Φουλάρει για Ευρώπη η Μπιλμπάο, αδύναμη εκτός η Βαλένθια
* Επίδοση 3-6-1 έχει η Μπιλμπάο, στις 10 πιο πρόσφατες επισκέψεις της Βαλένθια, για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο.**Α' γύρος (20/9/2025): Βαλένθια - Μπιλμπάο 2-0. Φέτος, για το Κύπελλο (4/2/2026): Βαλένθια - Μπιλμπάο 1-2.
*** Τίθενται αντιμέτωποι δύο πρώην προπονητές του Ολυμπιακού, οι Ερνέστο Βαλβέρδε (Μπιλμπάο) και Κάρλος Κορμπεράν (Βαλένθια).
ΜΠΙΛΜΠΑΟ
Νίκησε εκτός έδρας την Αλαβές, με 4-2. Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο αλλά οφείλεται κυρίως στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν και δεν συνηγορούσαν για τόσο μεγάλο σκορ. Στο 8' η Αλαβές έκανε το 1-0, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους (46') ο Ναβάρο ισοφάρισε σε 1-1, αλλά στο 68' έμεινε πάλι πίσω στο σκορ. Η ομάδα αντέδρασε με εκπληκτικό τρόπο και ισοφάρισε σε 2-2 με τον Σανθέτ (74', μόλις 4ο γκολ φέτος σε σχέση με τα 15 πέρσι). Στη συνέχεια «ξύπνησε» ο παιχταράς που λέγεται Νίκο Γουίλιαμς, που είχε να σκοράρει 8 αγωνιστικές και με 2 τέρματα (83', 87') έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.
Με αυτό το αποτέλεσμα όχι απλά εξασφάλισε την παραμονή, αλλά πλασαρίστηκε και κοντά στα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Βρίσκεται στην 9η θέση με 44 βαθμούς, ισόβαθμη με Χετάφε, Σοσιεδάδ, όλα ανοιχτά. Υπάρχει αισιοδοξία, καθώς το τελευταίο διάστημα βλέπει να ανεβάζουν απόδοση κομβικοί παίκτες της, όπως οι Νίκο Γουίλιαμς και Σανθέτ. Επόμενοι αγώνες στις 13/5, εκτός με Εσπανιόλ, στις 17/5 εντός με Θέλτα και στις 24/5 εκτός με Ρεάλ Μαδρίτης. Τη θέση του Ερνέστο Βαλβέρδε αναμένεται να πάρει ο κόουτς Τέρζιτς (πρώην Ντόρτμουντ), τη νέα σεζόν.
Αγωνιστικά Νέα: Θα απουσιάσουν ο στόπερ Εγκιλούθ και ο αναπληρωματικός μέσος Πράδος (2/0). Επιστρέφει ο στόπερ Λαπόρτ (22/0).
ΒΑΛΕΝΘΙΑ
Έχασε στην έδρα της από την Ατλέτικο (0-2), η οποία παρατάχθηκε με αναπληρωματικούς. Δεν ήταν καλύτερη, προσπάθησε να παίξει στα ίσα την αντίπαλό της, αλλά στο τέλος «λύγισε». Έδωσε το βάρος στην άμυνα, με αποτέλεσμα στο παιχνίδι την πρώτη και μοναδική αξιόλογη ευκαιρία της να την έχει στο 39', όταν ο Ραμαζάνι, πλάσαρε στο δοκάρι, ενώ ο κίπερ είχε εξουδετερωθεί. Το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα. Στη συνέχεια στο 74' έγινε το 0-1 και στο 82' το 0-2, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
Πισωγύρισμα η ήττα, απέχει μόλις δύο βαθμούς από τη ζώνη υποβιβασμού, το μόνο θετικό είναι πως έχει αρκετές ομάδες από κάτω της (14η θέση). Ολοκληρώνει τη σεζόν με δύσκολο -θεωρητικά- πρόγραμμα, μετά την Μπιλμπάο αντιμετωπίζει κατά σειρά τις Ράγιο Βαγιεκάνο (14/5, εντός), Σοσιεδάδ (17/5, εκτός) και Μπαρτσελόνα (24/5, εντός). Γράψαμε θεωρητικά, καθώς είναι πολύ πιθανό και οι δύο τελευταίες να είναι βαθμολογικά αδιάφορες, όταν τις αντιμετωπίσει.
Αγωνιστικά Νέα: Θα απουσιάσουν ο στόπερ Κοπέτε (21/0), οι δεξιοί μπακ Φουλκιέ (15/0), Κορέια (22/0) και ο στόπερ Ντιακαμπί (8/1). Ο επιθετικός χαφ Μπελτράν (27/1) και ο κίπερ Αγκιρεθαμπάλα (18/0) επέστρεψαν στις προπονήσεις, μόνο ο 2ος υπολογίζεται για το αποψινό, αν και δύσκολα θα βρεθεί στο αρχικό σχήμα.
Εκτίμηση
Δυνατή στην έδρα της η Μπιλμπάο με τις ομάδες της κλάσης της Βαλένθια. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, επίσης αναγεννήθηκε και στην επίθεση με την άνοδο του Νίκο Γουίλιαμς. Επιπλέον «κυνηγά» την έξοδο στην Ευρώπη, πιο χαλαρά, τώρα που «σώθηκε». Πρέπει να κερδίσει αυτό το ματς, γιατί έχει στη συνέχεια δύσκολο πρόγραμμα. Βέβαια η Βαλένθια έχει ανάγκη βαθμών την συγκεκριμένη στιγμή, ωστόσο υστερεί εκτός έδρας (3-4-10). Θα δώσουμε προβάδισμα στους Βάσκους.
Τότεναμ
Λιντς
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Ρασίνγκ Κλουμπ
Βελέζ Σάρσφιλντ
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Ρίβερ Πλέιτ
Σαν Λορέντζο
Βάσκο Ντα Γκάμα
Ατλέτικο Παραναένσε
Γκρέμιο
Φλαμένγκο
Σάντος
Ρεντ Μπουλ Μπραγκαντίνο
Μιρασόλ
Σαπεκοένσε
Κορίνθιανς
Σάο Πάουλο
Ρέμο
Παλμέιρας
Ατλέτικο Μινέιρο
Μποταφόγκο
Χάβρη
Μαρσέιγ
Τουλούζ
Λυών
Ρεν
Παρί
Παρί Σεν Ζερμέν
Μπρεστ
Οσέρ
Νις
Μονακό
Λιλ
Μετς
Λοριάν
Ανζέ
Στρασβούργο
Ράντερς
Οντένσε
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Όστιν
Νιου Γιόρκ Σίτι
Κολόμπους Κρου
Λος Άντζελες
Ντιναμό Χιούστον
Μπαρτσελόνα
Ρεάλ Μαδρίτης
Μίλαν
Αταλάντα
Έγκερσουντ
Οντ
Αλβέρκα
Εστορίλ
Βιγιαρεάλ
Ατλέτικο Μαδρίτης
Έλτσε
Οσασούνα
Μπέτις
Μαγιόρκα
Ρεάλ Σοσιεδάδ
Ράγιο Βαγιεκάνο
Σεβίλλη
Αλαβές
Λεβάντε
Εσπανιόλ
Τζιρόνα
Χετάφε
Θέλτα
Ρεάλ Οβιέδο
2-0