Με φόρα η Βολιβία, από σπουδαία νίκη-εκδίκηση η Κολομβία
Βολιβία και Κολομβία κονταροχτυπιούνται στο Ελ Άλτο στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής των προκριματικών της Νότιας Αμερικής για το Μουντιάλ του 2026, με την ομάδα του Βιγιέγκας να έχει πάρει τα «πάνω» της, και εκείνη του Λορέντσο να προέρχεται από σπουδαία νίκη απέναντι στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, από τους οποίους πήραν μάλιστα μια «μίνι» εκδίκηση για τον πρόσφατο χαμένο τελικό στο Κόπα Αμέρικα.Τι ισχύει: Οι δέκα ομάδες αναμετρώνται σε ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών, εντός κι εκτός έδρας. Οι πρώτες έξι προκρίνονται στο Μουντιάλ 2026 ενώ η 7η θα δώσει διπλούς αγώνες μπαράζ με εκπρόσωπο άλλης Ηπείρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά τα παρακάτω: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους ματς και εν συνεχεία βαθμοί, καλύτερη επίθεση, καλύτερη εκτός έδρας επίθεση.
* Συντριπτικά υπέρ της Κολομβίας η προϊστορία με 15 νίκες, 10 ισοπαλίες και 4 ήττες.
* Η τελευταία νίκη της Βολιβίας κόντρα στους «καφετέρος» ήταν το 2003.
Πανηγύρισε σπουδαίο «διπλό» την προηγούμενη αγωνιστική, νικώντας την παραπαίουσα Χιλή στο Σαντιάγο με 2-1. Μπήκε με πολλή «όρεξη» από την αρχή και άνοιξε το σκορ με τον Αλγκαρανιάς στο 13’ ύστερα από ταχύτατη αντεπίθεση, όμως δέχθηκε την ισοφάριση στο 39’ από τον Βάργκας, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του πορτιέρο των φιλοξενούμενων, Λάμπε, μην τηρώντας το fair play και «γράφοντας» σε κενή εστία το 1-1. Δεν το έβαλε κάτω όμως η ομάδα του Βιγιέγκας και πριν φύγει το ημίχρονο πήρε ξανά το προβάδισμα, με τον Μιγκελίτο να χρίζεται σκόρερ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ύστερα από εκπληκτική ομαδική προσπάθεια. Δέχθηκε ισχυρή πίεση στο δεύτερο μέρος από τους Χιλιανούς που έψαχναν μετά μανίας την ισοφάριση, όμως άντεξε, και απέδρασε εν τέλει με το υπερπολύτιμο 1-2.
Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τη Βολιβία ύστερα από την τεσσάρα με την οποία είχε «φιλοδωρήσει» τη Βενεζουέλα προηγουμένως, με το ξεκίνημα του νέου της προπονητή, Όσκαρ Βιγιέγκας, να κρίνεται κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Σε δυο παιχνίδια πέτυχε 6 γκολ, ενώ μέχρι πρότινος μετρούσε 4 σε 6 ματς στον προκριματικό όμιλο, βελτιώνοντας και την άμυνα, η οποία παραμένει βέβαια η χειρότερη του γκρουπ με 15 τέρματα παθητικό. Κάπως έτσι πάντως, μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης για την τελική φάση του Μουντιάλ του 2026, αφού έφτασε στη βαθμολογία την 7η Παραγουάη, η οποία διατηρεί με τα τωρινά δεδομένα το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ και η οποία βέβαια υπερέχει λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Πάντως, το σημαντικό είναι ότι η ομάδα δείχνει να έχει «σφυγμό», με το «στοίχημα» να είναι στην προκειμένη περίπτωση η σταθερότητα.
«Θέλουμε να γίνουμε η πρώτη ομάδα που νικά την Κολομβία σε αυτά τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε βελτιωθεί αρκετά, αλλά εν προκειμένω, αυτός είναι ο στόχος που έχουμε», τόνισε ενόψει Κολομβίας ο τεχνικός της Βολιβίας, Όσκαρ Βιγιέγκας.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός έμειναν ο πορτιέρο Λάμπε (Μπολιβάρ) και ο επιθετικός Χένρι Βάκα (Μπολιβάρ), ωστόσο εξέτισαν την ποινή της μίας αγωνιστικής που τους είχε επιβληθεί και είναι εκ νέου διαθέσιμοι ο μπακ Έκτορ Κουέγιαρ (Όλγουεϊς Ρέντι) και ο μεσοεπιθετικός Ραμίρο Βάκα (Μπολιβάρ).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Βισκάρα (Δε Στρόνγκεστ), Ποβέντα (Χόρχε Βίλστερμαν), Τόρες (Οριέντε)
Αμυντικοί: Χακίν (Πόντε Πρέτα), Π. Βάκα (Όλγουεϊς Ρέντι), Άλβαρες (Οριέντε), Σουάρες (Όλγουεϊς Ρέντι), Σαγκρέντο (Μπολιβάρ), Μεντίνα (Όλγουεϊς Ρέντι), Ρότσα (Μπολιβάρ), Φερνάντεζ (Άκρον Τογκλιάτι), Παζ (Μπολιβάρ)
Μέσοι: Ε. Κουέγιαρ (Όλγουεϊς Ρέντι), Ε. Βάκα (Μπολιβάρ), Β. Κουέγιαρ (Δε Στρόνγκεστ), Τομέ (Όλγουεϊς Ρέντι), Τεράσας (USM Αλγέρι), Ρ. Βάκα (Μπολιβάρ), Τερσέρος (Σάντος), Βιγιαμίλ (Λίγκα Ντε Κίτο), Καμάτσο (Ουνιβερσιτάριο Ντε Βίντο), Τσούρα (Δε Στρόνγκεστ)
Επιθετικοί: Τσάβες (Αλ Τααβόν), Μαρτίνες (Όλγουεϊς Ρέντι), Βελάσκες (Μπολιβάρ), Μοντέιρο (Σάντος), Αλγκαρανιάς (Καλαμάτα), Μιράντα (Δε Στρόνγκεστ)
«Υπέταξε» την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και κάτοχο του Κόπα Αμέρικα, Αργεντινή, νικώντας την ομάδα του Σκαλόνι στη Μπαρανκίγια με 2-1. Μπήκαν καλύτερα στην αναμέτρηση οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο οι «καφετέρος» προηγήθηκαν με την κεφαλιά του Μοσκέρα, ύστερα από την ασίστ του κορυφαίου Χάμες Ροντρίγκες στο 25ο λεπτό. Δέχθηκαν πίεση όμως από την «Αλμπισελέστε», η οποία εν τέλει ισοφάρισε με την ωραία ατομική ενέργεια του Γκονζάλες στο 48’, παρ’ όλα αυτά, βρήκαν πάλι τη λύση με τη συμπλήρωση μίας ώρας, με τον Χάμες να ξαναβάζει εκ νέου μπροστά την ομάδα του από τη «λευκή βούλα». Από εκεί και πέρα χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν, με τις πιο σημαντικές πάντως να είναι για τους γηπεδούχους, αλλά το 2-1 δεν έμελλε να αλλάξει.
Έτσι η Κολομβία πήρε μια μικρή εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του Ιουλίου στο Κόπα Αμέρικα, όπου είχε ηττηθεί στην παράταση από την Αργεντινή, επιστρέφοντας στις νίκες και στον προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ, ύστερα από την ισοπαλία της με το αδύναμο Περού. Παραμένει με αυτόν τον τρόπο η μοναδική αήττητη ομάδα του γκρουπ, με την άμυνά της να εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη αφού τα γκολ που δέχεται είναι με το «σταγονόμετρο». Παράλληλα στα της βαθμολογίας, βρίσκεται στο -2 από την πρωτοπόρο ομάδα του Σκαλόνι, αν και μικρή σημασία έχει, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πιθανότητα να είναι απούσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.
Στο μεταξύ, ο προπονητής των «καφετέρος», Νέστορ Λορέντσο, κατήγγειλε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, πως η ομάδα του έπεσε θύμα κατασκοπείας πριν την αναμέτρηση με τη Βολιβία: «Είναι δυσάρεστο να σε κατασκοπεύουν. Προφανώς, θέλαμε να προπονηθούμε χωρίς να μας παρακολουθεί κάποιος και αυτό που συνέβη παραβίασε την ιδιωτικότητα της ομάδας μας. Ωστόσο έχουμε φωτογραφίσει αυτό το άτομο και θα δούμε τι θα γίνει».
Αγωνιστικά Νέα: Απρόοπτο με τον μπακ της Κρίσταλ Πάλας, Μουνιός, ο οποίος έμεινε εκτός την τελευταία στιγμή, ενώ απόντες θα είναι και ο στόπερ της Γουλβς, Μοσκέρα, όπως επίσης και ο φορ της Ιντερνασιονάλ, Μπορέ. Τιμωρημένος ταυτόχρονα είναι και ο επιθετικός της Άστον Βίλα, Ντουράν. Αντίθετα, εξέτισε και επιστρέφει ο κεντρικός αμυντικός της Κάλιαρι, Μίνα.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μοντέρο (Μιγιονάριος), Βάργκας (Άτλας Γουαδαλαχάρα), Μιέρ (Κρουζ Αζούλ)
Αμυντικοί: Μπόρχα (Κλαμπ Αμέρικα), Σάντσες (Γαλατασαράι), Λουκουμί (Μπολόνια), Μοχίκα (Μαγιόρκα), Καμπάλ (Γιουβέντους), Σ. Αρίας (Μπαΐα), Ντίτα (Κρουζ Αζούλ), Μίνα (Κάλιαρι)
Μέσοι: Ροντρίγκες (Ράγιο Βαγιεκάνο), Λέρμα (Κρίσταλ Πάλας), Τ. Αρίας (Φλουμινένσε), Καρασκάλ (Ντιναμό Μόσχας), Πορτίγια (Ταγιέρες), Κιντέρο (Ρασίνγκ Κλουμπ), Καστάνιο (Κράσνονταρ), Ουρίμπε (Αλ Σαντ), Ντεόσα (Πατσούκα), Ρίος (Παλμέιρας),
Επιθετικοί: Κόρντομπα (Κράσνονταρ), Ντουράν (Άστον Βίλα), Ερνάντες (Κολόμπους Κρου), Ντίας (Λίβερπουλ), Σινιστέρα (Μπόρνμουθ), Μαρτίνες (Ρασίνγκ Κλουμπ), Ασπρίγια (Χιρόνα)
Εκτίμηση
Η Βολιβία μοιάζει μεταμορφωμένη από τότε που προσέλαβε τον Βιγιέγκας, ο οποίος έχει 2 στα 2 στο ξεκίνημά του, όμως σήμερα το έργο «ζορίζει», αφού απέναντι θα βρίσκεται μια Εθνική Ομάδα με πολύ ταλέντο, την οποία μάλιστα έχει να κερδίσει από το 2003. Αμφίρροπη πάντως η αναμέτρηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το υψόμετρο όπου θα διεξαχθεί, και θα καταλήξουμε στο αμφίσκορο, μιας και οι Βολιβιανοί δείχνουν σημάδια «υγείας» στο σκοράρισμα, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη χειρότερη άμυνα του προκριματικού ομίλου.