Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
7/4/2016 18:50
Σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου του 1929, η Εθνική ομάδα έδωσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της, αντιμετωπίζοντας την Β’ Ιταλίας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε με 4-1, ενώ το πρώτο επίσημο γκολ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σημείωσε ο Ναμίας στο 60ο λεπτό.

Ήταν 7 Απριλίου του 1929 όταν η Εθνική ομάδα έδινε τον πρώτο της επίσημο αγώνα κόντρα στη Β’ Ιταλίας, χάνοντας με σκορ 4-1. Το παιχνίδι διεξήχθη τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και δύο μετά την αναγνώριση της από την FIFA ως την ανώτατη αρχή του αθλήματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα βέβαια με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, το πρώτο επίσημο ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν στις 28 Οκτώβριου του 1920, όπου η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε με το βαρύ 9-0 από την Σουηδία στην Αμβέρσα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «γαλανόλευκη» άνηκε τότε στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ και η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζει εκείνο το παιχνίδι ως το παρθενικό της Εθνικής ομάδας.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας
Έτσι λοιπόν, το νούμερο ένα παιχνίδι τη Ελλάδας θεωρείται αυτό απέναντι στην δεύτερη ομάδα της Ιταλίας, που -όπως προαναφέρθηκε- έγινε την Κυριακή 7 Απριλίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η Β’ Ιταλίας δεν είχε τα μεγάλα αστέρια του τότε ιταλικού πρωταθλήματος, ωστόσο δεν έπαυε να ήταν πιο οργανωμένη από τη δική μας ομάδα, με παίκτες που είχαν δώσει αρκετούς επίσημους αγώνες. Σε αυτούς βρίσκονταν ο Μοντζέλιο της Μπολόνια και ο Βόλκι της Ρόμα, ενώ προπονητής της ομάδας ήταν ο Ντονάτι.

Ο αγώνας ξεκινούσε λίγο πριν τις 16:00 όμως το γήπεδο ήταν γεμάτο αρκετές ώρες πριν. Την πρώτη αναμέτρηση της Εθνικής παρακολούθησε σχεδόν όλη η κοσμική Αθήνα εκείνης της εποχής ενώ μεταξύ των θεατών ήταν και η κόρη του Μουσολίνι, Έντα, που συνοδεύονταν από τον Ιταλό πρεσβευτή στην Αθήνα, Αρλότα. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, 15.000 θεατές παρακολούθησαν το ιστορικό αυτό παιχνίδι.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας
Όπως αναφέρεται στις εφημερίδες της εποχής, ο δυνατός αέρας δυσκόλευσε αρκετά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, ωστόσο δεν εμπόδισε την Ιταλία να πάρει εμφατική νίκη. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 35’ με κεφαλιά του Βόλκι, ενώ με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, ο Ναμίας ισοφάρισε σε 1-1 με σουτ, πετυχαίνοντας το πρώτο επίσημο γκολ της Εθνικής μας. Ωστόσο, ακολούθησαν τρία τέρματα για τους Ιταλούς, με τους Βόλκι (65’), Μπουσίνι (68’) και Ταντσίνι (80’) να διαμορφώνουν το τελικό 4-1.

Το «Ελεύθερο Βήμα» ανέφερε: «Η ήττα μας με 4-1 οφείλεται κυρίως εις την έλλειψιν σουτ. Οι δε αδελφοί Ανδριανόπουλοι επί των οποίων ολόκληρος ο φίλαθλος κόσμος εστήριζε τας ελπίδας του, ενεφανίσθησαν αγνώριστοι και κάτι το οποίον δεν επρόσεξαν είναι, ότι θα ηχρίστευον τελείως την δεξιά νπλευράν, εάν δεν υπήρχε ο θαυμάσιος Μεσσάρης ΙΙ (σ.σ: πρόκειται για τον Αγγελο Μεσσάρη), ο πανταχού παρών, ο σταθερότερος Ελλην παίκτης, μέσα δεξιά, ο οποίος υπήρξε άφθαστος ιδίως δια τους ακριβείς συνδυασμούς του. Μεταξύ των εξαιρετικώς διακριθέντων παικτών αναφέρομεν τον ΜεσσάρηνΙΙ, τον Γιάμαλη, Ανδρίτσον, Φερλέμη και Κωνσταντινίδη. Επίσης ο Ναμίας είναι άξιος συγχαρητηρίων διότι έσωσε την τιμήν της Ελλάδος. Καίτοι το αποτέλεσμα έπρεπε να ήτο ευνοϊκότερον ας μείνωμεν ευχαριστημένοι δια την πρώτην μας εμφάνισιν. Υπάρχει καιρός να βελτιωθώμεν. Προς θεού όμως μη ζητήσωμεν ευθύνας και ας αφήσωμε τας συνειδήσεις μας να πράξουν το καθήκον των».

Η ταυτότητα του αγώνα:


Ελλάδα: Γιάμαλης (ΑΕΚ), Φερλέμης (Εθνικός), Βόγας (Ηρακλής), Ανδρίτσος (Παναθηναϊκός), Κωνσταντινίδης (ΑΕΚ), Απ. Μεσσάρης (Παναθηναϊκός), Ναμίας (Ηρακλής), Αγγ. Μεσσάρης (Παναθηναϊκός), Γ. Ανδριανόπουλος (c) (Ολυμπιακός), Κ. Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός), Β. Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός).

Προπονητής: Απόστολος Νικολαϊδης

Β’ Ιταλίας: Ντεγκάνι, Μοντζέλιο, Μαρτίνι, Αβάλε, Σκαλτρίτσι, Καστελάτζιο, Κονσταντίνο, Μπουσίνι, Βόλκι, Τσεβενίνι, Ταντσίνι.

Διαιτητής: Καν (Ουγγαρία)

Σκόρερ: 60' Ναμίας - 35', 65' Βόλκι, 68' Μπουσίνι, 80' Ταντσίνι

Θεατές: 15.000

Ο πρώτος αγώνας της Εθνικής σε φιλμ (4ος στην ιστορία της, το 1930 με τη Β’ Ιταλίας στη Νάπολι):



Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.