2

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Betshop

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Το προφίλ της Πολωνίας

Το προφίλ της Πολωνίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
13/6/2018 21:42
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Επέστρεψε σε τελική φάση Μουντιάλ έπειτα από 12 χρόνια, παρότι ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα, από αυτές που τερμάτισαν στην πρώτη δυάδα, με παθητικό 14 γκολ. Οφείλει πολλά στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος έσπασε τα ρεκόρ και βγήκε πρώτος σκόρερ των προκριματικών με 16 γκολ σε 10 παιχνίδια.Δύο χρόνια μετά την ιστορική πορεία ως τα προημιτελικά του Euro 2016 (σ.σ. αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Πορτογαλία), οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τους «λευκούς αετούς». Πάντως, ο τραυματισμός του Γκλικ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Ναβάλκα, ο οποίος έχει δοκιμάσει ακόμα και σχήμα με τρεις στόπερ για να λύσει το πρόβλημα στην άμυνα.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Πολωνίας
Αυτή είναι η 8η παρουσία της σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά (1974, 1982).

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1938, όπου ηττήθηκε στον πρώτο γύρο από την Βραζιλία σ’ ένα συγκλονιστικό ματς. Ο «killer» Ερνστ Βιλιμόφσκι πέτυχε τέσσερα γκολ αλλά η Πολωνία ηττήθηκε με 6-5 στην παράταση από την ομάδα του Λεονίντας.

Επέστρεψε στη διοργάνωση στο Μουντιάλ του 1974 όπου με προπονητή τον Κάζιμι Γκόρσκι και παίκτες όπως Λάτο, Σάρμαχ και Ντέινα, τερμάτισε στην 3η θέση του τουρνουά, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό από την οικοδέσποινα Δ. Γερμανία (0-1). Περιορίστηκε στη νίκη της στον μικρό τελικό επί της Βραζιλίας (1-0).

Το 1978 «λύγισε» στον όμιλο του 2ου γύρου από Αργεντινή (0-2) και Βραζιλία (1-3), ωστόσο στην επόμενη διοργάνωση (1982) έφτασε ξανά ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ιταλία του Ρόσι (0-2). Στον μικρό τελικό κέρδισε με 3-2 την σπουδαία Γαλλία του Πλατινί, στο παιχνίδι που έκλεισε τον κύκλο της μεγάλης πολωνικής ομάδας. Στο Μουντιάλ του 1986 ηττήθηκε με το βαρύ 4-0 από τη Βραζιλία στη φάση των «16», ενώ ακολούθησαν δύο αποκλεισμοί στη φάση των ομίλων (2002, 2006).

Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:


Τερμάτισε στην πρώτη θέση σε όμιλο με Δανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Αρμενία και Καζακστάν και πήρε απευθείας το εισιτήριο για τα τελικά της Ρωσίας.

Οχτώ νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα ο απολογισμός της, έχοντας 28 γκολ ενεργητικό και 14 παθητικό, τα περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα που τερμάτισε στις πρώτες δύο θέσεις στους άλλους ομίλους.

Έδειξε τάσεις αυτοχειρίας σε αρκετά παιχνίδια. Στην έδρα του Καζακστάν προηγήθηκε με 2-0 αλλά αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2, ενώ χρειάστηκε γκολ στο 90+5’ για να κερδίσει την Αρμενία στη Βαρσοβία (2-1). Νίκησε με 3-2 την Δανία εντός αν και προηγήθηκε με 3-0, ενώ κόντρα στο Μαυροβούνιο πέταξε ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων αλλά εν τέλει πήρε τη νίκη με 4-2. Η χειρότερη εμφάνιση της ήταν στην Κοπεγχάγη, όπου γνώρισε βαρύτατη ήττα με 4-0 από την Δανία.

Προπονητής: Άνταμ Ναβάλκα (60 ετών)


Το προφίλ της Πολωνίας
Ανέλαβε το «τιμόνι» της Πολωνίας τον Οκτώβριο του 2013 και μέχρι στιγμής είναι απόλυτα επιτυχημένος, οδηγώντας τους «λευκούς αετούς» τόσο στο Euro 2016 όσο και στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Μάλιστα έγραψε ιστορία στα γήπεδα της Γαλλίας, αφού η Πολωνία έφτασε τους «8» της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ έχασε στα πέναλτι την παρουσία στα ημιτελικά.

Πέρασε όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Βίσλα Κρακοβίας, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική Πολωνίας στο Μουντιάλ του 1978. Στην προπονητική του καριέρα του έχει δουλέψει σε διάφορες ομάδες του πολωνικού πρωταθλήματος, αλλά δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Προτού αναλάβει την Εθνική, βρίσκονταν στην τεχνική ηγεσία της Γκόρνικ Ζάμπρζε, από την οποία αποφάσισε να αποχωρήσει, παρά την εξαιρετική της πορεία στο πολωνικό πρωτάθλημα.

Το δυναμικό:


Το προφίλ της Πολωνίας
Σταρ: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βγήκε πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με 16 γκολ σε 10 ματς και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παρουσία της Πολωνίας στο Μουντιάλ. Ο 29χρονος ολοκλήρωσε τη σεζόν με 41 γκολ σε 48 παιχνίδια με τη φανέλα της Μπάγερν, ωστόσο κυκλοφορούν σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από τους Βαυαρούς.

Πολύτιμοι: Παρά τους δύο σοβαρούς τραυματισμούς του, ο Αρκάντιους Μίλικ ολοκλήρωσε τη σεζόν με 6 γκολ σε 17 παιχνίδια με τη φανέλα της Νάπολι και θα κληθεί να δώσει βοήθειες στον Λεβαντόφσκι. Ο συμπαίκτης του στους «παρτενοπέι», Πιοτρ Ζιελίνσκι θεωρείται ο ανερχόμενος αστέρας του πολωνικού ποδοσφαίρου και έχει βασικό ρόλο στο δημιουργικό κομμάτι. Γκροσίτσκι και Μπλατσικόφσκι παίζουν στα «φτερά», ενώ στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία των Πίστσεκ (μπακ) και Γκλικ (στόπερ), με τον τελευταίο όμως να είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού. Σταθερός αλλά χωρίς γεμάτη σεζόν φέτος ο γκολκίπερ Σέζνι, ενώ κομβική είναι η παρουσία του Κριχόβιακ στον άξονα.

Απουσίες: Ο ηγέτης στην άμυνα της Πολωνίας, Καμίλ Γκλικ τραυματίστηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και όλα έδειχναν ότι θα χάσει το Μουντιάλ. Ωστόσο, ο στόπερ της Μονακό συμπεριλήφθηκε κανονικά στην αποστολή και μένει να φανεί αν θα πάρει φανέλα βασικού. Αν δεν παίξει, η Πολωνία ενδέχεται να έχει μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα της.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να δώσει το «παρών» στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά μετά το 1986 και να διεκδικήσει την παρουσία της στην οκτάδα. Θεωρείται από τους bookmakers το δεύτερο φαβορί για την πρόκριση σε όμιλο με Κολομβία, Σενεγάλη και Ιαπωνία και αν επιβεβαιώσει τα προγνωστικά θα συναντήσει στους «16» πιθανότατα το Βέλγιο ή την Αγγλία.

Η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Πολωνίας στο τουρνουά. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί η λύση στο αμυντικό της πρόβλημα και ο τραυματισμός του Γκλικ δεν τη βοηθάει καθόλου… Εκτός των άλλων, η απειρία της από Μουντιάλ και η μέτρια/«άχρωμη» σεζόν αρκετών βασικών παικτών (Κριχόβιακ, Γκροσίτσκι, Μπλατσικόφσκι, Σέζνι) συγκαταλέγονται στα αρνητικά της. Παρόλα αυτά, έχει σαφέστατα την ποιότητα να περάσει από τον όμιλο και μένει να το αποδείξει στο γήπεδο.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Βόιτσιεχ Σέζνι (Γιουβέντους)

Αμυντικοί: Γιαν Μπεντνάρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Τιάγκο Τσιόνεκ (Παλέρμο), Καμίλ Γκλικ (Μονακό), Μίχαλ Παζντάν (Λέγκια), Λούκας Πίσεκ (Ντόρτμουντ), Αρτούρ Γιεντρέιτσικ (Λέγκια)

Μέσοι: Γιακούμπ Μπλατσικόφσκι (Βόλφσμπουργκ), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Καμίλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ), Κάρολ Λινέτι (Σαμπντόρια), Σλάβομιρ Πέτσκο (Λέχια Γκντανσκ), Ματσέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Πιορτ Ζιελίνσκι (Νάπολι)

Επιθετικοί: Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν), Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Λούκας Τεόντορτσικ (Άντερλεχτ)

Το πρόγραμμα:


19 Ιουνίου: Πολωνία - Σενεγάλη, Μόσχα

24 Ιουνίου: Πολωνία - Κολομβία, Καζάν

28 Ιουνίου: Πολωνία - Ιαπωνία, Βόλγκογκραντ

Διαβάστε τα προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες