Αήττητη η Λετονία στα μεταξύ τους
Ανδόρα και Λετονία αναμετρούνται στην έδρα της πρώτης για την πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, σε μία αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο «φτωχούς συγγενείς» του 11ου ομίλου.Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
* Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 11 φορές σε φιλικά και επίσημα, με την Λετονία να είναι αήττητη με επτά νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Εκτός έδρας η Λετονία μετράει τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες
ΑΝΔΟΡΑ
Απογοήτευσε με την πορεία της στο Nations League τερματίζοντας στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου της League D με τρεις ήττες και μόλις ένα βαθμό, τη «λευκή» ισοπαλία στην Μάλτα την τελευταία αγωνιστική, σ’ ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο ότι δε σκόραρε ούτε ένα γκολ σε τέσσερα ματς σε όμιλο με Μολδαβία (0-2 εκτός, 0-1 εντός) και Μάλτα (0-1 εντός, 0-0 εκτός).
Από τις πιο αδύναμες Εθνικές ομάδες, πρόκειται άλλωστε για ένα κράτος με έκταση 468 τ. χλμ και πληθυσμό μόλις 87.097 κατοίκων.
Στα προκριματικά του Μουντιάλ κληρώθηκε σε όμιλο με Αγγλία, Αλβανία, Σερβία και Λετονία και αποτελεί φυσικά τον αδύναμο κρίκο του γκρουπ. Ξεκινάει την πορεία της με το πιο βατό θεωρητικά παιχνίδι, υποδεχόμενη την Λετονία στην έδρα της, ενώ ακολουθεί αγώνας με την Αλβανία στα Τίρανα.
Πιο πρόσφατη νίκη της αυτή του Οκτωβρίου σε φιλικό με το Σαν Μαρίνο (2-0). Σε επίσημο αγώνα, έχει να νικήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 και το «διπλό» στο Λίχτενστάιν (2-0).
Από το 2010 στον πάγκο της ο παλαίμαχος γκολκίπερ της, Κόλντο Άλβαρες που συμπληρώνει 15ετια ως ομοσπονδιακός τεχνικός της χώρας του.
Αγωνιστικά Νέα: Με έξι νέα πρόσωπα σε σχέση με τα ματς του Νοεμβρίου καθώς επιστρέφουν ο έμπειρος γκολκίπερ Γκόμες (Σάντα Κολόμα), ο μεσοαμυντικός Μ. Βαλές (Ατλέτικο Λέιδα), ο κάπτεν/χαφ Πουγιόλ (Ατλέτικ Ντ’ Εσκάλντες), ο έτερος χαφ Ρεμπές (Πας Ντε Λα Κάσα) και οι επιθετικοί Μπερνάτ (Λα Μασάνα), Ροδρίγκο (Ουέσκα Β’), ενώ αναμένεται να κάνει ντεμπούτο ο 20χρονος χαφ Φερέιρα (Σάντα Κολόμα) που θεωρείται από πολλούς το νέο μεγάλο ταλέντο της χώρας. Εκτός έμειναν ο καλός αριστερός μπακ Ντε Κούνια (Εσπορτίβο Σάντα Κολόμα), ο στόπερ Γκουϊγιέν (Μπινεφάρ), οι μέσοι Βαλές (Γκρίνταβικ), Ντε Λας Έρας (Ταμαρίτε), οι επιθετικοί Φερνάντεθ (Μπινεφάρ) και Σάντσες (Λα Μασάνα) και ο αναπληρωματικός γκολκίπερ Ραμπέλο (Ατλέτικο Ντ’ Εσκάλντες).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γκόμες (Σάντα Κολόμα), Άλβαρεθ (Βιγιαρεάλ Β’), Πίρες (Ορντίνο)
Αμυντικοί: Πομάρες (Ταρανκόν), Λοβέρα (Σαν Κριστομπάλ), Κ. Γκαρθία (Εσπορτίβο Σάντα Κολόμα), Μ. Γκαρθία (Φράγκα), Ολιβέρα (Μπαρμπάστρο), Μπόρα (Λ'Εσκάλα), Ρούμπιο (Εσπορτίβο Σάντα Κολόμα)
Μέσοι: Πουγιόλ (Αθλέτικ Nτ' Εσκάλδες), Ε. Βάλες (Γκρίνταβικ), Τεϊξέιρα (Πας Ντε Λα Κάσα), Θερβός (Σαν Κριστομπάλ), Ρέγες (Ορντίνο), Μ. Βαλές (Ατλέτικ Λέιδα), Μπαμπότ (Χανάουερ), Ο. Φερέιρα (Σάντα Κολόμα)
Επιθετικοί: Ρ. Φερνάντεθ (Εσπορτίβο Σάντα Κολόμα), Ρόσας (Ατλέτικο Μπαλεάρες), Β. Μπερνάτ (Λα Μασάνα), Ροντρίγκο (Ουέσκα Β’)
ΛΕΤΟΝΙΑ
Τερμάτισε στην τελευταία θέση στον 4ο όμιλο της League C στο Nations League και θα παίξει μπαράζ με το Σαν Μαρίνο τον Μάρτιο του 2026 για να αποφύγει τον υποβιβασμό στην League D. Στο 1-1-4 το ρεκόρ της σε γκρουπ με Βόρεια Μακεδονία, Αρμενία και Νησιά Φερόε, καταδικαστική η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής με 2-1 από τους Αρμένιους στην Ρίγα. Είχε χάσει με 4-1 και το πρώτο ματς με την Αρμενιά ενώ οι μοναδικοί βαθμοί που συγκέντρωσε ήταν απέναντι στα Ν. Φερόε (1-0 εντός, 1-1 εκτός). Γνώρισε επίσης δύο ήττες με την Βόρεια Μακεδονία (0-3 εντός, 0-1 εκτός). Σκόραρε μόλις 4 γκολ στον όμιλο ενώ δέχτηκε 11.
Στα προκριματικά του Μουντιάλ κληρώθηκε σε όμιλο με Αγγλία, Αλβανία, Σερβία και Ανδόρα, ως εκ τούτου δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες για κάτι καλό και θα αποτελέσει πιθανότατα τον ρυθμιστή στο γκρουπ. Υπενθυμίζεται πως η μοναδική φορά που κατάφερε να συμμετέχει σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης ήταν στο Euro 2004.
Αν θέλει να ελπίζει σε κάτι στον όμιλο καλείται να ξεκινήσει με νίκη απέναντι στην Ανδόρα, ενώ την Δευτέρα θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» για πρώτη φορά στην ιστορία της και πρόκειται για παιχνίδι που ανυπομονούν όλοι στη χώρα.
Από τον Φεβρουάριο του 2024 στον πάγκο της ο Ιταλός Πάολο Νικολάτο, ο οποίος σε 10 παιχνίδια έχει απολογισμό δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες με 7-15 τέρματα.
Τελευταία της εκτός έδρας νίκη τον Ιούνιο του 2022 στο Λιχτενστάιν (2-0). Έκτοτε τρέχει αρνητικό σερί 11 αγώνων δίχως νίκη εκτός σε φιλικά και επίσημα (0-3-8) το οποίο μάλιστα ξεκίνησε με το ματς στην Ανδόρα (1-1) τον Σεπτέμβριο του 2022 για το Nations League.
Αγωνιστικά Νέα: Νοκ-άουτ τέθηκαν ο φορ Ουλντρίκις (Αρμίνια Μπίλεφελντ), ο μεσοαμυντικός Τόμπερς (Αμπερντίν) και ο χαφ Βαρσλάβανς (Βαλμιέρα). Πρώτη κλήση για τον στόπερ Σλιέντε (Ρίγας Σκόλα).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Ματρέβικς (Άουντα), Όρολς (Άουντα), Ζβιέντρις (Ρίγα)
Αμυντικοί: Σαβάλνιεκς (Ρίγας Σκόλα), Τσερνομόρντικς (Ρίγα), Τσικάνικς (Λουκέρνη), Γιουρκόφσκις (Ρίγα), Μπαλόντις (Σεντ Τζόνστον), Τονίσεφς (Ρίγα), Μπίρκα (Άουντα), Βιέντιες (Μέτα), Ίσαγιεβς (Άουντα), Σλιέντε (Ρίγας Σκόλα), Γιαγκοντίνσκις (Βισάκχα)
Μέσοι: Μέλνικς (Βαλμιέρα), Γιάουνζεμς (Σταλ Μιέλετς), Σαβέλιεφς (Γκλόρια Μπουζάου), Ζελένκοφς (Ρίγας Σκόλα), Βάπνε (Σόκγνταλ)
Επιθετικοί: Ικάουνιεκς (Ρίγας Σκόλα), Ντασκέβιτς (Ρίγα), Σιτς (Χέλμοντ Σπορτ), Γκουτκόβσκις (Νταέτζεον Χάνα Σίτιζεν), Κρόλις (Σλόβαν Λίμπερετς)
Εκτίμηση
Πρεμιέρα στον 11ο προκριματικό όμιλο με παιχνίδι ανάμεσα στις δύο πιο αδύναμες ομάδες του γκρουπ. Σαφώς πιο ποιοτική ομάδα η Λετονία που είναι αήττητη στα 11 μεταξύ τους ματς (7-4-0) και δεν έχει χάσει ποτέ στην Ανδόρα σε πέντε επισκέψεις (3-2-0). Οι Λετονοί ξέρουν πως αν θέλουν να έχουν ελπίδες για κάτι καλό στον όμιλο δεν μπορούν να χάσουν βαθμούς κόντρα στην Ανδόρα και το «διπλό» δύσκολα θα βρισκόταν υψηλότερα.
Λίβερπουλ
Άρσεναλ
Μπόκα Τζούνιορς
Ρίβερ Πλέιτ
Λανούς
Χιμνάσια Μεντόζα
Μπελγράνο
Μπαράκας Σεντράλ
Νιούελς Ολντ Μπόις
Ουνιόν Σάντα Φε
Αούστρια Βιέννης
Ραπίντ Βιέννης
Βολφσμπέργκερ
Στουρμ Γκρατς
Σάλτσμπουργκ
Αούστρια Λουστενάου
Σερκλ Μπριζ
Αντβέρπ
Σιντ Τρούιντεν
Λέουβεν
Λόμελ
Γάνδη
Σαρλερουά
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Μαρσέιγ
Τουλούζ
Λυών
Ανζέ
Παρί
Μονακό
Στρασβούργο
Οσέρ
Αννόβερο
Ντιναμό Δρέσδης
Γκρόιτερ Φιρτ
Χόλσταϊν Κίελ
Ζανκτ Πάουλι
Νυρεμβέργη
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Αμβούργο
Ουνιόν Βερολίνου
Κολωνία
Βίμποργκ
Χόρσενς
Μπρόντμπι
Άαρχους
Νόρτζελαντ
Μίντιλαντ
Οντένσε
Σίλκεμποργκ
Γιούνγκ Μπόις
Ζυρίχη
Λουγκάνο
Βασιλεία
Λωζάνη
Τουν
Λεβαδειακός
Άρης
Παναθηναϊκός
ΑΕΚ
Παναιτωλικός
ΟΦΗ
ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ Β'
Ζάκυνθος
Ελλάς Σύρου
Καλλιθέα
ΑΕΛ Novibet
Ολυμπιακός Β'
Πανιώνιος
Πανσερραϊκός
Άστερας Τρίπολης Β'
ΠΑΣ Πύργος 1968
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Τορόντο
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Σιάτλ Σάουντερς
Νάσβιλ
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Ίντερ Μαϊάμι
Πόρτλαντ Τίμπερς
Ντιναμό Χιούστον
Λος Άντζελες
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Αθλέτικ Μπιλμπάο
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Έλτσε
Βαλένθια
Σανταντέρ
Ρεάλ Μαδρίτης
Χετάφε
Σεβίλλη
Γιουβέντους
Νάπολι
Λέτσε
Τζένοα
Φροζινόνε
Τορίνο
Λάτσιο
Κάλιαρι
Κόμο
Βενέτσια
Άρης Λεμεσού
Ανόρθωση
Ομόνοια Αραδίππου
ΑΠΟΕΛ
Ομόνοια 29ης Μαΐου
Νέα Σαλαμίνα
Κρουζ Αζούλ
Λεόν
Σάντος Λαγκούνα
Νεκάξα
Βαλερένγκα
Τρόμσο
Κφουμ Όσλο
Χαμ Καμ
Σταρτ
Λίλεστρομ
Σάρπσμποργκ 08
Κρίστιανσουντ
Μπραν
Μόλντε
Χοντ
Μπρίνε
Στρομσγκόντσετ
Μος
Οντ
Σάντνες Ουλφ
Λιν
Ράουφος
Έγκερσουντ
Στρόμεν
Ασάνε
Χάουγκεσουντ
Ρανχάιμ
Σογκντάλ
Χρόνινγκεν
Σπάρτα Ρότερνταμ
Εξέλσιορ
Τβέντε
Τελστάρ
Ουτρέχτη
Τσβόλε
Ντεν Χάαγκ
Μπράγκα
Φαμαλικάο
Μαρίτιμο
Σάντα Κλάρα
Ακαντέμικο Βίσεου
Ρίο Άβε
Αρούκα
Νασιονάλ Μαδέιρα
Χαρτς
Χιμπέρνιαν
Φόλκερκ
Σέλτικ
Χάκεν
Γκέτεμποργκ
Έλφσμποργκ
Έργκριτε
Γιουργκόρντεν
Ντέγκερφορς
Μάλμε
Χάμαρμπι
Βαστέρας ΦΚ
Μπρομαποϊκάρνα
Βάρμπεργκ Μπόις
Λιουνγκσκίλε
Κασίμπασα
Μπεσίκτας
Τραμπζονσπόρ
Γκαζιαντέπ
Μπασακσεχίρ
Σαμσουνσπόρ
Αμέντ Σπορτίφ
Έγιουπσπορ
Αγγλία
Αλβανία
Σερβία