Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Πρωτάθλημα Εθνών: Αυτή είναι η νέα διοργάνωση της UEFA

Πρωτάθλημα Εθνών: Αυτή είναι η νέα διοργάνωση της UEFA

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
20/9/2017 21:33
Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA επικύρωσε τη δημιουργία του Πρωταθλήματος Εθνών, διοργάνωση που θα βάλει τέλος στα φιλικά των εθνικών ομάδων και εκτός από το τρόπαιο του νικητή, θα δίνει εισιτήρια για το Euro.

Θεσμοθετήθηκε από την UEFA το πρωτάθλημα Εθνών, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 55 εθνικές ομάδες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η ιδέα για την διοργάνωση... έπεσε στο τραπέζι επί προεδρίας Μισέλ Πλατινί και αναμένεται να υλοποιηθεί το 2018, αμέσως μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας, καταργώντας τα φιλικά παιχνίδια.

H κλήρωση του νεοσύστατου πρωταθλήματος Εθνών θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου του 2018 στην Λοζάνη και οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018. Οι ομάδες θα χωριστούν –βάσει δυναμικότητας- σε τέσσερα κατηγορίες και ο νικητής της κάθε κατηγορίας θα εξασφαλίζει θέση για το Euro του 2020. Πιο αναλυτικά:

Το format της διοργάνωσης


Πρωτάθλημα Εθνών: Αυτή είναι η νέα διοργάνωση της UEFA
-Οι 55 ομάδες-μέλη της UEFA θα μοιραστούν σε τέσσερις κατηγορίες (Α-Β-Γ-Δ) ανάλογα με την κατάταξη τους στην βαθμολογία Εθνών της UEFA (όχι αυτή της FIFA), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ της Ρωσίας τον Οκτώβριο (δεν θα ληφθούν υπόψη οι αγώνες μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο).

-Η πρώτη κατηγορία (Α) θα συμπεριλαμβάνει τις 12 πρώτες ομάδες της συγκεκριμένης κατάταξης. Οι επόμενες 12 ομάδες θα τοποθετηθούν στην δεύτερη κατηγορία (Β), οι επόμενες 15 στην τρίτη κατηγορία (Γ) και οι εναπομείναντες 16 στην τέταρτη κατηγορία (Δ)

-Η κάθε κατηγορία θα περιλαμβάνει τέσσερις ομίλους. Τα πρωταθλήματα Α και Β κατηγορίας θα περιλαμβάνουν τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Το πρωτάθλημα Γ κατηγορίας θα περιλαμβάνει έναν όμιλο των τριών ομάδων και τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Τέλος, το πρωτάθλημα Δ κατηγορίας θα περιλαμβάνει τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων

-Οι ομάδες κάθε ομίλου θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας (θα δοθούν από 4 έως 6 παιχνίδια)

- Οι πρώτοι των ομίλων της κάθε κατηγορίας, θα παίξουν πλέι-οφ σε μορφή Final-Four τον Μάρτιο του 2020. Η κάθε κατηγορία θα έχει το δικό της Final-Four και οι τέσσερις νικητές θα προκρίνονται στα τελικά του EURO 2020. Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες χαμηλής δυναμικότητας, όπως αυτές της Δ κατηγορίας, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρόκριση για τα τελικά του Euro, αφού δεν θα συναντήσουν μεγαθήρια στο δρόμο τους, αλλά ομάδες των δικών τους δυνατοτήτων.

-Οι οικοδεσπότες για τους αγώνες των Final-Four θα ανακοινωθούν από την UEFA μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων

-Αν μια ομάδα έχει εξασφαλίσει την πρόκριση της μέσω των προκριματικών του Euro, τη θέση της στα πλει-οφ του πρωταθλήματος Εθνών θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA στην κατηγορία της

-Ο πρωταθλητής της διοργάνωσης θα βγαίνει από την Α’ κατηγορία. Οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων της Α' κατηγορίας θα δώσουν αγώνες πλει-οφ τον Ιούνιο του 2019 για τον νικητή του θεσμού. Να σημειωθεί πως τα πλει-οφ για τον νικητή είναι διαφορετικά από αυτά για το εισιτήριο του Euro 2020, που θα γίνουν τον Μάρτιο του 2020. Το τρόπαιο του νικητή θα αποκαλυφθεί στην κλήρωση που θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου του 2018 στην Λοζάνη.

-Οι νικητές των ομίλων της Β', Γ' και Δ' κατηγορίας θα προβιβάζονται στην μεγαλύτερη κατηγορία για το θεσμό της επόμενης περιόδου, ενώ οι τελευταίοι των ομίλων των Α', Β' και Γ' κατηγοριών θα υποβιβάζονται.


Τι αλλάζει στα προκριματικά του Euro


Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι 3οι των ομίλων των προκριματικών του Euro δεν θα έχουν πλέον το προνόμιο να αγωνιστούν σε αγώνες μπαράζ για τα εναπομείναντα εισιτήρια.

Όπως ενημερώνει η UEFA, για την προκριματική φάση του Euro 2020 οι 55 ομάδες θα μοιραστούν σε 10 ομίλους, με τους δύο πρώτους να εξασφαλίζουν την απευθείας πρόκριση για την τελική φάση. Τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια θα μοιραστούν -όπως προαναφέρθηκε- μέσω του πρωταθλήματος Εθνών.

Οι αγώνες των προκριματικών του Euro θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019 (διπλές αγωνιστικές ανα μήνα).

Αν το πρωτάθλημα Εθνών άρχιζε σήμερα οι κατηγορίες θα ήταν ως εξής:


Α' κατηγορία: Iσπανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ουαλία.

Β' κατηγορία: Ρωσία, Βόρεια Ιρλανδία, Σλοβακία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουκρανία, Βοσνία, Αυστρία, Τουρκία, Ιρλανδία, Δανία, Ουγγαρία.

Γ' κατηγορία: Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σκωτία, Τσεχία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ισραήλ, Νορβηγία, Κύπρος, Φινλανδία, Εσθονία, Αζερμπαϊτζάν.

Δ' κατηγορία: Λιθουανία, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, ΠΓΔΜ, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μολδαβία, Καζακστάν, Λιχτενστάιν, Ανδόρρα, Μάλτα, Κόσσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ.

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.