Μια καλή αρχή θέλει να κάνει το Ισραήλ
Ισραήλ και Εσθονία κοντράρονται στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της πρεμιέρας του ένατου ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, με τους τυπικά γηπεδούχους να θεωρούνται φυσικά το φαβορί για το «τρίποντο».Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
* Τρεις αγώνες έχουν δώσει στην ιστορία τους οι δυο Εθνικές Ομάδες, με το Ισραήλ να μετρά ισάριθμες νίκες και συνολικά γκολ 12-0.
* Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν ήταν σε προκριματικό όμιλο του Euro 2008, με τους Ισραηλινούς να επικρατούν με 1-0 στο Ταλίν και με 4-0 στο Τελ Αβίβ.

Έπεσε στον «λάκκο με τα φίδια» στο περασμένο Nations League, αφού συνυπήρξε στον ίδιο όμιλο της Α’ Κατηγορίας με τη Γαλλία, την Ιταλία και το Βέλγιο, όπου ο προβιβασμός του ήταν προδιαγεγραμμένος, αλλά παρ’ όλα αυτά, πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε, μιας και έχασε τη δυνατότητα να παίξει στα μπαράζ για να μείνει στα «σαλόνια» στην ισοβαθμία με τους «Κόκκινους Διαβόλους», αφού οι δυο Εθνικές Ομάδες μάζεψαν από τέσσερις βαθμούς.
Δεν υπάρχει βέβαια χώρος για κριτική από τη στιγμή που βρέθηκε ανάμεσα στα «θηρία» και παίζοντας ταυτόχρονα τους εντός έδρας αγώνες του σε ουδέτερο έδαφος, αλλά ακόμη και η «λευκή» ισοπαλία που πήρε από τη Γαλλία στο Παρίσι, και φυσικά η νίκη με 1-0 απέναντι στο Βέλγιο στη Βουδαπέστη στην αυλαία της φάσης των ομίλων, είναι οπωσδήποτε δύο θετικά δείγματα γραφής στη μέχρι τώρα πορεία του Ραν Μπεν Σιμόν, ο οποίος ανέλαβε την Εθνική Ομάδα τον περασμένο Μάιο, παρ’ όλο που γνώρισε τέσσερις ήττες, οι περισσότερες εξ αυτών με μεγάλα σκορ. Σε στοιχηματικό επίπεδο από την άλλη, το Ισραήλ σε αυτό το Nations League μέτρησε τέσσερα Over και αμφίσκορα, αλλά τα δύο τελευταία του παιχνίδια ήταν Under και No Goal.
Σε αυτά τα προκριματικά του Μουντιάλ πάντως, σε τελική φάση του οποίου έχει συμμετάσχει μία και μοναδική φορά, το μακρινό 1970, οι ελπίδες του είναι μετρημένες, αφού με τη Γερμανία ή την Ιταλία να μπαίνει στον όμιλο, η Εθνική Ομάδα με την οποία θα κοντραριστεί για τη 2η θέση που οδηγεί σε μπαράζ, είναι η Νορβηγία, η οποία βέβαια, διαθέτει ένα πολύ ανώτερο υλικό σε κάθε γραμμή του γηπέδου. Φυσικά, τα ματς με τις αδύναμες Εσθονία και Μολδαβία είναι must win για το Ισραήλ, ειδαλλιώς, δεν θα τεθεί καν θέμα συζήτησης για το ποιο σύνολο θα «καπαρώσει» τη 2η θέση του γκρουπ. Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Τρίτη θα αντιμετωπίσει τους Νορβηγούς, και πάλι στο Ντέμπρετσεν, σε μια μονομαχία που θα κρίνει πολλά.
«Ξέρω ότι η ομάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα, αλλά πέρα από τις νίκες, αυτό που θέλω να βλέπω είναι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό το παιχνίδι με την Εσθονία, γνωρίζοντας βέβαια ότι είμαστε το φαβορί, αλλά αυτό που θα επιδιώξουμε σε κάθε αγώνα είναι να παίξουμε κυριαρχικό ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από το ποια ομάδα αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε ενόψει της αποψινής αναμέτρησης ο κόουτς Μπεν Σιμόν.
Αγωνιστικά Νέα: Τέθηκαν εκτός αν και είχαν κληθεί αρχικώς ο στόπερ Βίτορ (Χάποελ Μπερ Σεβά), ο μεσοεπιθετικός Σάμπα (Μακάμπι Χάιφα) και ο εξτρέμ Χαζίζα (Μακάμπι Χάιφα), ενώ δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης οι επιτελικοί χαφ Σαφούρι (Αντάλιασπορ) και Κανιτσόφσκι (Μακάμπι Τελ Αβίβ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκεράφι (Χάποελ Χάιφα), Πέρετζ (Μπάγερν Μονάχου), Γκλάζερ (Ερυθρός Αστέρας)
Αμυντικοί: Ναχμίας (Μακάμπι Τελ Αβίβ), , Σχλόμο (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Ντάσα (Ντιναμό Μόσχας), Γκόλντμπεργκ (Μακάμπι Χάιφα), Ρεβίβο (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μιζράχι (Χάποελ Μπερ Σεβά)
Μέσοι: Λαβί (Γκάμπα Οσάκα), Ε. Πέρετζ (Χάποελ Μπερ Σεβά), Αμπού Φάνι (Φερεντσβάρος), Ντ. Πέρετζ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μπίτον (Χάποελ Μπερ Σεβά), Λέβι (Μπεϊτάρ), Τζάμπερ (Μακάμπι Χάιφα), Γκλουχ (Σάλτσμπουργκ)
Επιθετικοί: Καλαϊλί (Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ), Σόλομον (Λιντς), Ντέιβιντ (Μακάμπι Χάιφα), Αμπάντα (Σάρλοτ), Σούα (Μπεϊτάρ), Τούργκεμαν (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Μπαρίμπο (Φιλαδέλφεια Γιούνιον)

Στάθηκε αξιοπρεπέστατα στον όμιλο της Γ’ Κατηγορίας του Nations League, στον οποίο συμμετείχε δίπλα σε Σουηδία, Σλοβακία και Αζερμπαϊτζάν, καταφέρνοντας να κατακτήσει την 3η θέση και να αποφύγει τον υποβιβασμό, παρά το γεγονός ότι ήταν αουτσάιντερ κι ενώ είχε νέο προπονητή στον πάγκο της μετά από μια τριετία.
Με τη μοναδική ομάδα που δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα ήταν φυσικά αυτή των Σουηδών, οι οποίοι την «υπέταξαν» εύκολα μέσα-έξω με το ίδιο σκορ (3-0), παρ’ όλα αυτά, εκτός από τη νίκη (3-1) και τη «λευκή» ισοπαλία που σημείωσε κόντρα στους Αζέρους, ζόρισε αρκετά και τους «Σόκολι», οι οποίοι «ίδρωσαν» για να επιβληθούν και τις δύο φορές με 1-0, με τα νικητήρια γκολ τους να έρχονται από το 70ο λεπτό και μετά. Όσον αφορά το στοιχηματικό σκέλος, η Εσθονία μέτρησε πέντε No Goal, αντιμετωπίζοντας γενικά πρόβλημα στην επίτευξη τερμάτων, μιας και πέτυχε μόλις τρία και όλα στο ίδιο παιχνίδι, εκείνο με το Αζερμπαϊτζάν στο Ταλίν, αλλά ως έναν βαθμό, ήταν και «σφιχτή» αμυντικά, βγάζοντας τους μισούς της αγώνες Under, με τους δύο εξ αυτών να είναι εκείνοι με την πολύ ανώτερη, από άποψη υλικού, Σλοβακία.
Θετικό επομένως το πρώτο δείγμα του Γιούργκεν Χεν, του 37χρονου τεχνικού που την ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι, μιας και η ομάδα πέτυχε τον στόχο της σε αυτό το Nations League, που δεν ήταν άλλος από την παραμονή στην κατηγορία, αλλά σε αυτόν τον προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ, δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε κάτι παραπάνω από την αποφυγή της τελευταίας θέσης του γκρουπ, με τη Μολδαβία, με την οποία θα τεθεί αντιμέτωπη την ερχόμενη Τρίτη στο Κισινάου, να είναι ο βασικός της αντίπαλος, αφού οι υπόλοιπες Εθνικές Ομάδες δεν είναι στα «μέτρα» της.
Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της Εσθονίας είναι ο 22χρονος τερματοφύλακάς της, Καρλ Χέιν, που αγωνίζεται στη Βαγιαδολίδ ως δανεικός από την Άρσεναλ, και στον οποίο αντιστοιχεί κάτι παραπάνω από το 1/4 της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας της ομάδας, η πλειοψηφία των παικτών της οποίας, αγωνίζεται στο όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πρωτάθλημα της Μεϊστριλίγκα.
«Αυτό που θέλουμε σίγουρα είναι να μην πέσουμε κάτω από τα στάνταρ στα οποία φτάσαμε πέρσι. Αυτό, στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε, είναι πώς να γινόμαστε περισσότερο επικίνδυνοι στα αντίπαλα καρέ. Την περασμένη χρονιά, δημιουργούσαμε προϋποθέσεις για επικίνδυνες καταστάσεις στο αντίπαλο μισό, αλλά δεν τις εκμεταλλευόμασταν. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο τεχνικός της Εσθονίας, Γιούργκεν Χεν, ενόψει της έναρξης των προκριματικών.
Αγωνιστικά Νέα: Δεν συμπεριλήφθηκαν ο στόπερ Μετς (Ζανκτ Πάουλι), ο μπακ Λιλάντερ (Πάιντε), οι χαφ Σέιν (Ντόρντρεχτ) και Βέτκαλ (Μπομαποϊκάρνα), αλλά και ο εξτρέμ Ζένιοφ (Φλόρα).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ίγκονεν (Μπότεφ Πλόβντιβ), Χάιν (Βαγιαδολίδ), Βάλνερ (Λεβάντια)
Αμυντικοί: Κούουσκ (Κατοβίτσε), Σαλίστε (Πάιντε), Πέετσον (Λεβάντια), Πασκότσι (Γκρασχόπερς), Γ. Ταμ (Μπότεφ Πλόβντιβ), Σχιόνινγκ-Λάρσεν (Λεβάντια), Χούσαρ (Φλόρα), Τάμικ (Λεβάντια)
Μέσοι: Κάιτ (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Γιάκοβλεφ (Πανιώνιος), Σούμετς (Ντεν Μπος), Πάλουμετς (Ποντμπρεζόβα), Κρίσταλ (Κολωνία), Μίλερ (Πάιντε), Πουμ (Φλόρα), Σινιάβσκι (Σλοβάτσκο), Αϊνσάλου (Λεβάντια), Γιεπίχιν (Τρέντσιν)
Επιθετικοί: Σάαρμα (Πάιντε), Άνιερ (Λι Μαν), Σάπινεν (Φλόρα), Α. Ταμ (Ολίμπια Λιουμπλιάνας)

Εκτίμηση
Το Ισραήλ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτή τη μονομαχία αφού η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι εμφανής, παρ’ όλο που έχει το μειονέκτημα ότι «φιλοξενεί» την Εσθονία σε ουδέτερο έδαφος. Κρίνοντας πάντως από τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής των Εσθονών, το σκορ δύσκολα θα ξεφύγει από τα «φυσιολογικά» επίπεδα, γι' αυτό θα καταλήξουμε στα 2-3 γκολ, από τη στιγμή μάλιστα που ο «άσος» προσφέρεται σε πολύ χαμηλή απόδοση.
3-1