Σώθηκε η Εσπανιόλ, αδιάφορη η Σοσιεδάδ
* Τελευταία αγωνιστική* Πρώτος Γύρος: Σοσιεδάδ - Εσπανιόλ 2-2
ΕΣΠΑΝΙΟΛ
Νίκησε με 2-1 την Οσασούνα εκτός έδρας και «σφράγισε» την παραμονή της στην κατηγορία. Πήρε το προβάδισμα λίγο πριν το ημίωρο με υπέροχο σουτ στην κίνηση του Ρομέρο (27’) έξω από την περιοχή, όμως έκτοτε πιέστηκε και ισοφαρίστηκε με τον ίδιο τρόπο στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους (49’). Απάντησε άμεσα, ανακτώντας το προβάδισμα με τον Κίκε Γκαρσία στο 53’ κι έκτοτε έκανε σωστή διαχείριση. Κινδύνεψε μονάχα από στατικές φάσεις, χρειάστηκε μια σπουδαία επέμβαση του Ντμίτροβιτς για να αποφύγει το 2-2 κι εν τέλει έφυγε με το «διπλό» από την Παμπλόνα.
Είχε συμπληρώσει 18 παιχνίδια δίχως νίκη αλλά τα δύο διαδοχικά τρίποντα με Μπιλμπάο (2-0 εντός) και Οσασούνα (2-1 εκτός) της επέτρεψαν να εξασφαλίσει και μαθηματικά τη σωτηρία μία «στροφή» πριν το τέλος. Βρίσκεται στην 11η θέση με 45 βαθμούς και διατηρεί ελάχιστες ελπίδες για την έβδομη θέση, που δίνει εισιτήριο για το Κόνφερενς Λιγκ. Για να τα καταφέρει χρειάζεται δική της νίκη και συνδυασμό αρκετών αποτελεσμάτων.
Συγκεκριμένα, η Χετάφε θα πρέπει να ηττηθεί από την Οσασούνα, η Ράγιο Βαγιεκάνο να μην κερδίσει την Αλαβές, η Βαλένθια να μην επικρατήσει της Μπαρτσελόνα και η Μπιλμπάο να φύγει με το διπλό από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε αυτό το σενάριο, η Εσπανιόλ θα υπερτερεί σε πιθανή τετραπλή ισοβαθμία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μόνο με τη Χετάφε, η Εσπανιόλ θα χρειαστεί διαφορά πέντε τερμάτων υπέρ της σε σχέση με το αποτέλεσμα της Χετάφε απέναντι στην Οσασούνα. Δηλαδή, θα πρέπει είτε να κερδίσει με αρκετά γκολ είτε η Χετάφε να ηττηθεί με βαρύ σκορ. Παράλληλα, απαιτείται η Ράγιο να χάσει από την Αλαβές και η Βαλένθια να μην νικήσει την Μπαρτσελόνα.
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος ο βασικός χαφ Λοθάνο (33/2). Σταθερά εκτός ο κάπτεν/επιθετικός Πουάδο (10/2), από την άλλη έχει κάποιες ελπίδες επιστροφής ο αναπληρωματικός εξτρέμ Ενγκόνγκε (9/0).
ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Ακόμα προσπαθεί να καταλάβει πως δεν πήρε ούτε βαθμό απέναντι στην Βαλένθια, χάνοντας με 3-4 στο «Ανοέτα». Προηγήθηκε μόλις στο 3’ με τον Μουνιόθ αλλά δέχτηκε γρήγορα την ανατροπή (8’, 22’). Κυριάρχησε στη συνέχεια, δημιούργησε φάσεις και το έφερε… τούμπα σε τρία λεπτά, με αυτογκόλ στο 60’ και ωραίο τέρμα του Όσκαρσον στο 63’. Επτά λεπτά αργότερα απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα, όμως όχι μόνο δεν το εκμεταλλεύτηκε αλλά κατάφερε να ηττηθεί, δεχόμενη δύο γκολ στο 89’ και το 90+3’!
Έχει κατεβάσει ταχύτητα από τότε που κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας κι εξασφάλισε ευρωπαϊκή έξοδο στην League Phase του Γιουρόπα Λιγκ. Χωρίς νίκη στα επτά τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος (0-4-3), διάστημα στο οποίο δεν έχει κρατήσει το μηδέν, μαζεύοντας 15 φορές τη μπάλα από την εστία της. Βρίσκεται στην 10η θέση με 45 βαθμούς και πρακτικά είναι αδιάφορη στο αποψινό.
Αγωνιστικά Νέα: Χάνουν το φινάλε ο βασικός εξτρέμ Γκέντες (32/8), οι ομοθεσίτες εξτρέμ Μπαρενετσέα (30/3), Ουέσλι (5/0) κι ο πολύτιμος χαφ Γκοροτσατέγκι (30/1), ενώ συνεχίζει εκτός ο δεξιός μπακ Οντριοθόλα (5/1). Αναμένονται αλλαγές στο αρχικό σχήμα. Εξέτισε ο στόπερ Τσαλέτα-Τσαρ (27/1), διαθέσιμος και ο φορ Καρικαμπούρου (7/0).
Εκτίμηση
Η Εσπανιόλ εξασφάλισε την παραμονή την περασμένη αγωνιστική και στο σημερινό έχει κάποιες ελπίδες για ευρωπαϊκή έξοδο. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να νικήσει και να βγουν τα κομπιουτεράκια. Αμφίβολο αν θα το κυνηγήσει με ζέση, λογικά θ’ αρκεστεί σε μια καλή τελευταία εμφάνιση μπροστά στο κοινό της. Να κλείσει με θετικό αποτέλεσμα τη σεζόν θέλει η Σοσιεδάδ, η οποία μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου έχει φέρει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα. Δεν θα μπλέξω με σημεία και θα πάω με το αμφίσκορο ποντάροντας σε ματς δίχως σκοπιμότητες.
Ρίβερ Πλέιτ
Μπελγράνο
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Άντερλεχτ
Σιντ Τρούιντεν
Μαλίν
Κλαμπ Μπριζ
Γάνδη
Κοριτίμπα
Μπαΐα
Κρουζέιρο
Σαπεκοένσε
Βάσκο Ντα Γκάμα
Ρεντ Μπουλ Μπραγκαντίνο
Κορίνθιανς
Ατλέτικο Μινέιρο
Ρέμο
Ατλέτικο Παραναένσε
Κολόμπους Κρου
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Λος Άντζελες
Σιάτλ Σάουντερς
Ίντερ Μαϊάμι
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Βιγιαρεάλ
Ατλέτικο Μαδρίτης
Λέτσε
Τζένοα
Νάπολι
Ουντινέζε
Κρεμονέζε
Κόμο
Μίλαν
Κάλιαρι
Τορίνο
Γιουβέντους
Βερόνα
Ρόμα
Σάντεφιορντ
Φρέντρικσταντ
Σάρπσμποργκ 08
Μόλντε
Σταρτ
Βαλερένγκα
Τρόμσο
Αάλεσουντ
Χαμ Καμ
Λίλεστρομ
Κφουμ Όσλο
Ρόζενμποργκ
Κρίστιανσουντ
Βίκινγκ
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Τορένσε
Μπαρτσελόνα
Ρεάλ Μαδρίτης
Μπέτις
Έλτσε
Μαγιόρκα
Οσασούνα
Ράγιο Βαγιεκάνο
Βαλένθια
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Χετάφε
Αλαβές
Λεβάντε
Σεβίλλη
Τζιρόνα
Θέλτα
Ρεάλ Οβιέδο
1 και οβερ.