Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου

Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/6/2016 20:59
Η πρεμιέρα του Euro 2016 έφτασε και για τον επόμενο μήνα η καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα χτυπάει στα γήπεδα της Γαλλίας. Τo agones.gr αναλύει τους 24 μονομάχους που δίνουν το «παρών» στο ευρωπαϊκό ραντεβού, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχειά που χρειάζεστε.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, η δυνατή Κροατία και οι αξιόμαχες Τουρκία και Τσεχία συγκροτούν τον 4ο όμιλο, ο οποίος θεωρείται όχι άδικα ένας από τους πιο απαιτητικούς της διοργάνωσης.

Η ανανεωμένη ομάδα του Ντελ Μπόσκε είναι το φαβορί για την πρώτη θέση του γκρουπ, όμως για το δεύτερο εισιτήριο αναμένεται σκληρή μάχη, αφού και οι τρεις ομάδες που συμπληρώνουν το γκρουπ έχουν πιθανότητες για την πρόκριση.

Να σημειωθεί πως ο πρώτος του ομίλου θα αντιμετωπίσει τον τρίτο από το 2ο, 5ο ή 6ο γκρουπ, ενώ ο δεύτερος θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον νικητή του 5ου ομίλου (Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Τσεχία).

ΙΣΠΑΝΙΑ (6η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Δύο χρόνια μετά το κάζο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Ισπανία επιδιώκει να επιστρέψει στις επιτυχίες, στοχεύοντας στην 3η σερί κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που η Ισπανία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ωστόσο η ανανεωμένη ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παραμένει ένα από τα μεγάλα φαβορί για να σηκώσει το Ευρωπαϊκό στα γήπεδα της Γαλλίας.

Πως προκρίθηκε:


Με εννέα νίκες και μια ήττα, εξασφάλισε ως πρώτη το εισιτήριο σε όμιλο με Σλοβακία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο και ΦΥΡΟΜ. Γνώρισε τη μοναδική ήττα της στην Σλοβακία (2-1), όμως πήρε ρεβάνς, νικώντας την με 2-0 εντός έδρας.

Βέβαια, παρά το εντυπωσιακό 9-0-1, οι «φούριας ρόχας» δεν θύμισαν σε καμία περίπτωση την ομάδα που έκλεβε τις εντυπώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικές οι νίκες με 1-0 με ομάδες όπως Λευκορωσία, ΦΥΡΟΜ, ενώ με το ίδιο σκορ κέρδισε και την Ουκρανία.

Προπονητής: Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (65 ετών):


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Διαδέχτηκε τον Λουίς Αραγονές αμέσως μετά το Euro του 2008 και όχι μόνο οδήγησε τους «φούριας ρόχας» στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας τους, αλλά διατήρησε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ωστόσο, η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της Ισπανίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, τον έφερε πολύ κοντά στην πόρτα της εξόδου. Τελικά, αποφάσισε να αποχωρήσει μετά το Euro της Γαλλίας. Σε ηλικία 65 ετών, είναι ένας από τους πιο έμπειρους τεχνικούς στη διοργάνωση, μετρώντας δύο πρωταθλήματα και δύο Τσάμπιονς Λιγκ ως προπονητής της Ρεάλ.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά που ανέβηκε στον ευρωπαϊκό θρόνο, πολλά έχουν αλλάξει στο ρόστερ της Ισπανίας. Σπουδαίοι παίκτες όπως Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο και Βίγια αποτελούν παρελθόν, ενώ ο Ντελ Μπόσκε προχώρησε σε εκπλήξεις, αφήνοντας εκτός παίκτες όπως Ντιέγκο Κόστα, Φερνάντο Τόρες, Μάτα, αλλά και τον Αλκάθερ, πρώτο σκόρερ των Ισπανών στα προκριματικά με πέντε γκολ.

Μοράτα, Νολίτο, Λούκας Βάθκεθ και ο 35χρονος Αντούριθ (36 γκολ φέτος) συνθέτουν την ισπανική γραμμή κρούσης, με τον πρώτο να είναι ο επικρατέστερος για τη φανέλα του βασικού. Στο χώρο του κέντρου, ο Ντελ Μπόσκε «έκοψε» τους Ίσκο, Σαούλ και θα στηριχθεί στους Μπουσκέτς, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Σίλβα και Κόκε.

Στη θέση του τερματοφύλακα ο Ντε Χέα θα υποχρεώσει τον Κασίγιας να δει το τουρνουά από τον πάγκο, ενώ στην άμυνα, Πικέ και Ράμος αποτελούν σταθερά το βασικό αμυντικό δίδυμο, με τους Άλμπα και Χουάνφραν στα άκρα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Το ισπανικό ποδόσφαιρο κυριαρχεί σε συλλογικό επίπεδο και οι «φουρίας ρόχας» επιθυμούν να διατηρήσουν τα σκήπτρα και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Μετά το κάζο στη Βραζιλία, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε φρόντισε να ρίξει τους τόνους, θέτοντας ως στόχο μια πορεία μέχρι τα ημιτελικά, όμως στο μυαλό των Ισπανών δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την… κούπα.

Ο έμπειρος τεχνικός, στην τελευταία του διοργάνωση με τους «φούριας ρόχας», προχώρησε σε… ολικό λίφτινκ, καλώντας αρκετά νέα πρόσωπα, ωστόσο είναι τέτοια η ποιότητα των Ισπανών και του ποδοσφαίρου της χώρας, που παραμένουν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Εφόσον βρουν λύσεις στο σκοράρισμα, τομέα που εμφάνισαν πρόβλημα στα προκριματικά, τότε μια πορεία μέχρι τα ημιτελικά μπορεί να θεωρηθεί το μίνιμουμ.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ίκερ Κασίγιας (Πόρτο), Νταβίντ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Σέρχιο Ρίκο (Σεβίλλη)

Αμυντικοί: Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Τζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Μαρκ Μπάρτρα (Μπαρτσελόνα), Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Μίκελ Σαν Χοσέ (Μπιλμπάο), Έκτορ Μπεγερίν (Άρσεναλ), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ Μαδρίτης), Χουανφράν (Ατλέτικο Μαδρίτης)

Μέσοι: Μπρούνο Σοριάνο (Βιγιαρεάλ), Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν Μονάχου), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Θεσκ Φάμπρεγκας (Τσέλσι), Κόκε (Ατλέτικο Μαδρίτης), Λούκας Βάθκεθ (Ρεάλ), Πέδρο (Τσέλσι)

Επιθετικοί: Άριτς Αντούριθ (Μπιλμπάο), Νολίτο (Θέλτα), Αλβάρο Μοράτα (Γιουβέντους)

ΚΡΟΑΤΙΑ (27η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Μετά την απογοητευτική παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, η Κροατία θα πάει στα γήπεδα της Γαλλίας, στοχεύοντας να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά ραντεβού.

Η «Χρβάτσκα» θα προσπαθήσει να δείξει την ποιότητα της σε έναν απαιτητικό όμιλο και με... οδηγό την πορεία του 2008, όπου έφτασε μια «ανάσα» από τα ημιτελικά, θα προσπαθήσει για μια μεγάλη πορεία στα γήπεδα της Γαλλίας.

Πως βρέθηκε στα τελικά:


Μετά από μια επεισοδιακή προκριματική φάση, που είχε από αποχώρηση προπονητή μέχρι και ποινή αφαίρεσης ενός βαθμού για… σβάστικα που εμφανίστηκε χαραγμένη στο γρασίδι του γηπέδου της, η Κροατία εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση μέσω της δεύτερης θέσης σε όμιλο με Ιταλία, Νορβηγία, Βουλγαρία, Αζερμπαιτζάν και Μάλτα.

Σημείωσε έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα, τερματίζοντας στο -4 από την πρωτοπόρο Ιταλία και στο +1 από την 3η Νορβηγία. «Καθάρισε» όλα τα παιχνίδια με τις μικρές ομάδες του ομίλου, ενώ έφερε δύο ισοπαλίες με την Ιταλία (1-1). Διέλυσε με 5-1 την Νορβηγία στο πρώτο παιχνίδι, ωστόσο η ήττα της με 2-0 στο Όσλο, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε, την έβαλε σε… περιπέτειες για την πρόκριση. Τελικά, έκανε το «2 στα 2» και σε συνδυασμό με την ήττα των Νορβηγών την τελευταία αγωνιστική, πήρε το απευθείας εισιτήριο.

Προπονητής: Άντε Κάσιτς (62 χρ.):


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Αντικατέστησε τον Νίκο Κόβατς μετά την ήττα από την Νορβηγία και με «2 στα 2» στα εναπομείναντα παιχνίδια, οδήγησε την Κροατία στα τελικά της Γαλλίας. Παραμένει αήττητος στον πάγκο της «Χρβάτσκα», μετρώντας εφτά νίκες και μια ισοπαλία, ωστόσο ακόμα δεν έχει κατασταλάξει σε ένα συγκεκριμένο σχηματισμό της ομάδας, προχωρώντας σε αρκετούς πειραματισμούς.

Στην καριέρα του έχει δουλέψει κυρίως σε μικρομεσαίες ομάδες της Κροατίας και η απόφαση της κροατικής ομοσπονδίας να του δώσει τα ηνία της Εθνικής ομάδας είχε προκαλέσει αρκετά ερωτηματικά. Το περασμένο καλοκαίρι είχε βρεθεί στην Τούμπα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ ως προπονητής της Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Η Κροατία διαθέτει μερικούς πρωτοκλασάτους παίκτες από τη μέση και μπροστά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο στην άμυνα. Ο αποκλεισμός του Ντέγιαν Λόβρεν για λόγους πειθαρχίας (τα έβαλε με τον Κάσιτς γιατί δεν ξεκίνησε βασικός σε φιλικό με την Ουγγαρία), αποτελεί σημαντικό πλήγμα, αν και ο στόπερ της Λίβερπουλ δεν είχε βασικό ρόλο στα προκριματικά.

Τσόρλουκα, Βίντα και Σίλντενφλεντ διεκδικούν τις δύο θέσεις στο κέντρο της άμυνας, μπροστά από τον γκολκίπερ Σούμπασιτς. Ο αρχηγός Σρνα θα καλύψει το δεξί άκρο, ενώ στα αριστερά, ο Βρσάλκο της Σασσουόλο έχει ήδη κεντρίσει το βλέμμα μεγάλων ομάδων.

Στο χώρο του κέντρου ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία του Λούκα Μόντριτς, ο οποίος αποτελεί τον μεγάλο αστέρα της κροατικής ομάδας. Ο άσος της Ρεάλ δεν είναι μόνος του, αφού Ράκιτιτς, Μπρόσοβιτς, ο ταλαντούχος Πιάτσα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Πέρισιτς με έξι γκολ στα προκριματικά, συνθέτουν μια ισχυρή πεντάδα πίσω από τον προωθημένο Μάντζουκιτς. Σαν έξτρα λύση έρχεται ο Κάλινιτς της Φιορεντίνα με 12 γκολ και έξι ασίστ στην φετινή Σέριε Α.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Μια πορεία μέχρι τα προημιτελικά θα την αφήσει ευχαριστημένη, όμως το έργο της δεν είναι εύκολο. Η κλήρωση δεν της έκανε ούτε αυτή τη φορά το χατίρι, αφού για να βρεθεί σίγουρα στους «16» θα πρέπει να προσπεράσει Τουρκία και Τσεχία. Η συνέχεια είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού η 2η θέση του γκρουπ την φέρνει αντίπαλη με τον νικητή του ομίλου-φωτιά (Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Ιρλανδία).

Έχει τις δυνατότητες να προκριθεί από τον όμιλο και να βρεθεί στους «16», ενώ με λίγη τύχη μπορεί να την δούμε και στην οκτάδα. Από τη μέση και μπροστά είναι… φωτιά, όμως η άμυνα της δεν είναι απροσπέλαστη. Μέσα σ’ όλα θα πρέπει να λογιστεί και ο παράγοντας Κάσιτς, ο οποίος έχει προχωρήσει σε αρκετούς πειραματισμούς σε σχήματα και αποτελεί αίνιγμα πως θα εμφανιστεί η ομάδα υπό τις οδηγίες του.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Λόβρε Κάλινιτς (Χάιντουκ Σπλιτ), Ίβαν Βάργκιτς (Ριέκα)

Αμυντικοί: Ντάριο Σρνα (Σαχτάρ), Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντόμαγκο Βίντα (Ντινάμο Κιέβου), Ίβαν Στρίνιτς (Νάπολι), Γκόρντον Σίλντενφελντ (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Σίμε Βρσάλκο (Σασουόλο), Τιν Γέντβαϊ (Λεβερκούζεν)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ίβαν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Ίβαν Πέρισιτς (Ίντερ), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μίλαν Μπάντελ (Κροατία), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μάρκο Ρογκ (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Άντε Τσόριτς (Ντίναμο Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Νίκολα Κάλινιτς (Φιορεντίνα), Άντρεϊ Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μάρκο Πιάτσα (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ντούγε Τσοπ (Μάλαγα)

ΤΟΥΡΚΙΑ (18η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Με ένα εντυπωσιακό σερί τις τελευταίες αγωνιστικές, κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα γήπεδα της Γαλλίας, επιστρέφοντας σε μεγάλο ραντεβού μετά από οχτώ χρόνια και συγκεκριμένα από το Euro 2008, όπου είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

Μια αντίστοιχη πορεία φαντάζει ως άπιαστο όνειρο για την ομάδα του Φατίχ Τερίμ, που στοχεύει να επιβιώσει στον απαιτητικό 4ο όμιλο και να μπορέσει να βγει στα νοκ-άουτ.

Πως προκρίθηκε:


Παρότι ξεκίνησε εφιαλτικά την προκριματική φάση και θεωρούνταν σχεδόν αποκλεισμένη, κατάφερε με ένα εντυπωσιακό σερί να εξασφαλίσει την πρόκριση ως καλύτερη τρίτη, αφήνοντας εκτός την αποκαρδιωτική Ολλανδία.

Στην αρχή των προκριματικών βρέθηκε στον πάτο του ομίλου με δύο ήττες (3-0 Ισλανδία, 1-2 Τσεχία) και μια ισοπαλία (1-1 στη Λετονία), ωστόσο στη συνέχεια έχτισε ένα αήττητο σερί 8 αγωνιστικών, με κορυφαία αποτελέσματα τις τρεις νίκες τις τελευταίες αγωνιστικές με Ολλανδία (3-0 εντός), Τσεχία (2-0 εκτός) και Ισλανδία (1-0 εντός).

Προπονητής: Φατίχ Τερίμ:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Βρίσκεται στην τριάδα των πιο ακριβοπληρωμένων προπονητών της διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας την Τουρκία κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Έχασε στις λεπτομέρειες την πρόκριση, όμως κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στα τελικά του Euro, κάτι που έχει πετύχει άλλες δύο φορές (1996, 2008) στις προηγούμενες θητείες του. Μάλιστα το 2008, έφτασε τους γείτονες μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αποτελεί τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία της Γαλατασαράι με έξι πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Τουρκίας και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Στο ρόστερ της Τουρκίας, οι προβολείς πέφτουν πάνω στον Αρντά Τουράν, που αποτελεί τον μεγάλο αστέρα της τουρκικής ομάδας. Ο άσος της Μπαρτσελόνα προέρχεται από απογοητευτική σεζόν με τους «μπλαουγκράνα», ωστόσο παραμένει μεγάλο κεφάλαιο και παίκτη-«κλειδί» για την Τουρκία.

Δίπλα του, ο Τσαλχάνογλου με τις θανατηφόρες εκτελέσεις φάουλ, έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στη Λεβερκούζεν και σε ηλικία 22 ετών, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε διεθνές τουρνουά. Την τριάδα πίσω από τον επιθετικό συμπληρώνει ο Οζιακούπ της Μπεσίκτας, που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο μεγάλων ομάδων.

Ο αρχηγός της Γαλατασαράι, Σελτσούκ Ινάν και ο νεαρός Οζάν Τουφάν αποτελούν το βασικό δίδυμο στον άξονα, αφού ο Μεχμέντ Τοπάλ αγωνίζεται συνήθως ως στόπερ, στο πλευρό του Καντίρ Μπαλτά. Οι… Γερμανοί, Νούρι Σαχίν και Γιουνούς Μάλι έρχονται συνήθως από τον πάγκο, δίνοντας στον Τερίμ άπλετες λύσεις στο κέντρο.

Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο στην επίθεση, όπου ο… Κινέζος από τον Γενάρη Γιλμάζ και ο αναπληρωματικός φορ της Μπεσίκτας, Τσενκ Τοσούν, αποτελούν τις μοναδικές λύσεις. Για τη θέση του γκολκίπερ, ο Τερίμ «έκοψε» τον Ντεμιρέλ της Φενέρμαχτσε, αφού εμπιστεύεται τον Βολκάν Μπαμπατσάν.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Να επιβιώσει από τον όμιλο και να προκριθεί στα νοκ-άουτ είτε ως δεύτερη, είτε ως μια από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Έχοντας φτάσει ως τα ημιτελικά στις δύο τελευταίες διοργανώσεις που έχει λάβει μέρος (Μουντιάλ 02, Euro 08) και με προπονητή τον έμπειρο Τερίμ, η Τουρκία δεν είναι αντίπαλος που μπορείς να υποτιμήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η πρόκριση, αφαιρεί το βάρος της πίεσης από τα πόδια των ποδοσφαιριστών, αφού οι Τούρκοι είναι ευχαριστημένοι και μόνο με την παρουσία της ομάδας στα τελικά της Γαλλίας. Εφόσον καταφέρει να πάρει κάτι από τα δύο πρώτα παιχνίδια με τα φαβορί του ομίλου (Ισπανία, Κροατία), θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόκρισης.

Όμως, ακόμα και αν τα πράγματα στραβώσουν, πιο κρίσιμο παιχνίδι φαίνεται αυτό της τελευταίας αγωνιστικής με την Τσεχία, την αντίπαλο που καλείται να ξεπεράσει για την 3η θέση. Κάτι παραπάνω από τη φάση των «16» θα χαρακτηριστεί ως υπέρβαση.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Βολκάν Μπαμπατζάν (Ιστανμπούλ), Ονούρ Κιβράκ (Τράμπζονσπορ), Χαρούν Τεκίν (Μπούρσασπορ)

Αμυντικοί: Γκιοκχάν Γκιονιούλ (Φενέρμπαχτσε), Σενέρ Εζμπαϊρακλί (Φενέρμπαχτσε), Τζανέρ Ερκίν (Ίντερ), Χακάν Μπαλτά (Γαλατάσαράι), Σαμίχ Καγιά (Γαλατάσαράι), Ισμαΐλ Κιοϊμπασί (Μπεσίκτας), Αχμέτ Τσαλίκ (Γκεντσλέρμπιρλιγί)

Μέσοι: Μεχμέτ Τοπάλ (Φενέρμπαχτσε), Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Βολκάν Σεν (Φενέρμπαχτσε), Σελτσούκ Ινάν (Γαλατάσαράι), Ολτζάι Σαχάν (Μπεσίκτας), Ογκουζχάν Εζιακούπ (Μπεσίκτας), Νουρί Σαχίν (Ντόρτμουντ), Αρντά Τουράν (Μπαρτσελόνα), Χακάν Τσαλχάνογλου (Λεβερκούζεν), Εμρέ Μορ (Νόρντζελαντ), Γιουνούς Μαλί (Μάιντς)

Επιθετικοί: Τζενκ Τοσούν (Μπεσίκτας), Μπουράκ Γιλμάζ (Beijing Guoan)

ΤΣΕΧΙΑ (30η στην κατάταξη της FIFA)


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσία της στα προημιτελικά του Euro, η Τσεχία παρέμεινε πιστή στο... ραντεβού της, αφού δεν έχει χάσει καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας.

Η ομάδα του Πάβελ Βρμπα έκλεψε τις εντυπώσεις στην προκριματική φάση και θα δώσει σκληρή μάχη για την πρόκριση στους «16», παλεύοντας για ένα ή και δύο εισιτήρια με Κροατία και Τουρκία.

Πως προκρίθηκε:


Βρέθηκε στον πιο δύσκολο όμιλο της προκριματικής φάσης (Ισλανδία, Τουρκία, Ολλανδία, Καζακστάν, Λετονία) και κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη θέση με ρεκόρ 7-1-2.

Με «όπλο» την επίθεση της (πέτυχε 19 γκολ), έκανε το 2x2 απέναντι στους Ολλανδούς (2-1 εντός, 3-2 εκτός), ενώ σημείωσε μια νίκη και μια ήττα απέναντι σε Τουρκία (2-1 εκτός, 0-2 εντός) και Ισλανδία (2-1 εντός, 1-2 εκτός). Τελικώς, τερμάτισε στο +2 από την 2η Ισλανδία και στο +4 από την 3η Τουρκία, ενώ η διαφορά της από την 4η Ολλανδία έφτασε τους εννέα βαθμούς.

Προπονητής: Πάβελ Βρμπα (52 χρ.):


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Υπέγραψε στην Εθνική Τσεχίας τον Νοέμβριο του 2013, αποχωρώντας ταυτόχρονα από τον πάγκο της Βικτόρια Πλζεν, αφού η τσεχική ομοσπονδία κατέβαλε στην ομάδα το ποσό των 8 εκατομμυρίων για να σπάσει το συμβόλαιο του. Η απόφαση της ομοσπονδίας την δικαίωσε πανηγυρικά, αφού ο Τσέχος τεχνικός οδήγησε την ομάδα στα τελικά του Euro μέσω της πρώτης θέσης του γκρουπ.

Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου, έγραψε ιστορία ως τεχνικός της Βικτόρια Πλζεν, αφού οδήγησε την ομάδα δύο φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και για τρεις σερί χρονιές στα νοκ-άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Σε πέντε χρόνια στην Πλζεν, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο (πρώτοι μεγάλοι τίτλοι του συλλόγου), ενώ αναδείχθηκε πέντε σερί φορές ως καλύτερος Τσέχος προπονητής της σεζόν. Ο ίδιος έχει πανηγυρίσει πρωτάθλημα και στην Σλοβακία, κατακτώντας το νταμπλ (2007) ως προπονητής της Ζίλινα.

Το δυναμικό:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Εδώ συναντάμε κάτι ασυνήθιστο, αφού αστέρας της ομάδας είναι ο τερματοφύλακας της. Ο λόγος για τον Πετρ Τσεχ, ο οποίος παρότι άλλαξε στρατόπεδο (Άρσεναλ), συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, κατακτώντας το «Χρυσό Γάντι» της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Παρόλα αυτά, η εστία του Τσέχου πορτιέρο παραβιάστηκε σ’ όλα τα παιχνίδια των προκριματικών και αυτό οφείλεται στην κακή αμυντική λειτουργία της Τσεχίας. Αξιοσημείωτο πως η τελευταία φορά η Τσεχία δεν δέχτηκε γκολ ήταν σε ένα φιλικό με τον Καναδά τον Νοέμβριο του 2013! Σίβοκ και Κάντλετς συγκροτούν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, με τους Καντεράμπεκ και Λιμπέρσκι (ή Γκέμπρε Σελασιέ) να αγωνίζονται συνήθως στα άκρα.

Νταρίντα και ένας εκ των Πλάζιλ-Παβέλκα αγωνίζονταν στον άξονα, με τον πρώτο να κλέβει τις εντυπώσεις στη Χέρτα και να αγωνίζεται και ως δεκάρι στην Εθνική, καλύπτοντας το κενό του συχνά τραυματία Ροζίτσκι. Ο 35χρονος πλέον αρχηγός της Τσεχίας αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό της ομάδας, μετρώντας μόλις 19 λεπτά συμμετοχής φέτος με την Άρσεναλ. Οι πλάγιοι μέσοι της Σπάρτα Πράγας, Ντότσκαλ και Κρέιτσι παίζουν μαζί και στην Εθνική, ενώ αιχμή του δόρατος είναι ο πρώην φορ του ΠΑΟΚ, Τόμας Νέτσιντ. Οι άλλες λύσεις ακούν στα ονόματα Λάφατα και Σκόντα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Euro 2016: Η παρουσίαση του 4ου ομίλου
Να κάνει αισθητή την παρουσία της σε ακόμα ένα Euro, στοχεύοντας την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Στον απαιτητικό τέταρτο όμιλο, θα προσπαθήσει για την 2η θέση, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα παλέψει με την Τουρκία για την 3η θέση, που ενδεχομένως δώσει πρόκριση.

Παρότι δεν έχει στις τάξεις της πρωτοκλασάτο επιθετικό, η Τσεχία βρίσκει γκολ, κάτι που οφείλεται στην επιθετική τακτική του Βρμπα. Παρόλα αυτά, η αχίλλειος πτέρνα των Τσέχων είναι η άμυνα, αφού ακόμα και απέναντι σε αδύναμες ομάδες, δεν μπορούν να κρατήσουν το μηδέν. Σε μεγάλα τουρνουά, κάτι τέτοιο δεν συγχωρείται και μια πρόκριση στους «16» είναι το ταβάνι τους.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Πετρ Τσεχ (Άρσεναλ), Τόμας Βάτσλικ (Βασιλεία), Τόμας Κούμπεκ (Σλόβαν Λίμπερετς)

Αμυντικοί: Θίοντορ Γκέμπρε Σελασιέ (Βέρντερ), Ρόμαν Χούμπνικ (Βικτόρια Πλζεν), Ντάβιντ Λιμπέρσκι (Βικτόρια Πλζεν), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Μίχαλ Κάντλετς (Φενέρμπαχτσε), Ντάνιελ Πούντιλ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ), Μάρεκ Σούχι (Βασιλεία), Τόμας Σίβοκ (Μπούρσασπορ)

Μέσοι: Βλαντίμιρ Νταρίντα (Χέρτα), Μπόρεκ Ντότσκαλ (Σπάρτα Πράγας), Λαντίσλαβ Κρέιτσι (Σπάρτα Πράγας), Γιόσεφ Σούραλ (Σπάρτα Πράγας), Ντάνιελ Κόλαρ (Βικτόρια Πλζεν), Ντάβιντ Παβέλκα (Κασίμπασα), Γιαρόσλαβ Πλάσιλ (Μπορντό), Τόμας Ροσίτσκι (Άρσεναλ), Γίρι Σκάλακ (Μπράιτον)

Επιθετικοί: Ντάβιντ Λάφατα (Σπάρτα Πράγας), Τόμας Νέτσιντ (Μπούρσασπορ), Μίλαν Σκόντα (Σλάβια Πράγας)

Το πρόγραμμα:


1η αγωνιστική

Τουρκία – Κροατία (12/6, 16:00)
Ισπανία – Τσεχία (13/6, 16:00)

2η αγωνιστική

Τσεχία – Κροατία (17/6, 19:00)
Ισπανία – Τουρκία (17/6, 22:00)

3η αγωνιστική

Κροατία – Ισπανία (21/6, 22:00)
Τσεχία – Τουρκία (21/6, 22:00)

Διαβάστε την παρουσίαση των άλλων ομίλων (1ος όμιλος, 2ος όμιλος, 3ος όμιλος, 5ος όμιλος, 6ος όμιλος)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.