Γνωρίζονται καλά μεταξύ τους
Φινλανδία και Βοσνία συγκρούονται στο Ελσίνκι για την πρεμιέρα του Nations League, με τις δύο ομάδες να αναμετρούνται ξανά σε όμιλο μετά τα προκριματικά του Μουντιάλ 2022 και του Euro 2020.
* «Ολίμπια Στάντιον» (40.700 θ.), Ελσίνκι
Έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Euro 2020. Τα πηγαίνει εξαιρετικά στο Nations League, αφού στην πρώτη έκδοση του θεσμού (2018-19) τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της στην League C (συμμετείχε και η Ελλάδα) και προκρίθηκε στην League B, όπου στην προηγούμενη έκδοση του θεσμού τερμάτισε 2η και στο -4 από την Ουαλία με 4 νίκες και 2 ήττες.
Στον πάγκο της παραμένει από το 2016 ο προπονητής των επιτυχιών, Μάρκου Κανέρβα, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την άνοδο στην League A. Ο όμιλος της θυμίζει… Βαλκανικό Κύπελλο, αφού θα αντιμετωπίσει τις Βοσνία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο.
«Είναι πολύ σπουδαίο που ξεκινάμε με δύο εντός έδρας. Παίζονται πολλά στο Nations League, σου δίνεται η ευκαιρία να διεκδικήσεις πρόκριση στα μπαράζ του Euro. Αναλύσαμε την πορεία μας στα προκριματικά του Μουντιάλ και βρήκαμε καλά πράγματα αλλά και αυτά που θέλουν ανάπτυξη. Παίζουμε με την Βοσνία 2 φορές σε 11 μέρες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε και υπάρχει δυνατή πίστη. Έχουμε στόχο να βγούμε πρώτοι στον όμιλο», δήλωσε ο έμπειρος τεχνικός.
Τον Μάρτιο έδωσε δύο φιλικά, φέρνοντας ισοπαλία με την Ισλανδία (1-1) και γνωρίζοντας ήττα από την Σλοβακία (0-2).
Αγωνιστικά Νέα: Χωρίς προβλήματα. Έχουν αποσυρθεί από την Εθνική οι αμυντικοί Τοϊβιο (Ελσίνκι), Αραγιούρι (Ανόρθωση) και ο μέσος Σπαρβ που πέρασε και από τα μέρη μας με τη φανέλα της ΑΕΛ. Σταρ της ομάδας ο φορ της Νόριτς, Πούκι, ο οποίος αν παίξει και στα τέσσερα ματς του Ιουνίου για το Nations League θα πιάσει τους Χίπια και Γιοχάνσον στην 2η θέση των συμμετοχών στην Εθνική Φινλανδίας με 106. Είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ με το εθνόσημο, έχοντας 34 γκολ έναντι 32 του Λιτμάνεν.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Χραντέτσκι (Λεβερκούζεν), Γιορόνεν (Μπρέσια), Έρικσον (Νταντί Γιουν.)
Αμυντικοί: Ούρονεν (Μπρεστ), Λαμ (ΤΣΣΚΑ Σόφιας), Σ. Βαλσάνεν (Κοσένζα), Γκρανλουντ (Σταλ Μιέλεκ), Ο’ Σόνεσι (Καρλσρούη), Άλχο (Βόλος), Λ. Βαλσάνεν (Έλφσμποργκ), Ιβάνοβ (Βάρτα Πόζναν), Τένχο (Ελσίνκι), Γιένσεν (Ρόντα)
Μέσοι: Σούλερ (Τζουργκάρντεν), Λουντ (Μινεσότα Γιουν.), Καμαρά (Ρέιντζερς), Βαλακάρι (Ίντερ Μαιάμι), Νισίλα (Πάφος), Νισκάνεν (Νταντί Γιουν.), Λινγκμαν (Χέλσινγκμπορκ), Σοϊσάλο (Ρίγα)
Επιθετικοί: Πούκι (Νόριτς), Ποχνιάνπαλο (Ρίζεσπορ), Φορς (Χαλ), Κάλμαν (Ίντερ Τούρκου), Λαπαλάινεν (Μόντρεαλ)
Προπονητής της είναι από τον Γενάρη του 2021 ο Βούλγαρος Ιβάιλο Πέτεβ, άλλοτε τεχνικός της ΑΕ Λεμεσού και της Ομόνοιας, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική από τον κόσμο και θεωρείται κύριος υπεύθυνος για την απογοητευτική παρουσία της ομάδας στα προκριματικά. Παρόλα αυτά στηρίζεται προς το παρόν από την Ομοσπονδία. Εκτός έδρας έχει μόνο δύο νίκες στις 17 τελευταίες εξόδους σε φιλικά και επίσημα και αυτές με Λιχτενστάιν και Καζακστάν.
Στα φιλικά του Μαρτίου, ηττήθηκε με 1-0 από την Γεωργία ενώ στη συνέχεια νίκησε με το ίδιο σκορ το Λουξεμβούργο.
«Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα στο Nations League αλλά την ίδια στιγμή θα προετοιμαστούμε για τα προκριματικά του Euro. Πρέπει να δείξουμε πολύ καλύτερο πρόσωπο κόντρα στην Φινλανδία. Δεχτήκαμε τρία γκολ από ατομικά λάθη στο πρόσφατο μεταξύ μας ματς στην Ζένιτσα και πρέπει να μάθουμε από αυτήν την ήττα», δήλωσε ο Βούλγαρος ομοσπονδιακός τεχνικός.
Αγωνιστικά Νέα: Απρόοπτο με τον καλό φορ Κόντρο (Φέχερβαρ), ο οποίος αποκόμισε πρόβλημα τραυματισμού και τέθηκε νοκ-άουτ. Κανονικά στην αποστολή οι δύο αστέρες, Τζέκο (Ίντερ) και Πιάνιτς (Μπεσίκτας). Ο γκολκίπερ Κοβάτσεβιτς (Ράκοβ) ήταν αδικαιολογήτως απών από τις προπονήσεις και εν τέλει αποκλείστηκε, με τον Πέτεβ να καλεί τον νεαρό Τσέτκοβιτς (Μπάνια Λούκα) ως αντικαταστάτη. Ο τελευταίος πάντως έγραφε στα social media πως είναι γκολκίπερ της Εθνικής Σερβίας, παρότι έχει παίξει με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Βοσνίας, με αποτέλεσμα να γίνει πρώτο θέμα στα Μέσα της χώρας.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Σέχιτς (Κόνιασπορ), Βασίλι (Ζανκτ Πάουλι), Τσέτκοβιτς (Μπάνια Λούκα)
Αμυντικοί: Κολάσινατς (Μαρσέιγ), Τσίβιτς (Φερεντσβάρος), Σανιτσάνιν (Παρτιζάν), Χατζικάντουνιτς (Μάλμε), Αχμεντχότζιτς (Μπορντό), Κοβάτσεβιτς (Φερεντσβάρος), Σούσιτς (Κλουζ), Γκαζιμπέγκοβιτς (Στουρμ Κρατζ), Μιλίτσεβιτς (ΑΕΚ Λάρνακα), Μπάρισιτς (Ζρίνσκι Μοστάρ), Ντέντιτς (Βολφσμπέργκερ)
Μέσοι: Πιάνιτς (Μπεσίκτας), Μπέσιτς (Φερεντσβάρος), Τσίμιροτ (Σταντάρ Λιέγης), Γκότζακ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ντούλγεβιτς (Χάνσα Ροστόκ), Κρούνιτς (Μίλαν), Στεβάνοβιτς (Σερβέτ), Χατζιαχμέτοβιτς (Κόνιασπορ), Πρσιτς (Στρασβούργο), Μέναλο (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Νταλίβοτς (Νασιοάλ), Χότιτς (Σερκλ Μπριζ)
Επιθετικοί: Τζέκο (Ίντερ), Πρέβλιακ (Έουπεν), Ντεμίροβιτς (Φράιμπουργκ), Μπιλμπίγια (Ζρίνσκι Μοστάρ)
Εκτίμηση
Οι δύο ομάδες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, αφού συγκρούστηκαν πρόσφατα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ ήταν και στον ίδιο όμιλο στα προκριματικά του Euro 2020. Η Φινλανδία πήρε 4 βαθμούς απέναντι στους Βόσνιους στα δύο πιο πρόσφατα και είναι δίκαια το φαβορί λόγω έδρας. Αρκετά ισορροπημένο παιχνίδι που μπορεί να πάει παντού, προτιμούμε να μην ασχοληθούμε με σημείο. Παρότι η Φινλανδία φημίζεται κυρίως για την ανασταλτική της εικόνα και η Βοσνία ζορίζεται αρκετά στο γκολ, ειδικά στις εξόδους της, τα μεταξύ τους ματς είναι αρκετά «χορταστικά», αφού στα τρία τελευταία έχουν σημειωθεί συνολικά 13 γκολ. Περιμένουμε πάντως πιο κλειστό ματς στο σημερινό, αν θα παίζαμε κάτι θα πηγαίναμε με το 2-3 γκολ.