Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

«Έφυγε» ο θρύλος της Μπιλμπάο, Τσέτσου Ρόχο

«Έφυγε» ο θρύλος της Μπιλμπάο, Τσέτσου Ρόχο

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
23/12/2022 21:11
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών ο θρύλος της Μπιλμπάο, Τσέτσου Ρόχο μετά από μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας.

Σε πένθος βυθίστηκε η οικογένεια της Αθλέτικ Μπιλμπάο και το ισπανικό ποδόσφαιρο μετά το θάνατο του Χοσέ Φραντσίσκο Ρόχο Αροίτα, γνωστού ως Τσέτσου Ρόχο.

Ο Ισπανός εξτρέμ αποτελεί θρύλος της Μπιλμπάο, στην οποία αγωνίστηκε σ’ όλη του την ποδοσφαιρική καριέρα, σημειώνοντας 541 συμμετοχές. Πρόκειται για αριθμός ρεκόρ που ξεπέρασε μόνο ο σπουδαίος Χοσέ Άνχελ Ιρίμπαρ, με τον οποίο ήταν συμπαίκτες.

Πέτυχε 67 γκολ και έδωσε πολλές ακόμα καθοριστικές πάσες, ενώ κέρδισε δύο Κύπελλα Ισπανίας κόντρα στην Έλτσε (1968-69) και την Καστεγιόν (1972-73). Παράλληλα ήταν βασικό μέλος της ομάδας που έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 1976-77, χάνοντας το τρόπαιο από την Γιουβέντους, που στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την ΑΕΚ.

Ο Τσέτσου Ρόχο έπαιξε για αρκετές σεζόν στην Μπιλμπάο με τον αδερφό του Χοσέ Άνγκελ και το δίδυμο είχε παρατσούκλια «Ρόχο Ι» και «Ρόχο ΙΙ» αντίστοιχα.

Έκανε το ντεμπούτο του στην Μπιλμπάο το 1965 και αποσύρθηκε το 1982, μετά από έναν αγώνα φόρου τιμής που πραγματοποιήθηκε εναντίον της Εθνικής Αγγλίας λίγο πριν παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Επιπλέον, ήταν διεθνής 18 φορές με την Εθνική Ισπανίας, σημειώνοντας τρία γκολ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μπιλμπάο: «Το σημάδι που αφήνει Τσέτσου Ρόχο στην Μπιλμπάο είναι τεράστιο και ξεπερνά πολύ το ποδόσφαιρο. Γύρω από το θαυμαστό αριστερό του πόδι, το δημιουργικό του ταλέντο και την εκθαμβωτική του κλάση, στήθηκε ένα είδωλο που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και του οποίου ο απόηχος παραμένει αναλλοίωτος στις τάξεις της Αθλέτικ. Οι ιστορίες για την υπέρτατη κομψότητα και την εκπληκτική τεχνική του Ρόχο Ι στην αριστερή πλευρά έχουν μεταδοθεί αυθόρμητα μεταξύ των γενεών, όπως η μνήμη αγαπημένων προσώπων και οι μεγάλοι μύθοι παραμένουν στη συλλογική μνήμη».

Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, ο Ρόχο συνέχισε στο ποδόσφαιρο ως προπονητής στην αγαπημένη του Μπιλμπάο, αρχικά ως προπονητής της Β’ ομάδας την τριετία 1986-89. Στην πρώτη ομάδα δεν μακροημέρευσε, διατελώντας δύο μονοετείς θητείες τις σεζόν 1989-90 και 2000-01.

Η μεγαλύτερη του επιτυχία ως προπονητής ήταν στην Θέλτα, την οποία οδήγησε στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1991-92 μέσω της πρώτης θέσης στη Σεγούντα Ντιβιζιόν. Τη σεζόν 1999-00 οδήγησε την Σαραγόζα στην 4η θέση της πρώτης κατηγορίας αλλά η ομάδα δεν κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ καθώς η 5η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό με την Βαλένθια.

Photo Credit: twitter.com/AthleticClub




Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.