Το προφίλ της Αυστραλίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Χρειάστηκε να διανύσει 250,000 χιλιόμετρα (!) και να περάσει από δύο διαδικασίες μπαράζ για να «σφραγίσει» το εισιτήριο για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Παρά την εκπλήρωση του στόχου του, ο Άγγελος Ποστέκογλου παραιτήθηκε από τον πάγκο των «σόκερος» μετά την έντονη κριτική που δέχονταν για την αγωνιστική πτώση της ομάδας. Πρόσφατα, ο ομογενής τεχνικός χαρακτήρισε ακατάλληλη και χωρίς πλάνο την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας.Αντικαταστάτης του είναι ο έμπειρος Μπέρτ Φαν Μαρβάικ, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα μόνο για το Μουντιάλ! Στο ανεπίσημο ντεμπούτο του γνώρισε βαριά φιλική ήττα από τη Νορβηγία (1-4) αλλά στο τελευταίο φιλικό είδε την ομάδα του να νικά με 4-0 την Τσεχία. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πληρώνει από την τσέπη του τους συνεργάτες του, διότι δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για τα έξοδα της προετοιμασίας!
Ιστορία στο θεσμό:
Υπό τις οδηγίες του Γκους Χίντινκ, οι «σόκερος» τερμάτισαν 2οι σε όμιλο με Βραζιλία, Κροατία και Ιαπωνία, αφήνοντας εκτός τη «Χρβάτσκα» μετά το ισόπαλο 2-2 της τελευταίας αγωνιστικής. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από σοβαρά διαιτητικά λάθη του Άγγλου Γκρέιαμ Πολ οποίος μεταξύ άλλων έδειξε τρεις (!) κίτρινες κάρτες στον Σίμουνιτς. Στους «16» οι Αυστραλοί συνάντησαν την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ιταλία, γνωρίζοντας την ήττα στο 90+5' από πέναλτι που έφερε αρκετές αντιδράσεις.
Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1974 όπου αποκλείστηκε ως 4η και χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ σε δύσκολο όμιλο με Δ. Γερμανία, Α. Γερμανία και Χιλή. Στο Μουντιάλ του 2010 έχασε στην ισοβαθμία με τη Γκάνα την πρόκριση για τους «16», πληρώνοντας τη βαριά ήττα της πρεμιέρας από τη Γερμανία (0-4).
Τελευταία της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όπου έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο αλλά γνώρισε μόνο ήττες σε όμιλο-φωτιά με Ισπανία, Ολλανδία και Χιλή. Το παιχνίδι με τους «οράνιε» (2-3) ήταν από τα συναρπαστικότερα της διοργάνωσης με αρκετές εναλλαγές στο σκορ.
Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:
Είχε την πιο… περιπετειώδη προκριματική φάση από τις 31 ομάδες που «σφράγισαν» εισιτήριο για τη Ρωσία, δίνοντας δύο μπαράζ και συνολικά 22 παιχνίδια (τα περισσότερα στην ιστορία), ενώ διένυσε συνολικά 250,000 χιλιόμετρα!
Ως μέλος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από το 2006, διεκδίκησε εισιτήριο για το Μουντιάλ στην ασιατική ζώνη. Στον πρώτο γύρο τερμάτισε άνετα πρώτη σε όμιλο με Ιορδανία, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Μπαγκλαντές και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Τοποθετήθηκε στον 2ο όμιλο μαζί με Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Ιράκ και Ταϊλάνδη, χάνοντας στην ισοβαθμία με τους Σαουδάραβες το απευθείας εισιτήριο για Ρωσία.
Είχε μόλις μια ήττα σε 10 παιχνίδια, ωστόσο πλήρωσε τις πολλές ισοπαλίες (4) και έτσι έδωσε μπαράζ με την 3η του 1ου ομίλου, Συρία. Γλίτωσε από το δοκάρι στην τελευταία φάση της παράτασης στη ρεβάνς του Σύδνεϋ, όπου επιβλήθηκε 2-1 και σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου ματς, προκρίθηκε σε νέο μπαράζ με την Ονδούρα. Η νίκη με 3-0 στο Σύδνεϋ σε συνδυασμό με το 0-0 στο πρώτο ματς της έδωσε το εισιτήριο για τη Ρωσία.
Προπονητής: Μπέρτ Φαν Μαρβάικ (66 ετών)
Άλλη ομάδα οδήγησε στο Μουντιάλ, με άλλη θα βρεθεί στη Ρωσία ο 66χρονος τεχνικός, καθώς κέρδισε την απευθείας πρόκριση με τη Σαουδική Αραβία (εις βάρος της Αυστραλίας) αλλά αποχώρησε άμεσα μετά από διαφωνίες με την Ομοσπονδία της χώρας.
«Δεν είμαι μάγος, δεν μπορώ μέσα σε δύο μέρες να μάθω την ομάδα να παίζει όπως θέλω», δήλωσε ο Ολλανδός μετά το εφιαλτικό ανεπίσημο ντεμπούτο κόντρα στη Νορβηγία (1-4). Ο 66χρονος επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά το 2010 όταν οδήγησε την Ολλανδία στον τελικό του θεσμού. Ωστόσο το φιάσκο με τον αποκλεισμό των «οράνιε» χωρίς βαθμό στη φάση των ομίλων στο Euro 2012 τον οδήγησαν στην έξοδο. Σε συλλογικό επίπεδο έχει κερδίσει ένα Κύπελλο Ολλανδίας και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Φέγενορντ.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Ο Μάθιου Ράιαν πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ με την Μπράιτον και είναι αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια των «καγκουρό». Σημείο αναφοράς στον άξονα αποτελεί ο αρχηγός Μάιλ Τζέντινακ, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ στο μπαράζ με την Ονδούρα, ωστόσο φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Αν δεν παίξει, τη θέση του θα πάρει ο Μάσιμο Λουόνγκο της ΚΠΡ. Ο επιτελικός μέσος της Σέλτικ, Τομ Ρόγκιτς μπορεί να σκοράρει από παντού, ενώ αξιόλογη λύση στα εξτρέμ αποτελεί ο Μάθιου Λέκι της Χέρτα. Ευχάριστη έκπληξη στην προετοιμασία ο νεοφερμένος στην Εθνική, Αντριου Ναμπούτ (που μπορεί να διεκδικήσει θέση βασικού στην κορυφή), αλλά και ο νεαρός Ντάνιελ Αρζάνι.
Απουσίες: Χωρίς αξιοσημείωτη απουσία. Από την τελική 23αδα «κόπηκαν» οι μέσοι Τροΐζι, Μπριλάντε, ο εξτρέμ Ρουκάβιτσια και ο μπακ Κάρατσιτς. Εκτός και ο Απόστολος Γιάννου που συνεχίζει στην ΑΕΚ Λάρνακας.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να εμφανιστεί ανταγωνιστική και να μην μετατραπεί σε σάκο του μποξ. Έχοντας περάσει με τα… χίλια ζόρια στα τελικά της Ρωσίας, η Αυστραλία πηγαίνει με αρκετά χαμηλές προσδοκίες στη διοργάνωση, όντας το απόλυτο αουτσάιντερ σε όμιλο με Γαλλία, Δανία και Περού (σ.σ. και οι τρεις ομάδες βρίσκονται στο Top 12 της παγκόσμιας κατάταξης).
Το γεγονός ότι ο 38χρονος Κέιχιλ ήταν ο κορυφαίος στα περισσότερα παιχνίδια της Αυστραλίας στην προκριματική φάση, δείχνει πολλά για τη δυναμική της ομάδας. Δυνατοί στο κέντρο αλλά χωρίς αξιόλογες λύσεις σε άμυνα και τη θέση του σέντερ φορ, οι «σόκερος» θα το παλέψουν όσο μπορούν αλλά οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Η αλλαγή προπονητή μετά την πρόκριση στο Μουντιάλ (Φαν Μαρβάικ αντί Ποστέκογλου) την κάνει απρόβλεπτη και είναι αμφίβολο κατά πόσο και με τι τρόπο θα επηρεάσει.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Μπραντ Τζόουνς (Φέγενορντ), Μάθιου Ράιαν (Μπράιτον), Ντάνιελ Βούκοβιτς (Γκενκ)
Αμυντικοί: Αζίζ Μπεχίτς (Μπουρσασπόρ), Μίλος Ντέγκενεκ (Γιοκοχάμα Μαρίνος), Μάθιου Γιούρμαν (Σουγουόν Μπλούγουινγκς), Τζέιμς Μέρεντιθ (Μίλγουολ), Τζος Ρίσντον (Γουέστερν Σίντνεϊ Γουόντερερς), Τρεντ Σέινσμπερι (Γκρασχόπερς)
Μέσοι: Τζάκσον Ιρβάιν (Χαλ), Μίλε Γέντινακ (Άστον Βίλα), Ρόμπι Κρούζε (Μπόχουμ), Μάσιμο Λουόνγκο (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς), Μαρκ Μίλιγκαν (Αλ Αχλί), Άαρον Μούι (Χάντερσφιλντ), Τομ Ρόγκιτς (Σέλτικ)
Επιθετικοί: Ντάνιελ Αρζάνι (Μέλμπουρν Σίτι), Τιμ Κέιχιλ (Μίλγουολ), Τόμι Γιούριτς (Λουκέρνη), Μάθιου Λέκι (Χέρτα Βερολίνου), Τζέιμι Μακλάρεν (Χιμπέρνιαν), Άντριου Νάμπουτ (Ουράουα Ρεντ Ντάιαμοντς), Ντιμίτρι Πετράτος (Νιούκαστλ Τζετς)
Το πρόγραμμα:
16 Ιουνίου: Αυστραλία – Γαλλία, Καζάν
21 Ιουνίου: Αυστραλία – Δανία, Σαμάρα
26 Ιουνίου: Αυστραλία – Περού, Σότσι
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία
Πείτε τη γνώμη σας: