Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου

Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2016 15:14
Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε και για τον επόμενο μήνα η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Γαλλίας. Τo agones.gr αναλύει τους 24 μονομάχους που δίνουν το «παρών» στο ευρωπαϊκό ραντεβού, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχειά που χρειάζεστε.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και οι άπειρες Αυστρία, Ισλανδία και Ουγγαρία συγκροτούν τον 6ο και τελευταίο όμιλο.

Οι Ίβηρες του Φερνάντο Σάντος αποτελούν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση και το δεύτερο εισιτήριο αναμένεται να κριθεί ανάμεσα στις Αυστρία και Ισλανδία, εκτός και εάν οι Μαγυάροι κάνουν την μεγάλη έκπληξη.

Στα αξιοσημείωτα του ομίλου το γεγονός ότι ο νικητής θα παίξει με τον 2ο του 5ου γκρουπ (Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Ιρλανδία), ενώ ο δεύτερος θα αντιμετωπίσει τον 2ο του 2ου γκρουπ (Αγγλία, Ρωσία, Ουαλία, Σλοβακία). Με μια πρώτη ματιά, ο δεύτερος του ομίλου έχει θεωρητικά πιο εύκολο έργο στους «16»…

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (8η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Παραμένει πιστή στο ραντεβού της στις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τρεις φορές στα ημιτελικά (Euro 2000, Μουντιάλ 2006, Euro 2012) και μια σε τελικό (Euro 2004). Η αποκαρδιωτική πορεία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έφερε ουσιαστικά την αποχώρηση του Πάουλο Μπέντο και με νέο προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, οι Ίβηρες ευελπιστούν να φτάσουν ξανά κοντά στην… πηγή και γιατί όχι να πιούν και νερό!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πλέον 31 κι αυτή φαντάζει ίσως η τελευταία του ευκαιρία για μια μεγάλη διάκριση με την Εθνική του ομάδα. Η φυσική κατάσταση με την οποία θα εμφανίσει ο «CR7» στο τουρνουά θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας.

Πως προκρίθηκε:


Την πρώτη αγωνιστική γνώρισε εντός έδρας ήττα σοκ από την Αλβανία, αποτέλεσμα που οδήγησε τον Πάουλο Μπέντο στην έξοδο. Την ομάδα ανέλαβε ο… δικός μας Φερνάντο Σάντος και οι Ίβηρες με «7 στα 7», κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλο, που συμπληρώνονταν από τις Δανία, Σερβία και Αρμενία.

Ο Σάντος «έσφιξε» την άμυνα και οι Ίβηρες πήραν τέσσερις νίκες με 1-0 (Δανία εντός/εκτός, Αρμενία εντός, Αλβανία εκτός), ενώ κέρδισαν δύο φορές με 2-1 την Σερβία.

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος (61 χρ.)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Οι επιτυχίες με την Εθνική Ελλάδας του άνοιξαν την πόρτα της Εθνικής Πορτογαλίας, με την οποία μετράει 7/7 σε επίσημα ματς. Ο Πορτογάλος μετέφερε την κυνικότητα και τον ορθολογισμό του στους Ίβηρες και δεν έχει κρύψει ότι μεγάλος του στόχος είναι ένα τρόπαιο με την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Κατάφερε να οδηγήσει την Ελλάδα σε δύο τελικές φάσεις (Euro 2012, Μουντιάλ 2014), φτάνοντας και στις δύο περιπτώσεις στα νοκ-άουτ. Σε συλλογικό επίπεδο, έκανε το μεγάλο άλμα στην Πόρτο, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα και δύο Σούπερ Καπ. Στη συνέχεια ανέλαβε την ΑΕΚ, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 2002 και το 2010 οδήγησε τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Όλα τα φώτα στρέφονται φυσικά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος σε ηλικία 31 ετών έχει ίσως την τελευταία του ευκαιρία για μεγάλη διάκριση με το εθνόσημο. Ο «CR7» προέρχεται από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ, όμως ο ίδιος ήταν φάντασμα του εαυτού του στον τελικό, ταλαιπωρούμενος από μυϊκά προβλήματα. Πάντως, στο στρατόπεδο της Πορτογαλίας δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την κατάσταση του.

Άλλος παίκτης που να πλησιάζει το επίπεδο του Ρονάλντο δεν υπάρχει στο πορτογαλικό ρόστερ και αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα της ομάδας. Τερματοφύλακας είναι ο Ρουι Πατρίσιο, ενώ στο κέντρο της άμυνας, Πέπε και Μπρούνο Άλβες αποτελούν συνήθως το αμυντικό δίδυμο, όμως ο Φόντε προέρχεται από εξαιρετική χρονιά στην Σαουθάμπτον και διεκδικεί θέση βασικού. Στα δεξιά, ο Σάντος επιλέγει τον Βιεϊρίνια, ενώ στο αριστερό άκρο ο Ελισέου καλείται να καλύψει το κενό του Κοεντράο.

Στην τριάδα του κέντρου, η απουσία του Τιάγκο ίσως φέρει τον Σάντος να επιλέξει την μεσαία γραμμή της Σπόρτινγκ (Καρβάλιο, Ζοάο Μάριο, Άντριεν Σίλβα) με δεδομένη και την μέτρια χρονιά του Μουτίνιο. Θέση στο κέντρο διεκδικεί και ο Ντανίλο Περέιρα, ενώ στο ρόστερ βρίσκεται και η αποκάλυψη, Ρενάτο Σάντσες, που από του χρόνου θα παίζει στην Μπάγερν. Σέντερ φορ κλάσης δεν υπάρχει στο ρόστερ και εφόσον ο Ρονάλντο δεν παίξει στην κορυφή, ο ρόλος θα δοθεί στον υψηλόσωμο Έντέρ. Στα δεξιά αγωνίζεται ο Νάνι, ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο Ρικάρντο Κουαρέσμα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Ο Φερνάντο Σάντος έχει ξεκαθαρίσει πως η Πορτογαλία δεν είναι φαβορί για το τρόπαιο αλλά παραμένει διεκδικήτρια του τίτλου. Οι Ίβηρες αποτελούν ένα από αγαπημένα αουτσάιντερ σε όσους ψάχνουν τις εκπλήξεις στα μεγάλα τουρνουά, όμως ποτέ στο τέλος δεν φτάνουν στην υπέρβαση.

Οι προσδοκίες των Πορτογάλων εξάρτιονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ρονάλντο και αυτό φάνηκε περίτρανα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Εφόσον, ο «CR7» βρεθεί σε καλή κατάσταση και με δεδομένο τον ορθολογισμό που φέρνει η παρουσία του Σάντος, μπορούμε να φανταστούμε την Πορτογαλία ως μια από τις εκπλήξεις του τουρνουά.

Βέβαια, στα νοκ-άουτ ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα, αφού εφόσον τερματίσει πρώτη στον όμιλο, θα τεθεί αντιμέτωπη με μια εκ των Βέλγιο, Ιταλία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ρουί Πατρίσιο (Σπόρτινγκ), Άντονι Λόπες (Λιόν), Εντουάρντο (Ντίναμο Ζάγκρεμπ).

Αμυντικοί: Μπρούνο Άλβες (Φενέρμπαχτσε), Πέπε (Ρεάλ Μαδρίτης), Ζοζέ Φόντε (Σαουθάμπτον), Ραφαέλ Γκερέιρο (Λοριάν), Ρικάρντο Καρβάλιο (Μονακό), Αντελίνο Βιεϊρίνια (Βόλφσμπουργκ), Ελιζέου (Μπενφίκα), Σέντρικ (Σαουθάμπτον).

Μέσοι: Ζοάο Μοουτίνιο (Μονακό), Ζοάο Μάριο (Σπόρτινγκ), Ντανίλο Περέιρα (Πόρτο), Ουίλιαμ Καρβάλιο (Σπόρτινγκ), Αντρέ Γκόμες (Βαλένθια), Ρενάτο Σάντσες (Μπενφίκα), Άντριεν Σίλβα (Σπόρτινγκ).

Επιθετικοί: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ), Έντερ (Λιλ), Νανί (Φενέρμπαχτσε), Ράφα Σίλβα (Μπράγκα), Ρικάρντο Κουαρέσμα (Μπεσίκτας).

ΑΥΣΤΡΙΑ (10η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Συμμετέχει για 2η φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro, όμως πηγαίνει με υψηλές βλέψεις στην Γαλλία, όντας μια από τις μεγάλες αποκαλύψεις της προκριματικής φάσης.

Με τον ερχομό του Μαρσέλ Κόλερ στον πάγκο, η Αυστρία εκτοξεύτηκε σε μια πενταετία από την 70η θέση της FIFA στην πρώτη δεκάδα και οι στόχοι της δεν συμβιβάζονται με κάτι λιγότερο από πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Πως προκρίθηκε:


Έκλεψε τις εντυπώσεις στα προκριματικά, τερματίζοντας πρώτη και αήττητη (9-1-0) σε όμιλο με Ρωσία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Λιχτενστάιν και Μολδαβία. Ξεκίνησε με το εντός 1-1 με την Σουηδία και στη συνέχεια έχτισε ένα σερί εννέα συνεχόμενων νικών, κρατώντας το μηδέν στα έξι παιχνίδια (22-5 τα τέρματα συνολικά).

Το πιο εντυπωσιακό της αποτέλεσμα ήταν η εκτός έδρας νίκη με 4-1 στην Σουηδία, ενώ πήρε δύο νίκες με 1-0 απέναντι στη δεύτερη του γκρουπ, Ρωσία. "Ανορθογραφία", οι εμφανίσεις της στα φιλικά παιχνίδια μετά το φινάλε των προκριματικών, όπου σημείωσε δύο νίκες με Αλβανία, Μάλτα (2-1) και τρεις ήττες με Ελβετία, Τουρκία (1-2) και Ολλανδία (0-2).

Προπονητής: Μάρσελ Κόλερ


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Ο αναμορφωτής της Εθνικής Αυστρίας. Ανέλαβε την ομάδα τον Νοέμβριο του 2011 και κατάφερε να τη βγάλει από την… αφάνεια, οδηγώντας την στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Έχασε στις λεπτομέρειες τα μπαράζ για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, όμως έγινε ο πρώτος προπονητής που οδηγεί την Αυστρία σε Euro μέσω των προκριματικών (η άλλη της συμμετοχή ήταν ως οικοδέσποινα).

Έχει χτίσει ισχυρή σχέση με τους ποδοσφαιριστές, με τους οποίος έχει κοινό παρανομαστή την απειρία σε μεγάλο διεθνές τουρνουά. Σε συλλογικό επίπεδο, κέρδισε πρωτάθλημα με τις ελβετικές Σεντ Γκάλεν και Γκρασχόπερς, φτάνοντας με τη δεύτερη μια «ανάσα» από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε από την ΑΕΚ).

Συνέχισε στη Κολωνία, με την οποία υποβιβάστηκε το 2005, και την επόμενη χρονιά ανέλαβε την Μπόχουμ, οδηγώντας την πίσω στην Μπουντεσλίγκα. Έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Φάνη Γκέκα, «άγγιξε» την έξοδο στην Ευρώπη, ωστόσο τα επόμενα χρόνια οι απαιτήσεις ανέβηκαν και ο ίδιος αποχώρησε το 2009.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Σταρ της ομάδας είναι ο Νταβίντ Αλάμπα, ο οποίος σε ηλικία 23 ετών μετράει ήδη 46 συμμετοχές με το εθνόσημο. Ο άσος της Μπάγερν έχει διαφορετικό ρόλο στην Εθνική, αγωνιζόμενος στο κέντρο και το αριστερό άκρο της άμυνας καλύπτει ο αρχηγός, Κρίστιαν Φουκς, που είχε σημαντική συμβολή στην πορεία της Λέστερ μέχρι τον τίτλο.

Σε αντίθεση με τον Φουκς, ο δεξιός μπακ Κλάιν δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, προβληματίζοντας με την εμφάνιση του στα φιλικά. Στο κέντρο της άμυνας, ο Ντράγκοβιτς αποτελεί βαρόμετρο, ενώ Πρεντλ και Χιντερέγκερ διεκδικούν την άλλη θέση. Στο ρόστερ βρίσκεται και ο νεαρός αμυντικός της Τότεναμ, Βίμερ, που αναμένεται να πάρει περισσότερες ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον.

Στον άξονα, δίπλα στον Αλάμπα αγωνίζεται ο Μπαουμγκάρτλινγκερ αναλαμβάνοντας τη… βρώμικη δουλειά. Μπροστά τους σε ρόλο δεκαριού παίζει ο Γιουνούζοβιτς, από τους κορυφαίους της Βέρντερ φέτος με δέκα ασίστ. Στα αριστερά δεσπόζει η παρουσία του Αρναούτοβιτς, που προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη Στόουκ (11 γκολ, 6 ασίστ). Αντίθετα, στα δεξιά ο Χάρνικ δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, όμως ο Κόλερ τον εμπιστεύεται. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο Γιάνκο (16 γκολ σε 20 ματς στη Βασιλεία και 7 στα 9 στα προκριματικά του Euro).

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Δεν έχει περάσει ποτέ από φάση ομίλων, όμως μίνιμουμ στόχος θεωρείται η πρόκριση στους «16». Η λογική λέει ότι θα παλέψει με την Ισλανδία για τη δεύτερη θέση, αρχίζοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ουγγαρία (τοπικό ντέρμπι).

Η εντυπωσιακή πορεία της στα προκριματικά έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και μένει να φανεί αν οι –άπειροι σε διεθνή τουρνουά- παίκτες του Κόλερ μπορούν να διαχειριστούν την πίεση. Η Αυστρία δεν έχει τους μεγάλους σταρ, αλλά πρόκειται για μια πειθαρχημένη και εξαιρετικά στημένα ομάδα που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Εφόσον εξασφαλίσει την 2η θέση, το πιο πιθανό είναι να βρεθεί απέναντι σε μια εκ των Ρωσία/Ουαλία ή Σλοβακία, ομάδες που σίγουρα δεν αποτελούν φόβητρο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ρόμπερτ Άλμερ (Αούστρια Βιέννης), Χάιντς Λίντνερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ραμαζάν Εζτζάν (Ίνγκολσταντ).

Αμυντικοί: Κρίστιαν Φουκς (Λέστερ), Σεμπάστιαν Πρεντλ (Γουότφορντ), Αλεκσάνταρ Ντράγκοβιτς (Ντινάμο Κιέβου), Γκιόργκι Γκάρικς (Ντάρμστατ), Φλόριαν Κλάιν (Στουτγκάρδη), Μάρκους Ζούτνερ (Ίνγκολστατ), Μάρτιν Χίντερεγκερ (Γκλάντμπαχ), Κέβιν Βίμερ (Τότεναμ).

Μέσοι: Νταβίντ Αλάμπα (Μπάγερν), Μάρτιν Χάρνικ (Στουτγκάρδη), Μάρκο Αρναούτοβιτς (Στόουκ), Ζλάτκο Γιουνούζοβιτς (Βέρντερ), Γιούλιαν Μπάουμγκαρτλινγκερ (Μάιντς), Γιάκομπ Γιάντσερ (Λουκέρνη), Μάρσελ Ζάμπιτσερ (Λειψία), Στέφαν Ίλσανκερ (Λειψία), Αλεσάντρο Σεπφ (Σάλκε).

Επιθετικοί: Μαρκ Γιάνκο (Βασιλεία), Ρούμπιν Οκότιε (Μόναχο 1860), Λούκας Χίντερσερ (Ίνγκολσταντ).

ΙΣΛΑΝΔΙΑ (34η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Μετράει αντίστροφα για την πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλου τουρνουά, απόρροια των τεράστιων αλμάτων που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η Ισλανδία έχει ήδη κάνει την υπέρβαση με την παρουσία της στα γήπεδα της Γαλλίας, ωστόσο δεν θα αρκεστεί σ’ αυτό και θα προσπαθήσει να πάρει ένα από τα δύο (ή τρία) εισιτήρια του ομίλου για να βρεθεί στα νοκ-άουτ.

Πως προκρίθηκε:


Ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις των προκριματικών, τερματίζοντας δεύτερη και με -2 από την κορυφή σε όμιλο με Τσεχία, Τουρκία, Ολλανδία, Καζακστάν και Λετονία. Σημείωσε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, μετρώντας 17 τέρματα υπέρ και μόλις 6 κατά.

Το ξεκίνημα της ήταν πέρα για πέρα επιβλητικό, αφού νίκησε με 3-0 τις Τουρκία (εντός) και Λετονία (εκτός) ενώ έκανε το 2x2 απέναντι στην Ολλανδία (2-0 εντός, 1-0 εκτός). Νίκησε με 2-1 τους Τσέχους εντός (έχασε με το ίδιο σκορ εκτός), ενώ έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση, ηττήθηκε με 1-0 στην Τουρκία.

Προπονητής: Λαρς Λάγκερμπακ (67 χρ.)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Από τους πιο έμπειρους Σουηδούς τεχνικούς, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ισλανδίας τον Οκτώβριο του 2011 και κατάφερε να γράψει ιστορία, οδηγώντας την στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση. Θα μπορούσε να το είχε κάνει νωρίτερα, όμως η Ισλανδία έχασε στα μπαράζ από την Κροατία την πρόκριση για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Βρίσκονταν για εννέα χρόνια (2000-09) στην τεχνική ηγεσία της Σουηδίας, οδηγώντας την σε όλες τις διοργανώσεις, με εξαίρεση το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Την πήγε στους «16» για δύο σερί Μουντιάλ (2002, 2006) και στα προημιτελικά του Euro 2004. Μετά το Euro της Γαλλίας θα αποχωρήσει, αφήνοντας τη θέση του στον βοηθό του, Χαλγκρίμσον, ο οποίος έχει αναβαθμισμένο ρόλο δίπλα του την τελευταία τριετία.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Ο Γκίλφι Σίγκουρντσον είναι το αστέρι της Ισλανδίας. Ο επιτελικός μέσος της Σουόνσι προέρχεται από γεμάτη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ (11 γκολ, 2 ασίστ) και αποτελεί τον μαέστρο της ισλανδικής ομάδας στο κλασικό 4-4-2 που επιλέγει ο Λάγκερμπακ. Το δίδυμο Γκούντμουντσον-Γκούναρσον θα αναλάβει τη… σκληρή δουλειά στο κέντρο, ενώ στα αριστερά ο Μπιάρνασον έχει «κλειδώσει» τη θέση, μετρώντας τέσσερις ασίστ στα προκριματικά.

Γκολκίπερ της ομάδας είναι ο Χαλντόρσον, ενώ στην άμυνα, ο Άρνασον αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο μέλος, έχοντας δίπλα του τον Ρ. Σίγκουρντσον. Στα δεξιά, ο Σαβέαρσον είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες στο ρόστερ, ενώ στα αριστερά ο Σκούλασον έχει κυρίως αμυντικό ρόλο. Στην επίθεση, Σίγκθορσον και Μπιόβαρσον αποτελούν το βασικό δίδυμο. Κλασικοί φορ με καλά τελειώματα, αφήνουν συνήθως στον πάγκο τον Φινμπόγκασον, που πέρασε από τον Ολυμπιακό.

Τη γραμμή κρούσης συμπληρώνει ο 37χρονος πλέον Έιντουρ Γκούντγιονσεν, ο οποίος έχει την ευκαιρία να κλείσει με ιδανικό τρόπο την καριέρα του και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά με την πλούσια εμπειρία του.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Έχει ήδη πιάσει ταβάνι με την παρουσία της στη Γαλλία και έχει ως πρώτο στόχο να απολαύσει τα παιχνίδια και να κερδίσει πλούσιες εμπειρίες. Παρόλα αυτά, ο όμιλος που τοποθετήθηκε της δίνει το δικαίωμα να κάνει όνειρα για τα νοκ-άουτ.

Με όπλο την έλλειψη άγχους, το πάθος που βγάζουν οι παίκτες στο παιχνίδι τους αλλά και την παρουσία του Λάγκερμπακ στον πάγκο, θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την 2η θέση, ωστόσο το πιο πιθανό είναι να καταλήξει τρίτη, ελπίζοντας σε πρόκριση με ένα από τα τέσσερα εισιτήρια των καλύτερων τρίτων.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Χάνες Χάλντορσον (Μπόντο Γκλιμτ), Έγκμουντουρ Κρίστινσον (Χάμαρμπι), Ίνγκβαρ Γιόνσον (Σάντεφιορντ)

Αμυντικοί: Μπίρκιρ Σίβαρσον (Χάμαρμπι), Χάουκουρ Χέινταρ Χάουκσον (ΑΙΚ Στοκχόλμης), Χέρτουρ Χέρμανσον (Γκέτεμποργκ), Σβέριρ Ίνγκασον (Λόκερεν), Ράγκναρ Σίγκουρτσον (Κρασνοντάρ), Κάρι Άρνασον (Μάλμε), Χέρντουρ Μάγκνουσον (Τσεζένα), Άρι Σκούλασον (Οντένσε)

Μέσοι: Γιόχαν Γκούντμουνσον (Τσάρλτον), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Βασιλεία), Γκίλφι Σίγκουρτσον (Σουόνσι), Ρούναρ Σιγκούριονσον (Σούντσβαλ), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Τέοντορ Μπιάρνασον (Άαρχους), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Άρνορ Τράουστασον (Νόρκεπινγκ)

Επιθετικοί: Κόλμπεϊν Σίγκτορσον (Ναντ), Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Γιον Μπέντβαρσον (Κάιζερσλάουτερν), Έιντουρ Γκούντγιονσεν (Μόλντε)

ΟΥΓΓΑΡΙΑ (20η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Την τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» σε μεγάλο τουρνουά ήταν πριν 30 χρόνια, στο Μουντιάλ του 1986, όταν ο Μαραντόνα μεγαλουργούσε στα γήπεδα του Μεξικού. Μετά από ουκ ολίγες προσπάθειες, κατάφερε να επιστρέψει σε τελική φάση Euro, όπου στοχεύει σε μια αξιόλογη συμμετοχή.

Οι Μαγυάροι αποτελούν στα χαρτιά μια από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης, ωστόσο καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έφτασαν τυχαία μέχρι την Γαλλία.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε 3η στον πιο εύκολο όμιλο των προκριματικών (Β. Ιρλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ν. Φερόε, Ελλάδα) και εξασφάλισε την πρόκριση μέσω μπαράζ. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Νορβηγία, την οποία νίκησε με δύο νίκες (2-1 εντός, 1-0 εκτός), παίρνοντας το εισιτήριο για τα τελικά.

Στον προκριματικό όμιλο, ήταν η μόνη ομάδα που δεν κέρδισε την Ελλάδα (0-0 εντός, 3-4 εκτός) αλλά και η μόνη που δεν ηττήθηκε από την Ρουμανία, αποσπώντας δύο ισοπαλίες (0-0 εντός, 1-1 εκτός). Ουσιαστικά, έκανε τα απολύτως απαραίτητα, αφού οι τέσσερις νίκες που σημείωσε ήρθαν κόντρα στις Φινλανδία και Ν. Φερόε.

Προπονητής: Μπερντ Στορκ (53 χρ.)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Παλ Ντάρνταϊ τον Ιούλιο του 2015, μετά την ξαφνική αποχώρηση του τελευταίου για λογαριασμό της Χέρτα. Έτσι… αναβαθμίστηκε από τα καθήκοντα του στην Εθνική Ελπίδων και οδήγησε την Ουγγαρία στα τελικά της Γαλλίας μέσω των μπαράζ. Αυτή θα είναι και η πρώτη του παρουσία σε μεγάλη διοργάνωση.

Σχεδόν σ’ όλη του την καριέρα υπήρξε προπονητής των τμημάτων υποδομής, περνώντας για ένα διάστημα και από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού (2012-14). Οι μοναδικές του δουλειές ως πρώτος προπονητής ήταν στο Καζακστάν. Το 2008 γλίτωσε την Αλμάτι από τον υποβιβασμό και στη συνέχεια βρέθηκε στον πάγκο της Εθνικής Καζακστάν, αποχωρώντας δύο χρόνια μετά.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Πηγαίνει στη Γαλλία ως η ομάδα με τη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία. Το ρόστερ της δεν τρομάζει και σχεδόν πάντα κατεβαίνει με αμυντικογενής προσέγγιση, επιχειρώντας να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις. Αστέρι της ομάδας και αρχηγός της είναι ο Ντζούτζακ της Μπούρσασπορ, ο οποίος αναλαμβάνει όλα τα στημένα. Αγωνίζεται κυρίως στα δεξιά της επίθεσης, στο 4-5-1 που επιλέγει ο Στορκ.

Στο άλλο άκρο θα δούμε τον Λόβρενσικς της Λεχ Πόζναν ή τον Νέμεθ που πέρασε από ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Στον άξονα τα φώτα πέφτουν στον 20χρονο αμυντικό χαφ Άνταν Νάγκι, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα ταλέντα της χώρας. Αγωνίζεται στην πρωταθλήτρια Φερεντσβάρος δίπλα στον πολύπειρο Ζόλνταν Γκέρα, συμπαίκτη του και στην Εθνική.

Εφόσον ο Στορκ επιλέξει το συντηρητικό 4-5-1 θα δούμε ως τρίτο χαφ τον Έλεκ, διαφορετικά, ρόλο δεκαριού θα αναλάβει ο Κλαϊνχάισλερ. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο γερόλυκος Κίραλι (πάτησε τα 40) με τη γνωστή φόρμα… πιτζάμα, ενώ στην άμυνα οι υψηλόσωμοι Γκούζμικς και Λανγκ (1,90 και 1,87μ.) αποτελούν το κεντρικό δίδυμο, με τους Καντάρ και Φιόλα να αγωνίζονται στα άκρα. Τέλος, η θέση του σέντερ φορ παίζεται ανάμεσα στον Ζαλάι του Ανόβερου και στον Πρίσκιν της Σλόβαν.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 6ου ομίλου
Είναι ήδη πετυχημένη με την παρουσία της στα γήπεδα της Γαλλίας και θα προσπαθήσει για μια αξιόλογη πορεία. Την τελευταία φορά που έπαιξε σε Euro (1972) θεωρούνταν μεγάλη δύναμη, όμως πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Σε καμία περίπτωση η Ουγγαρία δεν είναι ομάδα που μπορεί να φοβίσει έναν σοβαρό αντίπαλο, έχοντας ένα ρόστερ χωρίς ιδιαίτερη ποιότητα.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα τερματίσει τελευταία στον όμιλο, ωστόσο ένα πράγμα που μας έχει διδάξει το ποδόσφαιρο είναι ποτέ μη λες ποτέ. Το θετικό για τους Μαγυάρους είναι ότι βρίσκονται σε όμιλο με τις επίσης άπειρες Αυστρία και Ισλανδία και θα προσπαθήσουν μέχρι τέλους για την 3η θέση, που ίσως δώσει εισιτήριο για τα νοκ-άουτ.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Γκάμπορ Κίραλι (Χαλαντάς), Ντένες Ντίμπους (Φερεντσβάρος), Πέτερ Γκούλασι (Λειψία).

Αμυντικοί: Μπαρναμπάς Μπέσε (ΜΤΚ), Ατίλα Φιόλα (Ακαδημία Πούσκας), Ριτσάρντ Γκούζμιτς (Βίσλα Κρακοβίας), Ρόναλντ Γιούχαζ (Βιντεότον), Ταμάς Κάνταρ (Λεχ Πόζναν), Μιχάλι Κόρχουτ (Ντέμπρετσεν), Άνταμ Λανγκ (Βιντεότον).

Μέσοι: Άκος Ελεκ (Ντιόσγκιορι), Ζολτάν Γκέρα (Φερεντσβάρος), Λάσλο Κλάινχαϊσλερ (Βέρντερ Βρέμης), Γκεργκό Λόβρενσιτς (Λεχ Πόζναν), Άνταμ Νάγκι (Φερεντσβάρος), Άνταμ Πίντερ (Φερεντσβάρος), Ζολτάν Στίμπερ (Νυρεμβέργη).

Επιθετικοί: Ντάνιελ Μπόντε (Φερεντσβάρος), Μπάλαζ Τζούτζακ (Μπούρσασπορ), Κρίαστιαν Νέμεθ (Αλ Γκαράφα), Νεμάνια Νίκολιτς (Λέγκια Βαρσοβίας), Ταμάς Πρίσκιν (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Άνταμ Σάλαϊ (Αννόβερο).

Το πρόγραμμα:


1η αγωνιστική

Αυστρία – Ουγγαρία (14/6, 19:00)
Πορτογαλία – Ισλανδία (14/6, 22:00)

2η αγωνιστική

Ισλανδία – Ουγγαρία (18/6, 19:00)
Πορτογαλία – Αυστρία (18/6, 22:00)

3η αγωνιστική

Ουγγαρία – Πορτογαλία (22/6, 19:00)
Ισλανδία – Αυστρία (22/6, 19:00)

Διαβάστε την παρουσίαση των άλλων ομίλων (1ος όμιλος, 2ος όμιλος, 3ος όμιλος, 4ος όμιλος, 5ος όμιλος)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.