Την πρόκρισή της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για ένατη φορά στην ιστορία της πανηγυρίζει η Πολωνία η οποία...
Η πρόκριση θα κριθεί στις λεπτομέρειες
Η Πολωνία συγκρούεται με τη Σουηδία στην πόλη Χορζόφ, σε αγώνα που χαρίζει ένα εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι γηπεδούχοι προκρίθηκαν άνευ αγώνα μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι φιλοξενούμενοι απέκλεισαν την Τσεχία.
Τι ισχύει: Νοκ άουτ τελικός για την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Η νικήτρια θα προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
* Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί και στη φάση των ομίλων του Euro 2020 τον προηγούμενο Ιούνιο. Οι Σουηδοί μετά από ματσάρα νίκησαν 3-2 χάρη σε γκολ του Κλάεσον στις καθυστερήσεις.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Μετά την αποβολή της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, πήρε απευθείας το εισιτήριο για τον τελικό πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς θα αντιμετώπιζε την «αρκούδα» εκτός έδρας. Μάλιστα θα παίξει κι εντός έδρας κόντρα στην Σουηδία. Την περασμένη Πέμπτη ταξίδεψε στη Γλασκώβη για να κοντραριστεί σε φιλικό αγώνα με τη Σκωτία -ομάδα που επίσης δεν έπαιξε στα πλέι οφ πρόκρισης, καθώς το ματς της με την Ουκρανία μετατέθηκε για τον προσεχή Ιούνιο. Κινδύνευσε σοβαρά με ήττα αλλά απέσπασε τελικά ισοπαλία 1-1. Το πρώτο σαρανταπεντάλεπτο τελείωσε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0), με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ στο 68’. Έπειτα από εκτέλεση φάουλ, ο Τίρνεϊ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Βγήκε μπροστά αναζητώντας την ισοφάριση. Στις καθυστερήσεις κέρδισε πέναλτι και ο Πιόντεκ ήταν ψύχραιμος από την άσπρη βούλα διαμορφώνοντας το 1-1.
Η Πολωνία πλέον στοχεύει στην πρόκριση σε δεύτερη διαδοχική τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην ένατη συνολικά στην ιστορία της. Κι όλα αυτά μέσα σε περίεργο κλίμα, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο ο Πάουλο Σόουζα αποφάσισε να φύγει από τους «αετούς» για να αναλάβει τη Φλαμένγκο, μόλις τρεις μήνες έπειτα από την πρόσληψή του. Ο αντικαταστάτης του βρέθηκε στο πρόσωπο του Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς ο οποίος τη σεζόν 2020/21 εργάστηκε στη Λέγκια Βαρσοβίας. Τα τρία πιο πρόσφατα ματς των «ερυθρόλευκων» ήταν αμφίσκορα.
Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς -στο ντεμπούτο του αναδείχθηκε ισόπαλος κι ελπίζει ότι στο δεύτερό του παιχνίδι θα πανηγυρίσει την πρόκριση- τόνισε: «Έχουμε προβλήματα αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να προκριθούμε. Τραυματίστηκαν κάποιοι παίκτες μας στο φιλικό με τη Σκωτία, όσοι όμως αγωνιστούν είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν τα πάντα για να πάμε στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η Σουηδία είναι μία εξαιρετική ομάδα και το έχει αποδείξει πολλές φορές».
Αγωνιστικά Νέα: Τραυματίστηκε ο επιθετικός Μίλικ (Μαρσέιγ) κι έμεινε εκτός. Χτύπησε και ο αμυντικός Σάλαμον (Λεχ Πόζναν) και δεν προλαβαίνει. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του φορ Πιόντεκ (Φιορεντίνα). Είχαν κληθεί αρχικά αλλά έμειναν εκτός ο αμυντικός Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας) λόγω κορωνοϊού και ο πρώην στράικερ του ΠΑΟΚ, Κάρολ Σφιντέρσκι (Σάρλοτ).
Η αποστολή της Πολωνίας:
Τερματοφύλακες: Στσέζνι (Γιουβέντους), Σκορούπσκι (Μπολόνια), Ντραγκόφσκι (Φιορεντίνα), Γκραμπάρα (Κοπεγχάγη)
Αμυντικοί: Γκλικ (Μπενεβέντο), Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Κεντζιόρα (Λεχ Πόζναν), Ρέτσα (Σπέτσια), Πούχατζ (Τραμπζονσπόρ), Σάλαμον (Λεχ Πόζναν), Χέλικ (Μπάρνσλεϊ), Καμίνσκι (Σάλκε), Κας (Άστον Βίλα), Βιτέσκα (Λέγκια Βαρσοβίας)
Μέσοι: Κριχόβιακ (ΑΕΚ), Γκροσίτσκι (Πογκόν Στσέτσιν), Ζιελίνισκι (Νάπολι), Φρανκόφσκι (Λανς), Μόντερ (Μπράιτον), Γκοράλσκι (Καϊράτ Αλμάτι), Σιμάνσκι (Ντιναμό Μόσχας), Πλατσέτα (Νόριτς), Μπίελικ (Ντέρμπι), Κουν (Ράκοβ Τσεστόχοβα), Μίχαλακ (Κόνιασπορ), Ζουρκόφσκι (Έμπολι)
Επιθετικοί: Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Μίλικ (Μαρσέιγ), Πιόντεκ (Φιορεντίνα), Μπούκσα (Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον)
ΣΟΥΗΔΙΑ
Δεν άλλαξε κάτι στα δικά της δεδομένα μετά την τιμωρία και τον αποκλεισμό της Ρωσίας. Την προηγούμενη Πέμπτη κλήθηκε να μετρήσει τις δυνάμεις της εντός έδρας με την Τσεχία. Το ματς εξελίχθηκε σε «θρίλερ» και τελικά «λυτρώθηκε» στην παράταση επικρατώντας 1-0 και τσεκάροντας το εισιτήριό της για τον τελικό απέναντι στην Πολωνία εκτός έδρας. Το παιχνίδι φάνηκε από την αρχή ότι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες και θα ήταν για «γερά νεύρα». Οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες. Απείλησε πρώτη στο 7’ με προβολή του Ίσακ. Κινδύνευσε σε δύο περιπτώσεις μέχρι το εικοσάλεπτο και λίγο πριν το φινάλε του ημιχρόνου ο Κουλουσέφσκι αστόχησε μέσα από την περιοχή. Η επανάληψη δεν έκρυβε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Στο 79’ ο Σβάνμπεργκ με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα χέρια του Βατσλίκ και στο 93’ λίγο έλειψε να πέσει στο καναβάτσο, όταν ο Χάβελ σούταρε άουτ από τη μικρή περιοχή της. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση όπου δεν υπήρχε καμία διάθεση για ρίσκο. Στο 110’ οι επιθετικοί της «έκρυψαν» την μπάλα και ο Κουάισον με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Υπερασπίστηκε το υπέρ της αποτέλεσμα χωρίς δυσκολίες και το σφύριγμα της λήξης τη βρήκε να πανηγυρίζει δικαίως.
Με αυτόν τον τρόπο η Σουηδία παρέμεινε «ζωντανή» στη μάχη της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ελπίζοντας ότι θα βρεθεί για δεύτερη διαδοχική φορά σε τελική φάση Μουντιάλ και για 13η συνολικά στην ιστορία της. Οι «κιτρινομπλέ» διαθέτουν ένα σύνολο το οποίο αρέσκεται να παίζει πολύ «σφιχτά» και ποντάρουν πολλά στην καλή ανασταλτική τους λειτουργία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πέντε πιο πρόσφατα ματς τους ολοκληρώθηκαν No Goal και τα τέσσερα από αυτά ήταν και Under.
«Μας αιφνιδίασαν λίγο οι Τσέχοι με το σχηματισμό τους αλλά πιστεύω ότι συνολικά στον αγώνα ήμαστε λίγο καλύτερα και κερδίσαμε δίκαια. Τώρα έχουμε τον τελικό με την Πολωνία μπροστά μας κι έχουμε επικεντρωθεί σε αυτόν τον αγώνα. Τους ξέρουμε και μας ξέρουν πολύ καλά, διαθέτουν μία ποιοτική ομάδα και δεν είναι μόνο ο Λεβαντόφσκι ο παίκτης που θα πρέπει να προσέξουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιαστούμε όσο πιο καλά προετοιμασμένοι γίνεται για τη μεγάλη πρόκληση» ήταν τα λόγια του προπονητή της εθνικής ομάδας, Γιάνε Άντερσον.
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισαν και είναι ξανά διαθέσιμοι ο αμυντικός Κραφτ (Νιούκαστλ) και ο στράικερ Ιμπραχίμοβιτς (Μίλαν). Εκτός ο μπακ Όλσον (Μάλμε). Λογικά προλαβαίνει ο χαφ Έκνταλ (Σαμπντόρια) και ο μπακ Νίλσον (Αρμίνια Μπίλεφελντ).
Η αποστολή της Σουηδίας:
Τερματοφύλακες: Όλσεν (Άστον Βίλα), Λίντε (Γκρόιτερ Φιρτ), Νόρντφελντ (ΑΙΚ Στοκχόλμης)
Αμυντικοί: Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) Αουγκούστινσον (Σεβίλλη), Κραφτ (Νιουκάστλ), Νίλσον (Αρμίνια Μπίλεφελντ) Στάρφελτ (Σέλτικ), Όλσον (Μάλμε), Σούντγκρεν (Άρης), Ντάνιελσον (Νταλιάν Προ), Μπένγκτσον (Τζουργκάρντεν)
Μέσοι: Κουλουσέφσκι (Τότεναμ), Φόρσμπεργκ (Λειψία), Έκνταλ (Σαμπντόρια), Κ. Όλσον (Άντερλεχτ), Κάρλσον (Άλκμααρ), Κάρλστρομ (Λεχ Πόζναν), Σβάνμπεργκ (Μπολόνια), Κλάεσον (ελεύθερος)
Επιθετικοί: Ιμπραχίμοβιτς (Μίλαν), Ελάνγκα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ίσακ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Κουάισον (Αλ Ετιφάκ), Χργκότα (Γκρόιτερ Φιρτ)
Εκτίμηση
Αποτελεί κλισέ ότι στους τελικούς δεν υπάρχουν φαβορί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ισχύει σε απόλυτο βαθμό. Η Πολωνία και η Σουηδία μοιάζουν να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στο συγκεκριμένο ματς και ουδείς μπορεί να γνωρίζει που θα... κάτσει η μπίλια. Οι γηπεδούχοι έχουν το πλεονέκτημα της έδρας αλλά έχουν και καινούριο προπονητή στο «τιμόνι» τους. Στον αντίποδα οι φιλοξενούμενοι πορεύονται εδώ και καιρό με τον κόουτς Άντερσον, αλλά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μεγαθήριο. Περιμένουμε πολύ «κλειστό» αγώνα και αξίζει το ρίσκο στην ισοπαλία, θεωρώντας ότι οι δύο ομάδες δεν θα λύσουν τις διαφορές τους στο ενενηντάλεπτο.