Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Κροατίας

Το προφίλ της Κροατίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
6/6/2014 14:01
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Δύο χρόνια μετά τον αποκλεισμό της στις λεπτομέρειες στο Euro 2012 σε όμιλο με τις δύο μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Ισπανία και Ιταλία, η Κροατία επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ με σκοπό να λάμψει με την παρουσία της στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Οι «Χρβάτσκι» παρά τις απουσίες των Σίμουνιτς, Ιλίσεβιτς, Στρίνιτς και Κράνιτσαρ έχουν την ποιότητα για μια πολύ καλή πορεία στα γήπεδα της Βραζιλίας, όπου πιθανότατα θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση σε όμιλο με Βραζιλία, Μεξικό και Καμερούν.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Κροατίας
Με εξαίρεση το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010 και αυτό των ΗΠΑ το 1994 όπου δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής, η Κροατία έχει δώσει το «παρών» στα προηγούμενα τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1998, 2002, 2006) μετά την ανεξαρτητοποίηση της από τη Γιουγκοσλαβία.

Στο ντεμπούτο της στα γήπεδα της Γαλλίας εξέπληξε τους πάντες, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση κερδίζοντας στον μικρό τελικό την Ολλανδία (2-1).

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σούκερ (πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ), τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Αργεντινή, Τζαμάικα και Ιαπωνία και απέκλεισε τις Ρουμανία (1-0) και Γερμανία (3-0) για να χάσει με 2-1 στους «4» από τους διοργανωτές και μετέπειτα πρωταθλητές Γάλλους.

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τους Κροάτες οι οποίοι με δύο ήττες και μία νίκη (απέναντι στην Ιταλία, 2-1) αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων το 2002, ενώ με δύο ισοπαλίες και μία ήττα, τερμάτισαν 3οι σε όμιλο με Βραζιλία, Αυστραλία και Ιαπωνία το 2006.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Κροατίας
Πήρε την πρόκριση μέσω αγώνων μπαράζ με αντίπαλο την Ισλανδία (2-0 συνολικό σκορ) και «σφράγισε» το εισιτήριο για τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Βέλγιο, Σερβία, Σκωτία, Ουαλία και Σκόπια, εννιά βαθμούς πίσω από τους πρωτοπόρους Βέλγους και τρεις από τους 3ους Σέρβους με απολογισμό 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.

Έτσι, έδωσε αγώνες μπαράζ με την Ισλανδία και μετά το 0-0 στο Ρέυκιαβικ, «καθάρισε» την πρόκριση στο Ζάγκρεμπ με νίκη (2-0).

Παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα (5 νίκες και μια ισοπαλία 1-1 στο Βέλγιο), στη συνέχεια κατρακύλησε καθώς γνώρισε τρεις ήττες από Σκωτία (1-0 εντός, 2-0 εκτός) και Βέλγιο (2-1 εντός), ωστόσο η ισοπαλία της 1-1 στη Σερβία αποδείχθηκε καθοριστική.

Προπονητής:


Το προφίλ της Κροατίας
Νίκο Κόβατς (42 ετών)

Το άσχημο φινάλε της Κροατία στα προκριματικά έφερε την παραίτηση του Ιγκορ Στίματς, με τον Νίκο Κόβατς να αναλαμβάνει το «τιμόνι» για τα μπαράζ και να οδηγεί την ομάδα στην Βραζιλία.

Ο 42χρονος τεχνικός διατέλεσε αρχηγός της Κροατίας και η προσωπικότητα του εμπνέει σεβασμό στους ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε δύο Μουντιάλ ωστόσο θα βρεθεί για πρώτη φορά ως προπονητής σε μεγάλη διεθνής διοργάνωση.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2009 ως κόουτς στις ακαδημίες της Σάλτσμπουργκ για να αναλάβει δύο χρονιά αργότερα θέση βοηθού στην πρώτη ομάδα.

Ωστόσο μετά την αποχώρηση του Ρικάρντο Μονίζ από την τεχνική ηγεσία της ελβετικής ομάδας το 2012, έφυγε για να αναλάβει την Εθνική Ελπίδων την οποία οδήγησε σε 4 νίκες σε ισάριθμα ματς στα προκριματικά του Euro 2015 προτού δώσει τη θέση του στον Νέναντ Γκάτσαν για να αναλάβει την πρώτη ομάδα.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Κροατίας
Η μεγάλη της δύναμη βρίσκεται στον άξονα όπου Μόντριτς και Ράκιτιτς προέρχονται από πολύ καλές χρονιές στην Ισπανία με Ρεάλ και Σεβίλλη αντίστοιχα.

Στην επίθεση ο Μάριο Μάντζουκιτς αποτελεί την βασική απειλή για τους αντίπαλους αμυντικούς, με τους άσους της Βόλφσμπουργκ Όλιτς και Πέρισιτς να αγωνίζονται συνήθως στα πλάγια.

Στην άμυνα ξεχωρίζει η ηγετική παρουσία του Σρνα, ενώ Τσόρλουκα, Λόβρεν και ο Σίλντενφελντ του Παναθηναϊκού θα παλέψουν για τις δύο θέσεις στα στόπερ.

Κάτω από τα δοκάρια αναμένεται να καθίσει ο Πλετίκοσα, ενώ ελπιδοφόρος είναι ο Βρσάλκο της Τζένοα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Κροατίας
Οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρόκριση στους «16» του θεσμού θα θεωρηθεί αποτυχία για την Κροατία η οποία θα προσπαθήσει για αρχή να χαλάσει το «πάρτι» της Βραζιλίας στην πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Αναμφίβολα έχει και το ταλέντο αλλά και απαιτούμενη εμπειρία για να καταφέρει να πάρει την πρόκριση σε όμιλο με Βραζιλία, Μεξικό και Καμερούν ενώ στη συνέχεια απαιτείται να κάνει την υπέρβαση, μιας και εφόσον προκριθεί θα πέσει πιθανότατα πάνω στην Ισπανία.

Οι bookmakers εκτιμούν ότι θα παλέψει με το Μεξικό για τη δεύτερη θέση και μένει να δούμε την εικόνα που θα παρουσιάσει η ομάδα του άπειρου Κόβατς ο οποίος έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας για μόλις δύο επίσημα παιχνίδια.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Στίπε Πλετίκοσα (Ροστόφ), Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Όλιβερ Ζελενίκα (Λοκομοτίβ Ζάγκρεμπ).

Αμυντικοί: Ντάριο Σρνα (Σαχτάρ), Ντέγιαν Λόβρεν (Σαουθάμπτον), Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Γκόρντον Σίλντενφελντ (Παναθηναϊκός), Ντάνιελ Πράνιτς (Παναθηναϊκός), Ντομαγκόι Βίντα (Ντιναμό Κιέβου), Σίμε Βρσάλκο (Τζένοα).

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ), Ιβάν Ράκιτιτς (Σεβίλλη), Ογκνιέν Βουκόγιεβιτς (Ντιναμό Κιέβου), Ιβάν Πέρισιτς (Βόλφσμπουργκ), Ματέο Κόβατσιτς (Ίντερ), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Ιβάν Μόσινιτς (Ριέκα), Σάμιρ (Χετάφε).

Επιθετικοί: Μάριο Μάντζουκιτς (Μπάγερν), Ίβιτσα Όλιτς (Βόλφσμπουργκ), Εντουάρντο (Σαχτάρ), Νίκιτσα Γέλαβιτς (Χαλ), Άντε Ρέμπιτς (Φιορεντίνα).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.