Το προφίλ της Ιαπωνίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:Για ακόμα μια φορά η Ιαπωνία ήταν πιστή στο ραντεβού της, καθώς προκρίθηκε για 5η συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ με στόχο να επαναλάβει την πορεία της στα γήπεδα της Ν. Αφρικής όπου έχασε στα πέναλτι την πρόκριση για τα προημιτελικά.
Σε όμιλο με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ελλάδα τα πάντα είναι ανοικτά για την πρωταθλήτρια Ασίας η οποία επιστρέφει στη Βραζιλία έναν χρόνο μετά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών όπου γνώρισε τρεις ήττες και αποκλείστηκε σε όμιλο με Βραζιλία, Ιταλία και Μεξικό.
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση της Γαλλίας το 1998 γνωρίζοντας τρεις ήττες από Αργεντινή, Κροατία και Τζαμάικα, ωστόσο το 2002 ως συνδιοργανώτρια με την Ν. Κορέα, πέρασε για πρώτη φορά την πρώτη φάση, τερματίζοντας πρώτη σε όμιλο με Βέλγιο (ισοπαλία 2-2), Ρωσία (νίκη με 1-0) και Τυνησία (νίκη με 2-0).
Ωστόσο στους «16» έπεσε θύμα της Τουρκίας, η οποία κέρδισε με 1-0 και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά.
Το 2006 τερμάτισε τελευταία σε όμιλο με Βραζιλία, Αυστραλία και Κροατία, γνωρίζοντας ήττες από Αυστραλούς (3-1) και Βραζιλιάνους (4-1) ενώ απέσπασε λευκή ισοπαλία (0-0) από τους Κροάτες.
Αντίθετα, τέσσερα χρόνια μετά, ισοφάρισε την καλύτερη της επίδοση στο θεσμό, καθώς κατάφερε να προκριθεί ως δεύτερη στους «16» σε όμιλο με Ολλανδία (ήττα με 1-0), Δανία (νίκη με 3-1) και Καμερούν (νίκη με 1-0) για να χάσει στα πέναλτι την πρόκριση στα προημιτελικά από την Παραγουάη (0-0 κ.δ, 5-3 στα πεν.)
Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:
Με τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες «φλέρταρε» με αποκλεισμό σοκ από τον 3ο προκριματικό γύρο, τερματίζοντας δεύτερη σε όμιλο με Ουζμπεκιστάν, Β. Κορέα και Τατζικιστάν για να… σοβαρευτεί στον τελικό γύρο, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο ως πρωτοπόρος του ομίλου με πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.
Ήρθε δύο φορές ισόπαλη (1-1) με την Αυστραλία ενώ έχασε μόνο από την Ιορδανία στο Αμμάν (2-1), ωστόσο πήρε ρεβάνς διαλύοντας την με 6-0 στη Σαιτάμα.
Προπονητής:
Ο Ιταλός τεχνικός κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Τακέσι Οκάντα στον πάγκο της Ιαπωνίας μετά το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010 και στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, οδήγησε τους «σαμουράι» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ασίας το 2011, νικώντας με 1-0 τους Αυστραλούς στα τελικά του Κατάρ.
Παρόλα αυτά το περασμένο καλοκαίρι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς η Ιαπωνία τερμάτισε τελευταία με τρεις ήττες στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών ενώ προβλημάτισε και στον 3ο προκριματικό γύρο με αποτέλεσμα ο 61χρονος να βρίσκονταν για ένα διάστημα στα πρόθυρα της απόλυσης.
Ο ίδιος έχει δουλέψει σε μεγάλες ομάδες της Ιταλίας, ωστόσο παρά το πρωτάθλημα που κατέκτησε με τη Μίλαν το 1999, οι θητείες του σε Λάτσιο, Ίντερ, Τορίνο και Γιουβέντους δεν είχαν παρόμοια αποτελέσματα.
Παίκτες-κλειδιά:
Οι δύο άσοι μαζί με τον Οκαζάκι της Μάιντς (πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με 8 γκολ) ο οποίος πέτυχε 15 τέρματα στην Μπουντεσλίγκα, είναι οι κύριες απειλές της Ιαπωνίας στην επίθεση, ενώ στον άξονα ο Γιασουσίτο Έντο των 144 διεθνών συμμετοχών και ο Χασέμπε της Νυρεμβέργης αναμένεται να πάρουν φανέλα βασικού.
Στα μπακ οι ταχύτατοι Ναγκατόμο και Ουτσίντα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα από τα πλάγια, χωρίς ωστόσο να τρομάζουν με τις ανασταλτικές αρετές τους, όπως γενικότερα η αμυντική γραμμή της ομάδας.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Σε γκρουπ με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ελλάδα, οι bookmakers εκτιμούν πως θα παλέψει με τους Ιβοριανούς για τη δεύτερη θέση, θεωρώντας φαβορί για την πρωτιά την Κολομβία. Εφόσον δεν πληρώσει τα αμυντικά της προβλήματα, έχει αρκετές πιθανότητες για να προκριθεί, κυρίως αν πάρει τη νίκη στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Ακτή.
Οι Ασιάτες αποτελούν μια ταχύτατη, πειθαρχημένη ομάδα με αξιοζήλευτη φυσική κατάσταση και για να την κερδίσεις θα πρέπει να… ιδρώσεις. Ωστόσο η ομάδα του Τζακερόνι θα πρέπει να βελτιώσει τα προβλήματα στην άμυνα αλλά και την καταπολέμηση των στημένων φάσεων εάν θέλει να πάει μακριά στη διοργάνωση.
Στα συν η συμμετοχή της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι, καθώς θα την βοηθήσει να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο κλίμα της Βραζιλίας.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Εΐτζι Καβασίμα (Σταντάρ Λιέγης), Σουσάκου Νισικάουα (Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντς), Σουίτσι Γκόντα (FC Τόκιο).
Αμυντικοί: Γιασουγιούκι Κόνο (Γκάμπα Οσάκα), Γιούτο Ναγκατόμο (Ίντερ), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον), Μασάτο Μορισίγκε (FC Τόκιο), Μασαχίκο Ινόχα (Τζούμπιλι Ιβάτα), Ατσούτο Ουτσίντα (Σάλκε), Χιρόκι Σακάι (Ανόβερο), Γκοτόκου Σακάι (Στουτγκάρδη).
Μέσοι: Γιασουχίτο Έντο (Γκάμπα Οσάκα), Μακότο Χασέμπε (Νυρεμβέργη), Τοσιχίρο Αογιάμα (Σανφρέτσε Χιροσίμα), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Σερέζο Οσάκα), Χιρόχι Κιγιοτάκε (Νυρεμβέργη), Μανάμπου Σαΐτο (Γιοκοχάμα Μαρίνος), Σίντζι Καγκάβα (Μαν. Γιουνάιτεντ), Κεϊσούκε Χόντα (Μίλαν).
Επιθετικοί: Γιοσίτο Οκούμπο (Καβασάκι Φροντάλε), Σίντζι Οκαζάκι (Μάιντς), Γιοϊτσίρο Κακιτάνι (Σερέζο Οσάκα), Γιούγια Οσάκο (Μόναχο 1860).