Το προφίλ της Ελλάδας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:Μετά από τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής αλλά και την πορεία ως τα προημιτελικά στο Euro 2012, η Εθνική Ελλάδας έμεινε πιστή στα ραντεβού της με τις μεγάλες διοργανώσεις, δίνοντας το «παρών» στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπου θα διεκδικήσει την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του θεσμού.
Με τον Φερνάντο Σάντος στο τελευταίο του τουρνουά στο «τιμόνι» της Εθνικής, η Ελλάδα θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τις Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία, με το έργο για την πρόκριση να είναι δύσκολο αλλά όχι απαραίτητα ανέφικτο.
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση των ΗΠΑ το 1994 όπου απογοήτευσε, γνωρίζοντας τρεις ήττες και με απολογισμό 0-10 τέρματα σε έναν βέβαια δύσκολο όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Βουλγαρία.
Η κακή αρχή φάνηκε από το πρώτο παιχνίδι, όπου η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια ηττήθηκε με 4-0 από την Αργεντινή των Μαραντόνα και Μπατιστούτα, ενώ πέντε ημέρες μετά γνώρισε νέα ήττα με το ίδιο σκορ από τη Βουλγαρία του Στόικοφ που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Τρίτη ήττα από τη Νιγηρία, αυτή τη φορά με 2-0.
Η Ελλάδα επέστρεψε σε Μουντιάλ το 2010 στη Ν. Αφρική αντιμετωπίζοντας μάλιστα τις δύο από τις τρεις ομάδες που συνάντησε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς βρέθηκε σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία και Ν. Κορέα.
Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ κατάφερε να πάρει την πρώτη της νίκη στο θεσμό, νικώντας με 2-1 τη Νιγηρία και μάλιστα με ανατροπή, ωστόσο πλήρωσε ουσιαστικά την ήττα με 2-0 από την Ν. Κορέα στην πρεμιέρα, τερματίζοντας 3η με ένα βαθμό λιγότερο από τους Ασιάτες, μετά και την ήττα από την Αργεντινή (2-0) την τελευταία αγωνιστική.
Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:
Τερμάτισε δεύτερη στον βατό όμιλο με Βοσνία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν υστερώντας στην ισοβαθμία με τους Βόσνιους που είχαν καλύτερο συντελεστή τερμάτων και πήραν τη πρώτη θέση.
Στα μπαράζ με τη Ρουμανία, η Ελλάδα έθεσε γερές βάσεις για την πρόκριση, νικώντας με 3-1 στο Φάληρο, για να αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο Βουκουρέστι.
Με απολογισμό, οχτώ νίκες, μια ισοπαλία και μία ήττα, ουσιαστικά έχασε την πρωτιά στα παιχνίδια με τη Βοσνία, καθώς το πρώτο παιχνίδι στο «Καραϊσκάκη» έληξε ισόπαλο (0-0), ενώ στη Ζένιτσα γνώρισε ήττα με 3-1.
Με το… αγαπημένο 1-0 η Ελλάδα νίκησε όλα τα άλλα παιχνίδια και πήρε με άνεση τη δεύτερη θέση, νικώντας μεταξύ άλλων τους Σλοβάκους και στις δύο αναμετρήσεις.
Προπονητής:
Φερνάντο Σάντος (59 ετών)
Μπορεί το ποδόσφαιρο που παίζει η Ελλάδα υπό τις οδηγίες του να μην είναι το πιο θελκτικό, ωστόσο χάρη στον κυνισμό της Εθνικής, ο Πορτογάλος μπορεί να θεωρηθεί δίκαια στους πιο επιτυχημένους τεχνικούς στην ιστορία της «γαλανόλευκης».
Ο 59χρονος τεχνικός δεν έχει βρεθεί ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ στο παρελθόν, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική Εθνική ομάδα που έχει αναλάβει στην καριέρα του, έχοντας διατελέσει τεχνικός σε τρεις ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ).
Έκανε το μεγάλο άλμα στην Πόρτο, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ στην θητεία του (1998-2001), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την ΑΕΚ, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 2002 από τον Ολυμπιακό αλλά έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία από τους «ερυθρόλευκους».
Ο ίδιος είχε ανεπιτυχές πέρασμα στην Μπενφίκα τη σεζόν 2006-2007 και στη συνέχεια ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, οδηγώντας την ομάδα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010 μέσω της πρώτης θέσης στα πλει-οφ.
Παίκτες-κλειδιά:
Ο διεθνής επιθετικός πραγματοποίησε εξαιρετικό πρώτο μισό με τον Ολυμπιακό, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στη Φούλαμ, όπου τα προβλήματα τραυματισμών τον άφησαν πίσω σε φυσική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις τρεις φορές και να μην φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή φόρμα.
Ο Σαλπιγγίδης με 4 γκολ στα προκριματικά και ο Σαμαράς φαίνεται πως θα είναι οι άλλες δύο βασικές επιλογές του Σάντος στην επίθεση. Από την άλλη, ο Γιάννης Φετφατζίδης πραγματοποίησε θετική χρονιά στη Τζένοα και αναμένεται να δώσει πνοή και εμπνεύσεις με το παιχνίδι του, ενώ καλή σεζόν με 13 γκολ στην Τουρκία είχε ο Γκέκας ο οποίος παρόλα αυτά δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις στα φιλικά, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες για γκολ.
Στον άξονα, ο Σάντος επέλεξε τη γνωστή συνταγή των έμπειρων αλλά αργών για το επίπεδο Καραγκούνη, Κατσουράνη, Τζιόλη μαζί με τους Μανιάτη, Σάμαρη, Κονέ και Ταχτσίδη, ενώ στην άμυνα Μανωλάς και Παπασταθόπουλος έχουν τον πρώτο λόγο, κυρίως και μετά τις απουσίες του Σιόβα και των δύο Παπαδόπουλων.
Στα μπακ Τοροσίδης και Χολέμπας θα καλύψουν εκτός απροόπτου τις δύο θέσεις, ενώ στο τέρμα ο Καρνέζης προορίζεται για βασικός παρά το μικρό χρόνο συμμετοχής του στη Γρανάδα.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Στον απρόβλεπτο όμιλο με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρεις διαφορετικές ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες, με τους bookmakers να την θεωρούν φαβορί για να τερματίσει… τελευταία στον γκρουπ!
Σίγουρα το έργο για την πρόκριση είναι δύσκολο, όχι όμως και ακατόρθωτο για την Εθνική μας ομάδα, η οποία θα προσπαθήσει να οδηγήσει τα παιχνίδια στον ρυθμό της και να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχοντας «όπλο» την άμυνα της.
Μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια για μια καλή πορεία θα αποτελέσει το πώς θα παρουσιαστούν παίκτες-κλειδιά όπως ο Μήτρογλου και κυρίως η λειτουργία της μεσαίας γραμμής η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε τρεις διαφορετικές αναμετρήσεις αλλά και να βρει λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης (Γρανάδα), Παναγιώτης Γλύκος (ΠΑΟΚ), Στέφανος Καπίνο (Παναθηναϊκός).
Αμυντικοί: Κώστας Μανωλάς, Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Βαγγέλης Μόρας (Βερόνα), Γιώργος Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα (Λεβάντε), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα).
Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης (Καϊσερίσπορ), Ανδρέας Σάμαρης, Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ), Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο), Γιάννης Φετφατζίδης (Τζένοα), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια).
Επιθετικοί: Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ), Φάνης Γκέκας (Κόνιασπορ).