Το προφίλ της Σέρβιας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας.Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:
Ξεπέρασε τις προσδοκίες και πήρε την πρόκριση στο Μουντιάλ, αφήνοντας πίσω της τις Ουαλία, Ιρλανδία και Αυστρία. Παρά την επιστροφή της ομάδας στη διοργάνωση μετά από οχτώ χρόνια, ο Σλάβολιουμπ Μούσλιν αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των «πλάβι», πληρώνοντας την κόντρα του με την Ομοσπονδία.Αντικαταστάτης του είναι ο άπειρος Μλάντεν Κρίσταϊτς, ο οποίος ξεκίνησε με τη ταμπέλα του υπερεσιακού αλλά τελικά μονιμοποιήθηκε και θα οδηγήσει την ομάδα στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο 44χρονος κάλεσε ξανά τον αστέρα μέσο της Λάτσιο, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, ο οποίος δεν βρίσκονταν στα πλάνα του Μούσλιν στην προκριματική φάση και είχε προκαλέσει αντιδράσεις του κόσμο και των ΜΜΕ.
Ιστορία στο θεσμό:
Ως Γιουγκοσλαβία, ήταν μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες που έδωσαν το «παρών» στο πρώτο Μουντιάλ, το 1930. Έκανε το 2x2 σε όμιλο με Βραζιλία και Βολιβία, αλλά στα ημιτελικά ηττήθηκε με το βαρύ 6-1 από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη. Έφτασε ξανά στα ημιτελικά το 1962, όπου «λύγισε» με 3-1 από την Τσεχοσλοβακία. Στην πορεία ως τους «4» απέκλεισε την Δ. Γερμανία, η οποία την είχε αφήσει εκτός στα προημιτελικά στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (1954, 1958).
Η τελευταία της συμμετοχή στα προημιτελικά ήταν το 1990, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή. Το 1998 ως Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας έφτασε στη φάση των «16» όπου ηττήθηκε στις καθυστερήσεις από την Ολλανδία (1-2). Το 2006 ως Σερβία-Μαυροβούνιο γνώρισε μόνο ήττες, ενώ ως αυτόνομο κράτος το 2010 κέρδισε την πρωτοπόρο του γκρουπ Γερμανία, αλλά έμεινε εκτός μετά από δύο ήττες με Γκάνα (0-1) και Αυστραλία (1-2).
Πως προκρίθηκε:
Έκανε την έκπληξη τερματίζοντας πρώτη σε φουλ ανταγωνιστικό όμιλο με Ιρλανδία, Ουαλία, Αυστρία, Γεωργία και Μολδαβία.
Έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μια ήττα (20-10 τέρματα) ήταν ο απολογισμός της στην προκριματική φάση. Γνώρισε την μοναδική της ήττα από την Αυστρία (2-3 εκτός) την προτελευταία αγωνιστική, η οποία μάλιστα πήγε να της κοστίσει. Ωστόσο στο τελευταίο ματς πήρε δύσκολη εντός έδρας νίκη επί της Γεωργίας (1-0) και τερμάτισε στο +2 από την δεύτερη θέση.
Σημείωσε δύο ισοπαλίες με την Ουαλία (1-1 εντός, 1-1 εκτός), ενώ έμεινε αήττητη από την Ιρλανδία (0-0 εντός, 1-0 εκτός). Έκανε το 4x4 με Γεωργία και Μολδαβία, ενώ κέρδισε με 3-2 την Αυστρία εντός έδρας. Αν εξαιρεθούν τα ματς με την ουραγό Μολδαβία, δέχτηκε 10 γκολ σε 8 παιχνίδια, απόρροια των πολλών φθηνών λαθών στην άμυνα.
Προπονητής: Μλάντεν Κρίσταϊτς (44 ετών)
Ο Κρίσταϊτς αποτελούσε τον μέχρι πρότινος βοηθό του Μούσλιν. Αρχικά ανέλαβε ρόλο υπηρεσιακού, αλλά τελικά μονιμοποιήθηκε, αφού η σερβική Ομοσπονδία αδυνατούσε να σπάσει το πολυετές συμβόλαιο του Ντράγκαν Στόικοβιτς με την κινεζική Γκουαντζού R&F.
Ο 44χρονος, παλιός αμυντικός με σημαντικό πέρασμα από το γερμανικό πρωτάθλημα με Βερντερ και Σάλκε, είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα της Σερβίας που δέχτηκε μόλις ένα γκολ στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ του 2006. Ο ίδιος μπαίνει απότομα στα βαθιά, αφού δεν έχει αναλάβει άλλη ομάδα ως πρώτος προπονητής. Μάλιστα κατηγορείται ότι δεν έχει βρει τη σωστή χημεία και η ομάδα βασίζεται στο ατομικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών.
Το δυναμικό:
Πολύτιμοι: Βασικός επιθετικός της ομάδας είναι ο Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος πέτυχε 6 γκολ σε 9 παιχνίδια στα προκριματικά. Ο ίδιος προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Φούλαμ και ήταν βασικό «κλειδί» στην άνοδο των Λονδρέζων στην Πρέμιερ Λιγκ. Back up του είναι ο πρώτος σκόρερ της φετινής Σούπερ Λιγκ, Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Στο χώρο του κέντρου, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς δίνει πολύτιμες βοήθειες στον Μάτιτς, ενώ στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία των Ιβάνοβιτς και Κολάροφ. Οι επεμβάσεις του γκολκίπερ Στοίκοβιτς ήταν κομβικές στα προκριματικά, ενώ ο Τάντιτς είναι ο κινητήριος μοχλός στην επίθεση.
Απουσίες: Ο στόπερ της Σάλκε, Ματίγια Νάστασιτς τραυματίστηκε στα τέλη Απριλίου και θα χάσει το Μουντιάλ. Από την άλλη, οι Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Βαλένθια) και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς (Άιντραχτ) «κόπηκαν» από την 23αδα.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της ως αυτόνομο κράτος. Παρότι βρέθηκε στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας (μοναδική ομάδα από την Ευρώπη), η τύχη της έκλεισε το μάτι στην κλήρωση αφού τοποθετήθηκε σε όμιλο όπου έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρόκριση για τους «16». Ελβετία και Κόστα Ρίκα δεν είναι οι πιο ευκολοκατάβλητες ομάδες αλλά ούτε υπερδυνάμεις.
Το ρόστερ της Σερβίας, που είναι η ψηλότερη ομάδα στο τουρνουά, περιέχει μερικούς σπουδαίες παίκτες, ωστόσο αυτό που λείπει από τους «πλάβι» είναι η σωστή χημεία που θα οδηγήσει στη σωστή λειτουργία της ομάδας. Οι «αετοί» είναι αρκετά επιρρεπείς σε φτηνά λάθη που οδηγούν σε γκολ, ενώ πρόβλημα αποτελεί η «γερασμένη» άμυνα. Παράλληλα υπάρχει ο παράγοντας Κρίσταϊτς, που δεν έχει ούτε ένα επίσημο παιχνίδι ως προπονητής, ενώ ο Μίλίνκοβιτς-Σάβιτς δεν συμμετείχε στα προκριματικά και είναι άγνωστο κατά πόσο θα επηρεάσει το παιχνίδι της. Με λίγα λόγια, ασφαλής πρόβλεψη για την Σερβία δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο θα είναι μεγάλη έκπληξη αν καταφέρει να ξεπεράσει τη φάση των «16».
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Βλάντιμιρ Στόικοβιτς (Παρτίζαν), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Έιμπαρ), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Αλεκσάνταρ Γιοβάνοβιτς (Άαρχους)
Αμυντικοί: Αντόνιο Ρουκάβινα (Βιγιαρεάλ), Αλεκσάνταρ Κολάροβ (Ρόμα), Μίλαν Ρόντιτς (Ερυθρός Αστέρας), Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (Ζενίτ), Ούρος Σπάγιτς (Κράσνονταρ), Ματίγια Νάστασιτς (Σάλκε), Ντούσκο Τόσιτς (Γκουάνγκζου ΡΦ), Μίλος Βέλκοβιτς (Βέρντερ), Νικόλα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα)
Μέσοι: Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Νεμάνια Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκο Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Άντεμ Λιάγιτς (Τορίνο), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Σαουθάμπτον), Μίγιατ Γκατσίνοβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Φίλιπ Κόστιτς (Αμβούργο), Άντριγια Ζίβκοβιτς (Μπενφίκα), Νεμάνια Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας), Νεμάνια Μακσίμοβιτς (Βαλένθια)
Επιθετικοί: Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ), Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ), Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)
Το πρόγραμμα:
17 Ιουνίου: Σερβία – Κόστα Ρίκα, Σαμάρα
22 Ιουνίου: Σερβία – Ελβετία, Καλίνινγκραντ
27 Ιουνίου: Σερβία – Βραζιλία, Μόσχα
Διαβάστε το προφίλ των άλλων ομάδων:
1ος όμιλος: Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ουρουγουάη, Αίγυπτος
2ος όμιλος: Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Ιράν
3ος όμιλος: Γαλλία, Αυστραλία, Δανία, Περού
4ος όμιλος: Αργεντινή, Ισλανδία, Κροατία, Νιγηρία
5ος όμιλος: Βραζιλία, Ελβετία, Κόστα Ρίκα, Σερβία
6ος όμιλος: Γερμανία, Μεξικό, Ν. Κορέα, Σουηδία
7ος όμιλος: Αγγλία, Βέλγιο, Παναμάς, Τυνησία
8ος όμιλος: Κολομβία, Πολωνία, Σενεγάλη, Ιαπωνία
Πείτε τη γνώμη σας: