Ευκαιρία να χαμογελάσουν
Η Μάλτα υποδέχεται το Γιβραλτάρ σε διεθνές φιλικό που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους αγώνες του Nations League.
* Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΜΑΛΤΑ
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έδωσε δύο παιχνίδια για το Nations League στο οποίο συμμετέχει στη Δ’ Κατηγορία μαζί με τις πιο αδύναμες ομάδες. Είναι στον πρώτο όμιλο και μαζί της βρίσκονται τα Νησιά Φερόε, η Λετονία και η Ανδόρα. Στην πρεμιέρα είχε αντιμετωπίσει εκτός έδρας τα Νησιά Φερόε κι ενώ είχε προβάδισμα 2-1 μέχρι λίγο πριν το φινάλε του αγώνα, δέχτηκε δύο γκολ στο 87’ και στις καθυστερήσεις κι έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο. Τρία εικοσιτετράωρα αργότερα φιλοξένησε στη Βαλέτα τη Λετονία και προηγήθηκε νωρίς με το Νουόκο, όμως ισοφαρίστηκε από αυτογκόλ στο 25’. Είχε πολύ χρόνο μπροστά της αλλά δεν βρήκε ποτέ το τέρμα της νίκης και περιορίστηκε σε ισοπαλία.
Αυτός ήταν ο πρώτος της βαθμός μετά από δύο παιχνίδια και βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Ανδόρα. Το πρόβλημά της είναι κυρίως στην άμυνα, καθώς έχει δεχτεί τέσσερα γκολ σε δύο αναμετρήσεις. Αμφότερα τα ματς της ολοκληρώθηκαν αμφίσκορα. Θα ακολουθήσουν επίσημα παιχνίδια με Ανδόρα και Λετονία.
Ο Ιταλός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας της Μεσογείου, Ντέβις Μάντζια τόνισε: «Είναι μία νέα κατάσταση. Αυτό το διευρυμένο «παράθυρο» των εθνικών ομάδων. Καλέσαμε αρκετούς παίκτες για να στείλουμε το μήνυμα ότι οι πόρτες της Εθνικής είναι ανοιχτές. Ο αγώνας με το Γιβραλτάρ είναι σημαντικό για εμάς γιατί παίζει ρόλο στην κατάταξη και γενικότερα δεν θέλουμε να παίζουμε μόνο για τη χαρά του παιχνιδιού. Θέλουμε να δείξουμε ότι συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε κι αυτή είναι μία καλή ευκαιρία».
Αγωνιστικά Νέα: Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.
Η αποστολή της Μάλτας:
Τερματοφύλακες: Μπονέλο (Βαλέτα), Κρεμόνα (Χιμπέρνιανς), Γκαλέα (Σλιέμα Γουόντερερς)
Αμυντικοί: Άγκιους (Χιμπέρνιανς), Μποργκ (Γκτζίρα Γιουνάιτεντ), Μούσκατ (Κάζα Πία), Απάπ (Χιμπέρνιανς), Πέπε (Μπιρκιρκάρα), Σο (Σλιέμα Γουόντερερς)
Μέσοι: Ρ. Μούσκατ (Βαλέτα), Κρίστενσεν (Χιμπέρνιανς), Μπονγκ (Χάμρουν Σπάρτανς), Πιζάνι (Μπαλζάν), Γκρεχ (Χιμπένιανς), Μπίρμαν (Χιμπέρνιανς), Καμενζούλι (Φλοριάνα), Ατάρντ (Μπιρκιρκάρα), Γκιλόμιερ (Μπιρκιρκάρα), Καρουάνα (Βαλέτα), Τέουμα (Ουνιόν Σεντ Γκιλουάζ), Αράμπ (Μπάλζαν), Τ. Μούσκατ (Πάντερμπορν ΙΙ)
Επιθετικοί : Γκάμπιν (Κόλτσεστερ), Νουόκο (Βαλέτα), Ντεγκαμπριέλε (Χιμπέρνιανς), Μοντεμπέλο (Μπιρκιρκάρα), Π. Μπονγκ (Μπιρκιρκάρα), Ντίμετς (Βαλέτα)
ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
Πρόκειται για μία εξαιρετικά αδύναμη εθνική ομάδα η οποία παλεύει με κάθε τρόπο για να καταφέρει να αφήσει το στίγμα της. Όπως είναι απόλυτα λογικό δεν θα μπορούσε να αγωνίζεται πουθενά αλλού πέρα από τη Δ’ Κατηγορία του Nations League. Εκεί συμμετέχει στο δεύτερο όμιλο μαζί με το Λιχτενστάιν και το Σαν Μαρίνο. Από τη στιγμή που λαμβάνουν μόλις τρεις ομάδες σε αυτό το γκρουπ, τα παιχνίδια είναι λιγότερα. Στο προηγούμενο «παράθυρο» για τα ματς των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων έπαιξε μόνο μία φορά με αντίπαλο το επίσημος αδύναμο Σαν Μαρίνο. Όσοι παρακολούθησαν αυτόν τον αγώνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθ’ υπερβολή «ήρωες». Ένα γκολ του Τορίγια στο 42ο λεπτό αποδείχτηκε αρκετό για να πάρει τη νίκη.
Το Γιβραλτάρ έχει συγκεντρώσει λοιπόν τρεις βαθμούς και φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, παρέα με το Λιχτενστάιν. Μάλιστα οι δύο ομάδες θα συναντηθούν το προσεχές Σάββατο σε αγώνα που θα γίνει στο Λιχτενστάιν. Παίζει πάντοτε «σφιχτά» προσπαθώντας να μην επιτρέπει στους αντιπάλους να δημιουργούν πολλές ευκαιρίες και να παραβιάζουν πολλές φορές στην εστία του.
«Πρόκειται για παιχνίδι προετοιμασίας αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πάρουμε τη νίκη» ήταν τα λόγια του Ουρουγουανού κόουτς της Εθνικής Γιβραλτάρ, Χούλιο Σέζαρ Ρίμπας ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας από το 2018 κι αφού τις δύο προηγούμενες σεζόν είχε καθοδηγήσει τη Λίνκολντ Ρεντ Ιμπς.
Αγωνιστικά Νέα: Επί της ουσίας πλήρης.
Η αποστολή του Γιβραλτάρ :
Τερματοφύλακες: Γκόλντγουιν (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ρόμπα (Σεντ Τζόζεφς), Κόλινγκ (Γκλεντόραν)
Αμυντικοί: Σέρτζαντ (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ολιβέρο (Εουρόπα), Μπαρνέτ (Σεντ Τζόζεφς), Γουάιζμαν (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Άνεσλι (Μπλάκμπερν), Μούελχι (Σεντ Τζόζεφς), Τζόλι (Εουρόπα), Τσιπολίνα (Σεντ Τζόζεφς), Πάουερ (Λυνξ)
Μέσοι: Γουόκερ (Εουρόπα), Κασκιάρο (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Πονς (Σεντ Τζόζεφς), Μπαντρ (Εουρόπα), Τορίγια (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ρονάν (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Βίνετ (Μπρούνο’ς Μάγκμπαϊς)
Επιθετικοί : Κασιάρο (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Ντε Μπαρ (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Κούμπς (Λίνκολν Ρεντ Ιμπς), Στιτς (Μπάξτον)

Εκτίμηση
Η Μάλτα και το Γιβραλτάρ έχουν την ευκαιρία να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο μεταξύ τους παιχνίδι και να βελτιώσουν την ψυχολογία τους και την αυτοπεποίθησή τους. Είναι δεδομένο ότι αυτές οι ομάδες δεν χρησιμοποιούν τα φιλικά μόνο για δοκιμές, αλλά προσπαθούν και για τη νίκη, καθώς δεν τα καταφέρνουν συχνά. Οι γηπεδούχοι είναι σαφώς πιο ποιοτικοί από τους αντιπάλους τους κι έχουν τον πρώτο λόγο. Εύκολα ή δύσκολα θα φτάσουν στην επικράτηση και θα τους εμπιστευτούμε επιλέγοντας τον άσο.