Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 15η φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία επιβλήθηκε της Μπορούσια Ντόρτμουντ με 2-0 στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη...
Ακλόνητο φαβορί για το 15ο η «Βασίλισσα», ελπίζει σε ακόμα μία έκπληξη η Ντόρτμουντ
Μπορούσια Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης συγκρούονται απόψε στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Μαδριλένους να φαντάζουν φυσικά το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τους Βεστφαλούς από την άλλη να ελπίζουν στην έκπληξη έχοντας διανύσει μια μαγική πορεία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.Τι ισχύει: Τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξάγεται στο «Γουέμπλεϊ». Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και αν εκεί δεν προκύψει νικητής, τότε οι δυο ομάδες θα λύσουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι.
* 18ος τελικός για τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μετρά 14 κατακτήσεις.
* 3ος τελικός για τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, που έχει 1 κατάκτηση (1997) στο παλμαρέ της.
* Οι δυο ομάδες δεν έχουν ξανασυναντηθεί σε τελικό, ωστόσο έχουν αναμετρηθεί τρεις φορές σε νοκ-άουτ φάσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τους Ισπανούς να μετρούν δυο προκρίσεις, στον προημιτελικό του 2014 (3-0 στο «Μπερναμπέου» και 2-0 στο «Βεστφάλεν») και στον ημιτελικό του 1998 (2-0 στο «Μπερναμπέου» και 0-0 στο «Βεστφάλεν»), ενώ οι Γερμανοί τούς απέκλεισαν το 2013 στον ημιτελικό (4-1 στο «Βεστφάλεν» και 2-0 στο «Μπερναμπέου»).
* Έχουν συνυπάρξει και σε φάση ομίλων τη σεζόν 2002-2003 με τη Ρεάλ να επικρατεί εντός έδρας με 2-1, ενώ το ματς στη Γερμανία έληξε ισόπαλο (1-1), τη σεζόν 2012-2013 με τη Ντόρτμουντ να νικά στο γήπεδό της με 2-1 και το άλλο παιχνίδι να καταλήγει ισόπαλο (2-2) και τη σεζόν 2016-2017, όπου και οι δύο αγώνες έληξαν ισόπαλοι με το ίδιο σκορ (2-2).
* Συνολικά, από τις 14 μεταξύ τους μονομαχίες, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει επικρατήσει στις 6, η Μπορούσια Ντόρτμουντ στις 3, ενώ 5 συγκρούσεις δεν ανέδειξαν νικητή.
Είχε αρχίσει να δείχνει από την αρχή τις διαθέσεις της βέβαια τερματίζοντας στην κορυφή του Group F στο οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε Παρί Σεν Ζερμέν, Μίλαν και Νιούκαστλ, αφήνοντας στο -3 την παρέα του Εμπαπέ. Έκανε πρεμιέρα με το «αριστερό» αφού ηττήθηκε από την Παρί στη Γαλλία με 2-0, ενώ και η «λευκή ισοπαλία» με τη Μίλαν στο «Signal Iduna Park» δεν ήταν ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Παρ’ όλα αυτά, το σκηνικό ακολούθως άλλαξε, με τους Βεστφαλούς να φεύγουν με κομβικό «διπλό» (0-1) από την έδρα της Νιούκαστλ, της οποίας επιβλήθηκε με 2-0 και στη Γερμανία, ενώ με τη νίκη της στο «Σαν Σίρο» με σκορ 1-3 πήρε «κεφάλι» στον όμιλο. Στην αυλαία με την Παρί, ήθελε απλώς να μην ηττηθεί από το σύνολο του Ενρίκε και με την ισοπαλία με 1-1 στο γήπεδό της, εξασφάλισε την πρωτιά.
Στους «16» δεν αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες απέναντι στη Αϊντχόφεν και μετά την ισοπαλία (1-1) στην Ολλανδία, κρατούσε αναμφίβολα την τύχη στα «χέρια» της, παίρνοντας το «εισιτήριο» για τους «8» με νίκη 2-0 στη Γερμανία.
Στα προημιτελικά τα πράγματα «ζόρισαν» απέναντι στην πάντα επικίνδυνη Ατλέτικο Μαδρίτης, με το πρώτο ματς στο «Μετροπολιτάνο» να λήγει με 2-1 υπέρ των «Ροχιμπλάνκος», ωστόσο, το γκολ του Αλέ στο 81’ ήταν οπωσδήποτε πολύτιμο για τους Βεστφαλούς. Στη ρεβάνς, οι παίκτες του Τέρζιτς μπήκαν πολύ αποφασιστικά και προηγούνταν με 2-0 στο 39’ χάρη στα γκολ των Μπραντ και Μάατσεν, όμως το αυτογκόλ του Χούμελς (49’) και το τέρμα του Κορέα στο 64’, την έριξαν εκ νέου στα «σχοινιά». Δεν πτοήθηκε παρ’ όλα αυτά η Μπορούσια και με δύο απανωτά γκολ από Φίλκρουγκ και Σάμπιτσερ στο 71ο και το 74ο λεπτό αντίστοιχα, «καθάρισε» τους Ισπανούς και τους έστειλε πίσω στη Μαδρίτη.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά κατόρθωσε να φτάσει στους «4» εκεί όπου θα αντιμετώπιζε και πάλι την Παρί Σεν Ζερμέν, «γεύση» από την οποία όπως προαναφέρθηκε, είχε πάρει στη φάση των ομίλων. Και στα δύο ματς τα βρήκε πολύ «σκούρα» με την παρέα του Εμπαπέ, η οποία μέτρησε 6 δοκάρια σε 180 λεπτά, ωστόσο, κατάφερε να επικρατήσει τόσο στον πρώτο αγώνα του «Signal Iduna Park» χάρη στο τέρμα του Φίλκρουγκ, όσο και στη ρεβάνς του «Παρκ Ντε Πρενς» με το γκολ του Χούμελς, παίρνοντας έτσι το «χρυσό εισιτήριο» για τον τελικό μετά από 11 χρόνια.
Όσον αφορά την παρουσία της στη Μπουντεσλίγκα, η ομάδα του Τέρζιτς είχε μια εξαιρετικά προβληματική πορεία καταλαμβάνοντας την 5η θέση και μένοντας ταυτόχρονα στο -27 από την κορυφή όπου βρέθηκε η υπερηχητική Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο. Ήταν η χειρότερη θέση των Βεστφαλών μετά τη σεζόν 2014-2015 όταν είχαν καταλήξει στην 7η του βαθμολογικού πίνακα. Παράλληλα, το ίδιο αποτυχημένη ήταν και η συμμετοχή της στο γερμανικό Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τη Στουτγκάρδη.
«Προφανώς, σε αυτή τη διοργάνωση, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα. Έχουν μόλις δύο ήττες αυτή τη σεζόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να παίξουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Αν παίξεις 10 φορές κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ δύσκολο, αλλά σε έναν αγώνα όλα είναι πιθανά. Έχουμε παίξει 60 παιχνίδια για να προετοιμαστούμε γι’ αυτό το ματς. Η Ρεάλ έχει τον ρόλο του φαβορί αλλά δεν μας ενδιαφέρει. Δεν ήμασταν φαβορί ούτε απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης ούτε με την Παρί Σεν Ζερμέν», σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού ο προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Έντιν Τέρζιτς.
Αγωνιστικά Νέα: Στα πιτς για τη Ντόρτμουντ ο μπακ Μπενσεμπαϊνί (5/0) και ο εξτρέμ Ντουρανβίλ.
Τερμάτισε φυσικά στην κορυφή του 3ου ομίλου όπου συμμετείχε μαζί με τη Νάπολι, τη Μπράγκα και την Ουνιόν Βερολίνου, πετυχαίνοντας το απόλυτο 6/6 δίχως βέβαια να κάνει πραγματικό «περίπατο». Νίκησε πολύ δύσκολα στην πρεμιέρα την Ουνιόν με 1-0 βρίσκοντας το «χρυσό» γκολ στο 94’, «απέδρασε» με οριακό «διπλό» από την έδρα της Νάπολι με σκορ 2-3, ενώ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με ακόμη ένα «διπλό» με σκορ 1-2 στην Πορτογαλία απέναντι στη Μπράγκα. Ακολούθως, «έσβησε» εύκολα τους Πορτογάλους με ένα άνετο 3-0 στο «Μπερναμπέου», ενώ σε ένα εξίσου απαιτητικό παιχνίδι με το πρώτο στην Ιταλία, επικράτησε της Νάπολι με 4-2, με τον δείκτη του σκορ να δείχνει 2-2 έως 83’. Τέλος, έκλεισε με «διπλό» στη Γερμανία κόντρα στην Ουνιόν με σκορ 2-3, ωστόσο το νικητήριο τέρμα το πέτυχε στο 89ο λεπτό της αναμέτρησης.
Στη φάση των «16» βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Λειψία, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά «σκληρό καρύδι» και τελικά κατάφερε να αποκλείσει τους Γερμανούς χάρη στο τρομερό γκολ του Ντίαζ στη «Red Bull Arena», αφού η ρεβάνς στο «Μπερναμπέου» έληξε ισόπαλη (1-1), με την ομάδα του Ρόζε να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και στα δύο παιχνίδια και να κοιτάζει τη «Βασίλισσα» στα μάτια χωρίς αίσθημα κατωτερότητας.
Ακολούθως, κληρώθηκε με τη μοναδική ομάδα την οποία φοβάται τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα, και σε ένα από τα πιο θεαματικά ματς στην ιστορία των νοκ-άουτ της διοργάνωσης, αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 3-3 κόντρα στους Άγγλους στο «Μπερναμπέου», σώζοντας την παρτίδα με το φοβερό βολέ του Βαλβέρδε στο 79’. Στη ρεβάνς, το «Έτιχαντ» είχε γείρει εις βάρος των «Μερένγκες» αν και προηγήθηκαν με τον Ροντρίγκο στο 12’, με τον Ντε Μπρόινε τελικά να βρίσκει τη λύση για τους «Πολίτες» στο 76’, στέλνοντας έτσι τη σειρά στην παράταση. Εκεί, η ομάδα του Αντσελότι έβαλε τα δυνατά της έχοντας ως στόχο να οδηγηθεί ο επαναληπτικός στη διαδικασία των πέναλτι, όπου εν τέλει οι Μαδριλένοι κατέκτησαν όπως όπως το «εισιτήριο» για τους «4».
Στον ημιτελικό, αντίπαλος της Ρεάλ ήταν η Μπάγερν Μονάχου, η οποία της έβαλε εξίσου «ζόρια», με τον Βινίσιους στο 83’ από την «άσπρη βούλα» να γλιτώνει την ομάδα του από την ήττα σημειώνοντας το τελικό 2-2. Η ρεβάνς στο «Μπερναμπέου» έμοιαζε εκ πρώτης όψεως «βατή» για τους Μαδριλένους που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως το εκπληκτικό γκολ του Ντέιβις στο 68’ τούς έριξε με την «πλάτη στον τοίχο». Τελικά όμως, η πιο «βαριά» φανέλα της Ευρώπης «μίλησε» για ακόμα μια φορά και παρότι οι Βαυαροί κρατούσαν σφιχτά στα «χέρια» τους το «εισιτήριο» του τελικού μέχρι το 87’, τα δύο γκολ του Χοσέλου στο 88ο και το 91ο λεπτό του επαναληπτικού, έφεραν αισίως τη «Βασίλισσα» στον 18ο τελικό της ιστορίας της.
Στα της Λα Λίγκα, η αρμάδα του Αντσελότι έκανε «πλάκα» αφού η Μπαρτσελόνα δεν ήταν στα καλύτερά της και έφτασε πολύ άνετα στην 36η κατάκτηση, με τη μοναδική ομάδα μάλιστα που την απείλησε περισσότερο να είναι η άσημη Χιρόνα, η οποία κάποια στιγμή μοιραία… «ξεφούσκωσε». Αντιθέτως, «χαιρέτησε» πολύ νωρίς στο Κύπελλο έχοντας αποκλειστεί από τη συμπολίτισσα Ατλέτικο στη φάση των «16», με την ομάδα του Σιμεόνε να είναι και η μόνη που την έχει υποχρεώσει σε ήττα στη φετινή σεζόν (την είχε νικήσει και στο πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο του 2023) παρ’ όλα αυτά, είχε «ρεφάρει» λίγο νωρίτερα, σηκώνοντας την κούπα του Σούπερ Καπ, έχοντας διαλύσει τη Μπαρτσελόνα στον τελικό με 4-1.
Στο μεταξύ, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Κάρλο Αντσελότι, τόνισε τα εξής στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς: «Ο τελικός είναι τελικός. Είναι το πιο σημαντικό ματς και επίσης το πιο επικίνδυνο. Πρέπει να απολαύσουμε το γεγονός ότι είμαστε εδώ και μετά πρέπει να ανησυχήσουμε για το τι μπορεί να πάει στραβά. Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά την ομάδα μας, υπάρχει η απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».
Αγωνιστικά Νέα: Παραμένουν εκτός από πλευράς Ρεάλ ο στόπερ Αλάμπα (3/0) και ο μέσος Τσουαμενί (8/0), παρότι ταξίδεψαν στο Λονδίνο για ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, στον πάγκο θα είναι ο βασικός πορτιέρο της «Βασίλισσας», Λούνιν (8/0), ο οποίος λόγω γρίπης δεν κατάφερε να προπονηθεί και τη θέση του θα πάρει ο Κουρτουά που επέστρεψε πρόσφατα στην αγωνιστική δράση.
Εκτίμηση
Αναμφίβολα το φαβορί για την κατάκτηση σε αυτόν τελικό είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, τόσο βάσει «φανέλας» όσο φυσικά και βάσει υλικού. Παρ’ όλα αυτά, η Ντόρτμουντ στα νοκ-άουτ έδειξε ότι είναι μια ομάδα που μπορεί υπό συνθήκες να κάνει τη «ζημιά» και με «όπλο» την άμυνά της ενδεχομένως να βάλει «ζόρια» στη «Βασίλισσα». Εκτιμούμε πάντως, ότι από άποψη σκορ, ο τελικός δεν θα ανοίξει ιδιαίτερα ειδικά αν δεν υπάρξει γρήγορο γκολ στο ματς, επομένως θα καταλήξουμε στην επιλογή των 2-3 γκολ.