Πίεση στην Κολομβία, ντεμπούτο με το αριστερό για Σελότο στην Παραγουάη
Η ντεφορμέ Κολομβία υποδέχεται την Παραγουάη στο «Μετρπολιτάνο» θέλοντας μόνο τη νίκη στη μάχη που δίνει για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ. Από τρεις σερί ήττες προέρχονται οι φιλοξενούμενοι, κατρακυλώντας στη βαθμολογία.Τι ισχύει: Οι τέσσερις πρώτοι του ομίλου προκρίνονται απευθείας στο Μουντιάλ. Ο 5ος παίζει μπαράζ με ομάδα άλλης ηπείρου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας πρώτα μετράει η διαφορά τερμάτων, έπειτα η καλύτερη επίθεση και στη συνέχεια τα μεταξύ τους παιχνίδια.
* «Μετροπολιτάνο» (49. 612 θ). Με κόσμο στο 100%
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δεν τα κατάφερε στην έδρα της Βραζιλίας την περασμένη αγωνιστική, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0. Παιχνίδι με εκατέρωθεν στιγμές στο πρώτο μέρος, ήταν μεν αυτή που κινδύνευσε περισσότερο, αλλά είχε και αυτή τις στιγμές της για να σκοράρει. Δεν ήταν το ίδιο απειλητική στο δεύτερο μέρος, δέχτηκε το γκολ στο 72’ και στα εναπομείναντα λεπτά δεν μπόρεσε να βρει αντίδραση.
Μπήκε τέλος στο αήττητο σερί 8 αγώνων που έτρεχε στα προκριματικά (2-6-0) και υποχώρησε στην 5η θέση με 16 βαθμούς. Πολύ μεγάλος ο ανταγωνισμός για την είσοδο στην πρώτη πεντάδα, αφού έχει τους ίδιους βαθμούς με την 6η Ουρουγουάη και μόλις περισσότερους από το 7ο Περού. Παράλληλα βρίσκεται στο +4 από την σημερινή της αντίπαλο και ένα νέο αρνητικό αποτέλεσμα θα την φέρει με την πλάτη στον τοίχο. Στα αξιοσημείωτα πως δεν έχει βρει δίχτυα στα τέσσερα τελευταία.
Στο ματς με την Βραζιλία πέρασε ως αλλαγή στο 78’ ο Χάμες Ροντρίγκες επιστρέφοντας μετά από καιρό στους «καφετέρος» ώστε να λύσει το δημιουργικό πρόβλημα της ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην άσος της Ρεάλ είχε απομακρυνθεί μετά το ντροπιαστικό 6-1 από το Εκουαδόρ μιας και είχε γίνει γνωστό ότι ήταν ο πρωταγωνιστής σε επεισόδια που έγιναν στα αποδυτήρια μεταξύ συμπαικτών. Την ίδια ώρα έχει γίνει θέμα στα Μέσα της χώρας σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο αρχηγός, καθώς ο γκολκίπερ Οσπίνα βρίσκεται στην εστία και δεν μπορεί να έχει επιρροή προς τους διαιτητές.
Υπάρχει αρκετή πίεση στους γηπεδούχους, κάτι στο οποίο στάθηκε και ο τεχνικός της Ρουέδα δήλωσε: «Θα είναι πολύ διαφορετικό παιχνίδι από αυτό του πρώτου γύρου. Υπάρχει αναμφίβολα άγχος αλλά είναι φυσιολογικό. Το σημαντικό είναι να το διαχειριστούμε ώστε να δουλέψει υπέρ μας και να παίξουμε ένα καλό παιχνίδι για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Δουλεύουμε συλλογικά για να βρούμε λύση στο σκοράρισμα. Σε κάθε παιχνίδι δημιουργούμε 2-3 καλές ευκαιρίες για γκολ αλλά δεν είναι εύκολο… Θα μπούμε με επιθετική διάθεση». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ζήτησε και την υποστήριξη στον Χάμες ο οποίος το περασμένο Σάββατο έχασε την γιαγιά του η οποία ήταν σαν μητέρα του διότι αυτή πρακτικά τον μεγάλωσε.
Αγωνιστικά Νέα: Κομβική η απουσία του αναντικατάστατου μέσου Μπάριος (Ζενίτ), ο οποίος είναι τιμωρημένος όπως και ο μπακ Μοχίκα (Έλτσε). Εκτός αποστολής λόγω τραυματσιμών οι στόπερ Μίνα (Έβερτον), Κουέστα (Γκενκ), o μπακ/στόπερ Μεντίνα (Μόντερέι), ο μέσος Ουρίμπε (Πόρτο) και ο έμπειρος φορ Φαλκάο (Ράγιο Βαγιεκάνο).
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Οσπίνα (Νάπολι), Βάργκας (Άτλας), Μοσκέρα (Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν)
Αμυντικοί: Σάντσες (Τότεναμ), Τεσίγιο (Λεόν), Μουιόζ (Γκενκ), Λουκούμι (Γκενκ), Γκόμεζ (Σιάτλ Σάουντερς)
Μέσοι: Κουαδράδο (Γιουβέντους), Ροντρίγκεζ (Αλ Ραγιάν), Λέρμα (Μπόρνμουθ), Κουεγιάρ (Αλ-Χιλάλ), Μορένο (Πατσούκα), Καντέλο (Ατλέτικο Νασιονάλ), Καντίγιο (Κορίνθιανς), Σ. Γκόμεζ (Ατλέτικο Νασιονάλ)
Επιθετικοί: Μουριέλ (Αταλάντα), Ζαπάτα (Αταλάντα), Ντίαζ (Πόρτο), Μαρτίνεζ (Αμέρικα), Μπόρχα (Γκρέμιο), Μπορέ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Αράνγκο (Λος Άντζελες), Βαλόγες (Ταγέρες)ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Δε συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα το ντεμπούτο του Σελότο στον πάγκο της, γνωρίζοντας την ήττα με 1-0 από την Χιλή στην έδρα της. Κακό ποιοτικά παιχνίδι με ελάχιστες καλές φάσεις. Είχε τη μεγαλύτερη στιγμή στο πρώτο μέρος με σέντρα-σουτ του Ρόχας που βρήκε στο δοκάρι, όμως στην επανάληψη δεν μπόρεσε να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο, όντας ασύνδετη μεταξύ των γραμμών της. Δέχτηκε το γκολ στο 56’ από απίθανο αυτογκόλ του γκολκίπερ Σίλβα, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του έπειτα από απευθείας εκτέλεση κόρνερ των Χιλιανών.
Ήταν η τρίτη σερί ήττα στα προκριματικά, ενώ μετράει μόλις μία νίκη στα έντεκα τελευταία (1-5-5), με αποτέλεσμα να έχει κατρακυλήσει στην 8η θέση και στο -4 από την πεντάδα. Εκεί βρίσκεται η σημερινή της αντίπαλος και απόψε ουσιαστικά παίζει το τελευταίο της χαρτί, αφού αν δεν κερδίσει λέει ουσιαστικά «αντίο» στις όποιες ελπίδες για την πρόκριση στην τελική φάση. Διαθέτει τη δεύτερη χειρότερη επίθεση των προκριματικών με μόλις 9 γκολ σε 13 παιχνίδια.
Αρνητικό το ντεμπούτο του Σελότο στον πάγκο της «αλμπιρόχα», με τον Αργεντινό τεχνικό να καλεί τους ίδιους παίκτες με τον προκάτοχο του Μπερίσο αλλά και να παρατάσσει την ομάδα και με τον ίδιο σχηματισμό όπως στα προηγούμενα παιχνίδια. Πυρά κριτικής δέχονται και οι διεθνείς, ειδικά αυτοί που αγωνίζονται σε συλλόγους της Ευρώπης για τη χαμηλή τους απόδοση στα προκριματικά.
Ο τεχνικός της Σελότο ρωτήθηκε σχετικά: «Είναι δύσκολο να πεις αν είναι ψυχολογικό θέμα το γεγονός ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να παίζει σε υψηλό επίπεδο στον σύλλογο του και να μην πιάνει αυτά τα στάνταρ με την Εθνική ομάδα. Ανέλαβα τη δουλειά γνωρίζοντας ότι έχουμε πολύ λίγο χρόνο να δουλέψουμε, σίγουρα υπάρχουν κάποιοι λόγοι που συνέβη αλλά δεν είναι ώρα για να αναλύσουμε αυτά, στο μυαλό μας υπάρχει το πως θα κερδίσουμε την Κολομβία. Ξέρουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Περιμένουμε πολύ περισσότερα από εμάς και πιστεύουμε ότι θα βελτιωθούμε σχετικά με την ένταση στο παιχνίδι μας».
Αγωνιστικά Νέα: Τιμωρημένος ο αμυντικός μέσος Μορέλ (Λανούς), ενώ χτύπησε και αποχώρησε από την αποστολή ο ομοθεσίτης Ορτίζ (Μοντερέι). Θετικός στον κορνωοϊό ο δημιουργικός χαφ Γκαμάρα (Αλ Ταβόον).
Εκτίμηση
Υπό πίεση πλέον η Κολομβία, η οποία έχει μόλις μια νίκη στα 8 τελευταία και κινδυνεύει πλέον σοβαρά να μείνει εκτός πεντάδας. Στον αντίποδα, η Παραγουάη δεν έδειξε κάτι διαφορετικό στο ντεμπούτο του Σελότο στον πάγκο της, γνώρισε τρίτη σερί ήττα και ψάχνει… θαύμα εάν θέλει να τερματίσει στην πεντάδα. Φαβορί μεν οι «καφετέρος» αλλά όχι για 1.60. Θα στραφούμε στο Under μιας και οι δύο ομάδες ζορίζονται αρκετά στο γκολ, είναι ενδεικτικό ότι αμφότερες δεν έχουν σκοράρει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια τους.
Ντεφένσα Xoυστίσια
Λανούς
Νιούελς Ολντ Μπόις
Ροσάριο Σεντράλ
Τίγκρε
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Μπόκα Τζούνιορς
Χιμνάσια Μεντόζα
Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες
Σαν Λορέντζο
Ιντεπεντιέντε
Σέντραλ Κόρδοβα
Σάλτσμπουργκ
Χάρτμπεργκ
Μπλάου Βάις Λινζ
WSG Τιρόλ
Γκράτσερ ΑΚ
Ριντ
Αλτάχ
Ραπίντ Βιέννης
Αούστρια Βιέννης
Λασκ Λίντσερ
Βολφσμπέργκερ
Στουρμ Γκρατς
Μαρσέιγ
Λυών
Μετς
Μπρεστ
Λοριάν
Οσέρ
Λιλ
Ναντ
Παρί
Νις
Χάβρη
Παρί Σεν Ζερμέν
Αμβούργο
Λειψία
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Φράιμπουργκ
Στουτγκάρδη
Βόλφσμπουργκ
Μίντιλαντ
Μπρόντμπι
Κοπεγχάγη
Ράντερς
Βίμποργκ
Νόρτζελαντ
Βέιλε
Άαρχους
Γιούνγκ Μπόις
Ζυρίχη
Γκρασχόπερς
Λουγκάνο
Λωζάνη
Βασιλεία
Παναθηναϊκός
Άρης
Πανσερραϊκός
Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης
Βόλος ΝΠΣ
ΑΕΚ
Ορλάντο Σίτι
Ίντερ Μαϊάμι
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Νιου Γιόρκ Σίτι
Όστιν
DC Γιουνάιτεντ
Σαν Ντιέγκο
Σεντ Λούις Σίτι
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Τορόντο
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Σάρλοτ
Ντάλας
Νάσβιλ
Ντιναμό Χιούστον
Λος Άντζελες
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Σιάτλ Σάουντερς
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι
Κολόμπους Κρου
Κολοράντο Ράπιντς
Πόρτλαντ Τίμπερς
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Σινσινάτι
Ρεάλ Οβιέδο
Ατλέτικο Μαδρίτης
Εξέλσιορ
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Ουτρέχτη
Άλκμααρ
Τβέντε
Φέγενορντ
Τσβόλε
Άγιαξ
Φόλενταμ
Χρόνινγκεν
Ναϊμέγκεν
Φορτούνα Σιτάρντ
Βιτόρια Γκιμαράες
Αλβέρκα
Βραζιλία
Αργεντινή
Εκουαδόρ
Ουρουγουάη
Περού
Βολιβία
Χιλή
Βενεζουέλα