1

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Pamestoixima

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Novibet

Παίξε νόμιμα
21+

Bwin

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Stoiximan

Παίξε νόμιμα
21+

Betsson

Παίξε νόμιμα
21+

Sportingbet

Παίξε νόμιμα
21+

NetBet

Παίξε νόμιμα
21+

Bet365

Παίξε νόμιμα
21+

Vistabet

Παίξε νόμιμα
21+

Interwetten

Παίξε νόμιμα
21+

N1Casino

Παίξε νόμιμα
21+

Ειδήσεις

Το προφίλ του Βελγίου

Το προφίλ του Βελγίου

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
13/6/2018 19:07
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.

Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Εξασφάλισε δια περιπάτου την πρόκριση για τα τελικά του Μουντιάλ, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο του φαβορί σε όμιλο με Ελλάδα και Βοσνία. Αγνοεί την ήττα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και πηγαίνει στη Ρωσία όντας 3ο στη παγκόσμια κατάταξη της FIFA.Παρότι διαθέτει το πιο ποιοτικό ρόστερ στην ιστορία του, με παίκτες που διαπρέπουν στους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες στα μεγάλα τουρνουά, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αποκλεισμό από την Ουαλία στα προημιτελικά του Euro. Ο Μαρκ Βίλμοτς είχε χάσει τα αποδυτήρια και μετά την διοργάνωση αντικαταστάθηκε από τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ο οποίος μετά από το φιλικό με το Μεξικό κατηγορήθηκε από τον Ντε Μπρόινε για την τακτική που ακολούθησε.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ του Βελγίου
Αυτή είναι η 13η συμμετοχή του σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας ως κορυφαία επίδοση την παρουσία στα ημιτελικά το 1986. Έκτοτε, έχει αποκλειστεί τρεις φορές στη φάση των «16», ενώ το 2014 έφτασε ως τα προημιτελικά.

Συμμετείχε στις πρώτες τρεις διοργανώσεις, όπου γνώρισε μόνο ήττες και η πρώτη φορά που πέρασε τον πρώτο γύρο ήταν στη διοργάνωση του 82’. Τερμάτισε πρώτο σε όμιλο με την πρωταθλήτρια κόσμου Αργεντινή, ωστόσο στο δεύτερο γύρο γνώρισε δύο ήττες από Πολωνία και Σοβιετική Ένωση και αποκλείστηκε.

Στη διοργάνωση του 1986 έγραψε ιστορία, φτάνοντας ως τα ημιτελικά. Οι «κόκκινοι διάβολοι» είχαν μια εξαιρετική ομάδα με παίκτες όπως Κέλεμανς, Κλάσεν, Σίφο, Γκέρετς, Βερκότερεν, όμως χρειάστηκαν διαιτητική εύνοια για να αποκλείσουν την δυνατή Σοβιετική Ένωση στους «16» (4-3 παρ). Ακολούθησε η πρόκριση εις βάρος της Ισπανίας στα πέναλτι, όμως στους «4» αποκλείστηκε από την Αργεντινή του Μαραντόνα (0-2), ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ.

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού γνώρισε τρεις αποκλεισμούς στη φάση των «16» (1990 Αγγλία 0-1, 1994 Γερμανία 2-3, 2002 Βραζιλία 0-2) ενώ δεν έδωσε καν το «παρών» στις διοργανώσεις του 2006 και του 2010. Ωστόσο, το 2014 επέστρεψε στο μεγάλο ραντεβού και έφτασε ως τα προημιτελικά, αφήνοντας με δυσκολία εκτός τις ΗΠΑ (2-1 παρ.) πριν αποκλειστεί από την Αργεντινή (0-1).

Πως προκρίθηκε στο Μουντιάλ:


Με εννέα νίκες και μια ισοπαλία, πήρε πρώτο και αήττητο την πρόκριση για την τελική φάση σε όμιλο με Ελλάδα, Βέλγιο, Κύπρο, Εσθονία και Γιβραλτάρ, όντας η πρώτη –χρονικά- ευρωπαϊκή ομάδα που «σφράγισε» το εισιτήριο για Ρωσία. Μάλιστα τα 43 γκολ που πέτυχε αποτελεί ρεκόρ στην προκριματική φάση (το μοιράζεται με τη Γερμανία).

Τα μόνα παιχνίδια που ζορίστηκε ήταν κόντρα στην Ελλάδα. Χρειάστηκε το γκολ του Λουκάκου στο 89’ για να αποσπάσει εντός έδρας ισοπαλία (1-1) στις Βρυξέλες (σ.σ. δεν έπαιζαν Αζάρ και Ντε Μπρόινε), ενώ στο «Γ. Καραϊσκάκης» πήρε δύσκολη νίκη με 2-1 και «σφράγισε» το εισιτήριο.

Κέρδισε με 4-0 την Βοσνία εντός, ενώ παρότι ήταν αδιάφορη, έφυγε με το διπλό (4-3) από το Σαράγιεβο, σ’ ένα παιχνίδι με δύο ανατροπές. Διέλυσε με 8-1 την Εσθονία εντός έδρας, ενώ πήρε δύο άνετες νίκες με την Κύπρο (4-0 εντός, 3-0 εκτός).

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ (44 ετών)


Το προφίλ του Βελγίου
Ανέλαβε το Βέλγιο μετά το φινάλε του Euro 2016 σε μια κίνηση τα Ομοσπονδίας που προκάλεσε έκπληξη, αφού είχαν ακουστεί ονόματα πιο έμπειρων τεχνικών όπως του Μαρτσέλο Λίπι και του Λουίς Φαν Χαάλ. Ο Ισπανός είναι άπειρος σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων και γι’ αυτό η Ομοσπονδία έφερε στο πλάι του τον Τιερί Ανρί σε ρόλο βοηθού.

Ο προκάτοχος του Μαρκ Βίλμοτς είχε χάσει τα αποδυτήρια και είναι αμφίβολο εάν ο Μαρτίνεθ εμπνέει το σεβασμό στους Βέλγους σούπερσταρ, που δεν είναι οι πιο εύκολοι χαρακτήρες. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Ντε Μπρόινε μετά από μια κακή εμφάνιση σε φιλικό με το Μεξικό (3-3) τον Μάρτιο, κατηγορώντας δημόσια τον προπονητή του για την τακτική που χρησιμοποίησε. Ο Ισπανός τα… άκουσε και από τον κόσμο για την επιλογή του να αφήσει εκτός τον Ναϊνγκολάν.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στη Σουόνσι, την οποία οδήγησε στην Τσάμπιονσιπ το 2008, προτού την αφήσει για την Γουίγκαν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «Ιούδας» από τους φίλους των «κύκνων». To 2013 oδήγησε τους «Λάτικς» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας, ωστόσο λίγες μέρες μετά η ομάδα υποβιβάστηκε στην Τσάμπιονσιπ. Συνέχισε στην Έβερτον, όπου είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2016 μετά από αντιδράσεις των οπαδών για την απογοητευτική σεζόν των «ζαχαρωτών».

Το δυναμικό:


Το προφίλ του Βελγίου
Σταρ: Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι από τα πιο λαμπρά αστέρια στο ρόστερ του Βελγίου, προερχόμενος από εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι (12 γκολ, 21 ασίστ). Μαζί με τον Εντέν Αζάρ της Τσέλσι συγκροτούν ένα δίδυμο εφιάλτη για κάθε άμυνα. Ο «μαέστρος» των «πολιτών» έχει ρόλο 8αριου στο 3-4-3 του Μαρτίνεθ, ενώ ο αστέρας των «μπλε» αγωνίζεται ως ακραίος.

Πολύτιμοι: Ο Ρομελού Λουκάκου πέτυχε 27 γκολ σε 51 συμμετοχές τη φετινή σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης. Στον άξονα, ο Βίτσελ έχει ρόλο «κόφτη» δίπλα στον Ντε Μπρόινε, ενώ η τριάδα της άμυνας απαρτίζεται από τους Βερτόγχεν, Αλντερβάιρελντ και Κομπανί, με τον τελευταίο να είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού. Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ο Κουρτουά, ενώ ερωτηματικό κατά πόσο θα επηρεάσει (θετικά ή αρνητικά) η παρουσία του Καράσκο σε ρόλο φουλ-μπακ.

Απουσίες: Η απόφαση του Μαρτίνεθ να αφήσει εκτός τον Ράτζα Ναϊνγκολάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο μέσος της Ρόμα ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την Εθνική, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η φωτογραφία του κοσμεί το αεροπλάνο της βελγικής αποστολής που μετέφερε την ομάδα στη Ρωσία.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Να ισοφαρίσει την κορυφαία του επίδοση σε Μουντιάλ φτάνοντας ως τα ημιτελικά, ωστόσο… κρυφός στόχος όλων είναι η κατάκτηση του τροπαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι η κορυφαία γενιά του βελγικού ποδοσφαίρου, με παίκτες πρωταγωνιστές σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες, αφού η πορεία της σταματά πάντα στα προημιτελικά των μεγάλων διοργανώσεων.

Το βάρος για την κατάκτηση ενός τίτλου, ώστε να μην χαθεί άδοξα αυτή η σπουδαία «φουρνιά» παικτών, έχει «λυγίσει» μέχρι στιγμής τους «κόκκινους διαβόλους», που δεν δείχνουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους φαβοριτισμούς. Η απόφαση της Ομοσπονδίας να δώσει τα ηνία στον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ χαρακτηρίστηκε ως κίνηση μεγάλου ρίσκου, αφού είναι αμφίβολο εάν ο Ισπανός μπορεί να επιβληθεί σε παίκτες-βεντέτες. Η ώρα της αλήθειας για τους Βέλγους αναμένεται να έρθει στα προημιτελικά, όπου θα συναντήσουν Γερμανία ή Βραζιλία. Αν ξεπεράσουν το υψηλό αυτό εμπόδιο, τότε φυσικά μπορούν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέελς (Βόλφσμπουργκ).

Αμυντικοί: Τόμπι Αλντερβάιρελντ, Γιαν Βερτόνχεν (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μαν. Σίτι), Τόμας Βερμάελεν (Μπαρτσελόνα), Λοράν Σιμάν (Λος Άντζελες FC), Τόμας Μενιέ (Παρί), Ντεντρίκ Μπογιατά (Σέλτικ).

Μέσοι: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μαν. Σίτι), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Αξέλ Βίτσελ (Τιαντζίν), Μαρουάν Φελαϊνί (Μαν. Γιουνάιτεντ), Γιανίκ Καράσκο (Ντάλιαν Γιφάνγκ), Νασέρ Σαντλί (Γουέστ Μπρομ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άντερλεχτ), Τοργκάν Αζάρ (Γκλάντμπαχ), Γιούρι Τίλεμανς (Μονακό).

Επιθετικοί: Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Ρομέλου Λουκάκου (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μισί Μπατσουαγί (Ντόρτμουντ), Αντνάν Γιανουζάι (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Το πρόγραμμα:


18 Ιουνίου: Βέλγιο - Παναμάς, Σότσι

23 Ιουνίου: Βέλγιο - Τυνησία, Μόσχα

28 Ιουνίου: Βέλγιο - Αγγλία, Καλίνινγκραντ

Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:


1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος

2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν

3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού

4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία

5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία

6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία

7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία

8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία

Πείτε τη γνώμη σας:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.

Στοιχηματικές πλατφόρμες