Μεγάλη μάχη στο Παρίσι
Γαλλία και Ιταλία συγκρούονται στο Παρίσι στο πλαίσιο της 1ης «στροφής» της Α' Κατηγορίας του 4ου Nations League, στην κορυφαία μονομαχία της πρώτης αγωνιστικής της διοργάνωσης.
Τι ισχύει: Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου προκρίνονται στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Όποια ομάδα τερματίσει τρίτη θα δώσει διπλά παιχνίδια με ομάδα που θα έχει τερματίσει στη δεύτερη θέση του γκρουπ της στη Β’ κατηγορία για μια θέση στην Α’ κατηγορία. Η τελευταία του κάθε ομίλου υποβιβάζεται.
Κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Βαθμοί στα μεταξύ τους 2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους 3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους 4) Συνολική διαφορά τερμάτων 5) Καλύτερη επίθεση συνολικά 6) Καλύτερη επίθεση στα εκτός έδρας παιχνίδια 7) Περισσότερες νίκες συνολικά 8) Περισσότερες εκτός έδρας νίκες συνολικά 9) Λιγότεροι βαθμοί ποινής (Κίτρινη κάρτα = ένας βαθμός, αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα = τρεις βαθμοί, απευθείας κόκκινη κάρτα που ακολουθεί μετά από κίτρινη = τέσσερις βαθμοί 10) Υψηλότερη θέση στην αρχική συνολική κατάταξη του Nations League.
* Οι δυο Εθνικές έχουν τεθεί αντιμέτωπες 39 φορές, με τους Ιταλούς να μετρούν 19 νίκες, τους Γάλλους 12, και άλλοι 8 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία τους συνάντηση σε επίσημη αναμέτρηση ήταν τον Ιούνιο του 2008 σε όμιλο του Euro, ενώ έκτοτε, έχουν παίξει τρία φιλικά, με το πιο πρόσφατο να είναι το 2018.
Δεν δικαίωσε τα προγνωστικά που την χαρακτήριζαν πρώτο φαβορί μαζί με την Αγγλία για την κατάκτηση του Euro της Γερμανίας παρότι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Παρουσίασε μια επιεικώς μέτρια εικόνα συνολικά, βγαίνοντας αρχικά 2η σε έναν μέτριας δυσκολίας όμιλο ανάμεσα σε Ολλανδία, Αυστρία και Πολωνία, κερδίζοντας μόνο τους Αυστριακούς στην πρεμιέρα, οι οποίοι πάντως, κατέκτησαν την 1η θέση του γκρουπ. Ακολούθησαν δύο πολύ οριακές προκρίσεις στα νοκ άουτ απέναντι σε Βέλγιο και Πορτογαλία, με τη δεύτερη να έρχεται στη διαδικασία των πέναλτι, και παίζοντας κόντρα στην πιο θεαματική ομάδα της διοργάνωσης και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, λέγοντας τελικά «αντίο», αν και προηγήθηκε στην αναμέτρηση.
Σε γενικές γραμμές δεν μοιάζει πια τόσο «διψασμένη» για διάκριση μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το 2018 και τον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ που ακολούθησε, κάτι που είχε φανεί και στο προηγούμενο Nations League, όπου απέφυγε οριακά τον υποβιβασμό στη League B, σημειώνοντας μόνο μια νίκη στον όμιλο με την Κροατία, τη Δανία και την Αυστρία.
Δείχνει να χρειάζεται ένα «φρεσκάρισμα» τόσο από άποψη προσώπων όσο και από άποψη τακτικών πλάνων, με την παραγωγή ταλέντων πάντως να συνεχίζεται αδιάλειπτα και τη «δεξαμενή» της να μην «στερεύει» με τίποτα. Όσον αφορά βέβαια την τεχνική της ηγεσία, δεν μοιάζει διατεθειμένη για την ώρα να προχωρήσει σε «νέα εποχή» διατηρώντας τον Ντεσάν στον πάγκο της, παρ’ όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι ο 55χρονος τεχνικός δεν μπορεί να έχει «ασυλία» για πάντα.
«Η Ιταλία παραμένει ανταγωνιστική και ο Σπαλέτι έχει αλλάξει πολλούς παίκτες από την ομάδα στο Euro. Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι Ιταλία, είναι πάντα ένας φιλικός αντίπαλος για εμάς και για πολλούς Γάλλους παίκτες που αγωνίζονται εκεί. Η έλλειψη αποτελεσματικότητας μάς στοίχισε στο Euro αλλά πλέον κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να πετύχουμε τους επόμενους στόχους μας», τόνισε ενόψει Ιταλίας ο τεχνικός της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάν.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός έμειναν λόγω τραυματισμών ο μπακ και ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Μεντί και Τσουαμενί, αλλά και ο στόπερ της Τσέλσι, Φοφανά. Παράλληλα, δεν κλήθηκε ο μέσος Ραμπιό ο οποίος στην παρούσα φάση είναι χωρίς ομάδα, όπως επίσης και ο μπακ της Ίντερ, Παβάρ.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μάικ Μενιάν (Μίλαν), Αλφόνς Αρεολά (Γουέστ Χαμ), Μπρις Σαμπά (Λανς)
Αμυντικοί: Ζονατάν Κλος (Νις), Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ), Ζιλ Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Γουιλιάμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν Μονάχου), Λούκας Ντίνι (Άστον Βίλα)
Μέσοι: Γιουσούφ Φοφανά (Μίλαν), Ενγκολό Καντέ (Αλ-Ιτιχάντ), Μανού Κονέ (Ρόμα), Ματέο Γκεντουζί (Λάτσιο), Ουαρέν Ζαΐρ-Εμερί (Παρί Σεν Ζερμέν)
Επιθετικοί: Ουσμάν Ντεμπελέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Μπράντλεϊ Μπαρκολά (Παρί Σεν Ζερμέν), Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Κολό Μουανί (Παρί Σεν Ζερμέν), Κιλιάν Εμπαπέ (Ρεάλ Μαδρίτης), Μάρκους Τουράμ (Ίντερ), Μάικλ Ολίσε (Μπάγερν Μονάχου)
Ήταν άκρως απογοητευτική στο Euro της Γερμανίας μένοντας από τους «16» εκτός συνέχειας, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε στη 2η θέση του πολύ απαιτητικού ομίλου δίπλα σε Ισπανία, Κροατία και Αλβανία και είχε την τύχη να βρει στα νοκ άουτ την Ελβετία και όχι κάποιο «μεγαθήριο».
Δεν ήταν μόνο ο πρόωρος αποκλεισμός για μια Εθνική με το μέγεθός της, αλλά οι κάκιστες εμφανίσεις της σε κάθε αγώνα που έπαιξε, με αποκορύφωμα βέβαια το ματς με τους Ελβετούς, οι οποίοι πανηγύρισαν μία από τις πιο εύκολες προκρίσεις της ιστορίας τους σε νοκ άουτ, αφού δεν συνάντησαν επί της ουσίας την παραμικρή αντίσταση από τη «Σκουάντρα Ατζούρα».
Δείχνει να έχει πάρει την «κατηφόρα» μετά την κατάκτηση του Euro 2020 δίχως το όνομά της να «τρομάζει» πλέον, αφού και το έμψυχο δυναμικό της απέχει μίλια μακριά σε ποιότητα από τις ιστορικές ομάδες που παρουσίασε τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ έχει χάσει ως έναν βαθμό και τη δύναμη της άμυνά της, η οποία παραδοσιακά ήταν το μεγάλο της «όπλο».
Ο προπονητής της πάντως, Λουτσιάνο Σπαλέτι, δεν «κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του» και σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρος, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την ευθύνη για το «χάλι» της ομάδας του: «Πέρασα ένα τραγικό καλοκαίρι, σκεπτόμενος τον τελευταίο αγώνα του Euro. Αισθάνομαι υπεύθυνος για ό,τι συνέβη και οι παίκτες είναι εντελώς απαλλαγμένοι από την ευθύνη. Τώρα, πρέπει να είμαι ο πρώτος που θα αλλάξει. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν ότι αποκλείστηκα χωρίς να παλέψω. Είμαι προπονητής 30 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ κάποια ομάδα μου να αγωνίζεται όπως εμείς στο Euro», είπε αρχικά ο 65χρονος τεχνικός, συμπληρώνοντας ενόψει της αναμέτρησης με τη Γαλλία:
«Είναι ένας αγώνας απέναντι σε έναν αντίπαλο υψηλού επιπέδου, αλλά στο ποδόσφαιρο μπορείς να κυριαρχήσεις στον αγωνιστικό χώρο με πάθος και σκληρή δουλειά. Θέλω να δω εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη διαφορά στην ατομική ποιότητα που οι αντίπαλοί μας μπορεί να υπερέχουν».
Αγωνιστικά Νέα: Μη διαθέσιμοι για την Ιταλία ο μέσος της Ίντερ, Μπαρέλα, και ο επιθετικός της Αταλάντα, Σκαμάκα. Επίσης, δεν κλήθηκαν ο στόπερ της Ρόμα, Μαντσίνι, αλλά και ο μέσος της Άρσεναλ, Ζορζίνιο.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Παρί Σεν Ζερμέν), Άλεξ Μερέτ (Νάπολι), Γκουλιέλμο Βικάριο (Τότεναμ)
Αμυντικοί: Αλεσάντρο Μπαστόνι (Ίντερ), Ραούλ Μπελανόβα (Αταλάντα), Αλεσάντρο Μπουοντζιόρνο (Νάπολι), Ρικάρντο Καλαφιόρι (Άρσεναλ), Αντρέα Καμπιάσο (Γιουβέντους), Τζιοβάνι Ντι Λορέντζο (Νάπολι), Φεντερίκο Ντιμάρκο (Ίντερ), Φεντερίκο Γκάτι (Γιουβέντους),
Κάλεμπ Οκόλι (Λέστερ), Ντέστινι Ουντότζι (Τότεναμ)
Μέσοι: Μάρκο Μπρεσκιανίνι (Αταλάντα), Νικολό Φατζιόλι (Γιουβέντους), Ντάβιντε Φρατέζι (Ίντερ), Λορέντζο Πελεγκρίνι (Ρόμα), Σαμουέλε Ρίτσι (Τορίνο), Σάντρο Τονάλι (Νιούκαστλ)
Επιθετικοί: Μόιζε Κεν (Φιορεντίνα), Τζιάκομο Ρασπαντόρι (Νάπολι), Ματέο Ρετέγκι (Αταλάντα), Ματία Τζακάνι (Λάτσιο)
Εκτίμηση
Μπορεί να μην βρίσκεται στην καλύτερή της φάση, κάτι που έδειξε και στο πρόσφατο Euro, ωστόσο η Γαλλία ήταν σαφώς ανώτερη από την Ιταλία που απογοήτευσε πλήρως. Το υλικό της από την άλλη είναι κλάσεις ανώτερο από εκείνο της «Σκουάντρα Ατζούρα», κάτι που πιστεύουμε ότι θα παίξει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία, γι’ αυτό και θα πάμε με την πιο ποιοτική ομάδα, καταλήγοντας στον «άσο», παρότι μπορεί να επιβεβαιωθεί οριακά.