Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος

Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
15/11/2022 18:25
Τέσσερα χρόνια μετά την τίμια παρουσία της στο Μουντιάλ της Ρωσίας, η Σαουδική Αραβία ανανέωσε το ραντεβού της με το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού και θέλει να διαψεύσει τους μπουκ ότι αποτελεί την πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά.

Τα «πράσινα γεράκια» προέρχονται από εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά της Ασίας, έχουν μετά από δεκαετίες (!) τον ίδιο προπονητή (Ερβέ Ρενάρ) για πάνω από δύο χρόνια στον πάγκο και θα προσπαθήσουν να κάνουν την έκπληξη σ’ έναν πολύ δύσκολο όμιλο με Αργεντινή, Πολωνία και Μεξικό.

Με όλους τους παίκτες του ρόστερ να προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημα, υπήρχε δυνατότητα για καλή προετοιμασία, με την αποστολή να βρίσκεται από τον Οκτώβριο σε προπονητικό κέντρο στο Άμπου Ντάμπι, ενώ το γεγονός πως είναι το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται στην Μέση Ανατολή, επιτρέπει στον κόσμο της να δώσει βροντερό παρόν στο γήπεδο και μέχρι στιγμής αποτελεί την τρίτη χώρα που έχει αγοράσει τα περισσότερα εισιτήρια μετά το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Ιστορία στο θεσμό:


Μετράει πέντε παρουσίες σε Παγκόσμια Κύπελλα (1994, 1998, 2002, 2006, 2018), έχοντας φτάσει μόλις μια φορά στους «16».

Κατάφερε να προκριθεί στα νοκ-άουτ στην παρθενική της συμμετοχή στα γήπεδα των ΗΠΑ το 1994. Στον πρώτο της αγώνα ηττήθηκε από την Ολλανδία (1-2), αλλά στο δεύτερο νίκησε το Μαρόκο (2-1) και η πρόκριση στην επόμενη φάση κρίθηκε στο τελευταίο ματς με το Βέλγιο. Οι Σαουδάραβες πήραν τη νίκη με 1-0 χάρη σε μαγικό γκολ του Αλ Οβαϊράν, ο οποίος πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο και πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του προτού σκοράρει με πλασέ εντός περιοχής. Το γκολ έμεινε στην ιστορία ενώ του δόθηκε το προσωνύμιο «Ο Μαραντόνα της Αραβίας». Στους «16» η Σαουδική Αραβία έπεσε πάνω στην έκπληξη του θεσμού, Σουηδία, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1.

Οι επόμενες παρουσίες της στα επόμενα τρία Μουντιάλ δεν ήταν ανάλογες, καθώς δεν σημείωσε ούτε νίκη, ενώ η συντριβή με 8-0 από την Γερμανία το 2002 αποτελεί μία από τις πιο βαριές στην ιστορία της. Η τελευταία της συμμετοχή ήταν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όπου ηττήθηκε στην πρεμιέρα με το βαρύ 5-0 από τους διοργανωτές αλλά στη συνέχεια γνώρισε δύσκολη ήττα από την Ουρουγουάη (0-1) και την τελευταία αγωνιστική πήρε νίκη-γοήτρου επί της Αιγύπτου του Σαλάχ (2-1) και τερμάτισε στην 3η θέση.

Πως προκρίθηκε:


Πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στα προκριματικά της Ασίας και εξασφάλισε την πρώτη θέση σε πολύ δύσκολο όμιλο στον 3ο γύρο με Ιαπωνία και Αυστραλία, δύο ομάδες που επίσης βρίσκονται στο Κατάρ, ενώ το γκρουπ συμπλήρωναν το ανταγωνιστικό Ομάν, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Σημείωσε 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα σε 10 παιχνίδια, σημειώνοντας 12 γκολ και δεχόμενη μόνο 6. Τερμάτισε στο +1 από την 2η Ιαπωνία, την μοναδική ομάδα που την κέρδισε στο εκτός έδρας ματς στην Σαϊτάμα με 2-0.

Για να προκριθεί στον 3ο γύρο είχε προηγηθεί η πρωτιά σε όμιλο με Ουζμπεκιστάν, Παλαιστίνη, Σιγκαπούρη και Υεμένη, όπου έκανε περίπατο με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες, έχοντας 22-4 τέρματα.

Προπονητής: Ερβέ Ρενάρ (54 ετών)

Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
Ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του 2019 και είναι μόλις ο δεύτερος προπονητής που συμπληρώνει 2,5 χρόνια στην τεχνική ηγεσία της μετά τον σπουδαίο Ζαγκάλο την τριετία 1981-84. Αυτό δείχνει πολλά για τον «ηλεκτρικό» πάγκο της ομάδας, ενδεικτικό ότι πριν το Μουντιάλ του 2018 η Ομοσπονδία άλλαξε τρεις προπονητής και ο προκάτοχος του Χουάν Αντόνιο Πίτσι έκανε ντεμπούτο στο ματς της πρεμιέρας με την Ρωσία!

Ο Ρενάρ οδήγησε την ομάδα στα τελικά του Κατάρ μετά από μια εξαιρετική προκριματική φάση ενώ έχει γράψει ήδη ιστορία, αφού από τον Μάρτιο αποτελεί τον ξένο προπονητή με τις περισσότερες νίκες (20) στον πάγκο της. Ο 54χρονος έχει καταφέρει να φέρει σταθερότητα, λέξη άγνωστη τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις της ομάδας και έχει τον απόλυτο σεβασμό στα αποδυτήρια.

Δεν πρόκειται άλλωστε για τυχαίο προπονητή, με τον Γάλλο τεχνικό να έχει κατακτήσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής με δύο διαφορές ομάδες (Ζάμπια 2012, Ακτή Ελεφαντοστού 2015), ενώ έχει και εμπειρία από Μουντιάλ αφού το 2018 οδήγησε το Μαρόκο στα γήπεδα της Ρωσίας.

Το ρόστερ:

Μουντιάλ 2022 - Σαουδική Αραβία: Θέλει τη διάκριση σε αραβικό έδαφος
Το ρόστερ της απαρτίζεται αποκλειστικά από παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Σαουδική Αραβίας και η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ανήκουν στην Αλ Χιλάλ, την ισχυρή ομάδα της χώρας.

O αριστερός εξτρέμ της Αλ Χιλάλ, Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι αποτελεί τον μεγάλο αστέρα της ομάδας κι έναν από τους πιο έμπειρους στο ρόστερ της. Σκόρερ του νικητήριου γκολ με την Αίγυπτο στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ο 31χρονος βοηθάει τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά και οι άνθρωποι της ομάδας ελπίζουν να βρεθεί στο 100% καθώς αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας.

Ο συμπαίκτης του στην Αλ Χιλάλ και αρχηγός της Εθνικής, Σαλμάν Αλ-Φαράτζ αποτελεί σταθερά στη μεσαία γραμμή, ωστόσο δεν έχει αγωνιστεί από τον Ιούνιο και τον τραυματισμό που αποκόμισε στο φιλικό του Ιουνίου με την Ισλανδία, όμως ο ομοσπονδιακός τεχνικός διαβεβαίωσε πως θα είναι έτοιμος στην πρεμιέρα.

Δίπλα στον Αλ-Φαράτζ στη μεσαία γραμμή αγωνίζεται ο Μοχάμεντ Κάνο, ακόμα ένας παίκτης της Αλ Χιλάλ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους αγαπημένους παίκτες του Ρενάρ αν κρίνουμε από το χρόνο συμμετοχής του στα προκριματικά. Από εκεί και πέρα, τα φώτα πέφτουν στον αριστερό μπακ/στόπερ Γιασέρ Αλ-Σχαχράνι της (ναι σωστά μαντέψατε) Αλ Χιλάλ και στον σέντερ φορ Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν της Αλ Φατέχ ο οποίος έχει κυρίως ρόλο βασικού. Βέβαια δεν πρέπει να μη γίνει αναφορά στον ομοθεσίτη Σαλέχ Αλ-Σχέχρι της Αλ Χιλάλ, ο οποίος σκόραρε 7 γκολ σε 13 παιχνίδια στα προκριματικά. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί η απουσία του βασικού εξτρέμ Φαχέντ Αλ-Μουβαλάντ της Αλ Σαμπάμπ καθώς βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ τον περασμένο Μάιο.

Στόχος:


Πηγαίνει στα γήπεδα του Κατάρ με πρωταρχικό στόχο να μην μετατραπεί σε σάκο του μποξ σ’ έναν πολύ δύσκολο όμιλο με Αργεντινή, Πολωνία και Μεξικό και το πιο πιθανό σενάριο τη θέλει να έχει ρόλο ρυθμιστή. Σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας, οι Σαουδάραβες διαθέτουν περισσότερη εμπειρία και παραστάσεις από το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού αλλά και σαφώς μεγαλύτερη ετοιμότητα και σταθερότητα, έχοντας από το 2019 στον πάγκο τον Ερνέ Ρενάρ. Ο Γάλλος ομοσπονδιακός τεχνικός έχει καταφέρει να μεταδώσει την εμπιστοσύνη του σ΄ αυτήν τη γενιά ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προ τετραετίας μοιράζονταν με έξοδα της Ομοσπονδίας σε ισπανικές ομάδες λίγο πριν το Μουντιάλ για να αποκτήσουν εμπειρίες.

Η ομάδα πραγματοποιεί βασικό στάδιο προετοιμασίας από το φθινόπωρο έχοντας δώσει επτά φιλικά, στα οποία είναι αήττητη (2-5-0). Μεταξύ άλλων απέσπασε ισοπαλίες με Εκουαδόρ (0-0), ΗΠΑ (0-0), Αλβανία (1-1) και νίκησε Βόρεια Μακεδονία (1-0) και Ισλανδία (1-0). Την Τετάρτη (15/11) δίνει το μεγαλύτερο κρας-τεστ αντιμετωπίζοντας την Κροατία. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πίεση για αποτέλεσμα, με τις δηλώσεις του Ρενάρ να είναι χαρακτηριστικές: «Είχαμε συνάντηση με τον πρίγκηπα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πίεση. Καλούμαστε μόνο να δείξουμε την όμορφη εικόνα του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούμε χαλαροί και δουλεύουμε για να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο».

Η αποστολή


Τερματοφύλακες: Μοχάμεντ Αλ-Οβάις (Αλ Χιλάλ), Ναβάφ Αλ-Ακιντί (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Γιαμί (Αλ Αχλί).

Αμυντικοί: Γιασέρ Αλ-Σαχρανί (Αλ Χιλάλ), Αλί Αλ-Μπουλαϊχί (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Αμρί (Αλ Νασρ), Αμπντουλάχ Μαντού (Αλ Νασρ), Χασάν Ταμπακτί (Αλ Σαμπάμπ), Σουλτάν Αλ-Γκανάμ (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Αλ-Μπρέικ (Αλ Χιλάλ), Σαούντ Αμπντουλχαμίντ (Αλ Χιλάλ).

Μέσοι: Σαλμάν Αλ-Φαράχι (Αλ Χιλάλ), Ριάντ Σαραχιλί (Αμπχά), Αλί Αλ-Χασάν (Αλ Νασρ), Μοχάμεντ Κανό (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλελάχ Αλ-Μαλκί (Αλ Χιλάλ), Σάμι Αλ-Ναγεΐ (Αλ Νασρ), Αμπντουλάχ Οταΐφ (Αλ Χιλάλ), Νάσερ Αλ-Ντοσαρί (Αλ Χιλάλ), Αμπντουλραχμάν Αλ-Αμπούντ (Ιτιχάντ), Σάλεμ Αλ-Ντοσαρί (Αλ Χιλάλ), Χατάν Μπαχεμπρί (Αλ Σαμπάμπ).

Επιθετικοί: Ναουάφ Αλ Αμπέντ (Αλ Σαμπάμπ), Αϊτάμ Ασίρι (Αλ Αχλί), Σάλεχ Αλ-Σεχρί (Αλ Χιλάλ) Φιράς Αλ-Μπουραϊκάν (Αλ Φατέχ).

Το πρόγραμμα:


22 Νοεμβρίου: Αργεντινή – Σαουδική Αραβία, Λουζαίλ

26 Νοεμβρίου: Πολωνία – Σαουδική Αραβία, Αλ Ραγιάν

30 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία – Μεξικό, Λουζαίλ

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.