Από την καλύτερη εποχή της ιστορίας της
Η Γεωργία υποδέχεται την Τσεχία για την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου της Β’ Κατηγορίας του Nations League.
Έζησε το όνειρο της και με το παραπάνω στο Euro 2024 καθώς στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση όχι μόνο στάθηκε αξιοπρεπώς αλλά κατάφερε να πάρει και την πρόκριση στους «16». Σε έναν όμιλο με Τουρκία, Τσεχία και Πορτογαλία έδειξε πολύ καλό πρόσωπο ακόμα και στην ήττα της από τους Τούρκους στην πρεμιέρα.
Στη συνέχεια ήρθε ισόπαλη (1-1) με τη σημερινή της αντίπαλο και έπειτα πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της καθώς επιβλήθηκε με 2-0 της Πορτογαλίας. Στα νοκ άουτ βέβαια βρήκε στον δρόμο της τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία, προηγήθηκε μάλιστα στην αναμέτρηση και πήγε με την ισοπαλία στα αποδυτήρια μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου όμως στο τέλος παραδόθηκε στην ανωτερότητα της αντιπάλου της και ηττήθηκε με 4-1.
Βρίσκεται προφανώς στην καλύτερη φάση της ιστορία της και πλέον έχει γίνει ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Σε καμία περίπτωση δεν είναι φαβορί αλλά έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει. Η εικόνα της ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή και στα προκριματικά αλλά και στα πλέι οφ για το Euro απέναντι σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα, που παρά την πρόκριση έδειξε ένα αμυντικογενές πρόσωπο.
Ο Σανιόλ προφανώς και παραμένει στον πάγκο, έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του έτους αλλά τα πάντα είναι ανοικτά. Στην ομάδα πάντως έχει «ανοίξει» η όρεξη οπότε ευελπιστούν σε μία καλή πορεία και στο Nations League.
Αγωνιστικά Νέα: Έχει κάποιες απουσίες σε σχέση με το Euro 2024 καθώς δεν κλήθηκαν ο αμυντικός Κβιρκβέλια και ο μέσος Κβεκβεσκίρι που δεν έχουν βρει ακόμα ομάδα, ο μεσοεπιθετικός του ΟΦΗ Σενγκέλια, οι μέσοι Σιγκούα και Μεκβαμπισβίλι και ο επιθετικός Κβιλιτάλια.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Λόρια (Ομόνοια Αραδίππου), Μαμαρντασβίλι (Βαλένθια), Γκουγκεσασβίλι (Πανσερραϊκός)
Αμυντικοί: Κάσια (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Αζάροβι (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Λοχοσβίλι (Κρεμονέζε), Κακαμπάτζε (Κρακοβία), Γκογκολεϊσβίλι (Κοπεγχάγη), Γκβελεσιάνι (Περσέπολις), Ντβάλι (ΑΠΟΕΛ), Ταμπίτζε (Ντιναμό Μαχατσκάλα), Γκαντράνι (Καϊράτ), Γκοχλιβίτζε (Νάπολι)
Μέσοι: Τσακβετάτζε (Γουότφορντ), Αλτουνασβίλι (Βολφσμπέργκερ), Κοχορασβίλι (Λεβάντε), Νταβιντασβίλι (Σεντ Ετιέν), Κιτεϊσβίλι (Στουρμ Γκρατς), Λομπζχανίτζε (Ατλάντα), Τσιταϊσβίλι (Γρανάδα), Νονικσαβίλι (ΛΝΖ Τσερκάσι)
Επιθετικοί: Μιχαουτάτζε (Λυών), Κχβαρατσκέλια (Νάπολι), Ζιβζιβάτζε (Καρλσρούη)
Έδωσε το παρών στα γήπεδα της Γερμανίς το καλοκαίρι για το Euro, ταξίδεψε με όνειρα και φιλοδοξίες για κάποια διάκριση όμως επέστρεψε απογοητευμένη στην πατρίδα της. Η κλήρωσε την είχε φέρει σε έναν όμιλο με Πορτογαλία, Τσεχία και Γεωργία οπότε η 3η θέση έμοιαζε ως ο μικρότερος και ρεαλιστικός στόχος. Ωστόσο στην πρεμιέρα ηττήθηκε στις καθυστερήσεις από τους Πορτογάλους, έπειτα έμεινε στο 1-1 με τους Γεωργιανούς και στο τέλος έπαιξε έναν τελικό με τους Τούρκους. Ούτε εκεί βέβαια κατάφερε να πάρει την πρώτη της νίκη και η ήττα με 2-1 σήμανε και το τέλος της στη διοργάνωση.
Τολμώ να πω πως ήταν μία από τις απογοητεύσεις του τουρνουά καθώς διέθετε ένα αξιόλογο ρόστερ και τουλάχιστον η πρόκριση ήταν επιβεβλημένη. Ο Ιβάν Χάσεκ ανέλαβε την ομάδα με στόχο να την οδηγήσει σε μία διάκριση, δεν τα κατάφερε αλλά παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία. Σίγουρα το όνομα του δεν είναι βαρύ και δεν θα έχει μεγάλη πίστωση χρόνου. Στο Nations League ο στόχος είναι η πρώτη θέση και αν δεν τα καταφέρει δεν αποκλείεται η ομάδα να πάει με νέο προπονητή στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αγωνιστικά Νέα: Αρκετές οι αλλαγές σε σχέση με την αποστολή του Euro καθώς έμειναν εκτός οι τερματοφύλακες Στάνεκ (Σλάβια Πράγας) και Γιάρος (Λίβερπουλ), οι αμυντικοί Χόλες (Σλάβια Πράγας), Ντουντέρα (Σλάβια Πράγας), Ντ. Γιουράσεκ (Χόφενχαϊμ) και Βλτσεκ ( Σλάβια Πράγας) οι μέσοι Μπαράκ (Φιορεντίνα), Σέβτσικ (Σλάβια Πράγας), Μ. Γιούρασεκ (Σλάβια Πράγας) και Σάντιλεκ (Τβέντε) και οι επιθετικοί Κούχτα (Μίντιλαντ) και Χιτίλ (Σλάβια Πράγας).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μάρκοβιτς (Μπάνικ Οστράβα) Κόβαρ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ζαντραζίλ (Χράντετς Κράλοβε)
Αμυντικοί: Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ) Ζίμα (Σλάβια Πράγας), Κρεΐτσι (Χιρόνα), Βίτικ (Σπάρτα Πράγας), Χράνατς (Χοφενχάιμ), Ζελένι (Σπάρτα Πράγας)
Μέσοι: Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Τσερβ (Βικτόρια Πλζεν), Τσέρνι (Ρέιντζερς), Κάλβαχ (Βικτόρια Πλζεν), Κουσέι (Μλάντα Μπόλεσλαβ), Λινγκ (Σλάβια Πράγας), Πρόβοντ (Σλάβια Πράγας), Ράινς (Σπάρτα Πράγας), Σουλτς (Βικτόρια Πλζεν)
Επιθετικοί: Σικ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Χλόζεκ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Τσβαντσάρα (Γκλάντμπαχ) Χόρι (Βικτόρια Πλζεν)
Εκτίμηση
Η Γεωργία βρίσκεται ποδοσφαιρικά στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, προέρχεται από μία μεγάλη επιτυχία και το θέμα είναι αν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Η Τσεχία από την άλλη απογοήτευσε στο Euro και τώρα ψάχνει μία αντεπίθεση. Προφανώς και δεν θα υποτιμήσει την αντίπαλο της άλλωστε οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες πρόσφατα. Μου κάνει εντύπωση βέβαια πως το under βρίσκεται σε τιμές αουτσάιντερ, δεν περιμένω να δούμε ένα ανοικτό παιχνίδι. Θα πάω με αυτό.