Με Ταλίσκα και καυτή έδρα για το πρώτο βήμα η Φενέρ
* Α’ αγώνας των δύο ομάδων για τα play off του Champions League, διεξάγεται στο κατάμεστο “Σουκρού Σαράτσογλου”. Σε περίπτωση ισοπαλίας στο συνολικό σκορ μετά τη ρεβάνς, ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι.* Η Φενερμπαχτσέ έχει χάσει την πρόκριση σε ομίλους ή League Phase στα προκριματικά σε εννέα περιπτώσεις από το 2008 και έπειτα.
* Από το 2001 οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί πέντε φορές σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με τη Λυών να μετράει 4 νίκες και μία ισοπαλία.
* Τελευταία φορά που η Λυών αγωνίστηκε στην φάση των ομίλων του Champions League ήταν το 2019.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
Άσχημη εκκίνηση στο τουρκικό πρωτάθλημα για την Φενερμπαχτσέ, η οποία ηττήθηκε 2-1 από την Γκεντσλερμπιρλιγκί εκτός έδρας και μάλιστα με ανατροπή. Η Φενέρ προηγήθηκε νωρίς στο ματς με τον Ταλίσκα να ανοίγει το σκορ στο 13ο λεπτό, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 37’ με τον Τόνγκια, μετά από λάθος του Γκεντουζί, που ζήτησε φάουλ στο μαρκάρισμα που έχασε τη μπάλα. Ο Ταλίσκα είχε δοκάρι σε κεφαλιά στο 45’ και σε σουτ στο 62’, η ομάδα του Καρτάλ έχασε κι άλλες ευκαιρίες για να πάρει ξανά το προβάδισμα, αλλά είτε δεν είχε τις απαραίτητες λύσεις, είτε ο τέως γκολκίπερ της, Ιρφάν Τζαν με εκπληκτικές επεμβάσεις πήρε εκδίκηση για την αποχώρησή του δύο μέρες πριν το ματς. Στο 56’ ο Ουλγκούν με κεφαλιά και μετά από αδυναμία του Ακέ να διώξει την μπάλα σκόραρε για το 2-1. Της ασκήθηκε έντονη κριτική μετά την ήττα, αλλά μάλλον άδικη αφού η εμφάνισή της ήταν αρκετά καλή.
Σε δεύτερο και τρίτο προκριματικό γύρο, η Φενέρ ήταν αήττητη έχοντας αποκλείσει τη Γκόρνικ Ζάμπρζε από την Πολωνία μία μία νίκη και μία ισοπαλία και την αυστριακή Στουρμ Γκρατς με δύο νίκες και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ. Αιτήθηκε στην τουρκική ομοσπονδία αναβολή του αγώνα με την Κόνιασπορ για την 2η αγωνιστική, προκειμένου να επικεντρωθεί πλήρως στα ματς με τη Λυών. Σε εξαιρετική φόρμα ο Βραζιλιάνος επιθετικός, Ταλίσκα ο οποίος έχει σκοράρει σε όλα τα επίσημα ματς.
«Ο αγώνας με τη Λυών είναι μια ευκαιρία για αντίδραση. Θέλουμε ένα καλό πλεονέκτημα για τη ρεβάνς. Ας ελπίσουμε ότι θα πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Θέλαμε να ξεκινήσουμε καλά το πρωτάθλημα, αλλά δεν τα καταφέραμε. Είναι ευθύνη μας. Νομίζω ότι πήραμε το μάθημα. Έχουμε έναν αγώνα όπου μπορούμε να αντιδράσουμε και αυτός είναι ο αγώνας της Τρίτης. Έχουμε μια ομάδα που μπορεί να το κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κερέμ Ακτούρκογλου.
Αγωνιστικά Νέα: Ο Ισμαϊλ Καρτάλ ανέφερε πως ο γκολκίπερ Έντερσον θα είναι στην αποστολή για το ματς με τη Λυών και αυτό μπορεί να σημαίνει πως ίσως έχει μία ακόμα ευκαιρία στο κλαμπ. Αφήνουν ανοιχτό οι Τούρκοι να ξεκινήσει ακόμα και ως βασικός, επικρατέστερος όμως είναι ο Τσετίν μετά και τον τραυματισμό του Γκιουνόκ. Εντός ευρωπαίκής λίστας ο νεοφερμένος φορ Λουκάκου, εκτός αυτής ο σημαντικός μέσος, Άμραμπατ που αναμένεται να αποχωρήσει και ο τραυματίας στόπερ Σογιουντσού. Οστερβόλντε, Μουσάμπα (φεύγει δανεικός στη Νόριτς) Κάρλος, Μπεκάο, Λιβάκοβιτς έμειναν εκτός λίστας, παρελθόν αποτελεί ο μέσος Φρεντ.
ΛΥΩΝ
Βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο για την πρόκριση στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ήττα με 2-1 στην έδρα της Σπάρτα Πράγας ωστόσο στη ρεβάνς της Γαλλίας πήρε τη νίκη με 3-0 και εξασφάλισε την πρόκριση. Ο Ερνέστ Νουαμά έκανε το 1-0 στο 20ο λεπτό με τους Τσέχους να μένουν με δέκα παίκτες στο 33’ λόγω αποβολής τος Σεβίνσκι με απευθείας κόκκινη κάρτα. Από εκεί και έπειτα τα πράγματα έγιναν απλά για τη γαλλική ομάδα που έφτασε στην πρόκριση με δύο γκολ σε έξι λεπτά. Στο 66’ ο Μάιτλαντ-Νάιλς έκανε το 2-0 και στο 72’ ο Μόρτον το 3-0, κλειδώνοντας την πρόκριση.
Οι υποχρεώσεις της Λυών στο γαλλικό πρωτάθλημα αρχίζουν το προσεχές Σάββατο με αντίπαλο την Τουλούζ εκτός έδρας.
Ανεβαίνει ο πήχης για τους «λιονέ», που καλούνται να αφήσουν εκτός League Phase την Φενέρμπαχτσε. «Είναι μια αντίπαλος με εμπειρία στο Champions League και έχει ενισχύσει περαιτέρω την ομάδα της με πολύ καλούς παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θέλουμε να προκριθούμε στην League Phase», δήλωσε ο έμπειρος μέσος Κορεντέν Τολισό.
Αγωνιστικά Νέα: Ο τεχνικός Φονσέκα υπολογίζει στον μέσο Μπίστρουπ, στον αμυντικό Ατεκάμ που ήρθε δανεικός από τη Μίλαν όχι όμως στον αριστερό μπακ Νικολάς Ταλιαφίκο που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις. Εκτός για τα ματς με τη Φενερμπαχτσέ, επίσης, ο επιθετικός Σουλτς, ο επιθετικός μέσος, Μερά και οι αμυντικοί Καμαρά, Κανγκό. Πολύ έντονο ενδιαφέρον από τη Ρόμα για τον Μαλίκ Φοφανά που εξετάζεται και από τις Λειψία, Αταλάντα, Γαλατασαράι, Ίντερ.
Εκτίμηση
Η Φενερμπαχτσέ γνώρισε ήττα-σοκ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος αλλά δεν είχε κακή εικόνα και έως τώρα έχει δείξει ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ούσα αήττητη σε 4 ματς στα προκριματικά (3-1-0). Οι Τούρκοι έχουν σαν μεγάλο στόχο την επιστροφή τους στη League Phase του Champions League μετά το 2008 και δείχνουν ικανοί να τα καταφέρουν. Η Λυών έδειξε με τη Σπάρτα ότι έχει ποιότητα σαν ομάδα, αλλά σ’ αυτό το ματς τουλάχιστον θα εμπιστευτούμε έδρα και φόρμα της Φενέρ.
Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Σάο Πάουλο
Μπολίβαρ
Τολίμα
Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάγιε
Ντεπορτίβο Ρεκολέτα
Μπόκα Τζούνιορς
Ιντεπ. Ριβαντάβια
Φλουμινένσε
Λέφσκι Σόφιας
ΑΕΚ
Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Βίκινγκ
Λεβαδειακός
Αστέρας Τρίπολης
Ατρόμητος
ΠΑΣ Πύργος 1968
1X over 1.5