Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

«Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών το τελευταίο μέλος της μεγάλης Τορίνο

«Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών το τελευταίο μέλος της μεγάλης Τορίνο

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
10/4/2018 19:11
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Σάουρο Τομά, το τελευταίο μέλος της μεγάλης Τορίνο που χάθηκε στην αεροπορική συντριβή της 4ης Μαϊου 1949.

Σε πένθος βυθίστηκε το ιταλικό ποδόσφαιρο μετά την είδηση του θανάτου του Σάουρο Τομά. Ο 92χρονος αποτελούσε το τελευταίο εν ζωή μέλος της μεγάλης Τορίνο που ξεκληρίστηκε στις 4 Μαΐου του 1949, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα, προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα του Τορίνου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες ποδοσφαιριστές της.

Η αποστολή της «γκρανάτα» επέστρεψε από τη Λισαβόνα όπου είχε ταξιδέψει για φιλικό αγώνα με την Μπενφίκα προς τιμήν του άσου των «αετών» Φρανσίσκο Φερνάντεζ, που αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Ο Τομά, που αγωνίζονταν ως φουλ-μπακ, είχε χάσει την μοιραία πτήση λόγω προβλήματος τραυματισμού. Ο ίδιος είχε πει για το περιστατικό:

«Έφυγε» σε ηλικία 92 ετών το τελευταίο μέλος της μεγάλης Τορίνο
«Επρόκειτο να κάνω και εγώ το ταξίδι στην Πορτογαλία, αλλά ένας μικρός τραυματισμός με υποχρέωσε να μείνω στην Ιταλία. Θυμάμαι πως επέμενα να κάνω το ταξίδι, αλλά μου το απαγόρευσαν για να μη διακινδυνεύσω κάποια υποτροπή. Εκείνη τη μοιραία ημέρα ήμουν στο στάδιο για θεραπεία και όταν γύρισα βρήκα αρκετό κόσμο έξω από το σπίτι μου. Ένας φίλος μου με πήρε πιο πέρα και μου είπε τι συνέβη.

Ήταν μια πολύ κακή ημέρα, πότε χιόνιζε και πότε έβρεχε. Ένιωσα πως έχανα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου! Πήγα στο Σουπέργκα και ήταν ήδη εκεί πολύ πλήθος, που ούρλιαζε και θρηνούσε. Προσπάθησα να πλησιάσω στα συντρίμμια, αλλά ο πρόεδρος της ομάδας με τράβηξε μακριά. Δεν ήθελε να δω τους φίλους μου κομματιασμένους. Ακόμη τα βράδια έρχεται ο εφιάλτης του διαλυμένου αεροπλάνου και ξυπνάω από τις κραυγές του θρήνου…
».

Η Τορίνο κυριαρχούσε στο ιταλικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '40 και ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Πριν το δυστύχημα, η ιταλική ομάδα προηγείτο στη βαθμολογία με τέσσερις βαθμούς και δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Η Ίντερ και η Μίλαν, που διεκδικούσαν τον τίτλο, ζήτησαν το πρωτάθλημα να κατακυρωθεί στην Τορίνο. Η ομοσπονδία διαφώνησε και στους τέσσερεις εναπομείναντες αγώνες, η αποδεκατισμένη Τορίνο χρησιμοποίησε υποχρεωτικά την ομάδα των νέων. Το ίδιο όμως έκαναν και οι αντίπαλοί της σε ένδειξη σεβασμού. Οι Τορινέζοι στέφθηκαν πρωταθλητές Ιταλίας, αλλά δεν ξανάγιναν ποτέ η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του '40.


Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.