Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι

Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/11/2022 22:34
Είναι ίσως η ομάδα που μαγνητίζει τα περισσότερα βλέμματα στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το «κύκνειο άσμα» του Λιονέλ Μέσι στην Εθνική Αργεντινής και τη μεγάλη του φιλοδοξία του να σηκώσει το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οδηγώντας την «αλμπισελέστε» στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα το μακρινό 1986. Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο «χρωστάει» ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στον 35χρονο πλέον αστέρα.

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία της παρουσία σε Μουντιάλ. Στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018 η Αργεντινή παρουσίασε μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, έναν προπονητή (Σαμπάολι) να προχωρά σε αλχημείες και όλοι να τα περιμένουν όλα από τον Μέσι, ο οποίος ήταν εμφανώς επηρεασμένος από το ψυχολογικό βάρος να σηκώσει όλο το έθνος στις πλάτες του. Ο ερχομός του Σκαλόνι στον πάγκο έφερε την απαραίτητη ηρεμία που έλειπε και με σταδιακά βήματα η «αλμπισελέστε» έγινε ομάδα με όμικρον κεφαλαίο, αποκτώντας ταυτότητα και ρόλους μέσα στο γήπεδο και αποδίδοντας ποδόσφαιρο σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Η κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα μέσα στην Βραζιλία το 2021 έσβησε την ηττοπάθεια που τη χαρακτήριζε και αφαίρεσε ένα πολύ μεγάλο βάρος από τους ώμους του Μέσι, ο οποίος κατάφερε επιτέλους να κατακτήσει τίτλο με την Εθνική ομάδα και το πανηγύρισε με τη ψυχή του. Το ίδιο και οι συμπαίκτες του, οι οποίοι το χάρηκαν ακόμα περισσότερο για τη χαρά του «Λα Πούλγκα», κάτι που δείχνει χαρακτηριστικά την ομόνοια και το κλίμα οικογένειας που επικρατεί στα αποδυτήρια.

Η Αργεντινή πηγαίνει στο Μουντιάλ με αήττητο 36 αγώνων, ένα μακριά από το απόλυτο ρεκόρ της Ιταλίας της τριετίας 2018-2021. Ναι της Ιταλίας που η «αλμπισελέστε» κέρδισε με το άνετο 3-0 τον Ιούνιο στο «Γουέμπλεϊ» κατακτώντας το τρόπαιο Finalissima. Μένει να φανεί αν στα γήπεδα του Κατάρ η παρέα του Μέσι θα κατακτήσει και το μοναδικό τρόπαιο που λείπει πλέον από την πλούσια συλλογή του Αργεντινού άσου.

Ιστορία στο θεσμό


Με δύο κατακτήσεις, τρεις συμμετοχές σε τελικούς και τέσσερις παρουσίες σε προημιτελικούς, η Αργεντινή θεωρείται δίκαια ένα από τα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης.

Έκανε ντεμπούτο στο πρώτο Μουντιάλ το 1930, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την διοργανώτρια Ουρουγουάη (2-4). Έπρεπε να περιμένει 48 χρόνια και να γίνει αυτή οικοδέσποινα στο πολυσυζητημένο Μουντιάλ του 1978 για να ανέβει στην κορυφή του κόσμου. Με πρωταγωνιστή τον Κέμπες (2 γκολ) και με τη βοήθεια την τύχης στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, η «αλμπισελέστε» κέρδισε με 3-1 την Ολλανδία στην παράταση και σήκωσε το τρόπαιο για πρώτη της φορά.

Μετά από μια κακή παρένθεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, «έραψε» και το δεύτερο αστέρι στη φανέλα. Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να κάνει πράγματα και θαύματα, η Αργεντινή έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στο τουρνουά του 1986 στο Μεξικό, νικώντας στον τελικό την Δ. Γερμανία (3-2). Τα δύο γκολ του «Ντιεγκίτο» στον προημιτελικό με την Αγγλία έχουν μείνει στην ιστορία για… διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Από εκείνον τον τελικό στο Στάδιο Αζτέκα και έπειτα, η Γερμανία έχει αποδειχθεί ο κακός της «δαίμονας», αποκλείοντας την σε δύο τελικούς (1990, 2014) αλλά και σε δύο προημιτελικούς (2006, 2010). Το 2018 έφτασε με χίλια βάσανα έως τη φάση των «16» όπου αποκλείστηκε με 4-3 από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Πως προκρίθηκε:


Εξασφάλισε ως αήττητη την πρόκριση για τα τελικά του Κατάρ, τερματίζοντας 2η στον όμιλο των προκριματικών της Ν. Αμερικής, πίσω μόνο από την Βραζιλία.

Σε 17 αγώνες κατέγραψε 11 νίκες και 6 ισοπαλίες με 27-8 τέρματα. Έφερε «λευκή» ισοπαλία με την Βραζιλία στην έδρα της, ενώ ο αγώνας στο Σάο Πάουλο παίχτηκε για μόνο έξι λεπτά μετά από εισβολή των αστυνομικών και υγειονομικών Αρχών για να συλλάβουν (!) τέσσερις Αργεντινούς διεθνείς, για τους οποίους οι Βραζιλιάνοι πως είχαν μπει παράνομα στη χώρα παραβιάζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στα highlight της οι δύο νίκες επί της Ουρουγουάης (3-0 εντός, 1-0 εκτός), ενώ οι Λιονέλ Μέσι και Λαουτάρο Μαρτίνες μοιράστηκαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά με 7 γκολ έκαστος.

Προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι (44 ετών)

Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι
Ο παλαίμαχος διεθνής Αργεντινός άσος αποτελούσε βοηθός του Χόρχε Σαμπάολι στην «αλμπιστελέστε» στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 και μετά την απομάκρυνση του πρώτου, ανέλαβε αρχικά καθήκοντα υπηρεσιακού μαζί με τον Πάμπλο Αϊμάρ. Η πορεία της ομάδας ως την 3η θέση στο Κόπα Αμέρικα του 2019 οδήγησε την Ομοσπονδία στην απόφαση να τον μονιμοποιήσει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η Αργεντινή δεν είχε πάντα καλή απόδοση υπό τον Σκαλόνι και υπήρχαν στιγμές που η ομάδα δεν έδειχνε ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα, αλλά όλα πήραν το δρόμο τους. Σ’ αυτό βοήθησε το ξεκαθάρισμα που έγινε στο ρόστερ και ο ερχομός παικτών της νέας ταλαντούχας φουρνιάς.

Ο παλαίμαχος άσος της Λα Κορούνια και της Λάτσιο προσθέτοντας στο τεχνικό τιμ εμβληματικές φιγούρες όπως τους Αγιάλα, Αϊμάρ και Σάμουελ, έφερε την απαραίτητη ηρεμία που έλειπε με τον προκάτοχο του στο τιμόνι και παρότι στο ρόστερ υπάρχει ο κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης του κόσμου, η μεγαλύτερη δύναμη της ομάδας είναι η συλλογικότητα. Υπό τις οδηγίες του η «αλμπισελέστε» επέστρεψε στους τίτλους μετά από 28 χρόνια κατακτώντας το Κόπα Αμέρικα το 2021 μέσα στα γήπεδα της Βραζιλίας, ενώ το καλοκαίρι του 2022 κέρδισε και το Finalissima επί της Ιταλίας στο «Γουέμπλεϊ». Το τρέχων αήττητο σερί της ομάδας ανέρχεται σε 35 παιχνίδια και αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι
Αστέρας και ηγέτης της ομάδας είναι φυσικά ο Λιονέλ Μέσι. Ο «Λίο» δίνει το «παρών» στο 5ο και τελευταίο του Μουντιάλ και φιλοδοξεί να οδηγήσει την χώρα του στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το 1986, ολοκληρώνοντας τον μύθο του. Σε ηλικία 35 ετών έχει χάσει λίγη από την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα του αλλά έχει βρει ξανά το χαμόγελο του όταν παίζει με το εθνόσημο και δεν είναι τυχαίο που πολλοί θεωρούν ότι στο Κατάρ θα πραγματοποιήσει την καλύτερη του παρουσία σε Μουντιάλ.

Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί η Αργεντινή να έχει στο ρόστερ τον για πολλούς καλύτερο παίκτη του κόσμου αλλά ο άσος της Παρί είναι στελεχωμένος με σπουδαία ονόματα. Η μεγάλη αδυναμία της ομάδας στις προηγούμενες διοργανώσεις ήταν στη θέση του γκολκίπερ αλλά ο Σκαλόνι βρήκε στο πρόσωπο του Εμιλιάνο Μαρτίνεθ έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα που έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα βασικού κάτω από τα γκολπόστ. Ο πορτιέρε της Άστον Βίλα έχει μπροστά του δύο εξαιρετικούς κεντρικούς αμυντικούς, τους Νικολάς Οταμέντι και Κριστιάν Ρομέρο, ενώ ο Λισάντρο Μαρτίνες που έρχεται συνήθως από τον πάγκο πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στο κέντρο υπάρχει μια «πληγή» και αυτή είναι η απουσία του χαφ Τζιοβάνι Λο Σέλσο, ο οποίος αποτελούσε βασικότατο στέλεχος στη μεσαία γραμμή και έχει χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν άλλοι παίκτες του ρόστερ αλλά ο τραυματισμό του δεν του επιτρέπει να ταξιδέψει στο Κατάρ. Έτσι αποτελεί ερωτηματικό ποιος θα είναι ο παρτενέρ των Λεάντρο Παρέδες και Ροντρίγκο Ντε Πολ στη μεσαία γραμμή, με τον Γκόμες να είναι ο επικρατέστερος.

Τα θετικά είναι ότι ο Πάουλο Ντιμπάλα κατάφερε να μπει στην αποστολή ξεπερνώντας τον τραυματισμό του. Την τριάδα στην επίθεση συμπληρώνουν ο Άνχελ Ντι Μαρία της Παρί Σεν Ζερμέν και ο Λαουτάρο Μαρτίνες της Ίντερ ο οποίος αποτελεί το βασικό «9ρι» στην ομάδα με 21 γκολ σε 40 εμφανίσεις με το εθνόσημο. Από πίσω υπάρχει και ο Χουλιάν Άλβαρες της Μάντσεστερ Σίτι ο οποίος μπορεί να δώσει λύσει ερχόμενος από τον πάγκο αν κάποιο παιχνίδι στραβώσει.

Στόχος:

Μουντιάλ 2022 - Αργεντινή: Ο τελευταίος χορός του Μέσι
Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να γευτεί το νέκταρ της επιτυχίας και να βάλει τέλος στην ξηρασία 36 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αργεντινή πηγαίνει στο Κατάρ ως το δεύτερο φαβορί για κατάκτηση σύμφωνα με τους μπουκ και παρότι ο Μέσι και οι συμπαίκτες του θέλουν δημοσίως να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη, ξέρουν μέσα τους ότι η χρονική στιγμή και οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές.

Η «αλμπισελέστε» βρίσκεται ίσως στην κορυφαία της κατάσταση την τελευταία 30ετία, το οικογενειακό κλίμα στις τάξεις της, η αυτοπεποίθηση και η ομαδικότητα που βγάζει στο παιχνίδι της και η παρουσία του Μέσι, στον τελευταίο του χορό σε Μουντιάλ, αφήνουν πολλές υποσχέσεις για μια πορεία έως το τέλος της διαδρομής.

Σε όμιλο με Πολωνία, Μεξικό και Σαουδική Αραβία είναι το φαβορί για την πρώτη θέση, αλλά ο δρόμος στα νοκ-άουτ δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα έχει δεδομένα δύσκολο έργο στους «16» καθώς θα αντιμετωπίσει εκτός απροόπτου μια εκ των Γαλλία ή Δανία, στους «8» είναι πιθανό να βρει απέναντι της την Ολλανδία ή την Σενεγάλη, ενώ αν φτάσει στους «4» υπάρχει το πιθανό σενάριο να αντιμετωπίσει την Βραζιλία σ’ έναν ονειρικό ημιτελικό. Το αν η Αργεντινή θα επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί θα φανεί στο γήπεδο, το σίγουρο είναι ότι μεγάλος αριθμών ποδοσφαιρόφιλων προσμονούν τη στιγμή που ο Μέσι θα σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στον ουρανό του Λουσαίλ οδηγώντας την «αλμπισελέστε» στη ποδοσφαιρική γη της επαγγελίας.

Η αποστολή:


Τερματοφύλακες: Εμιλιάνο Μαρτίνεζ (Άστον Βίλα), Χερόνιμο Ρούλι (Βιγιαρεάλ), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ)

Αμυντικοί: Ναουέλ Μολίνα (Ατλέτικο Μαδίτης), Γκονζάλο Μοντιέλ (Σεβίλλη), Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ), Χερμάν Πετσέλα (Ρεάλ Μπέτις), Νίκολας Οταμέντι (Μπενφίκα), Λισάντρο Μαρτίνεζ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκος Ακούνια (Σεβίλλη), Νίκολας Ταλιαφίκο (Λυών), Χουάν Φόιτ (Βιγιαρεάλ)

Μέσοι: Ροντρίγκο Ντε Πολ (Ατλέτικο Μαδίτης), Λεάντρο Παρέδες (Γιουβέντους), Αλέξις Μακάλιστερ (Μπράιτον), Γκουίντο Ροντρίγκεζ (Ρεάλ Μπέτις), Αλεχάνδρο Γκόμεζ (Σεβίλλη), Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα), Εζεκιέλ Παλάσιος (Μπάγερ Λεβερκούζεν)

Επιθετικοί: Άνχελ Ντι Μαρία (Γιουβέντους), Λαουτάρο Μαρτίνεζ (Ίντερ), Χουλιάν Αλβάρες (Μάντσεστερ Σίτι), Άνχελ Κορέα (Ατλέτικο), Τιάγκο Αλμάδα (Ατλάντα Γιουνάιτεντ), Πάουλο Ντιμπάλα (Ρόμα), Λιονέλ Μέσι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Το πρόγραμμα:


22 Νοεμβρίου: Αργεντινή – Σαουδική Αραβία

26 Νοεμβρίου: Αργεντινή – Μεξικό

30 Νοεμβρίου: Πολωνία - Αργεντινή

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Τελευταίες ειδήσεις

Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Κυκλοφορούν την Πέμπτη (25/4) τα εισιτήρια για τον ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Κυκλοφορούν την Πέμπτη (25/4) τα εισιτήρια για τον ημιτελικό του Κόνφερενς Λιγκ
7 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Τερίμ: «Αξίζαμε να χάσουμε, μόνο ο διαιτητής δεν είδε το πέναλτι στον Κώτσιρα» (video)
Τερίμ: «Αξίζαμε να χάσουμε, μόνο ο διαιτητής δεν είδε το πέναλτι στον Κώτσιρα» (video)
8 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ 2 ΣΧΟΛΙΑ
Μουντιάλ 2022-Γαλλία: Με την αύρα της πρωταθλήτριας και ένα τρομερό ρόστερ
Μουντιάλ 2022-Γαλλία: Με την αύρα της πρωταθλήτριας και ένα τρομερό ρόστερ
15/11/2022 19:44
Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
15/11/2022 18:25
Μουντιάλ 2022-Αυστραλία: Χωρίς λάμψη αλλά με συνοχή
Μουντιάλ 2022-Αυστραλία: Χωρίς λάμψη αλλά με συνοχή
15/11/2022 18:03
Μουντιάλ 2022-Γερμανία: Με ποιότητα και πλάνο
Μουντιάλ 2022-Γερμανία: Με ποιότητα και πλάνο
15/11/2022 15:35
Μουντιάλ 2022: Η αποστολή του Εκουαδόρ (video)
Μουντιάλ 2022: Η αποστολή του Εκουαδόρ (video)
15/11/2022 14:41
Μουντιάλ 2022-Ισπανία: Το ταβάνι για όριο
Μουντιάλ 2022-Ισπανία: Το ταβάνι για όριο
15/11/2022 13:23
Μουντιάλ 2022: Με φόρα από τη χρυσή μπάλα
Μουντιάλ 2022: Με φόρα από τη χρυσή μπάλα
15/11/2022 12:31
Μουντιάλ 2022: Η επιθετική ποιότητα των Σέρβων μπορεί να τους δώσει την πρόκριση
Μουντιάλ 2022: Η επιθετική ποιότητα των Σέρβων μπορεί να τους δώσει την πρόκριση
15/11/2022 12:00
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Μουντιάλ 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
15/11/2022 11:51
Μουντιάλ 2022 - Ελβετία: Με την παλιά φρουρά
Μουντιάλ 2022 - Ελβετία: Με την παλιά φρουρά
15/11/2022 08:59
Περισσότερες ειδήσεις