Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022 – Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια

Μουντιάλ 2022 – Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
16/11/2022 02:35
Μετά από δύο απογοητευτικές εμφανίσεις σε Μουντιάλ 2018 και Euro 2020, όπου τερμάτισε τελευταία στον όμιλο και στις δύο διοργανώσεις, η Πολωνία ταξιδεύει στο Κατάρ με στόχο να μην τριτώσει το… κακό.

Η τελευταία φορά που έφτασε στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το μακρινό 1986 στην τελευταία μεγάλη παράσταση του Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ με το εθνόσημο. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται πλέον ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος θα προσπαθήσει στο τελευταίο του Μουντιάλ να οδηγήσει τους «αετούς» τουλάχιστον έως τη φάση των «16».

Η κλήρωση δεν ήταν ευνοϊκή, αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο με Αργεντινή, Μεξικό και Σαουδική Αραβία και αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη για να επιβιώσει. Πρόκειται για μια ομάδα αρκετά γερασμένη, με αρκετούς παίκτες πρώτης γραμμής να βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και χωρίς να έχει πειστική εικόνα στα πιο πρόσφατα παιχνίδια της. Δεν μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια τις Ολλανδία και Βέλγιο στο Nations League με πιο χαρακτηριστική τη συντριβή με 6-1 από τους Βέλγους και αρκέστηκε απλώς σε δύο νίκες επί της μέτριας Ουαλίας.

Ιστορία στο θεσμό:


Αυτή είναι η 9η παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά (1974, 1982) αλλά δεν έχει καταφέρει να περάσει τη φάση των ομίλων από το 1986.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1938, όπου ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από την Βραζιλία σ’ ένα συγκλονιστικό ματς που έληξε με το εις βάρος της 6-5 στην παράταση. Ο «killer» Ερνστ Βιλιμόφσκι πέτυχε τέσσερα γκολ αλλά οι Πολωνοί «λύγισαν» από την εξαιρετική ομάδα του Λεονίντας.

Επέστρεψε στη διοργάνωση στο Μουντιάλ του 1974 όπου με προπονητή τον Κάζιμι Γκόρσκι και παίκτες όπως οι Λάτο και Ντέινα, τερμάτισε στην 3η θέση του τουρνουά. Στα ημιτελικά ηττήθηκε με 1-0 από την οικοδέσποινα Δ. Γερμανία και στον μικρό τελικό κέρδισε με 1-0 την Βραζιλία.

Το 1978 αποκλείστηκε στον όμιλο του 2ου γύρου μετά τις ήττες από Αργεντινή (0-2) και Βραζιλία (1-3), ωστόσο στην επόμενη διοργάνωση (1982) έφτασε ξανά ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ιταλία του Ρόσι (0-2). Στον μικρό τελικό κέρδισε με 3-2 την σπουδαία Γαλλία του Πλατινί, στο παιχνίδι που έκλεισε τον κύκλο της μεγάλης πολωνικής ομάδας. Στο Μουντιάλ του 1986 ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 από τη Βραζιλία στη φάση των «16», ενώ στις τρεις τελευταίες παρουσίες της ακολούθησαν ισάριθμοι αποκλεισμοί στη φάση των ομίλων (2002, 2006, 2018).

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε δεύτερη στον προκριματικό όμιλο με Αγγλία, Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο και εξασφάλισε θέση στα μπαράζ. Στα ημιτελικά είχε κληρωθεί με την Ρωσία αλλά ο αποκλεισμός της τελευταίας λόγω της πολεμικής εισβολής της έδωσε απευθείας το εισιτήριο για τον τελικό, όπου υποδέχτηκε την Σουηδία στο Χορζόφ. Εκεί επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί βάσει αποδόσεων, επικρατώντας δίκαια με 2-0 των Σουηδών χάρη στα γκολ των Λεβαντόφσκι και Ζιελίνσκι στο δεύτερο μέρος και εξασφάλισε το μαγικό χαρτάκι για τα τελικά του Κατάρ.

Για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στα μπαράζ έδωσε σκληρή μάχη με Αλβανία και Ουγγαρία και εν τέλει τερμάτισε στο +2 από την πρώτη και στο +3 από την δεύτερη. Συνολικός απολογισμός 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες με 30-11 τέρματα. Πιο καθοριστική νίκη το «διπλό» (1-0) στην έδρα της Αλβανίας τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος με γκολ του Σφιντέρσκι αλλά και ο βαθμός που απέσπασε στις καθυστερήσεις στο εντός έδρας με την Αγγλία (1-1).

Προπονητής: Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς (52 ετών)

Μουντιάλ 2022 – Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια
Κλήθηκε να αναλάβει τον πάγκο της τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Σόουζα, ο οποίος αποφάσισε να φύγει από τους «αετούς» για να αναλάβει τη Φλαμένγκο, μόλις τρεις μήνες έπειτα από την πρόσληψή του. Ο Πολωνός τεχνικός ρίχθηκε απευθείας στα βαθιά, αφού το δεύτερο παιχνίδι του στον πολωνικό πάγκο ήταν το μπαράζ με την Σουηδία για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι η πρώτη του νίκη συνδυάστηκε με την εξασφάλιση θέσης στο αεροπλάνο για το Κατάρ. Πρόκειται για αμυντικογενή προπονητή που προτιμάει σύστημα με τρεις στόπερ στην άμυνα.

Δεν έχει ανάλογη εμπειρία σε παγκόσμια Κύπελλα, αφού στην καριέρα του έχει εργαστεί σε πολωνικούς συλλόγους ενώ για μια τριετία (2017-2020) ήταν προπονητής στην Εθνική Ελπίδων της χώρας, την οποία οδήγησε το 2019 στην τελική φάση του Euro U21, επίτευγμα που είχε να επαναληφθεί από το 1994.

Έχει κατακτήσει το πολωνικό πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες (Ζαγκλέμπιε Λούμπιν 2006-07, Λέγκια Βαρσοίας 2020-21), ενώ το 2004 οδήγησε την Λεχ Πόζναν στην κατάκτηση του Κυπέλλου και του Σούπερ Καπ.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022 – Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια
Τα φώτα στρέφονται αναμενόμενα στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος στα 34 του επιθυμεί μια μεγάλη διάκριση με το εθνόσημο. Ο «Λέβα» είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (134) και γκολ (76) στην Εθνική Πολωνίας, αλλά ήταν φάντασμα του εαυτού του στο Μουντιάλ του 2018, ενώ δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ούτε στο Euro 2020. Το φετινό καλοκαίρι άλλαξε παραστάσεις σε συλλογικό επίπεδο μετά από μια οκταετία, υπογράφοντας στην Μπαρτσελόνα αλλά συνεχίζει να πυροβολεί τα αντίπαλα δίχτυα έχοντας 18 γκολ σε 19 παιχνίδια. Γι’ αυτόν η διάκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί και προσωπική πρόκληση.

Το μεγάλο πρόβλημα της Πολωνίας είναι ότι δεν μπορεί να πάρει το καλύτερο από τον αστέρα της στα μεγάλα παιχνίδια, υστερώντας στη μεσαία γραμμή. Κι αυτό διότι δεν έχει τους παίκτες που θα μπορέσουν να κρατήσουν την κατοχή της μπάλας και να μεταφέρουν το παιχνίδι μπροστά. Η απουσία του μέσου της Μπράιτον, Γιάκουμπ Μόντερ λόγω τραυματισμού κρίνεται σημαντική και ο Μίχνιεβιτς στηρίζει πολλά στον μεσοαμυντικό Κρίστιαν Μπιέλικ, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπέρμιγχαμ και είναι η ελπίδα της Πολωνίας ώστε να συνδέσει την άμυνα με την επίθεση στο 3-5-2 που αρέσκεται ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Μπροστά του αγωνίζονται δύο εξαιρετικά φορμαρισμένοι επιθετικοί χαφ, ο Πιότρι Ζιελίνσκι της Νάπολι και ο Σεμπάστιαν Σιμάνσκι της Φέγενορντ, οι οποίοι κάνουν εκπληκτικά πράγματα με τους συλλόγους τους τη φετινή σεζόν, αλλά έως τώρα δεν αποδίδουν σε ανάλογο επίπεδο με το εθνόσημο. Η έλλειψη ποιοτικών εξτρέμ είναι ακόμα ένας λόγος που ο Μίχνιεβιτς επιλέγει σύστημα με δύο φουλ-μπακ, εκεί όπου έχει τρεις αξιόλογες λύσεις. Ο 20χρονος αριστερός μπακ-χαφ της Ρόμα, Νικολά Ζαλέφσκι είναι αναντικατάστατος στο αριστερό άκρο ενώ στα δεξί επιλέγεται ο Μάτι Κας της Άστον Βίλα που πήρε πρόσφατα πολωνικό διαβατήριο ή ο πιο αμυντικογενής Μπάρτος Μπερεσζίνσκι της Σαμπντόρια.

Εκεί που «πονάει» η ομάδα είναι στο κέντρο της άμυνας. Οι δύο βασικοί στόπερ Γιαν Μπέντναρεκ και Κάμιλ Γκλικ υστερούν σε ταχύτητα, ενώ ο τρίτος της τριάδας, Γιακούμπ Κίβιορ είναι ο ανερχόμενος αμυντικός της χώρας αλλά σε ηλικία 22 ετών είναι άπειρος σε επίπεδο Μουντιάλ. Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο έμπειρος Βόιτσιεχ Σέζνι της Γιουβέντους, ενώ για τη θέση του δεύτερου φορ δίπλα στον Λεβαντόφσκι, είναι πιθανό να δούμε τον «δικό μας» Κάρολ Σφιντέρσκι να παίρνει το χρίσμα αντί των Μίλικ και Πιόντεκ. Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά στον 22χρονο εξτρέμ, Μίχαλ Σκόρας ο οποίος πραγματοποιεί εκπληκτικές εμφανίσεις με την Λεχ Πόζναν, σημείωσε τρία γκολ στα δύο ματς με την Βιγιαρεάλ στο Κόνφερενς Λιγκ και είναι ένα από τα νέα ταλέντα της χώρας.

Στόχος:

Μουντιάλ 2022 – Πολωνία: Με στόχο να περάσει τους ομίλους μετά από 36 χρόνια
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1986. Σε όμιλο με Αργεντινή, Μεξικό και Σαουδική Αραβία η λογική θέλει ότι θα παλέψει με τους Μεξικανούς για την 2η θέση πίσω από την «αλμπισελέστε».

Ως εκ τούτου το ματς της πρεμιέρας με το Μεξικό έχει χαρακτήρα πρόωρου τελικού για την ίδια. Αν μπορέσει να βρει τον τρόπο για να αξιοποιήσει στο μέγιστο παίκτες όπως οι Λεβαντόφσκι και Ζιελίνσκι και παράλληλα βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία, τότε έχει βάσιμες ελπίδες για την πρόκριση στους «16» που είναι και το ταβάνι της στη διοργάνωση.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Γιούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Βόιτσιεχ Σέσνι (Γιουβέντους), Καμίλ Γκράμπαρα (Κοπεγχάγη)

Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Άστον Βίλα), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Μάτι Κας (Άστον Βίλα), Κάμιλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Ρόμπερτ Γκούμνι (Άουγκσμπουργκ), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Γιάκουμπ Κίβιορ (Σπέτσια), Ματέους Βιετέσκα (Κλερμόν), Νίκολα Ζαλέβσκι (Ρόμα)

Μέσοι: Κρίστιαν Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ), Πζέμισλαβ Φρανκόβσκι (Λανς), Κάμικ Γκροσίτσκι (Πόγκον), Γιάκουμπ Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Γκζέγκορζ Κρικόβιακ (Αλ Σαμπάμπ), Μίχαλ Σκόρας (Λεχ), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φέγενορντ), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σίμον Ζουρκόβσκι (Φιορεντίνα)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Κρίστοφ Πιόντεκ (Σαλερνιτάνα), Κάρολ Σβιντέρσκι (Σάρλοτ)

Το πρόγραμμα:


22 Νοεμβρίου: Μεξικό – Πολωνία, Ντόχα
26 Νοεμβρίου: Πολωνία – Σαουδική Αραβία, Αλ Ραγιάν
30 Νοεμβρίου: Πολωνία – Αργεντινή, Ντόχα

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Σλοτ: «Θέλω να γίνω ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ, περιμένω να συμφωνήσουν οι ομάδες»
Σλοτ: «Θέλω να γίνω ο νέος προπονητής της Λίβερπουλ, περιμένω να συμφωνήσουν οι ομάδες»
14 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 2 ΣΧΟΛΙΑ
Ισπανική Κυβέρνηση: Σχηματίζει ειδική επιτροπή εποπτείας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Προειδοποιούν για το αυτοδιοίκητο FIFA και UEFA
Ισπανική Κυβέρνηση: Σχηματίζει ειδική επιτροπή εποπτείας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Προειδοποιούν για το αυτοδιοίκητο FIFA και UEFA
14 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Νότιγχαμ Φόρεστ: Ανακοινώθηκαν τα φιλικά με Ολυμπιακό και Ατρόμητο
Νότιγχαμ Φόρεστ: Ανακοινώθηκαν τα φιλικά με Ολυμπιακό και Ατρόμητο
15/11/2022 22:47
Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι
Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι
15/11/2022 22:34
Μουντιάλ 2022-Γαλλία: Με την αύρα της πρωταθλήτριας και ένα τρομερό ρόστερ
Μουντιάλ 2022-Γαλλία: Με την αύρα της πρωταθλήτριας και ένα τρομερό ρόστερ
15/11/2022 19:44
Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
15/11/2022 18:25
Μουντιάλ 2022-Αυστραλία: Χωρίς λάμψη αλλά με συνοχή
Μουντιάλ 2022-Αυστραλία: Χωρίς λάμψη αλλά με συνοχή
15/11/2022 18:03
Μουντιάλ 2022-Γερμανία: Με ποιότητα και πλάνο
Μουντιάλ 2022-Γερμανία: Με ποιότητα και πλάνο
15/11/2022 15:35
Μουντιάλ 2022: Η αποστολή του Εκουαδόρ (video)
Μουντιάλ 2022: Η αποστολή του Εκουαδόρ (video)
15/11/2022 14:41
Μουντιάλ 2022-Ισπανία: Το ταβάνι για όριο
Μουντιάλ 2022-Ισπανία: Το ταβάνι για όριο
15/11/2022 13:23
Μουντιάλ 2022: Με φόρα από τη χρυσή μπάλα
Μουντιάλ 2022: Με φόρα από τη χρυσή μπάλα
15/11/2022 12:31
Μουντιάλ 2022: Η επιθετική ποιότητα των Σέρβων μπορεί να τους δώσει την πρόκριση
Μουντιάλ 2022: Η επιθετική ποιότητα των Σέρβων μπορεί να τους δώσει την πρόκριση
15/11/2022 12:00
Περισσότερες ειδήσεις