Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Ιταλίας

Το προφίλ της Ιταλίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2014 20:39
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Δύο χρόνια μετά την συμμετοχή της στον τελικό του Euro, η Ιταλία δίνει για ακόμα μια φορά το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ ελπίζοντας φυσικά να μην παρουσιάσει ανάλογη εικόνα με αυτή του 2010 όπου απογοήτευσε τερματίζοντας τέταρτη στον όμιλο της, κάτω και από τη Ν. Ζηλανδία!

Σε γκρουπ με Αγγλία, Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα ο κίνδυνος του πρόωρου αποκλεισμού είναι ορατός για τη «σκουάντρα ατζούρα» η οποία ωστόσο βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, με τον Πραντέλι να υποστηρίζει πως η ομάδα θα παίξει για να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης.

Ιστορία στη διοργάνωση:


Το προφίλ της Ιταλίας
Είναι η δεύτερη πιο πετυχημένη ομάδα στο θεσμό μετά τη Βραζιλία, μετρώντας τέσσερις κατακτήσεις (1934, 1938, 1982, 2006) και άλλους δύο τελικούς στις 17 διοργανώσεις που έχει δώσει το «παρών».

Οι επιτυχίες ξεκίνησαν με την πρώτη της συμμετοχή το 1934, όπου ως διοργανώτρια έφτασε στην κορυφή, νικώντας στον τελικό με 2-1 την Τσεχοσλοβακία στην παράταση, με τους Ιταλούς παίκτες να παίζουν για τη… ζωή τους μετά τις απειλές του Μουσολίνι σε περίπτωση ήττας.

Η ομάδα του Βιτόριο Πότσο επανέλαβε την επιτυχία τέσσερα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Γαλλίας, όπου με αρχηγό τον Τζιουζέπε Μεάτσα κέρδισε με τη σειρά τις Νορβηγία (2-1), Γαλλία (3-1) και Βραζιλία (2-1), ενώ στον τελικό επικράτησε με 4-2 της Ουγγαρίας.

Έφτασε μια «ανάσα» από την 3η κατάκτηση το 1970, όπου υπέκυψε στην ανωτερότητα της Βραζιλίας (4-1), ωστόσο κατάφερε να «ράψει» το 3ο αστέρι το 1982, όπου με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι κέρδισε με 3-1 την Δ. Γερμανία στον τελικό, ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει με 3-2 τη Βραζιλία των Ζίκο και Σόκρατες.

Ωστόσο το 1994 η Βραζιλία πήρε εκδίκηση νικώντας στον τελικό τους Ιταλούς στα πέναλτι (3-1), με τον Μπάτζιο να αστοχεί από την άσπρη βούλα. Τελικώς η Ιταλία επέστρεψε στην κορυφή του κόσμου το 2006, νικώντας τους Γάλλους στα πέναλτι (5-3), αφού στους ημιτελικούς είχε αποκλείσει τους διοργανωτές Γερμανούς με 2-0 στην παράταση.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Ιταλίας
Τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Δανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Αρμενία και Μάλτα και πήρε άνετα το εισιτήριο για τα τελικά της Βραζιλίας.

Έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες ο απολογισμός της, όπου ξεχώρισαν οι νίκες της με Δανία (3-1) και Τσεχία (2-1), ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει τις δύο ομάδες και εκτός έδρας, μένοντας στο 0-0 με τους Τσέχους, ενώ απέσπασε ισοπαλία 2-2 με τους Δανούς στη Κοπεγχάγη, αποφεύγοντας την ήττα στις καθυστερήσεις.

Η ίδια έδωσε το «παρών» και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ισπανία (7-6), μετά το ισόπαλο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση.

Προπονητής:


Τσέζαρε Πραντέλι (56 ετών)

Το προφίλ της Ιταλίας
Αντικατέστησε τον Μαρσέλο Λίπι μετά το Μουντιάλ του 2010 και δύο χρόνια μετά κατάφερε να οδηγήσει τους «ατζούρι» στον τελικό του Euro, εκεί όπου η ιταλική ομάδα γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 από την Ισπανία.

Ο ίδιος ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιο του μέχρι το καλοκαίρι του 2016, κίνηση που δείχνει πως η ομοσπονδία στηρίζει απόλυτα τον 56χρονο τεχνικό ο οποίος ετοιμάζεται για πρώτο Μουντιάλ της καριέρας του.

Η πρώτη του σημαντική επιτυχία στην προπονητική ήταν με την Βερόνα, την οποία οδήγησε στην πρώτη κατηγορία το 1999, ενώ δύο χρόνια μετά επανέλαβε το ίδιο επίτευγμα με τη Βενέτσια.

Ωστόσο το «μπαμ» στην καριέρα του το έκανε στον πάγκο της Φιορεντίνα την οποία ανέλαβε το καλοκαίρι του 2005 όταν πάλευε για τη σωτηρία και στην πρώτη του χρονιά οδήγησε την ομάδα στην 4η θέση, ωστόσο λόγω του σκανδάλου «Καλτσιόπολι» της αφαιρέθηκαν βαθμοί και τερμάτισε 9η.

Τα επόμενα χρόνια η δουλειά του συνέχισε να αποδίδει καρπούς, με τη Φιορεντίνα να χάνει στα πέναλτι το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Ρέιντζερς το 2008, ενώ κατάφερε να βγάλει τους «βιόλα» στο Τσάμπιονς Λιγκ τις σεζόν 2008/09 και 2009/10 φτάνοντας τη δεύτερη φορά ως τους «16».

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Ιταλίας
Ηγέτης της ομάδας παραμένει σε ηλικία 35 ετών ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις πριν δύο χρόνια στο Euro και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στέλεχος της Ιταλίας αλλά και πολύτιμο «γρανάζι» της ομάδας στη μεσαία γραμμή.

Μαρκίσιο, Ντε Ρόσι, Βεράτι, Μότα και Ακουιλάνι αλλά και οι δύο εξτρέμ Ινσίνιε και Καντρεβα συμπληρώνουν μια πολύ δυνατή μεσαία γραμμή παρά την απουσία του τραυματία Μοντολίβο.

Στην επίθεση ο Μπαλοτέλι όντας και πρώτος σκόρερ της προκριματικής φάσης αναμένεται να πάρει φανέλα βασικού στο πρώτο του Μουντιάλ, ενώ στην ομάδα υπάρχούν ακόμα οι Κασάνο, Τσέρτσι, Ιμόμπιλε με τους δύο τελευταίους να σημειώνουν συνολικά 35 γκολ στο πρωτάθλημα με τη Τορίνο.

Με… χρώμα Γιουβέντους η άμυνα όπου δεσπόζουν οι Κιελίνι, Μπονούτσι και Μπαρτζάλι στα στόπερ, ενώ στα μπακ υπάρχουν οι λύσεις των Αμπάτε και Ντε Σίλιο. Τερματοφύλακας παραμένει ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν ο οποίος είναι και αρχηγός της ομάδας.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Ιταλίας
Ο Τσέζαρε Πραντέλι έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη, λέγοντας πως στοχεύει την πρόκριση της Ιταλίας στον τελικό του Μουντιάλ.

Σίγουρα Ιταλία και υψηλοί στόχοι είναι ταυτόσημες έννοιες στο ποδοσφαιρικό λεξικό, ωστόσο κατ’ αρχήν οι «ατζούρι» καλούνται να επιβιώσουν στον όμιλο-φωτιά με Αγγλία, Ουρουγουάη και Κόστα Ρίκα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού από τους ομίλους!

Η ιταλική ομάδα μπορεί να αποτελείται από αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, ωστόσο η δυναμική της δύσκολα συγκρίνεται με αυτή των ομάδων των προηγούμενων ετών και μια πορεία μέχρι τους προημιτελικούς θα μπορεί να κριθεί ως ικανοποιητική, χωρίς να σημαίνει ότι είναι απίθανο να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Άλλωστε αρκετοί bookmakers την θεωρούν φαβορί για την πρωτιά στον 4ο όμιλο, ενώ εφόσον προκριθεί, στη φάση των «16» θα αντιμετωπίσει μία από τις δύο ομάδες του ομίλου της Ελλάδας.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μπουφόν (Γιουβέντους), Σιρίγκου (Παρί Σεν Ζερμέν), Περίν (Τζένοα)

Αμυντικοί: Αμπάτε (Μίλαν), Μπαρτσάλι (Γιουβέντους), Μπονούτσι (Γιουβέντους), Κιελίνι (Γιουβέντους), Νταρμιάν (Τορίνο), Ντε Σίλιο (Μίλαν), Παλέτα (Πάρμα)

Μέσοι: Ακουιλάνι (Φιορεντίνα), Ντε Ρόσι (Ρόμα), Μαρκίζιο (Γιουβέντους), Μότα (Παρί Σεν Ζερμέν), Παρόλο (Πάρμα), Πίρλο (Γιουβέντους), Βεράτι (Παρί Σεν Ζερμέν), Καντρέβα (Λάτσιο)

Επιθετικοί: Μπαλοτέλι (Μίλαν), Κασάνο (Πάρμα), Τσέρτσι (Τορίνο), Ιμόμπιλε (Ντόρτμουντ), Ινσίνιε (Νάπολι)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.