Μουντιάλ 2022-Αυστραλία: Χωρίς λάμψη αλλά με συνοχή
Η Αυστραλία ήταν η προτελευταία ομάδα χρονικά που πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ του Κατάρ και με ένα ρόστερ χωρίς τα μεγάλα αστέρια θα ψάξει την καλύτερη δυνατή πορεία.Βρίσκεται στη 38η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δεν έχει πολλές βλέψεις άλλα για άλλη μία φορά θα δώσει το «παρών» στο μεγαλύτερο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός. Μετά την πρόκριση της, έδωσε δύο φιλικά τον Σεπτέμβιο με τη Νέα Ζηλανδία στα οποία επιβλήθηκε με 1-0 και 2-0. Μέχρι την πρεμιέρα της απέναντι στην Γαλλία δεν θα αγωνιστεί ξανά σε παιχνίδι και περιμένει την δική της έναρξη την Τρίτη (22/11)
Προηγούμενες διοργανώσεις
Αυτή θα είναι η πέμπτη σερί φορά και έκτη συνολικά που θα βρεθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και αυτό το γεγονός από μόνο του συνιστά επιτυχία. Δεν έχει καταφέρει βέβαια ποτέ κάτι σπουδαίο και αν έχει να θυμάται κάτι είναι την πρόκριση της από τους ομίλους στη διοργάνωση της Γερμανίας το 2006 όπου ήρθε δεύτερη πίσω από τη Βραζιλία, αφήνοντας εκτός στο τελευταίο παιχνίδι τους Κροάτες. Στη συνέχεια βέβαια αποκλείστηκε από την Ιταλία σε ένα παιχνίδι που είχε έντονα παράπονα από τη διαιτησία.
Στο προηγούμενο Μουντιάλ στη Ρωσία, βρέθηκε πάλι σε έναν παρόμοιο όμιλο με Γαλλία και Δανία αλλά τη θέση της Τυνησίας είχε τότε το Περού. Η ίδια πάντως τερμάτισε στην τελευταία θέση με έναν βαθμό.
Πώς προκρίθηκε
Μόνο εύκολος δεν ήταν ο δρόμος της για το Κατάρ καθώς χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι στο μπαράζ με το Περού για να πάρει το εισιτήριο για τη διοργάνωση. Στη δεύτερη φάση των προκριματικών δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο απέναντι σε Κουβέιτ, Ιορδανία, Νεπάλ και Κινέζικη Ταϊπέι αλλά στη συνέχεια τα πράγματα δυσκόλεψαν. Δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία φορά τις Ιαπωνία και Σαουδική Αραβία και τερμάτισε στην τρίτη θέση μόλις ένα βαθμό πάνω από το Ομάν.
Στα μπαράζ της ασιατικής προκριματικής ζώνης αντιμετώπισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πήρε την πρόκριση για τον τελικό χάρη σε ένα γκολ του Χρούστιτς στο 84' που της έδωσε τη νίκη με 2-1.
Έπειτα κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Περού και μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί με ένα «σόου» από τον τερματοφύλακα της Ρεντμεϊν κατάφερε να πάρει τη μεγάλη πρόκριση.
Ο προπονητής: Γκράχαμ Άρνολντ
Δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός συνόρων όπου βέβαια έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα με τη Σέντραλ Κόουστ και ένα με τη Σίδνεϊ. Αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές της χώρας, ενώ βρισκόταν και στην ομάδα που έφτασε ως τους «16» στο Μουντιάλ του 2061, όντας βοηθός τότε του Γκους Χίντινγκ.
Το ρόστερ
Ο πρωταγωνιστής στο μπαράζ με το Περού, Ρέντμεϊν βρίσκεται κανονικά προφανώς στην αποστολή αλλά ο βασικός τερματοφύλακας είναι ο Ράιν που αγωνίζεται στην Κοπεγχάγη.
Στόχος
Η λογική λέει πως θα «παλέψει» με τη Τυνησία για την αποφυγή της τελευταίας θέσεις. Η Γαλλία και η Δανία είναι τα μεγάλα φαβορί του ομίλου, υπάρχει ποιοτική διαφορά ανάμεσα σε αυτήν και τις άλλες δύο ομάδες αλλά δεν θα πέσει αμαχητί. Δεν εντυπωσίασε βέβαια στα προκριματικά, αν όμως καταφέρει και κερδίσει την Τυνησία τη 2η αγωνιστική τότε όλα θα είναι ανοιχτά.
Ό,τι παραπάνω βέβαια από τον αποκλεισμό της στους ομίλους θα συνιστά μεγάλη επιτυχία για την ίδια.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Άντριου Ρέντμεϊν (Σίδνεϊ FC), Ματ Ράιαν (Κοπεγχάγη), Ντάνι Βούκοβιτς (Σέντραλ Κοστ Μάρινερς)
Αμυντικοί: Ναθάνιελ Άτκινσον (Χαρτς), Αζίζ Μπέχιτς (Νταντί Γιουνάιτεντ), Μίλος Ντέγκενεκ (Κολούμπους Κρου), Τόμας Ντενγκ (Άλμπιρεξ Νιιγκάτα), Φραν Κάρασιτς (Μπρέσια), Τζόελ Κινγκ (Οντένσε), Κάι Ρόουλς (Χαρτς), Χάρι Σούταρ (Στόουκ), Μπέιλι Ράιτ (Σάντερλαντ)
Μέσοι: Κιάνου Μπάκους (Σεντ Μίρεν), Καμ Ντέβλιν (Χαρτς), Άιντιν Χρούστιτς (Βερόνα), Τζάκσον Άιρβιν (Ζανκτ Πάουλι), Ράιλι ΜακΓκρί (Μίντλεσμπρο), Άαρον Μόι (Σέλτικ)
Επιθετικοί: Μάρτιν Μπόιλ (Χιμπέρνιαν),Τζέισον Κάμινγκς (Σέντραλ Κοστ Μάρινερς), Μιτς Ντιούκ (Φατζιάνο Οκαγιάμα), Κρεγκ Γκούντγουιν (Αντελαΐντ Γιουνάιτεντ), Γκαράνγκ Κουόλ (Σέντραλ Κοστ Μάρινερς), Μάθιου Λέκι (Μέλμπουρν Σίτι), Άουερ Μαμπίλ (Κάντιθ), Τζέιμι ΜακΛάρεν (Μέλμπουρν Σίτι)