Ματσάρα στο Σαλβαδόρ
Βραζιλία και Ουρουγουάη διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο Σαλβαδόρ στο μεγάλο ντέρμπι της 12ης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2026.
Τι ισχύει: Οι δέκα ομάδες αναμετρώνται σε ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών, εντός κι εκτός έδρας. Οι πρώτες έξι προκρίνονται στο Μουντιάλ 2026 ενώ η 7η θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με εκπρόσωπο άλλης Ηπείρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα παρακάτω: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους ματς και εν συνεχεία βαθμοί, καλύτερη επίθεση, καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
* Παραδοσιακό ντέρμπι, το αποκαλούμενο «κλάσικο ντε Ρίο Νέγκρο»
Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα το φετινό καλοκαίρι, με την Ουρουγουάη να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι (4-2) μετά το ισόπαλο 0-0 στην κανονική διάρκεια
Στον πρώτο γύρο η Ουρουγουάη κέρδισε με 2-0 την Βραζιλία στο Μοντεβιδέο, βάζοντας τέλος σ’ ένα αρνητικό σερί 11 αγώνων δίχως νίκη, από τον Ιούλιο του 2001 (0-5-6)
Δεν κατάφερε να σπάσει το εντός έδρας αήττητη της Βενεζουέλας, φέρνοντας ισοπαλία 1-1 στο Καράκας. Απόλυτα κυρίαρχη στο πρώτο μέρος, έχοντας φάσεις και δοκάρι για να προηγηθεί, κάτι που κατάφερε στο φινάλε του ημιχρόνου με απευθείας χτύπημα φάουλ του Ραφίνια (43’). Ισοφαρίστηκε με το… καλησπέρα στο δεύτερο μέρος (46’) από μακρινό σουτ και στο 62’ είχε χαμένο πέναλτι με τον Βινίσιους για να ανακτήσει το προβάδισμα. Μπλοκαρίστηκε έκτοτε, μην μπορώντας να φανεί απειλητική ενώ δεν εκμεταλλεύτηκε και το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησε στο 89’, με το 1-1 να μένει ως το τέλος.
Επέστρεψε στα αρνητικά αποτελέσματα μετά το 2x2 στα ματς του Οκτωβρίου με Χιλή (2-1 εκτός) και Περού (4-0 εντός), τις δύο ουραγούς της προκριματικής φάσης. Βρίσκεται στην 4η θέση με 17 βαθμούς, στο -2 από Ουρουγουάη και Κολομβία που ισοβαθμούν στην 2η θέση.
Εμφανίζει σημάδια βελτίωσης στα τελευταία παιχνίδια της και το σημερινό θα είναι ένα δυνατό κρας τεστ για την ομάδα του Ντόριβαλ Τζούνιορ. «Από τότε που αναλάβαμε, χρειάστηκε να κάνουμε 19 περικοπές μετά τις κλήσεις μέσα στη χρονιά. Είμαστε στη διαδικασία να γνωρίσουμε κάποιους παίκτες, να τους δώσουμε ευκαιρίες και να διατηρήσουμε μια δομή για γρήγορη προσαρμογή. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι τα πράγματα αρχίζουν να προχωρούν. Φυσικά, πρέπει να τα μεταφέρουμε και να τα μετατρέψουμε σε αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι ακόμα όπως τα θέλαμε, αλλά είμαστε σε έναν ενδιαφέρον δρόμο και οι παίκτες το καταλαβαίνουν», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός.
Δεν έχει δεχτεί γκολ σε πρώτο ημίχρονο σε εντός έδρας αγώνα στα προκριματικά του Μουντιάλ στα 18 τελευταία παιχνίδια της. Η τελευταία ομάδα που τα κατάφερε ήταν η σημερινή της αντίπαλος Ουρουγουάη τον Μάρτιο του 2016!
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος ο μπακ Βάντερσον (Μονακό) και τη θέση του στο δεξί άκρο της άμυνας θα πάρει ο Ντανίλο. Εκτός κλήσεων λόγω τραυματισμών έμειναν ο βασικός τερματοφύλακας Άλισον (Λίβερπουλ), ο βασικός στόπερ Μιλιτάο (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο επιθετικός Ροντρίγκο (Ρεάλ Μαδρίτης). Χάνουν και το σημερινό λόγω τραυματισμών ο μπακ Αράν (Ατλέτικο Μινέιρο) και ο μέσος Αντρέ (Γουλβς).
Ανακοίνωσε την ενδεκάδα ο Ντόριβαλ Τζούνιορ η οποία θα είναι η ίδια με αυτή κόντρα στην Βενεζουέλα με μοναδική διαφορά την παρουσία του Ντανίλο στη θέση του τιμωρημένου Βάντερσον. Αναλυτικά: Έντερσον – Ντανίλο, Μαρκίνιος, Γκάμπριελ, Αμπνέρ – Γκιμαράες, Γκέρσον, Ραφίνια – Βινίσιους, Ιγκόρ Ζεσούς – Σαβίνιο.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Εντερσον (Μάντσεστερ Σίτι), Βέβερτον (Παλμέιρας), Μπέντο (Αλ Νασρ)
Αμυντικοί: Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντανίλο (Γιουβέντους), Αράνα (Ατλέτικο Μινέιρο), Μαγκαλάες (Αρσεναλ), Άμπνερ (Λιόν), Ορτίς (Φλαμένγκο), Μουρίλο (Νότιγχαμ Φόρεστ)
Μέσοι: Πακετά (Γουέστ Χαμ), Γκιμαράες (Νιούκαστλ), Ζέρσον (Φλαμένγκο), Αντρέ (Γουλβς), Περέιρα (Φούλαμ)
Επιθετικοί: Βινίσιους (Ρεάλ Μαδρίτης), Ραφίνια (Μπαρτσελόνα), Μαρτινέλι (Αρσενάλ), Σαβίνιο (Μάντσεστερ Σίτι), Ενρίκε (Μποταφόγκο), Ζεσούς (Μποταφόγκο), Εστεβάο (Παλμέιρας).
Σ’ ένα ματς-θρίλερ στο Μοντεβιδέο, σκόραρε στο 90+11’ και νίκησε με 3-2 την Κολομβία, παίρνοντας ρεβάνς για την ήττα στον επεισοδιακό ημιτελικό του Κόπα Αμέρικα τον Ιούλιο. Βρέθηκε πίσω στο 31’ από απευθείας εκτέλεση φάουλ αλλά έφερε… τούμπα το σκορ σε τρία λεπτά στην επανάληψη με αυτογκόλ (57’) και όμορφα τέρμα του Αγκίρε (60’). Κρατούσε το υπέρ της σκορ ως το 90+6’ όπου ισοφαρίστηκε μετά από αμυντική αδράνεια. Η σέντρα έγινε τρία λεπτά μετά το 2-2 (!) και στην πρώτη της επίθεση κατάφερε να πάρει τη νίκη με δυνατό σουτ του Ουγκάρτε βάζοντας φωτιά στις εξέδρες.
«Νίκες σαν αυτές είναι θεραπευτικές με την έννοια ότι φέρνουν τους πάντες πιο κοντά. Δημιουργούν ένα δυνατό συναίσθημα γύρω από την Εθνική ομάδα. Ήταν ένα συναρπαστικό ματς και η αποφασιστικότητα των παικτών να εξασφαλίσουν τη νίκη ήταν φανερή», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Μαρσέλο Μπιέλσα, που βρισκόταν σε δύσκολη θέση το προηγούμενο διάστημα μετά τις δηλώσεις του Λουίς Σουάρες τον Οκτώβριο για τις κακές σχέσεις του με τους παίκτες. Δεν αποκλείεται οι δηλώσεις του έμπειρου προπονητή μετά το ματς να είχαν αναφορά και σε αυτό το γεγονός.
Πήρε μεγάλη ψυχολογική και βαθμολογική «ανάσα» αφού ήταν η πρώτη της νίκη μετά από τέσσερις αγωνιστικές στις οποίες δεν είχε σκοράρει (0-3-1). Έπιασε την Κολομβία στην 2η θέση με 19 βαθμούς ενώ μείωσε στο -3 τη διαφορά της από την πρωτοπόρο Αργεντινή. Παράλληλα ξέφυγε με +2 από την 4η Βραζιλία, την οποία αντιμετωπίζει στο σημερινό για το τελευταίο της παιχνίδι στο 2024.
Ο Μπιέλσα με τη νίκη επί της Κολομβίας έφτασε τις 32 στην καριέρα του σε προκριματικά Μουντιάλ στην Νότιο Αμερική, τις περισσότερες από οποιονδήποτε προπονητή, ξεπερνώντας στη σχετική λίστα τον Όσκαρ Ταμπάρες. Ο τελευταίος έχει 31 νίκες σε 74 ματς ενώ ο «Ελ Λόκο» έφτασε τις 32 σε μόλις 55 αγώνες.
Αγωνιστικά Νέα: Συμπλήρωσε κάρτες ο μέσος Νάντες (Αλ-Καντσιά) ενώ νοκ-άουτ παραμένει ο στόπερ Μπουένο (Γουλβς). Από την άλλη, κανονικά διαθέσιμος είναι ο μπακ Σάρατσι (Μπόκα Τζούνιος) που αποκόμισε μικροπρόβλημα απέναντι στην Κολομβία αλλά δεν αποδείχθηκε κάτι σοβαρό. Επέστρεψε κόντρα στην Κολομβία ο μέσος Μπετανκούρ (Τότεναμ) που έχασε αρκετά ματς λόγω τιμωρίας. Αντίθετα παραμένει τιμωρημένος ο στόπερ ΑΡαούχο (Μπαρτσελόνα). Δεν κλήθηκαν για διάφορους λόγους ο αμυντικός Μουρίνιο (Αλαβές), οι μέσοι Αρασκαέτα (Φλαμένγκο), ντε Λα Κρουζ (Φλαμένγκο), Μαρτίνες (Μίντιλαντ), Μπερνάλ (Φλουμινένσε), Σανάμπρια (Νασιονάλ) και Ορόνια (Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε) και οι επιθετικοί Αμπάλντα (Χιμνάσια), Λαβέγκα (Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο) και Π. Σουάρεζ (Μοντεβιδεό Γουόντερερς)
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ροσέτ (Ιντερνασιονάλ), Ίσραελ (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Μέλε (Ατλέτικο Τζούνιορ). Ντε Λα Κρουζ (Φλαμένγκο), Ντε Αρασκαέτα (Φλαμένγκο), , Λαβέγα (Ρίβερ Πλέιτ Μοντεβιδέο), Μπερνάλ (Φλουμινένσε),
Αμυντικοί: Χ. Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ολιβέρα (Νάπολι), Μπουένο (Γουλβς), Σαράτσι (Μπόκα Τζούνιορς), Βαρέλα (Φλαμένγκο), Χ. Ροντρίγκες (Βάσκο Ντα Γκάμα), Μ. Ροντρίγκεζ (Μπόστον Ρίβερ). Μαρισάλ (Ντιναμό Μόσχας)
Μέσοι: Βαλβέρδε (Ρεάλ), Νάντες (Αλ Καντσίγια), Ουγκάρτε (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αραούχο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) Φονσέκα (Ρίβερ Πλέιτ), Μπεντακούρ (Τότεναμ)
Επιθετικοί:: Νούνιες (Λίβερπουλ), Πελίστρι (Παναθηναϊκός), Κ. Ολιβέρα (Λος Άντζελες), Ροντρίγκες (Μπαΐα), Τόρες (Ορλάντο), Αγκουίρε (Αμέρικα), Μ. Ροντρίγκεζ (Αμέρικα).
Εκτίμηση
Μεγάλο παιχνίδι στο Σαλβαδόρ με τις δύο ομάδες να τις χωρίζει απόσταση δύο βαθμών. Από νίκη ψυχολογίας η Ουρουγουάη επί της Κολομβίας, από την άλλη η Βραζιλία δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης το τελευταίο διάστημα και θέλει ρεβάνς από την «Σελέστε» για τον αποκλεισμό στους «8» του Κόπα Αμέρικα το καλοκαίρι. Θα έπρεπε να ήταν πιο ισορροπημένο το σετ αποδόσεων που αδικεί τους φιλοξενούμενους μιας και η Βραζιλία δε θυμίζει σε καμία περίπτωση αυτή του Τίτε που σάρωνε στα προηγούμενα προκριματικά. Η αξία είναι στα δεξιά.