Με την ένταση στο... τέρμα
Η Αλβανία υποδέχεται τη Σερβία στην 3η αγωνιστική του 11ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 που θα διεξαχθεί σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.Τι ισχύει: Προκριματικά του Μουντιάλ 2026, για τη ζώνη της Ευρώπης. Οι πρώτοι από κάθε όμιλο παίρνουν κατευθείαν την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης. Οι δεύτεροι θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο μέσω πλέι οφ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν κατά σειρά: 1) Διαφορά τερμάτων, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Μεταξύ τους παιχνίδια 4) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους, 5) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 6) Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στα μεταξύ τους, 7) Βαθμολογία Fair Play, 8) Kλήρωση.
* Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν για προκριματικά του Euro 2016 με το πρώτο ματς στη Σερβία να μη λήγει ποτέ και να σημαδεύεται» από τρομερά επεισόδια, ενώ εν συνεχεία κατοχυρώθηκε στην Αλβανία με 3-0 στα χαρτιά. Στη ρεβάνς πάντως, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, οι «όρλοφι» επικράτησαν 2-0.

Έχοντας υποστεί το «σοκ» του υποβιβασμού στη Γ' Κατηγορία του Nations League, σε έναν πολύ ιδιαίτερο όμιλο, όπου μέχρι το φινάλε διεκδικούσε την άνοδο στην Α' Κατηγορία, η Αλβανία ξεκίνησε τις υποχρεώσεις στον προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ τον Μάρτιο, γνωρίζοντας φυσιολογική ήττα με 2-0 από την Αγγλία εκτός έδρας, χωρίς να διασυρθεί μεν, αλλά χωρίς να δείξει και κάτι ιδιαίτερο.
Οι Αλβανοί έκαναν στη συνέχεια το καθήκον τους επικρατώντας εύκολα με 3-0 της Ανδόρας εντός έδρας και πάνε πλέον σε ματς «κλειδί» κόντρα στη Σερβία, με την οποία αναμένεται να παλέψουν για τη 2η θέση, αφού τον όμιλο συμπληρώνει η Λετονία και οι Άγγλοι μοιάζουν να έχουν «καπαρώσει» την κορυφή.
Πολύ ιδιαίτερο το ματς με τη Σερβία σε κάθε περίπτωση, αφού το πολιτικό backround ελέω Κοσόβου δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες και το κλίμα αναμένεται «εκρηκτικό», με τα Μέσα της Αλβανίας να αναφέρουν πως οι αιτήσεις για ένα εισιτήριο ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια! Στις 10 Ιουνίου πάντως η Αλβανία αντιμετωπίζει τη Λετονία εκτός έδρας.
«Καταλαβαίνω ότι ο αγώνας με τη Σερβία είναι λίγο πιο ξεχωριστός, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι μας και να παίξουμε για τη νίκη» σχολίασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σιλβίνιο.
Αγωνιστικά Νέα: Εκτός κλήσεων ο στόπερ Μιχάι, ενώ αμφίβολος δίνεται ο επιθετικός Μανάι.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Στρακόσα (ΑΕΚ), Καστράτι (Τσιταντέλα), Νταϊσινάνι (Εγνατία), Σχέρι (Κάλιαρι)
Αμυντικοί: Χισάι (Λάτσιο), Τζιμσίτι (Αταλάντα), Ισμαΐλι (Έμπολι), Αγιέτι (Μποντρούμ), Κούμπουλα (Εσπανιόλ), Μιτάι (Αλ Ιτιχάντ), Μπαλίου (Ράγιο Βαγεκάνο), Αλίζι (Ντινάμο Σίτι), Α. Μπαϊράμι (Μπενφίκα)
Μέσοι: Ραμαντάνι (Λέτσε), Λάτσι (Σπάρτα Πράγας), Ν. Μπαϊράμι (Ρέιντζερς), Ασλάνι (Ίντερ), Χότζα (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Μπερίσα (Λέτσε), Παγιαζίτι (Γκορίτσα), Σιέχου (Λοτζ)
Επιθετικοί: Μανάι (Σίβασπορ), Ουζούνι (Όστιν), Μπρόγια (Έβερτον), Ασάνι (Γκουανγκζού), Μούτσι (Μπεσίκτας), Ντάκου (Ρουμπίν Καζάν).

Τέλος καλό όλα... καλά τον περασμένο Μάρτιο, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Α' Κατηγορία του Nations League, επικρατώντας στα πλέι οφ της Αυστρίας, με την οποία αρχικά ήρθε ισόπαλη 1-1 στη Βιέννη και στη συνέχεια τη νίκησε 2-0 στο Βελιγράδι.
Εξασφάλισε έτσι παράλληλα μία δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Μουντιάλ 2026 μέσω αγώνων μπαράζ αν δεν τα καταφέρει στον προκριματικό της όμιλο, όπου κάνει πρεμιέρα με το «φορτισμένο» εκτός έδρας ντέρμπι στην Αλβανία, όπου πάντως είχε νικήσει 2-0 την τελευταία φορά που αγωνίστηκε εκεί για τα προκριματικά του Euro 2016 σε ματς κεκλεισμένων των θυρών.
Οι Σέρβοι πάντως παρά το γεγονός πως έβγαλαν αντίδραση στα πλέι οφ του Nation League κι έχουν ως στόχο να είναι οπωσδήποτε στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026, δεν είναι στην καλύτερή τους φάση, αφού έχουν ρεκόρ 2-6-5 στα τελευταία 11 επίσημα παιχνίδια τους, με το πρόβλημα στο σκοράρισμα να είναι έντονο. Την Τρίτη (10/6) θα υποδεχθούν την Ανδόρα.
«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό παιχνίδι τόσο για εκείνους όσο και για εμάς, αλλά παραμένει απλώς ένα παιχνίδι. Είναι οι ποδοσφαιρικοί μας φίλοι, κοιτάζουμε αποκλειστικά το αθλητικό κομμάτι και θα δούμε ποιος είναι καλύτερος στο γήπεδο. Όχι πολιτικές εντάσεις και μηνύματα προς τους οπαδούς, τρελές δηλώσεις από κάποιους παράφρονες που θέλουν να δημιουργήσουν εμπόλεμη κατάσταση. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό και δεν θα είναι έτσι», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «όρλοφι» Ντράγκαν Στόικοβιτς.
Αγωνιστικά νέα: Επέστρεψε στις κλήσεις ο πολύτιμος επιθετικός Μίτροβιτς που τον Μάρτιο απουσίαζε λόγω τραυματισμού. Αντίθετα εκτός κλήσεων λόγω τραυματισμών έμειναν ο μπακ Μλαντένοβιτς, ο μεσοεπιθετικός Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, ο μέσος Γκρούγιτς και ο μπακ Μίμοβιτς και ο γκολκίπερ Ράικοβιτς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Πέτροβιτς (Στρασβούργο), Ρόσιτς (Βοϊβοντίνα), Καλίτσανιν (Τσουκαρίτσκι)
Αμυντικοί: Μιλένκοβιτς (Νότιγχαμ), Πάβλοβιτς (Μίλαν), Εράκοβιτς (Ζενίτ), Μπάμπιτς (Σπαρτάκ Μόσχας), Τέρζιτς (Σάλτσμπουργκ), Νεντέλκοβιτς (Λειψία), Σίμιτς (Άντερλεχτ), Στόγιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ)
Μέσοι: Γκούντελι (Σεβίλλη), Μακσίμοβιτς (Παναθηναϊκός), Λούκις (Φούλαμ), Ζίβκοβιτς (ΠΑΟΚ), Σάμαρντζιτς (Αταλάντα), Ράσιτς (Μπράγκα), Κατάι (Ερυθρός Αστέρας), Μακσίμοβιτς (Ερυθρός Αστέρας), Μίτροβιτς (Λέουβεν)
Επιθετικοί: Μίτροβιτς (Αλ Χιλάλ), Γιόβιτς (Μίλαν), Βλάχοβιτς (Γιουβέντους), Στούλιτς (Σαρλερουά).

Εκτίμηση
Πρόκειται για πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι λόγω της έντονης αντιπαλότητας και της πολιτικής φόρτισης και σίγουρα η UEFA «πονοκεφαλιάζει» που έχει να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση ξανά μετά από 11 χρόνια. Η κρισιμότητα επίσης δεδομένη αναφορικά με τη «μάχη» της 2ης θέσης, ιδίως για τους γηπεδούχους που έχουν και δύο ματς περισσότερα. Τα πάντα συνηγορούν σε «κλειστό» ματς με νευρικότητα και ένταση. Τον πρώτο λόγο έχει το Under αλλά δεδομένου πως προσφέρεται σε πολύ χαμηλές αποδόσεις, πάμε ένα βήμα παραπέρα και ρισκάρουμε στην ισοπαλία στα πρώτα 45 λεπτά, όπου η προσέγγιση αμφότερων αναμένεται ακόμα πιο συντηρητική.