούσε περισσότερο τα μετόπισθεν. Κατάφερε να αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία (0-0), αν και πέρασε δύσκολες στιγμές, δίχως να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, με το τελικό αποτέλεσμα να την αφήνει ικανοποιημένη, μια και ο πρώτος στόχος ήταν να μην ηττηθεί.
Το Εκουαδόρ έπειτα από δύο διαδοχικές μοιρασιές μπορεί να μην χαμογέλασε όμως «τρέχει» ένα μικρό αήττητο σερί τριών αναμετρήσεων, καθώς είχε προηγηθεί το «τρίποντο» με τα χίλια ζόρια κόντρα στο Περού. Οι «τρι» έχουν μαζέψει 13 βαθμούς και στέκονται στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Παραγουάη και «κουβαλώντας» την τιμωρία της αφαίρεσης τριών πόντων. Έχουν υιοθετήσει ένα αμυντικό στιλ και δεν αποτελεί σύμπτωση ότι τα επτά πιο πρόσφατα ματς τους ήταν Under και No Goal.
Από τις αρχές Αυγούστου τα ηνία δόθηκαν στον 43χρονο Αργεντινό Σεμπάστιαν Μπεκατσέτσε ο οποίος σε τέσσερις αγώνες έχει απολογισμό δύο ισοπαλίες, μία νίκη και μία ισοπαλία, με μόλις ένα γκολ στο ενεργητικό του κι ένα τέρμα παθητικό. Είναι φανερό ότι προσπαθεί να παίζει φουλ αμυντικά και δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο είναι η αλήθεια.
Αγωνιστικά Νέα: Δίχως φρέσκα προβλήματα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκαλίντες (Ουρακάν), Ραμίρες (Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε), Βάλε (Λίγκα ντε Κίτο)
Αμυντικοί: Πρεσιάδο (Σπάρτα Πράγας), Εστουπινιάν (Μπράιτον), Τόρες (Κορίνθιανς), Ιντσαπιέ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Κ. Ραμίρες (Φερεντσβάρος), Πάτσο (Παρί Σεν Ζερμέν), Αρεάγκα (Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον), Τσάβες (Λανς), Ορντόνες (Κλαμπ Μπριζ)
Μέσοι: Γκρουέσο (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Μένα (Πατσούκα), Καϊσέδο (Τσέλσι), Φράνκο (Ατλέτικο Μινέιρο), Πλάτα (Φλαμένγκο), Σαρμιέντο (Μπέρνλι), Πάες (Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε), Γεμπόα (Βενέτσια), Μίντα (Σερκλ Μπριζ), Βίτε (Βανκούβερ Γουάιτκαπς), Μερκάδο (AVS Φουτεμπόλ)
Επιθετικοί: Βαλένσια (Ιντερνασιονάλ), Ροντρίγκες (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Καμπάνα (Ίντερ Μαϊάμι)
Στο προηγούμενο «παράθυρο» έπρεπε αρχικά να αντιμετωπίσει εντός έδρας την ποιοτική και φιλόδοξη Κολομβία και θεωρητικά ήταν το αουτσάιντερ. Κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να πάρει μία οριακή και πολύτιμη νίκη με 1-0. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά και στο 20’ έμεινε με δέκα λόγω αποβολής του Κουεγιάρ. Ωστόσο κόντρα στη ροή στο 58’ ο Τερσέρος πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Με την ψυχολογία στα ύψη ταξίδεψε στη συνέχεια για την Αργεντινή αναζητώντας ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Όχι μόνο δεν το βρήκε αλλά «προσγειώθηκε» απότομα στη σκληρή πραγματικότητα και ταπεινώθηκε με 6-0. Δέχτηκε τρία τέρματα σε κάθε ημίχρονο και ο Λιονέλ Μέσι έκανε χατ-τρικ. Τα υπόλοιπα γκολ σημειώθηκαν από τους Μαρτίνες, Άλβαρες και Αλμάντα, χωρίς να καταφέρει σε κανένα σημείο να φανεί ανταγωνιστική.
Με αυτόν τον τρόπο η Βολιβία είδε να σταματάει αρκετά «βίαια» το απρόσμενο σερί των τριών διαδοχικών επιτυχιών που σχεδόν από το... πουθενά την απομάκρυνε από τον «πάτο» της κατάταξης και την έβαλε στο κόλπο ακόμα και για πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2026. Η συγκομιδή των 12 πόντων φέρνει τη «βέρντε» στην 7η θέση και δικαιούται να ελπίζει ότι για πρώτη φορά μετά από το μακρινό 1994 θα μπορέσει να προκριθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα τέσσερα από τα πέντε πιο πρόσφατα ματς της ολοκληρώθηκαν Over.
Από τα μέσα Ιουλίου ανέλαβε ο 54χρονος Όσκαρ Βιλέγκας ο οποίος αρχικά εντυπωσίασε αλλά στη συνέχεια προβλημάτισε μετά την «εξάρα» από την Αργεντινή. Φυσικά πάντως δεν θα μπορούσε να τίθεται θέμα αποχώρησής του.
Αγωνιστικά Νέα: Πέντε παίκτες που είχαν κληθεί στο προηγούμενο «παράθυρο» έμειναν εκτός με μοναδική σημαντική απουσία του επιθετικού Μιράντε (Δε Στρόνγκεστ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βισκάρα (Δε Στρόνγκεστ), Μπανέγας (Σαν Χοσέ), Τόρες (Οριέντε Πετρολέρο)
Αμυντικοί: Σαγρέδο (Μπολιβάρ), Χακίν (Πόντε Πρέτα), Φερνάντες (Άκρον Τολιάτι), Μεδίνα (Όλγουεϊς Ρέντι), Σουάρες (Όλγουεϊς Ρέντι), Ρότσα (Μπολιβάρ), Πας (Μπολιβάρ), Άλβαρες (Οριέντε Πετρολέρο), Μπαρμπόσα (Αουρόρα), Μοράλες (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Τόρες (Σάντος Κ20)
Μέσοι: Ρ. Βάκα (Μπολιβάρ), Βιγιαμίλ (Λίγκα ντε Κίτο), Τερσέρος (Σάντος), Σεσπέδες (Ιβερντόν), Κουεγιάρ (Όλγουεϊς Ρέντι), Τσούρα (Δε Στρόνγκεστ), Τομέ (Όλγουεϊς Ρέντι), Τεράσας (USM Αλγέρι), Καμάτσο (Ουνιβερσιτάριο ντε Βίντο), Ερ. Βάκα (Μπολιβάρ), Σέιας (Αουρόρα)
Επιθετικοί: Αλγκαρανάζ (Καλαμάτα), Τσάβες (Αλ Τααβούν), Μενάτσο (Μπλούμινγκ), Μοντέιρο (Σάντος), Μαρτίνες (Όλγουεϊς Ρέντι)
Εκτίμηση
Μόνο άμυνα παίζει το Εκουαδόρ επί ημερών του κόουτς Μπεκατσέτσε και δεν θα είναι καθόλου εύκολο να μεταμορφωθεί στο δημιουργικό κομμάτι και να γίνει αποτελεσματικό απέναντι στη Βολιβία. Η τελευταία ναι μεν χάρη σε τρεις απρόσμενες διαδοχικές επιτυχίες μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης χωρίς να το περιμένει κανείς, όμως μετά την «εξάρα» από την Αργεντινή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα στήσει «πούλμαν» για να αποφύγει κάτι αντίστοιχο. Προκλητικές οι τιμές του Under και θα το ρισκάρουμε θεωρώντας ότι το σκορ δεν θα ξεφύγει.
2 εως 3 γκολ