Το προφίλ της Αργεντινής
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Καρδιοχτύπησε για να πάρει την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας, «φλερτάροντας» με τον πρώτο της αποκλεισμό ύστερα από 48 χρόνια! Οι φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης παρουσίασαν μεγάλο πρόβλημα επιθετικής δυστοκίας και χρειάστηκαν τα μαγικά του Λιονέλ Μέσι για να «σφραγίσουν» το εισιτήριο.Ο δεύτερος σερί χαμένος τελικός στο Κόπα Αμέρικα το καλοκαίρι του 2016 πήγε να… τινάξει τα πάντα στον αέρα, με τον σούπερ σταρ της Μπαρτσλεόνα να γνωστοποιεί την απόφαση να αποσυρθεί από την Εθνική. Βλέποντας όμως τις αντιδράσεις των φιλάθλων, έκανε στροφή 180 μοιρών και αυτή είναι ίσως η τελευταία του ευκαιρία να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» στην κορυφή του κόσμου.
Ιστορία στο θεσμό:
Έκανε ντεμπούτο στο πρώτο Μουντιάλ το 1930, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την διοργανώτρια Ουρουγουάη (2-4). Έπρεπε να περιμένει 48 χρόνια και να γίνει αυτή οικοδέσποινα στο πολυσυζητημένο Μουντιάλ του 1978 για να ανέβει στην κορυφή του κόσμου. Με πρωταγωνιστή τον Κέμπες (2 γκολ) η «αλμπισελέστε» κέρδισε με 3-1 την Ολλανδία στην παράταση και σήκωσε για πρώτη φορά το τρόπαιο.
Μετά από μια κακή παρένθεση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, «έραψε» και δεύτερο αστέρι στη φανέλα. Με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να κάνει πράγματα και θαύματα, η Αργεντινή έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, νικώντας στον τελικό την Δ. Γερμανία (3-2). Τα δύο γκολ του «Ντιεγκίτο» στον προημιτελικό με την Αγγλία έχουν μείνει στην ιστορία για… διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Από εκείνον τον τελικό στο Στάδιο Αζτέκα, η Γερμανία έχει αποδειχθεί ο κακός «δαίμονας» της Αργεντινής στα Παγκόσμια Κύπελλα, αποκλείοντας την σε δύο τελικούς (1990, 2014) αλλά και σε δύο προημιτελικούς (2006, 2010).
Πως προκρίθηκε:
«Φλέρταρε» με τον πρώτο της αποκλεισμό από τελική φάση Μουντιάλ ύστερα από 47 χρόνια, ωστόσο ο Μέσι την πήρε από το χέρι και με χατ-τρικ στο τελευταίο ματς με τον Ισημερινό (3-1) την οδήγησε στη Ρωσία.
Επτά νίκες, επτά ισοπαλίες και τέσσερις ήττες ο απολογισμός της στην προκριματική φάση. Μια προκριματική φάση που την βρήκε με τρεις διαφορετικούς τεχνικούς στον πάγκο της (Μαρτίνο, Μπάουζα, Σαμπάολι) και με επιθετικό απολογισμό μόλις 19 γκολ σε 18 αγώνες.
Ξεκίνησε εφιαλτικά με εντός έδρας ήττα από τον Ισημερινό (0-2) και δύο «κολλητές» ισοπαλίες με Παραγουάη (0-0 εκτός) και Βραζιλία (1-1 εντός). Αντέδρασε σημειώνοντας τέσσερις σερί νίκες, με κορυφαίες αυτές κόντρα σε Κολομβία (1-0 εκτός) και Χιλή (2-1 εκτός), αλλά ακολούθησε… κατρακύλα με μόλις δύο νίκες σε 10 αγώνες (2-5-3) και ηχηρές ήττες από Βραζιλία (0-3 εκτός) και Βολιβία (0-2 εκτός). Έμεινε όμως ζωντανή και την τελευταία αγωνιστική πήρε την πρόκριση με «διπλό» στον Ισημερινό (3-1).
Προπονητής: Χόρχε Σαμπάολι (58 ετών)
Αν και έχει μεγάλο όνομα, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τη φόρμα της Αργεντινής, η οποία συνεχίζει να βασίζεται σε τεράστιο βαθμό από τις εμπνεύσεις του Μέσι. Ενδεικτικό ότι χωρίς αυτόν η «αλμπισελέστε» γνώρισε δύο βαριές φιλικές ήττες από Ισπανία (1-6) και Νιγηρία (2-4). Λίγες μέρες πριν το τουρνουά ο Σαμπάολι κατηγορήθηκε από δημοσιογράφο ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μια μαγείρισσα η οποία εργάζεται για την Ομοσπονδία. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος φημίζεται για τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων κατά της Εθνικής πριν από τα μεγάλα τουρνουά, ενώ μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία δεν έχει πάρει θέση.
Ο Αργεντινός τεχνικός ξεσήκωσε αντιδράσεις με την απόφαση να «κόψει» από την αποστολή τον Μάουρο Ικάρντι, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι δεν «χωράει» στο 2-3-3-2 που θέλει να παίζει η ομάδα του. Προτού αναλάβει την Αργεντινή, οδήγησε τη Σεβίλλη στην 4η θέση της Πριμέρα αλλά και στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έδωσε το «παρών» στο περασμένο Μουντιάλ ως προπονητής της Χιλής. Μάλιστα, πήγε να αποκλείσει την οικοδέσποινα Βραζιλία στα νοκ-άουτ, ενώ τον επόμενο χρόνο κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ιγκουαΐν, Αγκουέρο, Ντι Μαρία και Ντιμπάλα προσφέρουν αξιοζήλευτη πληθώρα λύσεων στον Σαμπάολι για την μέση και μπροστά. Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε τους νεαρούς Παβόν και Λο Σέλσο να δίνουν πολύτιμες λύσεις, ερχόμενοι από τον πάγκο. Στο κέντρο υπάρχουν οι «παλιοσειρές» Μασεράνο, Μπίγλια και Μπανέγα, ενώ στην άμυνα ξεχωρίζει το δίδυμο Οταμέντι-Φάτσιο. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των υπόλοιπων επιλογών στα μετόπισθεν είναι ότι μπορούν να καλύψουν πάνω από μια θέσεις.
Απουσίες: Η πιο πολυσυζητημένη είναι αυτή του Μάουρο Ικάρντι (29 γκολ με Ίντερ) εξαιτίας και των κακών σχέσεων που φέρεται ότι έχει με τον Μέσι. Ωστόσο η πιο σημαντική είναι αυτή του βασικού γκολκίπερ Σέρχιο Ρομέρο, ο οποίος τραυματίστηκε και θα χάσει το τουρνουά. Κανείς από τους υπόλοιπους τρεις τερματοφύλακες της αποστολής δεν έχει παίξει με την Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση. Λίγες μέρες πριν το τουρνουά, ο Λανσίνι έπαθε ρήξη χιαστού και τη θέση του πήρε ο Ένζο Πέρες.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1986. Οι τρεις διαδοχικοί χαμένοι τελικοί (Μουντιάλ 14, Κόπα Αμέρικα 15 & 16), η αγχώδης πρόκριση στα τελικά της Ρωσίας και η βαριά φιλική ήττα από την Ισπανία (1-6) πλήγωσαν το ηθικό της «αλμπισελέστε», η οποία δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση όπως στις προηγούμενες διοργανώσεις.
«Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία είναι πιο κοντά στον τίτλο από μας» δήλωσε ο Μέσι και το 80% των Αργεντινών που πήρε μέρος στη διαδικτυακή ψηφοφορία της «ole», συμφώνησε με τον αρχηγό. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα πήρε πολύτιμες «ανάσες» από τον Ερνέστο Βαλβέρδε στη διάρκεια της σεζόν και θα επιχειρήσει στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του να οδηγήσει την χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Το έργο του δεν θα είναι εύκολο, αφού ακόμα και αν η Αργεντινή τερματίσει πρώτη, θα χρειαστεί πιθανότατα να αποκλείσει τις Ισπανία και Γερμανία ώστε να φτάσει στον τελικό. Αν πάντως ο Μέσι πιάσει τα γνωστά του στάνταρ και πάρει βοήθειες από τους συμπαίκτες του, δεν είναι απίθανο να δούμε την ομάδα του Σαμπάολι να φτάνει ως το τέλος.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Γουίλι Καμπαγέρο (Τσέλσι), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ), Ναουέλ Γκουσμάν (Τίγκρες)
Αμυντικοί: Γκάμπριελ Μερκάντο (Σεβίλη), Κρίστιαν Ανσάλντι (Τορίνο), Νίκολας Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι), Φεντερίκο Φάζιο (Ρόμα), Μάρκος Ρόχο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νίκολας Ταλιαφίκο (Άγιαξ), Μάρκος Ακούνια (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).
Μέσοι: Χαβιέ Μασεράνο (Χέμπει Σάβιο Φόρτσουν), Εντουάρντο Σάλβιο (Μπενφίκα), Λούκας Μπίλια (Μίλαν), Τζοβάνι Λο Σέλσο (Παρί Σεν Ζερμέν), Έβερ Μπανέγκα (Σεβίλη), Ένζο Πέρες (Ρίβερ Πλέιτ), Μαξιμιλιάνο Μέσα (Ιντεπεντιέντε), Ανχελ Ντι Μαρία (Παρί Σεν Ζερμέν), Κρίστιαν Παβόν (Μπόκα Τζούνιορς).
Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους), Γνονσάλο Ιγκουαΐν (Γιουβέντους), Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι)
Το πρόγραμμα:
16 Ιουνίου: Αργεντινή – Ισλανδία, Μόσχα
21 Ιουνίου: Αργεντινή – Κροατία, Νίζνι Νόβγκοροντ
26 Ιουνίου: Αργεντινή – Νιγηρία, Αγία Πετρούπολη
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία
Πείτε τη γνώμη σας: