Όλα εξαρτώνται από τις ορέξεις των πρωταθλητών
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Σίτι ξεκινά την προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της υποδεχόμενη στο «Έτιχαντ» τον Ερυθρό Αστέρα.* Ο Ερυθρός Αστέρας έχει μόνο ένα «διπλό» επί αγγλικού εδάφους σε 11 επισκέψεις (1-4-6), το μακρινό 1973 κόντρα στην Λίβερπουλ (1-2).
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙΣτο πρωτάθλημα έχει κάνει το 5x5 και φιγουράρει μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο τελευταίο της παιχνίδι πέρασε με 3-1 από την έδρα της Γουέστ Χαμ νικώντας πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ. Ξεκίνησε δυναμικά αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες της και το πλήρωσε με γκολ στο 36’ ύστερα από αντεπίθεση των γηπεδούχων. Δεν πτοήθηκε, ισοφάρισε με το… καλησπέρα στο δεύτερο μέρος χάρη στο παρθενικό γκολ του Ντοκού (46’), ενώ είχε δοκάρι κι άλλη μία μεγάλη ευκαιρία στο δίλεπτο 52’-53’ για να ολοκληρώσει την ανατροπή. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, κινδυνεύοντας σοβαρά σε τρεις περιπτώσεις με το 2-1, όμως εν τέλει «καθάρισε» το ματς με δύο γκολ σ’ ένα δεκάλεπτο (76’ Σίλβα, 86’ Χάαλαντ).
Εν όψει της σημερινής πρεμιέρας της στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο τεχνικός της Γκουαρδιόλα δήλωσε: «Κάθε σεζόν ξεκινάμε τη διοργάνωση με στόχο να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι, έπειτα να προκριθούμε από τη φάση των ομίλων και μετά να κατακτήσουμε το τρόπαιο. Δεν έχει αλλάξει κάτι επειδή κερδίσαμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν κοιτάμε κάτι άλλο πέρα από τον Ερυθρό Αστέρα, εξαρτάται από την απόδοση και το επίπεδό μας τι θα συμβεί στο παιχνίδι. Φυσικά είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτό το στέμμα, αλλά ο ανταγωνισμός σ’ αυτή τη διοργάνωση δεν μας επιτρέπει πολλά λάθη. Η επιτυχία μας στους ομίλους οφείλεται στα εντός έδρας. Δεν έχουμε χάσει ποτέ με εξαίρεση ένα ματς με την Λυών στην πρώτη μου σεζόν εδώ. Είμαστε πάντα τόσο δυνατοί στην έδρα μας, κερδίζοντας εννέα βαθμούς και όταν συμβεί αυτό χρειάζεται μόνο μία εκτός έδρας νίκη για να προκριθείς».
Στο γήπεδο της μετράει 18 σερί νίκες σ’ όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2023 (ρεκόρ συλλόγου) με συνολικό σκορ 60-8.
Αγωνιστικά Νέα: Με προβλήματα σε ακόμα ένα ματς καθώς απουσιάζουν ο κομβικός επιθετικός χαφ Ντε Μπρόινε (1/0), ο στόπερ Στόουνς (-), ο μέσος Κόβατσιτς (4/0) και ο εξτρέμ Γκρίλις (4/0), όλοι τους βασικά στελέχη.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣΤο καλοκαίρι ανέλαβε την ομάδα ο Ισραηλινός Μπαράκ Μπαχάρ που πέρσι οδήγησε την Μακάμπι Χάιφα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει καλά στο πρωτάθλημα, όντας στο -4 από την κορυφή μετά από επτά αγωνιστικές (5-0-2). Το Σάββατο γνώρισε τη δεύτερη ήττα του στη σεζόν χάνοντας με 2-1 από την Τσουκαρίτσκι εκτός έδρας. Βρέθηκε πίσω στο 24’ από πέναλτι που προέκυψε από τραγικό λάθος στα μετόπισθεν, έχασε τεράστια ευκαιρία για το 1-1 στο φινάλε του ημιχρόνου και εν τέλει τα κατάφερε στο 48’ με πέναλτι (ανύπαρκτο) του Κρασό. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, είχε αρκετά κενά στα μετόπισθεν γλιτώνοντας σε δύο περιπτώσεις το 2ο γκολ προτού τελικά δεχτεί το 2-1 στο 75’ από μακρινό σουτ. Παρά την πίεση της στα εναπομείναντα λεπτά, δεν μπόρεσε να βρει το γκολ της ισοφάρισης.
Το σίγουρο είναι πως αν εμφανίσει στο «Έτιχαντ» τα αμυντικά προβλήματα που παρουσίασε με την Τσουκαρίτσκι, θα βιώσει εφιαλτικό βράδυ στο Μάντσεστερ. Εν όψει του σημερινού ο τεχνικός του Μπαχάρ σχολίασε: «Είχαμε δύο μέρες να προετοιμαστούμε για την Σίτι, λίγος χρόνος αλλά πιστεύω στην ομάδα μου. Πρέπει να παίξουμε καλά και το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συγκέντρωση. Θέλουμε να παίξουμε τολμηρά και έξυπνα. Παίζουμε κόντρα στην καλύτερη ομάδα του κόσμου, πρέπει να ανεβάσουμε το επίπεδο μας. Χρειαζόμαστε ένα καλό πλάνο και το έχουμε. Πρέπει να βρεθούμε σε καλή μέρα και η Σίτι σε άσχημη. Επίσης θα χρειαστούμε τύχη».
Σε όμιλο που έχει επίσης τις Λειψία και Γιουνγκ Μπόις η λογική λέει πως θα παλέψει με τους Ελβετούς για την 3η θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Αξιοσημείωτο ότι δεν έχει σκοράρει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που αποτελεί το μακρύτερο σερί της ιστορίας του χωρίς γκολ στο θεσμό.
Αγωνιστικά Νέα: Χωρίς απουσίες, με τον Μπαχάρ να υπολογίζει κανονικά στους δύο νιόφερτους, τον πρώην χαφ του Ολυμπιακού, Ιν Μπομ Χουάνγκ που αγοράστηκε με ποσό-ρεκόρ (5,5 εκατ. ευρώ) για το σερβικό σύλλογο και τον στόπερ Τζιγκά, που αποκτήθηκε πριν μερικές μέρες ως δανεικός από την Βασιλεία. Μοναδικοί απόντες οι πιτσιρικάδες Νεντελίκοβιτς (2/0, μπακ), Σλίβιτς (4/0, μέσος), Μαξίμοβιτς (-, επιθετικός χαφ) και Μιγιάτοβιτς (4/1, φορ) που θα ενισχύσουν την Ομάδα Νέων στο Youth League.
Εκτίμηση
Χαώδης η διαφορά των δύο ομάδων, θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν περάσουν εύκολο βράδυ στο «Έτιχαντ». Με φουλ άμυνα θα παραταχθεί ο Ερυθρός Αστέρας με ρεαλιστικό στόχο να αποφύγει μια βαριά ήττα απέναντι στον Χάαλαντ και την παρέα του. Αν πάντως κάνουν εμφάνιση σαν αυτή του Σαββάτου με την Τσουκαρίτσκι (1-2 εκτός) το κοντέρ θα γράψει πολλά γκολ. Όλα εξαρτώνται από τις ορέξεις της Μάντσεστερ Σίτι η οποία εμφανίζεται απόλυτα σοβαρή στα εντός έδρας της στη διοργάνωση. Θα πάμε με το No Goal.
Λίβερπουλ
Άρσεναλ
Μπόκα Τζούνιορς
Ρίβερ Πλέιτ
Λανούς
Χιμνάσια Μεντόζα
Μπελγράνο
Μπαράκας Σεντράλ
Νιούελς Ολντ Μπόις
Ουνιόν Σάντα Φε
Αούστρια Βιέννης
Ραπίντ Βιέννης
Βολφσμπέργκερ
Στουρμ Γκρατς
Σάλτσμπουργκ
Αούστρια Λουστενάου
Σιντ Τρούιντεν
Λέουβεν
Σερκλ Μπριζ
Αντβέρπ
Λόμελ
Γάνδη
Σαρλερουά
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Μαρσέιγ
Τουλούζ
Λυών
Ανζέ
Παρί
Μονακό
Στρασβούργο
Οσέρ
Αννόβερο
Ντιναμό Δρέσδης
Γκρόιτερ Φιρτ
Χόλσταϊν Κίελ
Ζανκτ Πάουλι
Νυρεμβέργη
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Αμβούργο
Ουνιόν Βερολίνου
Κολωνία
Μπρόντμπι
Άαρχους
Νόρτζελαντ
Μίντιλαντ
Βίμποργκ
Χόρσενς
Οντένσε
Σίλκεμποργκ
Λουγκάνο
Βασιλεία
Λωζάνη
Τουν
Γιούνγκ Μπόις
Ζυρίχη
Λεβαδειακός
Άρης
Παναθηναϊκός
ΑΕΚ
Παναιτωλικός
ΟΦΗ
ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ Β'
Ζάκυνθος
Πανιώνιος
Πανσερραϊκός
Άστερας Τρίπολης Β'
ΠΑΣ Πύργος 1968
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Τορόντο
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Σιάτλ Σάουντερς
Νάσβιλ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Ίντερ Μαϊάμι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Ντιναμό Χιούστον
Λος Άντζελες
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Έλτσε
Βαλένθια
Σανταντέρ
Ρεάλ Μαδρίτης
Χετάφε
Σεβίλλη
Γιουβέντους
Νάπολι
Λέτσε
Τζένοα
Φροζινόνε
Τορίνο
Λάτσιο
Κάλιαρι
Κόμο
Βενέτσια
Άρης Λεμεσού
Ανόρθωση
Ομόνοια Αραδίππου
ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια 29ης Μαΐου
Νέα Σαλαμίνα
Κρουζ Αζούλ
Λεόν
Σάντος Λαγκούνα
Νεκάξα
Βαλερένγκα
Τρόμσο
Κφουμ Όσλο
Χαμ Καμ
Σταρτ
Λίλεστρομ
Σάρπσμποργκ 08
Κρίστιανσουντ
Μπραν
Μόλντε
Χοντ
Μπρίνε
Στρομσγκόντσετ
Μος
Οντ
Σάντνες Ουλφ
Λιν
Ράουφος
Έγκερσουντ
Στρόμεν
Ασάνε
Χάουγκεσουντ
Ρανχάιμ
Σογκντάλ
Χρόνινγκεν
Σπάρτα Ρότερνταμ
Εξέλσιορ
Τβέντε
Τελστάρ
Ουτρέχτη
Μπράγκα
Φαμαλικάο
Μαρίτιμο
Σάντα Κλάρα
Ακαντέμικο Βίσεου
Ρίο Άβε
Αρούκα
Νασιονάλ Μαδέιρα
Χαρτς
Χιμπέρνιαν
Φόλκερκ
Σέλτικ
Χάκεν
Γκέτεμποργκ
Έλφσμποργκ
Έργκριτε
Γιουργκόρντεν
Ντέγκερφορς
Μάλμε
Χάμαρμπι
Βαστέρας ΦΚ
Μπρομαποϊκάρνα
Βάρμπεργκ Μπόις
Λιουνγκσκίλε
Κασίμπασα
Μπεσίκτας
Τραμπζονσπόρ
Γκαζιαντέπ
Μπασακσεχίρ
Σαμσουνσπόρ
Λειψία