Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου

Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2016 17:14
Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε και για τον επόμενο μήνα η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Γαλλίας. Τo agones.gr αναλύει τους 24 μονομάχους που δίνουν το «παρών» στο ευρωπαϊκό ραντεβού, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχειά που χρειάζεστε.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Βρετανικό χρώμα έχει ο 2ος όμιλος του τουρνουά, όπου συνυπάρχουν Αγγλία και Ουαλία. Ρωσία και Σλοβακία συμπληρώνουν το γκρουπ, με τους Άγγλους να δείχνουν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να καταλάβει την πρωτιά του ομίλου.

Η –χτυπημένη από τραυματισμούς- Ρωσία και η πρωτάρα Ουαλία δείχνουν επικρατέστερες για το δεύτερο (ή και τρίτο) εισιτήριο, ωστόσο η Σλοβακία έδειξε ότι είναι σκληρός αντίπαλος και θα προσπαθήσει να μπει σφήνα ανάμεσα τους, στην πρώτη της παρουσία μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος του ομίλου θα αντιμετωπίσει τον καλύτερο τρίτο από το 1ο,3ο ή 4ο γκρουπ, ενώ ο δεύτερος θα παίξει με τον δεύτερο του 6ου ομίλου (Πορτογαλία, Αυστρία, Ισλανδία, Ουγγαρία).

ΑΓΓΛΙΑ (11η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Πενήντα χρόνια πέρασαν από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο «Γουέμπλεϊ» και η Αγγλία παραμένει χωρίς ανάλογη πορεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε διοργάνωση τα «τρία λιοντάρια» πηγαίνουν ως φαβορί αλλά φεύγουν με σκυμμένο κεφάλι, με τελευταία φορά την αποκαρδιωτική πορεία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Η ανανεωμένη ομάδα του Ρόι Χότζον τράβηξε… κόκκινη γραμμή και με δέκα νίκες σε ισάριθμα ματς στα προκριματικά, πηγαίνει με το καλύτερο ρεκόρ στη Γαλλία, ελπίζοντας σε μια ανάλογη συνέχεια.

Πως προκρίθηκε:


Έγινε μόλις η 6η ομάδα στην ιστορία των προκριματικών που πέτυχε το απόλυτο, κάνοντας το 10x10 σε βατό όμιλο με Ελβετία, Σλοβενία, Εσθονία, Λιθουανία και Σαν Μαρίνο.

Με τους Ρούνεϊ και Γουέλμπεκ να πετυχαίνουν συνολικά 13 γκολ, τα «λιοντάρια» έκαναν περίπατο στον όμιλο, με highlight τις δύο νίκες (2-0) απέναντι στην Ελβετία. Παράλληλα, έδωσε κάποια σπουδαία φιλικά, σημειώνοντας νίκες κόντρα σε Γερμανία (3-2 εκτός) και Γαλλία (2-0 εντός) και ήττες απέναντι σε Ισπανία (2-0 εκτός) και Ολλανδία (2-1 εντός).

Προπονητής: Ρόι Χότζον


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Φάμπιο Καπέλο το 2012 και οδήγησε τα «λιοντάρια» μέχρι τα προημιτελικά του Euro εκείνης της χρονιάς, χάνοντας την πρόκριση από την Ιταλία στα πέναλτι (4-2). Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού η Αγγλία πέρασε και δεν… ακούμπησε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη φάση των ομίλων.

Πέρασε αρκετά χρόνια της καριέρας του στη Σουηδία, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα με τη Μάλμε και άλλα δύο με τη Χάλμσταντ. Τη διετία 1995-97 βρέθηκε στον πάγκο της Ίντερ, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA, ενώ πέρασε και από τη Δανία, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τη Κοπεγχάγη το 2001.

Στα μεγάλα του επιτεύγματα η πορεία της Φούλαμ μέχρι το τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2010, ενώ ακολούθησε μια αποτυχημένη πορεία στη Λίβερπουλ. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή στο Euro, με ετήσιες αποδοχές ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Η παραμυθένια πορεία της Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ έφερε στην πόρτα της Εθνικής τον Τζέιμι Βάρντι, ο οποίος μαζί με τον Χάρι Κέιν και τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Αγγλίας, Γουέιν Ρούνεϊ, συνθέτουν μια αξιοζήλευτη γραμμή κρούσης, που συμπληρώνεται από τον Στάριτζ και το παιδί…θαύμα Ράσφορντ.

Κάτω από τα δοκάρια, ο Τζο Χαρτ αποτελεί εγγύηση, ωστόσο δύσκολα μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την αγγλική άμυνα, που εμφάνισε προβλήματα σχεδόν σ’ όλα τα παιχνίδια της. Κέιχιλ και Σμόλινγκ αποτελούν τους δύο βασικούς στόπερ, ενώ Κλαιν και Ρόουζ αναμένεται να καλύψουν τα άκρα.

Στη μεσαία γραμμή δεν υπάρχουν πλέον οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Τζέραρντ και Λάμπαρντ και ο Χότζον θα στηριχθεί στην ομοιογένεια των Χέντερσον, Λαλάνα και Μίλνερ (και οι τρεις παίκτες της Λίβερπουλ), καθώς και στους νεαρούς Αλί (κορυφαίος νέος της Πρέμιερ) και Ντάιερ. Η απουσία του Γουέλμπεκ, που βοήθησε σημαντικά στα προκριματικά, κρίνεται σημαντική, ενώ ο Στέρλινγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στην πρώτη του σεζόν στην Μάντσεστερ Σίτι.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Όπως σε κάθε διοργάνωση, η Αγγλία πηγαίνει στα γήπεδα της Γαλλίας με μεγάλες προσδοκίες. Οι Άγγλοι κυνηγούν για δεκαετίες μια ευρωπαϊκή διάκριση και ο στόχος τους δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την κατάκτηση του τροπαίου.

Τα «τρία λιοντάρια» αποτελούν ένα… πάντρεμα έμπειρων και ταλαντούχων παικτών, δείχνοντας ικανά να αφήσουν πίσω τις μέτριες εμφανίσεις των τελευταίων ετών και να πρωταγωνιστήσουν σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ο δεύτερος όμιλος στον οποίο βρίσκονται οι Άγγλοι σε καμία περίπτωση δεν φοβίζει την ομάδα του Ρόι Χότζον, που εφόσον λύσει τα προβλήματα στην άμυνα, αναμένεται να βρεθεί με άνεση στα προημιτελικά.

Το αν θα μπορέσει να κάνει το βήμα παραπάνω θα φανεί στην πράξη και ίσως στο πόσο καλά προπονημένοι θα είναι οι Άγγλοι διεθνείς στα… πέναλτι. Το σίγουρο είναι πως η Εθνική Αγγλίας δεν ενδείκνυται για ασφαλείς προβλέψεις, αφού πάντα είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Τζο Χαρτ (Μάντσεστερ Σίτι), Τομ Χίτον (Μπέρνλι), Φρέιζερ Φόρστερ (Σαουθάμπτον)

Αμυντικοί: Ράιαν Μπερτράντ (Σαουθάμπτον), Γκάρι Κέιχιλ (Τσέλσι), Ναθάνιελ Κλάιν (Λίβερπουλ), Ντάνι Ρόουζ (Τότεναμ), Κρις Σμόλινγκ (Γιουνάιτεντ), Τζον Στόουνς (Έβερτον), Κάιλ Γουόκερ (Τότεναμ)

Μέσοι: Ντέλε Άλι (Τότεναμ), Ρος Μπάρκλεϊ (Έβερτον), Έρικ Ντάιερ (Τότεναμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Άνταμ Λαλάνα (Λίβερπουλ), Τζέιμς Μίλνερ (Λίβερπουλ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Σίτι), Τζακ Γουίλσιρ (Άρσεναλ)

Επιθετικοί: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Μάρκους Ράσφορντ (Γιουνάιτεντ), Γουέιν Ρούνεϊ (Γιουνάιτεντ), Ντάνιελ Στάριτζ (Λϊβερπουλ), Τζέιμι Βάρντι (Λέστερ)

ΡΩΣΙΑ (29η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Μπορεί η Σοβιετική Ένωση να ήταν μια από τις μεγάλες δυνάμεις στην ιστορία της διοργάνωσης, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την Ρωσία. Με εξαίρεση την πορεία της στο Euro του 2008, η αρκούδα δεν έχει δείξει τα… δόντια της, αφού σε καμία άλλη διοργάνωση δεν έχει περάσει τη φάση των ομίλων.

Μετά τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Φάμπιο Καπέλο αποτέλεσε παρελθόν και ο Λέονιντ Σλούτσκι καλείται να οδηγήσει τους Ρώσους σε μια αξιόλογη πορεία, λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που θα γίνει στην έδρα της.

Πως προκρίθηκε:


Προκρίθηκε απευθείας στην τελική φάση, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση του γκρουπ σε όμιλο με Αυστρία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Λιχτενστάιν και Μολδαβία. Σημείωσε 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, τερματίζοντας στο -8 από την πρωτοπόρο Αυστρία και στο +2 από την 3η Σουηδία.

Πάλεψε για το δεύτερο απευθείας εισιτήριο απέναντι στην Σουηδία, αφού η υπεροχή της Αυστρίας στον όμιλο ήταν επιβλητική. Η ισοπαλία (1-1) που απέσπασε στη Στοκχόλμη και η νίκη της με 1-0 στη Μόσχα της έδωσαν ουσιαστικά το εισιτήριο, μιας και δεν πλήρωσαν τις δύο ήττες με 1-0 από την Αυστρία και την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με την Μολδαβία.

Προπονητής: Λεονίντ Σλούτσκι


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Φάμπιο Καπέλο κατά τη διάρκεια των προκριματικών και με σερί νικών οδήγησε την Ρωσία στη δεύτερη θέση, παρότι το ίδιο διάστημα δούλευε ως προπονητής στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Μάλιστα, πριν μερικές εβδομάδες πανηγύρισε την κατάκτηση του ρωσικού πρωταθλήματος, του τρίτου τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την «ομάδα του στρατού».

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Με πολλές απουσίες ταξίδεψε στα γήπεδα της Γαλλίας, αφού στο απουσιολόγιο του Σλούτσκι βρίσκονται βασικά στελέχη όπως οι Τσερίσεφ, Ζιρκόφ, Ντενίσεφ, Κούζμιν και ο Τζαγκόεφ, παίκτης-κλειδί της ρωσικής ομάδας.

Εκτός έμεινε και ο αρχισκόρερ της ομάδας, Κερζακόφ μετά από μια απογοητευτική σεζόν στη Ζυρίχη. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει ο Αρτέμ Τζιούμπα (ύψους 1,96μ) που έκλεψε τις εντυπώσεις στα προκριματικά, σημειώνοντας οχτώ γκολ. Δίπλα του θα αγωνίζεται ο Αλεξάντερ Κακόριν (15 γκολ στη Ζενίτ), ενώ την τριάδα της γραμμής κρούσης συμπληρώνει ο Φιοντόρ Σμολοφ, πρώτος σκόρερ στο ρωσικό πρωτάθλημα με 20 γκολ.

Από κει και πέρα, ο Σλούτσκι θα στηριχθεί στον έμπειρο, Ρόμαν Σιρόκοφ, που στα 34 του παραμένει βασικός πυλώνας στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Σατόφ, Μαμάεφ και ο Νοϊστάντερ, που απέκτησε πρόσφατα ρωσικό διαβατήριο, αποτελούν τις άλλες λύσεις για τον άξονα, με τον τελευταίο να παίζει και ως στόπερ. Στην άμυνα, Μπερεζούτσκι και Ιγκνασέβιτς αποτελούν το βασικό δίδυμο, με τους Σμολίνκοφ και Κομπάροφ στα πλάγια. Τερματοφύλακας θα είναι ο έμπειρος Ιγκόρ Ακινφέεφ, που πραγματοποίησε σωτήριες επεμβάσεις απέναντι στην Σουηδία.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία και προπάντων να μετρήσει τις δυνάμεις της, ενόψει του Μουντιάλ του 2018 που έχει κληθεί να φιλοξενήσει. Το Euro της Γαλλίας αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία εξαγωγής συμπερασμάτων για την «αρκούδα», που με τον ερχομό του Σλούτσκι έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο.

Παρόλα αυτά, οι αρκετοί τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών, σε συνδυασμό με το… γερασμένο ρόστερ (μόλις πέντε παίκτες κάτω από 27 χρονών), μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες.

Όλα δείχνουν ότι θα παλέψει με την Ουαλία για την 2η θέση του γκρουπ, που οδηγεί σε νοκ-άουτ ματς –πιθανότατα- με Πορτογαλία ή Αυστρία. Όπως ξεκαθάρισε ο Σλούτσκι, πρώτος στόχος είναι η πρόκριση στους «16», που αποτελεί και το «ταβάνι» της ρωσικής ομάδας.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ίγκορ Ακινφέεβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Γιούρι Λοντίγκιν (Ζενίτ), Γκιλιέρμε Μαρινάτο (Λοκομοτίβ Μόσχας)

Αμυντικοί: Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Βασίλι Μπερεζούτσκι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αλεκσέι Μπερεζούτσκι (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ντμίτρι Κομπάροβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Ίγκορ Σμολίκοβ (Ζενίτ), Ρομάν Σίσκιν (Λοκομοτίβ Μόσχας), Γκεόργκι Σενίκοβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρομάν Νόιστεντερ (Σάλκε)

Μέσοι: Ρομάν Σιρόκοβ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Αρτούρ Γιοσούποφ (Ζενίτ), Ντένις Γκλουσάκοβ (Σπαρτάκ Μόσχας), Αλεκσάντρ Σαμέντοβ (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντμίτρι Τορμπίνσκι (Κρασνοντάρ), Ολέγκ Σάτοβ (Ζενίτ), Πάβελ Μαμάεβ (Κρασνοντάρ)

Επιθετικοί: Αλεκσάντρ Κοκόριν (Ζενίτ), Αρτιόμ Τζιούμπα (Ζενίτ), Φιόντορ Σμόλοβ (Κρασνοντάρ)

ΟΥΑΛΙΑ (26η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, εξασφάλισε την πρόκριση στα τελικά του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτή θα είναι και η πρώτη συμμετοχή των «δράκων» σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ του 1958!

Παρότι… πρωτάρα, η ομάδα του Κρις Κόουλμαν δεν θα αρκεστεί μόνο στη συμμετοχή. Με ηγέτη τον Γκάρεθ Μπέιλ και με την πλειοψηφία των παικτών να αγωνίζονται στην Πρέμιερ Λιγκ, οι Βρετανοί θα κυνηγήσουν την πρόκριση στα νοκ-άουτ και ό,τι παραπάνω έρθει θα είναι καλοδεχούμενο.

Πως προκρίθηκε:


Τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Βέλγιο, Βοσνία, Ισραήλ, Κύπρο και Ανδόρα, εξασφαλίζοντας απευθείας εισιτήριο για τα τελικά της Γαλλίας. Ήταν αήττητη μέχρι την προτελευταία αγωνιστική, όπου ηττήθηκε με 2-0 στην Βοσνία, χάνοντας έτσι την πρωτιά του γκρουπ. Ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με -2 από το 1ο Βέλγιο και με +6 από την 3η Βοσνία.

Έμεινε αήττητη κόντρα στο Βέλγιο, το οποίο κέρδισε με 1-0 στο Κάρντιφ, ενώ απέσπασε ισοπαλία 0-0 στις Βρυξέλλες. Άλλα σημαντικά αποτελέσματα είναι οι τριάρες που έριξε σε Ισραήλ (εκτός) και Βοσνία (εντός) αλλά και οι δύο δύσκολες νίκες με 1-0 κόντρα στην Κύπρο χάρη σε γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Συνολικά σημείωσε 11 γκολ ενώ δέχτηκε μόλις 4.

Προπονητής: Κρις Κόουλμαν


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής Ουαλίας τον Ιανουάριο του 2012 μετά το θάνατο του Γκάρι Σπιντ. Δεν κατάφερε να οδηγήσει την Ουαλία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όμως δύο χρόνια μετά έγραψε ιστορία, οδηγώντας την για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro.

Αυτή είναι και η πρώτη μεγάλη επιτυχία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Ξεκίνησε την προπονητική το 2003 αναλαμβάνοντας, σε ηλικία 33 ετών, τον πάγκο της Φούλαμ. Έμεινε στο Δυτικό Λονδίνο για τέσσερα χρόνια, κρατώντας την ομάδα στην κατηγορία και συνέχισε στην Σοσιεδάδ. Στην Ισπανία έμεινε για ένα χρόνο και το 2008 ανέλαβε την Κόβεντρι, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Τελευταίος του σταθμός πριν την Εθνική Ουαλίας ήταν η Ελλάδα και η ΑΕΛ, στην οποία έμεινε για μόλις έξι μήνες. Τα οικονομικά προβλήματα των «βυσσινί» σε συνδυασμό με την ευκαιρία ζωής που του παρουσιάστηκε να αναλάβει την Εθνική ομάδα της χώρας του, τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από την Λάρισα, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους «δράκους».

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Ηγέτης της ομάδας είναι φυσικά ο Γκάρεθ Μπέιλ. Με εφτά γκολ στα προκριματικά, ο άσος της Ρεάλ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Ουαλίας και η κατάσταση του στα γήπεδα της Γαλλίας, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ομάδας στη διοργάνωση.

Φυσικά η Ουαλία δεν είναι μόνο ο Γκάρεθ Μπέιλ. Δεύτερο «βιολί» της ομάδας είναι ο Άαρον Ράμσεϊ της Άρσεναλ, ενώ Τζο Λέντλει και Τζο Άλεν δεσπόζουν στο χώρο του κέντρου. Και οι δύο βέβαια προέρχονται από τραυματισμό… Στην κορυφή της επίθεσης, το χρίσμα διεκδικούν Ρόμπσον Κανού και Σαμ Βόουκς (15 γκολ με τη Μπέρνλι). Και οι δύο είναι επιθετικοί της Τσάμπιονσιπ.

Νο «1» της ομάδας είναι ο Χένεσι της Κρίσταλ Πάλας, ενώ στην άμυνα, αρχηγός και αναντικατάστατο στέλεχος είναι ο Άσλει Γουίλιαμς της Σουόνσι, ο οποίος έχει ως παρτενέρ του έναν εκ των Κόλινς, Τσέστερ και Ντέιβις. Τέλος, Γκάντερ και Τέιλορ αποτελούν τους δύο μπακ.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Η Ουαλία αποτελεί μια από τις πρωτάρες της διοργάνωσης, όμως δεν θα αρκεστεί σ’ αυτό. Η ομάδα του Κόουλμαν άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στα προκριματικά, γνώρισε μόλις μια ήττα και έδειξε πως μπορεί να κοντράρει μεγάλες ομάδες, όπως το Βέλγιο.

Έχοντας την τέταρτη καλύτερη άμυνα των προκριματικών και με το πυρηνικό «όπλο» που ακούει στο όνομα Γκάρεθ Μπέιλ, οι Ουαλοί θα κυνηγήσουν την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Η κατάσταση που θα βρεθεί ο Ουαλός αστέρας της Ρεάλ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των «δράκων».

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Γουέιν Χένεσι (Κρίσταλ Πάλας), Ντάνι Γουόρντ (Λίβερπουλ), Οουέιν Φον Γουίλιαμς

Αμυντικοί: Μπεν Ντέιβις (Τότεναμ), Νιλ Τέιλορ (Σουόνσι), Κρις Γκάντερ (Ρέντινγκ), Άσλεϊ Γουίλιαμς (Σουόνσι), Τζέιμς Τσέστερ (Γουέστ Μπρομ), Άσλεϊ Ρίτσαρντς (Φούλαμ), Τζέιμς Κόλινς (Γουέστ Χαν)

Μέσοι: Άαρον Ράμσεϊ (Άρσεναλ), Τζο Λέντλι (Κρίσταλ Πάλας), Ντέιβιντ Βον (Νότιγχαμ), Τζο Άλεν (Λίβερπουλ), Τζόναθαν Γουίλιαμς (Κρίσταλ Πάλας), Τζορτζ Γουίλιαμς (Φούλαμ), Άντι Κινγκ (Λέστερ), Ντέιβ Έντουαρντς (Γουλβς)

Επιθετικοί: Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Χαλ Ρόμπσον-Κάνου (Ρέντινγκ), Σαμ Βόουκς (Μπέρνλι), Σάιμον Τσερτς (Νότιγχαμ), Ντέιβιντ Κότεριλ (Μπέρμιγχαμ)

Σλοβακία (24η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Η Ουαλία δεν είναι η μοναδική πρωτάρα του δεύτερου ομίλου, αφού η Σλοβακία συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro μετά την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.

Οι Σλοβάκοι επιστρέψουν σε μεγάλες διοργανώσεις μετά τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής και με μεγάλο αστέρα τον Μάρεκ Χάμσικ, θα διεκδικήσουν τις πιθανότητες που τους αναλογούν για την πρόκριση στα νοκ-άουτ.

Πως προκρίθηκε:


Τοποθετήθηκε στο 3ο γκρουπ με Ισπανία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο και ΦΥΡΟΜ, τερματίζοντας στην 2η θέση του ομίλου με -5 από τους πρωτοπόρους Ισπανούς και με +3 από τη 3η Ουκρανία, που αναγκάστηκε να δώσει μπαράζ.

Το ξεκίνημα της στην προκριματική φάση ήταν πέρα για πέρα εντυπωσιακό, αφού έκανε το «6 στα 6», με highlight τις δύο πρώτες νίκες με Ουκρανία (1-0 εκτός) και Ισπανία (2-1 εντός). Το νικηφόρο σερί σταμάτησε την 7η αγωνιστική στην Ισπανία (ήττα με 2-0) και ακολούθησε η «λευκή» ισοπαλία με Ουκρανία και η εντός έδρας ήττα-σοκ (0-1) από τη Λευκορωσία. Ωστόσο, την τελευταία αγωνιστική κέρδισε με 4-2 στο Λουξεμβούργο και «σφράγισε» την πρόκριση.

Προπονητής: Γιαν Κοζάκ:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Μίκαελ Χιπ τον Ιούλιο του 2013 και οδήγησε την Σλοβακία στη φάση των ομίλων του Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο επίτευγμα στην καριέρα του 62χρονου, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά ως προπονητής σε τελική φάση διεθνούς διοργάνωσης.

Στην 23χρονη καριέρα του στην προπονητική, δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από την Σλοβακία. Έχει συνδέσει το όνομα του με την Κόζιτσε, την οποία έχει αναλάβει τέσσερις φορές. Τη δεκαετία του 90 την οδήγησε σε δύο διαδοχικά πρωταθλήματα και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 1997-98, ενώ επέστρεψε το 2005, οδηγώντας την ξανά στην πρώτη κατηγορία. Τρία χρόνια μετά κατέκτησε μαζί της και το Κύπελλο Σλοβακίας.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Με μέσο όρο ηλικίας 28 ετών, η Σλοβακία είναι η γηραιότερη ομάδα με τη μικρότερη εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις. Ηγέτης της ομάδας είναι ο Μάρεκ Χάμσικ, ο οποίος την πήρε από το χέρι στην προκριματική φάση, πετυχαίνοντας πέντε γκολ. Ο επιτελικός μέσος της Νάπολι αποτελεί ένα από τα λίγα «λαμπερά» ονόματα στο ρόστερ της Σλοβακίας, έχοντας καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι της.

Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Μάτους Κόζατσικ. Ο πρώην γκολκίπερ της Ανόρθωσης επέστρεψε μετά από εφτά χρόνια στην Εθνική του ομάδα και με κάποιες μεγάλες εμφανίσεις στα προκριματικά, συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόκριση της Σλοβακίας.

Αρχηγός της ομάδας είναι ο Μάρτιν Σκτρελ, ο οποίος δεν προέρχεται από την καλύτερη του σεζόν στη Λίβερπουλ, ωστόσο παραμένει ο ηγέτης της σλοβακικής άμυνας. Στο χώρο του κέντρου, ξεχωρίζει η παρουσία του Κούτσκα, ενώ Μακ και Βάις θα αποτελέσουν τα δύο εξτρέμ στο 4-2-3-1 του Κοζάκ. Αιχμή του δόρατος είναι ο Νέμετς της Βίλεμ, ο οποίος πέτυχε τρία γκολ στην προκριματική φάση.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 2ου ομίλου
Στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, αποτελεί το αουτσάιντερ του 2ου ομίλου και θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Ο Κοζάκ πάντως αρνήθηκε το χαρακτηρισμό του αουτσάιντερ, ξεκαθαρίζοντας πως η Σλοβακία δεν θα πάει για… τουρισμό στη Γαλλία.

Οι Σλοβάκοι απέδειξαν με την πορεία τους στα προκριματικά ότι αποτελούν σκληρό καρύδι για όλες τις ομάδες του γκρουπ και μένει να φανεί αν θα ανατρέψουν τα προγνωστικά, αφήνοντας εκτός μια εκ των Ρωσία ή Ουαλία.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μάτους Κόζατσικ (Βικτόρια Πλζεν), Γιάν Μούχα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Γιάν Νόβοτα (Ραπίντ Βιέννης)

Αμυντικοί: Πέτερ Πέκαρικ (Χέρτα Βερολίνου), Μίλαν Σκρίνιαρ (Σαμπντόρια), Μάρτιν Σκρτελ (Λίβερπουλ), Νόρμπερτ Γκιόμπερ (Ρόμα), Γιάν Ντούριτσα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Κόρνελ Σάλατα (Σλόβαν Μπρατισλάβας), Τόμας Χούμποτσαν (Ντιναμό Μόσχας), Ντούσαν Σβέντο (Κολονία)

Μέσοι: Βίκτορ Πεκόφσκι (Ζίλινα), Ρόμπερτ Μακ (ΠΑΟΚ), Γιουράι Κούτσκα (Μίλαν), Πάτρικ Χροσόφσκι (Βικτόρια Πλζεν), Γιάν Γκρέγκους (Γιάμπλονετς), Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι), Οντρέι Ντούντα (Λέγκια Βαρσοβίας), Μίροσλαβ Στοχ (Μπούρσασπορ), Βλάντιμιρ Βάις (Αλ Γκαράφα)

Επιθετικοί: Μίχαλ Ντούρις (Βικτόρια Πλζεν), Άνταμ Νέμετς (Βίλεμ), Στάνισλαβ Σέστακ (Φερεντσβάρος)

Το πρόγραμμα:


1η αγωνιστική

Ουαλία-Σλοβακία (11/6, 19:00)
Αγγλία – Ρωσία (11/6, 22:00)

2η αγωνιστική

Ρωσία – Σλοβακία (15/6, 16:00)
Αγγλία – Ουαλία (16/6, 16:00)

3η αγωνιστική

Σλοβακία – Αγγλία (20/6, 22:00)
Ρωσία – Ουαλία (20/6, 22:00)

Διαβάστε την παρουσίαση των άλλων ομίλων (1ος όμιλος, 3ος όμιλος, 4ος όμιλος, 5ος όμιλος, 6ος όμιλος)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.