Για την παραμονή η μία και το... ρεκόρ η πρωταθλήτρια
* Εξοχικό αποτελεί η έδρα της Αλαβές για την Μπαρτσελόνα, από το 2007 και μετά, καθώς μετράει επίδοση 9-1-0 σε 10 επισκέψεις, για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.** Α' γύρος (29/11/2025): Μπαρτσελόνα - Αλαβές 3-1.
ΑΛΑΒΕΣ
Πήρε εκτός έδρας ισοπαλία με την Έλτσε (1-1), σε ένα αποτέλεσμα που την αδικεί. Ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, όμως δεν κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα που πήρε στο δεύτερο ημίχρονο. Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα σκληρό, με συνολικά 9 κίτρινες κάρτες, εκ των οποίων οι 6 για την ίδια.
Στο πρώτο μέρος οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές, με το ματς να παίζεται κυρίως στον χώρο του κέντρου και χωρίς πολλές μεγάλες φάσεις. Στο 51’ ο Ντιτούρο ευστόχησε σε πέναλτι και έκανε το 0-1, δίνοντας της σημαντικό προβάδισμα. Στο 63’ ο Γκουρίντι είχε μεγάλη ευκαιρία να «κλειδώσει» τη νίκη, όμως η προσπάθειά του σταμάτησε στο δοκάρι. Η Έλτσε το εκμεταλλεύτηκε και στο 72’ ισοφάρισε σε 1-1, σκορ που έμεινε μέχρι το φινάλε.
Πάλεψε, ήταν και άτυχη, όμως αυτό δεν αλλάζει την πολύ δύσκολη βαθμολογική της θέση. Η σωτηρία της πλέον «κρέμεται από μία κλωστή», καθώς βρίσκεται στη 19η θέση με 37 βαθμούς, στο -2 από το γκρουπ των ομάδων που σώζονται, ενώ η χθεσινή νίκη της Λεβάντε μείωσε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές της. Παρ’ όλα αυτά, βάσει του προγράμματος που απομένει, διατηρεί ελπίδες παραμονής. Κλείνει τη σεζόν εκτός έδρας με την Οβιέδο στις 17/5 και εντός με τη Ράγιο Βαγεκάνο στις 24/5.
Αγωνιστικά Νέα: Δίνει μάχη για να προλάβει να αγωνιστεί ο επιθετικός - 1ος σκόρερ Μπογιέ (27/11), οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Νίκησε με 2-0 την Ρεάλ στο «κλάσικο» του «Καμπ Νου» και κατέκτησε το 29o πρωτάθλημα της ιστορίας της. Λόγω της απουσίας ιδιαίτερου βαθμολογικού ενδιαφέροντος και με την Ρεάλ ψυχολογικά στο ναδίρ, δεν είδαμε σπουδαίο παιχνίδι. Στο 9' ο Ράσφορντ έκανε το 1-0, με εκπληκτικό φάουλ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή και στο 18' ο Φεράν Τόρες, πέτυχε το 2-0 που πρακτικά «καθάρισε» τον αγώνα. Η Ρεάλ προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο παιχνίδι σε κανένα σημείο. Το σκορ μάλιστα θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις με βάση τις ευκαιρίες των Καταλανών.
Πήρε την 6η συνεχόμενη νίκη της στη La Liga και εξασφάλισε και μαθηματικά δικαιωματικά τον τίτλο. Δεν είχε εδώ και πολύ καιρό αντίπαλο για να την απειλήσει και ουσιαστικά το είχε κατακτήσει εδώ κι ένα μήνα, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αντιπάλου της.
Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 91 βαθμούς και πιθανόν να πλησιάσει το ρεκόρ βαθμών κατάκτησης της Λα Λίγκα, που είναι 100 και έχει επιτευχθεί από την Ρεάλ το 2011-12, με προπονητή τον Μουρίνιο. Ο κόουτς Φλικ τόνισε πως στόχος του είναι το «3 στα 3», ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή ο Γιαμάλ ανέμιζε σημαία της Παλαιστίνης στους πανηγυρισμούς της φιέστας. Επόμενοι αγώνες στις 17/5 εντός με την Μπέτις και στις 24/5 εκτός με την Βαλένθια.
Αγωνιστικά Νέα: Θα απουσιάσουν τραυματίες, ο δεξιός εξτρέμ Γιαμάλ (28/16) και ο στόπερ Κρίστενσεν (12/0). Επίσης θα λείψει κι ο εξτρέμ Ραφίνια (21/11), που συμπλήρωσε κάρτες στο κλάσικο.
Να μη ξεχάσω να διαβάσω και την μπασκετική ανάλυση του αποψινού Game-5 ανάμεσα στη Βαλένθια και τον Παναθηναϊκό.
Εκτίμηση
Με την πλάτη στον τοίχο πλέον η Αλαβές, ψάχνει την υπέρβαση. Από την άλλη ο Φλικ προσπαθεί να βρει κίνητρο για τους παίκτες του, τώρα που δεν υπάρχει βαθμολογικό ενδιαφέρον. Παρά τις απουσίες των Γιαμάλ, Ραφίνια, το να δίνεται η Μπαρτσελόνα σε απόδοση άνω του διπλασιασμού, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο...
Αυστραλία
Τουρκία
Αϊτή
Σκωτία
Βραζιλία
Μαρόκο
Κατάρ
Ελβετία
Ρεάλ Μαδρίτης
Βιγιαρεάλ
Ατλέτικο Μαδρίτης
Μπέτις
Έλτσε
Μαγιόρκα
Οσασούνα
Ράγιο Βαγιεκάνο
Βαλένθια
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Χετάφε
Λεβάντε
Εσπανιόλ
Σεβίλλη
Τζιρόνα
Θέλτα
Ρεάλ Οβιέδο