Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Οι «χρυσές» αλλαγές του Πογιέτ «κλείδωσαν» την πρωτιά και την League B (video)

Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Οι «χρυσές» αλλαγές του Πογιέτ «κλείδωσαν» την πρωτιά και την League B (video)

Συντάκτης: Γιώργος Χρονόπουλος
Γιώργος Χρονόπουλος
12/6/2022 23:47
H Εθνική Ελλάδας σε ένα κατάμεστο Πανθεσσαλικό, νίκησε ξανά το Κόσοβο (2-0), «σφραγίζοντας» την πρώτη θέση του ομίλου της στην League C του Nations League δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, με ένα ανεπανάληπτο 4Χ4, που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε να πετύχει πάνω από 25 χρόνια σε όμιλο!

Η κεφαλιά... κανονιά του Γιακουμάκη στο 71ο λεπτό έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» της άμυνας του Κοσόβου και το γκολ του Μάνταλου στο 90'+8' «κλείδωσε» τη νίκη χαρίζοντας στην «γαλανόλευκη» αυτό που δικαιούνταν απολύτως βάσης της εικόνας της απόψε, αλλά και καθ' όλη την διάρκεια των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών του Nations League.

Αυτό δεν είναι άλλο από την πρώτη θέση του ομίλου και κατ'' επέκταση την άνοδο στην League B, αφού έξι βαθμοί διαφοράς δεν μπορούν να καλυφθούν από το Κόσοβο μιας και η «γαλανόλευκη» υπερτερεί στην ισοβαθμία. Διαδικαστικά πλέον τα δύο ματς του Σεπτεμβρίου με Κύπρος (εκτός) και Βόρεια Ιρλανδία (εντός).

Κυρίαρχη αλλά άστοχη η Ελλάδα

H Εθνική μπήκε δυνατά από το ξεκίνημα έχοντας ψηλά τις γραμμές της και δίνοντας τη δυνατότητα στους Κοσοβάρους να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 12' όταν μετά από κλέψιμο στο κέντρο η μπάλα έφτασε στον Παυλίδη, που από ταόρια της περιοχής σούταρε άστοχα.

Γενικώς η πίεση ψηλά ως και τον Μούριτς και η ανάπτυξη από τα πλάγια, με προσπάθειες των Μπάλντοκ και Τσιμίκα δημιουργούσε τρομακτικά προβλήματα στους Κοσοβάρους, με την «γαλανόλευκη» να δημιουργεί συνεχώς καλές προϋποθέσεις. Στο 16' ο Τσιμίκας πήγε για το κάτι παραπάνω και κόπηκε λίγο πριν σουτάρει και στο 17' ο Μπακασέτας εξαπέλυσε σουτ που ανάγκασε σε μεγάλη επέμβαση τον Μούριτς.


Το Κόσοβο εμφανίστηκε επιθετικά στο ματς για πρώτη φορά στο 18', όταν σε γρήγορη αντεπίθεση ο Βλαχοδήμος βγήκε μακριά από την εστία του και έκοψε τον Ράσιτσα. Στο 21' ο Σιώπης -που έκανε τρομερή δουλειά στο κέντρο- έκανε σουτ με το εξωτερικό μετά από σλάλομ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.



Στο 28' άλλο ένα δυνατό σουτ του Μπακασέτα, από απόσταση, πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μούριτς, ο οποίος στο 32' πρόλαβε την τελευταία στιγμή και βγήκε στα πόδια του Χατζηγιοβάνη, που βρέθηκε σε θέση βολής αφού συνδυάστηκε όμορφα με τον Μπακασέτα.



Η Ελλάδα δεν άφηνε τους φιλοξενούμενους να πάρουν... ανάσα και στο 37' μετά από φάση διαρκείας ο Μαυροπάνος έπιασε «σκαστό» σουτ από τα όρια της περιοχής, στέλνοντας όμως άουτ την μπάλα, ενώ στο 41', μετά από όμορφη μπαλιά του Μασούρα, ο Μπακασέτας κατέβασε την μπάλα και βρέθηκε σε πλάγιο τετ-α-τετ πλασάροντας όμως άουτ.





Έτσι το 0-0 έμεινε ως το τέλος του ημιχρόνου με την Εθνική να έχει 8 τελικής έναντι μίας του Κοσόβου, κατοχή μπάλα 67-37% υπέρ της και τριπλάσιες εύστοχες πάσες σε σχέση με τους αντιπάλους της.

Οι αλλαγές του Πογέτ έφεραν το τρίποντο πρωτιάς

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Γκουστάβο Πογιέτ ανακάτεψε την τράπουλα, βάζοντας τον Μάνταλο στην θέση του Χατζηγιοβάνη, ενώ και ο Ζιρές άλλαξε τον, ταλαιπωρημένο από τον Τσιμίκα, Ρουντάνι με τον Λοσάι.

Η Ελλάδα ξεκίνησε ξανά «φουριόζα», πιέζοντας πολύ ψηλά, αλλά οι Κοσοβάροι αντιδρούσαν πολύ πιο ψύχραιμα. Το κάθετο παιχνίδι πέρασε σε δεύτερη μοίρα και στόχος των Ελλήνων διεθνών ήταν να παίξουν κυρίως από αριστερά εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα του Τσιμίκα στο ένας με έναν και υπεφορτώνοντας την πλευρά.

Τα γεμίσματα όμως δεν είχαν αποτέλεσμα, με τον Πογιέτ να περνά στην θέση του Παυλίδη τον Γιακουμάκη στο 59'. Στο 64' ο άσος της Σέλτικ έστειλε την μπάλα άουτ στην πρώτη του προσπάθεια στο ματς, ενώ στο 70' ήρθε η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Εθνική στο δεύτερο μέρος, με τον Μούριτς να διώχνει τελευταία στιγμή, μετά από κακό διώξιμο της άμυνάς του σε εκτέλεση κόρνερ.



Ένα λεπτό αργότερα ήταν όμως που οι δύο αλλαγές του Πογιέτ συνδυάστηκαν, με τον Μάνταλο να κάνει «γλυκιά» σέντρα από αριστερά και τον Γιακουμάκη να πιάνει γυριστή κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία του Μούριτς, ανοίγοντας το σκορ, με σύσσωμη την ομάδα να αφιερώνει το γκολ στον άτυχο Δημήτρη Λημνιό που υπέστη ρήξη χιαστών στο ματς με την Κύπρο.



Σε εκείνο το σημείο το παιχνίδι παραλίγο να πάρει «φωτιά» για τους λάθος λόγους. Η ένταση που υπήρξε στην κερκίδα ανάμεσα σε οπαδούς του Κοσόβου και της Ελλάδας μεταφέρθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου, με τους πάγκους να έχουν έντονη αψιμαχία και την προσωρινή διακοπή να κρατά περίπου τρία λεπτά, πριν τελικά το ματς συνεχιστεί κανονικά.



Η Ελλάδα οπισθοχώρησε μετά το προβάδισμα που πήρε, κάνοντας διαχείριση και στο 84' παραλίγο να έρθει το «έμφραγμα», αλλά το σουτ του Μουρίκι από τα όρια της περιοχής πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Βλαχοδήμου.

Οι Κοσοβάροι βγήκαν πλέον όλοι στην επίθεση στα τελευταία λεπτά, εκβιάζοντας μάλιστα το να κερδίσουν πέναλτι με αρκετά πεσίματα εντός της ελληνικής μεγάλης περιοχής. Η Εθνική αμυνόταν, απομακρύνοντας τα γεμίσματα των φιλοξενούμενων, ενώ στο 90'+1' ο Τσιμίκας μετά από κούρσα γύρισε την μπάλα για τον Αλεξανδρόπουλο, που σούταρε πάνω στην κίνηση ψηλά άουτ.



Στο 7ο, από τα 8 λεπτά καθυστερήσεων που είχαν υποδειχθεί, ο Ιντρίζι έπιασε γυριστό σουτ από το ημικύκλιο, με την μπάλα όμως να περνά άουτ και αυτό ήταν και το «κύκνειο άσμα» των Κοσοβάρων στο ματς, το οποίο ολοκληρώθηκε με τον πιο γλυκό τρόπο για την Ελλάδα, αφού ο Μούριτς ανέβηκε από την εστία του στην επίθεση για την τελευταία απέλπιδα προσπάθεια και μετά από φάση διαρκείας και διώξιμο της ελληνικής άμυνας, ο Μάνταλος κυνήγησε την μπάλα, βγήκε μπροστά από τον αντίπαλό του που την προστάτευσε και με πλασέ σε κενή εστία διαμόρφωσε μέσα σε αποθέωση το τελικό 2-0.



Το ματς έληξε με την Ελλάδα να πανηγυρίζει μία μεγάλη νίκη, εξασφαλίζοντας την άνοδο στην League Β του Nations League για πρώτη φορά, και ταυτόχρονα μία δεύτερη ευκαιρία διεκδίκησης της πρόκρισης στο Euro 2024 αν δεν πάνε όπως θέλει τα πράγματα στην προκριματική φάση.

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Μπακασέτας (85΄ Αλεξανδρόπουλος), Σιώπης, Μπουχαλάκης (77΄ Κουρμπέλης), Χατζηγιοβάνης (46΄ Μάνταλος), Μασούρας (85΄ Γιαννούλης), Παυλίδης (59΄ Γιακουμάκης).

Κόσοβο (Αλέν Ζιρές): Μούριτς, Ντομγκιόνι, Ραχμάνι, Κριεζίου, Αλίτι, Μπιτίγκι (77΄ Ζενέλι), Μουσλία (59΄ Ιντρίζι), Μπερίσα, Ρουντάνι (46΄ Λοσάι), Μουρίκι, Ρασίτσα.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.