Το προφίλ της Ισπανίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία της παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, όχι όμως και οι στόχοι της. Παρά τις ηχηρές αποτυχίες στις τελικές φάσεις των Μουντιάλ 2014 και Euro 2016 που έκλεισαν κάπως άκομψα τον κύκλο του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, οι «φούριας ρόχας» παραμένουν στην ελίτ και θεωρούνται δίκαια ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.Ο αντικαταστάτης του Ντελ Μπόσκε, Τζουλέν Λοπετέγκι κατάφερε να επαναφέρει τη χαμένη αυτοπεποίθηση της ομάδας και να την οδηγήσει ως αήττητη στη Ρωσία. Ωστόσο μια ημέρα πριν την πρεμιέρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες τίναξε τα πάντα στον αέρα και έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Ισπανό τεχνικό επειδή συμφώνησε να αναλάβει την Ρεάλ Μαδρίτης μετά το Μουντιάλ! Αντικαταστάτης του ο Φερνάντο Ιέρο, που θα επιχειρήσει να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να συσπειρώσει την ομάδα.
Ιστορία στο θεσμό:
Η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 1934 όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά για να αποκλειστεί σε δεύτερο παιχνίδι από την οικοδέσποινα και μετέπειτα πρωταθλήτρια, Ιταλία. Επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1950 όπου με πρωταγωνιστές τους Θάρα και Βασόρα τερμάτισε 4η στον τελικό γύρο του ιδιαίτερου αυτού format.
Το 1982 απογοήτευσε στην έδρα της καθώς αποκλείστηκε στον 2ο γύρο σε όμιλο με Δ. Γερμανία και Αγγλία. Αντιθέτως, τέσσερα χρόνια μετά έφτασε μια «ανάσα» από τα ημιτελικά χάνοντας την πρόκριση από το Βέλγιο στα πέναλτι (4-5). Βρέθηκε άλλες δύο φορές στους «8», χάνοντας από την Ιταλία (1-2) το 1994 και από την οικοδέσποινα Ν. Κορέα (3-5 στα πέναλτι) το 2002, με τον Αιγύπτιο διαιτητή Γκαμάλ αλ Γκαντούρ να της ακυρώνει δύο «καθαρά» γκολ στη κανονική διάρκεια!
Το 2006 αποκλείστηκε στους «16» από τη Γαλλία του Ζιντάν, ωστόσο το 2010 κέρδισε την Ολλανδία στην παράταση (1-0) και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τέσσερα χρόνια μετά οι Ολλανδοί πήραν ηχηρή εκδίκηση, διαλύοντας με 5-1 τους Ισπανούς, που εν τέλει αποκλείστηκαν στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Πως προκρίθηκε:
Με εννέα νίκες και μια ισοπαλία, πήρε πανηγυρικά την πρώτη θέση σε όμιλο με Ιταλία, Αλβανία, Ισραήλ, ΠΓΔΜ και Λιχτενστάιν.
Τερμάτισε πέντε βαθμούς πάνω από την 2η Ιταλία, την οποία κέρδισε με 3-0 στη Μαδρίτη, ενώ απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο Τορίνο. Αυτή ήταν η μοναδική της απώλεια στην προκριματική φάση, όπου δεν συνάντησε το παραμικρό πρόβλημα, κάτι που δείχνει και η διαφορά τερμάτων (36-3).
Στην προετοιμασία της έδωσε μερικά ισχυρά φιλικά, στα οποία ξεχωρίζει η εμφατική νίκη της με 6-1 επί της Αργεντινής τον Μάρτιο. Κέρδισε επίσης τις Γαλλία (2-0) και Βέλγιο (2-0), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με Γερμανία (1-1), Αγγλία (2-2) και Ελβετία (1-1).
Προπονητής: Φερνάντο Ιέρο (50 ετών)
Ο Λοπετέγκι αντικατέστησε τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε τον Ιούλιο του 2016 και αποχώρησε ως αήττητος από τον πάγκο των «φούριας ρόχας», μετρώντας 14 νίκες και 6 ισοπαλίες σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια. Ο 52χρονος είχε καταφέρει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της παλιάς φρουράς και των νέων ταλέντων του ισπανικού ποδοσφαίρου, παρουσιάζοντας μια ομάδα ικανή να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η απόφαση της Ομοσπονδίας να του δείξει την πόρτα της εξόδου χαρακτηρίστηκε ως η απόλυτη τρέλα και βρήκε αντίθετους τους ποδοσφαιριστές. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος, Λουίς Ρουμπιάλες δεν... συγκινήθηκε και έδωσε τα ηνία στον εμβληματικό παλαίμαχο άσο της Ρεάλ, Φερνάντο Ιέρο. Ο 52χρονος, έχει δώσει το «παρών» σε 4 Μουντιάλ ως παίκτης της Ισπανίας, ωστόσο είναι άπειρος ως προπονητής, έχοντας να επιδείξει μια μέτρια σεζόν στην τεχνική ηγεσία της Οβιέδο. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να κρατήσει τις ισορροπίες.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ο Νταβίντ Ντε Χέα προέρχεται από τρομερή σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι εγγύηση κάτω από τα γκολπόστ. Σέρχιο Ράμος και Ζεράρ Πικέ απαρτίζουν το κεντρικό δίδυμο, ενώ στο κέντρο ξεχωρίζει η παρουσία των Μπουσκέτς και Κόκε. Ο Ντιέγκο Κόστα θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, ενώ πολύτιμες βοήθειες θα δώσει και ο Μάρκο Ασένσιο ο οποίος χρησιμοποιείται και ως «ψευτοεννιάρι».
Απουσίες: Η απόφαση του Λοπετέγκι να «κόψει» τον Άλβαρο Μοράτα (μεταξύ των πρώτων σκόρερ της Ισπανία στα προκριματικά) αλλά κα τους Σέρτζι Ρομπέρτο, Χάβι Μαρτίνεθ, Μάρκος Αλόνσο και Μαρκ Μπάρτρα προκάλεσε ουκ ολίγα σχόλια. Παίκτες όπως Φάμπρεγκας, Ερέρα, Μπεγερίν, Μάτα και Πέδρο κ.α δεν βρήκαν θέση στην 23αδα.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να κατακτήσει το τρόπαιο. Έχοντας ένα από τα πιο ποιοτικά ρόστερ των 32 φιναλίστ, η Ισπανία θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, όντας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από το 2014 και το 2016.
Ωστόσο, η πρωτοφανής απόφαση της Ισπανικής Ομοσπονδίας να δείξει την πόρτα της εξόδου στον τεχνικό Χουλέν Λοπετέγκι μια ημέρα πριν την πρεμιέρα, τίναξε τα πάντα στον αέρα! Οι παίκτες έκαναν μίνι – ανταρσία, ζητώντας την παραμονή του Ισπανού, ωστόσο ο πρόεδρος, Λουίς Ρουμπιάλες δεν έκανε βήμα πίσω. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι «φούριας ρόχας» είναι το μεγάλο «αίνιγμα» της διοργάνωσης, αφού είναι άγνωστο τι εικόνα θα παρουσιάσουν. Ο προσωρινός αντικαταστάτης του Λοπετέγκι, Φερνάντο Ιέρο, αναλαμβάνει το έργο να κρατήσει δεμένα τα αποδυτήρια, ωστόσο ο σεισμός που χτύπησε την Ισπανία ήταν πολλών Ρίχτερ!
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Νταβίντ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Πέπε Ρέινα (Νάπολι), Κέπα Αριθαμπαλάγα (Μπιλμπάο)
Αμυντικοί: Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ), Σέρχιο Ράμος (Ρεάλ), Ζεράρ Πικέ (Μπαρτσελόνα), Τζόρντι Άλμπα (Μπαρτσελόνα), Νάτσο (Ρεάλ), Άλβαρο Οντριοθόλα (Σοσιεδάθ), Αθπιλικουέτα (Τσέλσι), Μονρεάλ (Άρσεναλ)
Μέσοι: Σέρχιο Μπουσκέτς (Μπαρτσελόνα), Κόκε (Ατλέτικο), Σαούλ (Ατλέτικο), Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν), Αντρές Ινιέστα (Μπαρτσελόνα), Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Ίσκο (Ρεάλ), Μάρκο Ασένσιο (Ρεάλ), Λούκας Βάθκεθ (Ρεάλ)
Επιθετικοί: Ντιέγκο Κόστα (Ατλέτικο), Ιάγο Άσπας (Θέλτα), Ροντρίγκο (Βαλένθια)
Το πρόγραμμα:
15 Ιουνίου: Ισπανία – Πορτογαλία, Σότσι
20 Ιουνίου: Ισπανία – Ιράν, Καζάν
25 Ιουνίου: Ισπανία – Μαρόκο, Καλίνινγκραντ
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία
Πείτε τη γνώμη σας: