Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Το προφίλ της Ουρουγουάης

Το προφίλ της Ουρουγουάης

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
7/6/2018 18:26
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία για μια λαμπρή γενιά Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών να οδηγήσουν τη χώρα τους για τρίτη φορά στον τελικό! Με τους 31χρονους Σουάρες και Καβάνι να ετοιμάζονται για το τελευταίο τους ποιοτικό Μουντιάλ, η «σελέστε» δεν μπορεί παρά να στοχεύει την υπέρβαση. Στην Ουρουγουάη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ομάδα μπορεί να φτάσει μακριά στη διοργάνωση. Ποιότητα σε συνδυασμό με πάθος, χημεία και σωστά μοιρασμένους ρόλους από τον πολύπειρο Όσκαρ Ταμπάρες είναι τα χαρακτηριστικά της «σελέστε», η οποία προκρίθηκε απευθείας στο Μουντιάλ για πρώτη φορά από όταν καθιερώθηκε ο ενιαίος όμιλος στη Λατινική Αμερική.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Ουρουγουάης
Έχοντας κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο (1930, 1950) και μετρώντας άλλες τρεις συμμετοχές σε ημιτελικά σε 11 παρουσίες, η Ουρουγουάη θεωρείται δικαιολογημένα μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης.

Ήταν διοργανώτρια στο πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας, το 1930, το οποίο και κατέκτησε, επικρατώντας με 4-2 της Αργεντινής στον τελικό του Μοντεβιδέο. Δεν συμμετείχε στα δύο επόμενα τουρνουά και επέστρεψε στο θεσμό το 1950, όπου κατέκτησε ξανά το τρόπαιο με θύμα αυτή τη φορά τη διοργανώτρια Βραζιλία. Το τελικό 2-1 στο «Μαρακανά» και μάλιστα με ανατροπή έμεινε στην ιστορία ως «Maracanazo» για τους οικοδεσπότες, οι οποίοι έπαιρναν το τρόπαιο και με ισοπαλία.

Τέσσερα χρόνια μετά (1954) παραλίγο να επαναλάβει τον θρίαμβο στα γήπεδα της Ελβετίας, ωστόσο εκθρονίστηκε στα ημιτελικά (2-4 παρ.) από την εκπληκτική Ουγγαρία των Πούσκας, Κότσιτς, Τσίμπορ και Χιντεγκούτι. Έφτασε άλλες δύο φορές στα ημιτελικά, το 1970 όπου αποκλείστηκε από τη Βραζιλία του Πελέ (1-3), και το 2010 όπου ηττήθηκε από την Ολλανδία (2-3), ενώ είχε προηγηθεί ο συγκλονιστικός προημιτελικός με την Γκάνα. Η… δαγκωματιά του Σουάρες στον Κιελίνι και η γκολάρα του Χάμες στη φάση των «16» έβαλαν τέλος στην πορεία της «σελέστε» στο Μουντιάλ του 2014.

Πως βρέθηκε στο Μουντιάλ:


Τερμάτισε 2η στον ενιαίο όμιλο της Νότιας Αμερικής και πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν μιας και από το 1998, όταν καθιερώθηκε το σύστημα «όλοι εναντίον όλων», έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική φάση μόνο μέσω μπαράζ.

Με εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και πέντε ήττες (32-20 τέρματα), συγκέντρωσε 31 βαθμούς, δέκα λιγότερους από την πρωτοπόρο Βραζιλία, αλλά πέντε περισσότερους από την 5η θέση που οδηγούσε στα μπαράζ.

Στα highlight της βρίσκονται οι νίκες με Χιλή (3-0 εντός), Παραγουάη (4-0 εντός), Κολομβία (3-0 εντός) και η εκτός έδρας ισοπαλία με τη Βραζιλία (2-2). Ωστόσο δεν έλειψαν και οι κακές στιγμές, αφού οι τρεις «κολλητές» ήττες από Χιλή (3-1 εκτός), Βραζιλία (4-1 εντός) και Περού (2-1 εκτός) πήγαν να την εκτροχιάσουν.

Προπονητής: Όσκαρ Ταμπάρες (71 ετών)


Το προφίλ της Ουρουγουάης
Βρίσκεται στο τιμόνι της Ουρουγουάης από το 2006 και αποτελεί τον αναμορφωτή της ομάδας. Η δουλειά του απέδωσε αμέσως καρπούς, καθώς οδήγησε την «σελέστε» στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα το 2007, αλλά και στα ημιτελικά του Μουντιάλ της Ν. Αφρικής το 2010, κάτι που είχε να συμβεί από το 1970.

Ένα χρόνο μετά (2011) κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα μέσα στην Αργεντινή, ενώ στην πρώτη του θητεία στην Ουρουγουάη, τη περίοδο 1988-90, οδήγησε την ομάδα μέχρι τους «16» του Μουντιάλ της Ιταλίας. Στο παλμαρέ του 71χρονου τεχνικού ξεχωρίζει το Κόπα Λιμπερταδόρες που κατέκτησε το 1987 με την Πενιαρόλ και το Απερτούρα με την Μπόκα Τζούνιορς το 1992.

Από το 2016 είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω σπάνιου νευρολογικού συνδρόμου, ωστόσο δεν έχει σκεφτεί ούτε στιγμή να τα παρατήσει. «Όσο λειτουργεί το μυαλό μου θα είμαι εδώ», έχει δηλώσει ο «δάσκαλος», ο οποίος έχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή σε μια Εθνική ομάδα.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Ουρουγουάης
Σταρ: Λουίς Σουάρες και Έντισον Καβάνι συνθέτουν ίσως το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο στο τουρνουά, έχοντας πετύχει μαζί 71 γκολ σε 99 συμμετοχές τη φετινή σεζόν με Μπαρτσελόνα και Παρί Σεν Ζερμέν αντίστοιχα. Αρχηγός και ηγέτης της άμυνας είναι ο Ντιέγκο Γκοντίν.

Πολύτιμοι: Η «πληγή» της Ουρουγουάης τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο χώρο του κέντρου, ωστόσο η νέα φουρνιά παικτών επιχειρεί να την επουλώσει. Μπεντανκούρ, Βεσίνο, Νάντεζ και Τορέιρα φέρνουν ενέργεια και τρεξίματα αλλά δεν έχουν παραστάσεις από Μουντιάλ. Ο επιτελικός μέσος της Κρουζέιρο, Αρασκαέτα αναδείχθηκε κορυφαίος ξένος στη Βραζιλία και βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ ο Κάσερες αποτελεί πολυεργαλείο στην άμυνα.

Απουσίες: Ο Άλβαρο Περέιρα αποτελούσε τον βασικό αριστερό μπακ της Ουρουγουάης τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο έχει «χτυπηθεί» από τραυματισμούς και δεν θα δώσει το «παρών» στην Ρωσία. Εκτός 23αδας για λόγος τακτικής έμεινε ο σκληρός μέσος Αρεβάλο Ρίος που βρίσκεται χωρίς ομάδα από τον Γενάρη, όπως και ο Νικολάς Λοδέιρο που αγωνίζεται στο MLS.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


«Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το ερώτημα που επικρατεί στην Ουρουγουάη, η οποία βάζει ψηλά τον πήχη στο τελευταίο ποιοτικό τουρνουά μιας φουρνιάς σπουδαίων παικτών όπως οι Σουάρες, Καβάνι και Γκοντίν. Η παρουσία στους «4» είναι ο μεγάλος στόχος, ωστόσο όνειρο όλων είναι η διεκδίκηση του τροπαίου.

Σε όμιλο με Ρωσία, Αίγυπτο και Σ. Αραβία είναι το μεγάλο φαβορί για την 1η θέση, την οποία θέλει πάση θυσία ώστε να αποφύγει ένα πιθανό σταύρωμα με την Ισπανία στους «16». Ο δρόμος της μέχρι τα ημιτελικά δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού για να φτάσει εκεί ενδέχεται να συναντήσει και τις δύο φιναλίστ του τελικού του Euro 2016 (Πορτογαλία, Γαλλία). Παρόλα αυτά, είναι ένας στόχος που μπορεί να υλοποιήσει και δεν αποκλείεται να είναι μια από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Φερνάντο Μουσλέρα (Γαλατάσαράι), Μαρτίν Σίλβα (Βάσκο ντα Γκάμα), Μαρτίν Καμπάνια (Ιντεπεντιέντε)

Αμυντικοί: Ντιέγκο Γκοδίν (Ατλέτικο), Σεμπαστιάν Κοάτες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας), Χοσέ Μαρία Χιμένες (Ατλέτικο Μαδρίτης), Μάξι Περέιρα (Πόρτο), Γκαστόν Σίλβα (Ιντεπεντιέντε), Μαρτίν Κάσερες (Λάτσιο), Γκιγιέρμο Βαρέλα (Πενιαρόλ)

Μέσοι: Νάιταν Νάντες (Μπόκα Τζούνιορς), Λούκας Τορέιρα (Σαμπντόρια), Ματίας Βεσίνο (Ίντερ), Ροντρίγκο Μπετανκούρ (Γιουβέντους), Κάρλος Σάντσες (Μοντερέι), Χιόρχιαν ντε Αρασκαέτα (Κρουζέιρο), Ντιέγκο Λασάλτ (Τζένοα), Κριστιάν Ροντρίγκες (Πενιαρόλ), Χόναταν Ουρεταβισκάγια (Μοντερέι)

Επιθετικοί: Κριστιάν Στουάνι (Ζιρόνα), Μάξι Γκόμες (Θέλτα), Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν), Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα).

Το πρόγραμμα:


15 Ιουνίου: Ουρουγουάη – Αίγυπτος, Γεκατερίνμπουργκ

20 Ιουνίου: Ουρουγουάη – Σαουδική Αραβία, Ροστόφ επί του Ντον

25 Ιουνίου: Ουρουγουάη – Ρωσία, Σαμάρα

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες