Σαφώς ανώτεροι οι γηπεδούχοι
Η Γκιμαράες φιλοξενεί την Πορτιμονένσε για την 9η αγωνιστική της Πριμέιρα Λίγκα. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από νίκη στο «σπίτι» της Τοντέλα, ενώ οι φιλοξενούμενοι έκαμψαν εντός έδρας την αντίσταση της Νασιονάλ Μαδέιρα.* Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ως μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΓΚΙΜΑΡΑΕΣ
Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στην πόλη Τοντέλα ούτως ώστε να αντιμετωπίσει εκτός έδρας την τοπική και ομώνυμη ομάδα. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πανηγύρισε μία εύκολη και «καθαρή» νίκη με 2-0. Δεν μπήκε συγκεντρωμένη στον αγωνιστικό χώρο και θα μπορούσε να το «πληρώσει», καθώς στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο είδε τους γηπεδούχους να είναι πιο απειλητικοί και να δημιουργούν τέσσερις καλές στιγμές, ενώ η ίδια μόλις μία. Στην επανάληψη όμως πήρε τα ηνία και κυριάρχησε. Αρχικά κέρδισε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ στο 58’ ο αρχηγός Αντρέ Αντρέ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Ροσίνια έδωσε ωραία ασίστ στον σέντερ φορ Ντουάρτε κι εκείνος μέσα από την περιοχή πλάσαρε όμορφα για το 0-2. Το έργο της έγινε ακόμα ευκολότερο στο 72’, καθώς οι αντίπαλοι έμειναν με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Άγρα. Δεν άλλαξε κάτι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.
Η Γκιμαράες μέχρι τώρα δείχνει μία ομάδα που ειδικεύεται στα παιχνίδια μακριά από το «σπίτι» της, καθώς αυτή ήταν η τρίτη σερί νίκη σε εξόρμησή της. Την ίδια στιγμή έχει υποστεί όλες τις ήττες στην έδρα της. Έχει συγκεντρώσει 13 βαθμούς και βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Θεωρήθηκε σημαντικό ότι εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Λιγκ Καπ. Τα έξι από τα οκτώ φετινά της ματς για το πορτογαλικό πρωτάθλημα ήταν Under.
Ο τεχνικός της Βιτόρια Ζοάο Ενρίκες υπογράμμισε: «Μπορούμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και το κάναμε απέναντι στην Τοντέλα, αν και δεν σκοράραμε όσα γκολ θα έπρεπε. Πετύχαμε τον στόχο της εισόδου στο Λιγκ Καπ και είμαστε ικανοποιημένοι, ενώ συνεχίζουμε και στο Κύπελλο. Πλέον πρέπει να μείνουμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας στο πρωτάθλημα».
Αγωνιστικά Νέα: Εξέτισε και είναι ξανά διαθέσιμος ο μπακ Ουατάρα (3/0). Γνωστά τα προβλήματα αφού θα λείψουν ο αμυντικός Μασκαρένιας (0/0), οι μέσοι Γουακάσο (0/0) και Αμόα (0/0). Κανείς τους δεν έχει παίξει φέτος. Δεν είναι έτοιμοι και οι χαφ Πόχα (5/0), Αγκού (6/0). ΠΟΡΤΙΜΟΝΕΝΣΕ
Έχοντας υποστεί ντροπιαστικό αποκλεισμό στο Κύπελλο Πορτογαλίας, από ομάδα κατώτερης κατηγορίας, ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εντός έδρας παιχνίδι της με τη νεοφώτιστη κι άκρως επικίνδυνη Νασιονάλ Μαδέιρα. Πήρε μία νίκη μεγάλης σημασίας με το «φτωχό» αλλά πολύτιμο 1-0, βρίσκοντας τη λύτρωση λίγο πριν το τέλος. Στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο ήταν η καλύτερη ομάδα στο χορτάρι και είχε τον έλεγχο του ρυθμού. Θέλησε να αιφνιδιάσει αλλά δεν σκόραρε σε καμία από τις τρεις καλές στιγμές που δημιούργησε μέχρι τη συμπλήρωση δέκα λεπτών. Στην επανάληψη το ματς απέκτησε μία «άγρια» ομορφιά. Η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω κι όποια σκόραρε θα είχε τον πρώτο λόγο. Η λύση ήρθε μέσω VAR, αφού στο 88’ καταλογίστηκε πέναλτι υπέρ της για χέρι του Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος μάλιστα είδε την κόκκινη κάρτα κι αποβλήθηκε. Ο Φαμπρίτσιο εκτέλεσε εύστοχα από την άσπρη βούλα και της έδωσε ένα σπουδαίο «τρίποντο».
Με αυτόν τον τρόπο η Πορτιμονένσε σταμάτησε το αρνητικό σερί τριών διαδοχικών ηττών και πήρε «ανάσα» ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η συγκομιδή των 7 βαθμών τη φέρνει στην 16η θέση του βαθμολογικού πίνακα, καθώς υπερτερεί στην ισοβαθμία με την Μποαβίστα αλλά υστερεί σ’ εκείνη με τη Μαρίτιμο. Ο στόχος της δεν μπορεί να είναι άλλος πέρα από τη σωτηρία. Τα δύο από τα τρία πιο πρόσφατα ματς της ήταν Over κι αμφίσκορα.
«Είχαμε πολύ μεγάλη ανάγκη τη νίκη στο παιχνίδι με τη Νασιονάλ Μαδέιρα κι ανακουφιστήκαμε που τα καταφέραμε. Όμως δεν θέλουμε να περάσει καιρός χωρίς να πάρουμε άλλη χαρά. Γι’ αυτόν το λόγο ελπίζω ότι σύντομα θα πανηγυρίσουμε ξανά. Η Γκιμαράες είναι μία πολύ καλή ομάδα, αλλά θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε από αυτόν τον αγώνα» σχολίασε ο προπονητής της ομάδας, Πάουλο Σέρτζιο.
Αγωνιστικά Νέα: Δύο «πονοκέφαλοι», κανένας «φρέσκος». Θα λείψει ο δεξιός μπακ Χάκμαν (0/0) που δεν έχει παίξει φέτος αλλά και ο βασικός χαφ Φερνάντες (7/0) που είναι τραυματίας.
Εκτίμηση
Η Γκιμαράες διαθέτει ένα αρκετά ποιοτικό σύνολο το οποίο έχει θέσει ως στόχο να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Από την άλλη, η Πορτιμονένσε θεωρείται δικαίως ένα από τα μεγάλα φαβορί για υποβιβασμό, ενώ δεν ξεγελάει κανέναν η νίκη της προηγούμενης εβδομάδας. Εδώ δεν θα αρκεστούμε στον άσο που προσφέρεται σε οριακά αποδεκτές τιμές και θα ρισκάρουμε με την επικράτηση της Βιτόρια από το πρώτο ημίχρονο, θεωρώντας ότι θα μπει δυνατά για να «καθαρίσει» το ματς και να μην αφήσει περιθώρια στους φιλοξενούμενους.
Σουόνσι
Ρέξαμ
Σέφιλντ Γιουνάιτεντ
Νόριτς
Πόρτσμουθ
Κάρντιφ
Μπέρνλι
Μπρίστολ Σίτι
Μίλγουολ
Μπόλτον
ΚΠΡ
Μίντλεσμπρο
Γουέστ Χαμ
Ντέρμπι
Γουέστ Μπρομ
Γουότφορντ
Στόουκ
Τσάρλτον
Πρέστον
Μπλάκμπερν
Χαλ
Άστον Βίλα
Λίνκολν Σίτι
Σαουθάμπτον
Φούλαμ
Κρίσταλ Πάλας
Νότιγχαμ Φόρεστ
Τότεναμ
Μπρέντφορντ
Σάντερλαντ
Μπράιτον
Λιντς
Μάντσεστερ Σίτι
Κόβεντρι
Νιούκαστλ
Μπόρνμουθ
Χιμνάσια Λα Πλάτα
Τίγκρε
Χιμνάσια Μεντόζα
Μπόκα Τζούνιορς
Αλντοσίβι
Μπάνφιλντ
Βελέζ Σάρσφιλντ
Εστουδιάντες ντε Λα Πλάτα
Σαν Λορέντζο
Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες
Σαρλερουά
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Μαλίν
Βέστερλο
Σιντ Τρούιντεν
Ράαλ Λα Λουβιέρ
Σταντάρ Λιέγης
Αντβέρπ
Νις
Λε Μαν
Χάβρη
Μπρεστ
Λανς
Λοριάν
Γκλάντμπαχ
Έλβερσμπεργκ
Χοφενχάιμ
Ντόρτμουντ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
Ουνιόν Βερολίνου
Πάντερμπορν
Φράιμπουργκ
Βέρντερ Βρέμης
Λειψία
Σάλκε
Μπάγερν Μονάχου
Βόλφσμπουργκ
Κότμπους
Καϊζερσλάουτερν
Ντάρμσταντ
Ντιναμό Δρέσδης
Μπόχουμ
Χόλσταϊν Κίελ
Νυρεμβέργη
Άαρχους
Σίλκεμποργκ
Γκρασχόπερς
Ζυρίχη
Γιούνγκ Μπόις
Λουκέρνη
Βαντούζ
Λωζάνη
ΑΕΚ
Άρης
Βόλος Elabet
Ολυμπιακός
Βανκούβερ Γουάιτκαπς
Σεντ Λούις Σίτι
Κολόμπους Κρου
Κολοράντο Ράπιντς
Λος Άντζελες Γκάλαξι
Νιου 'Ινγκλαντ Ρεβολούσιον
Ορλάντο Σίτι
Σαν Ντιέγκο
Πόρτλαντ Τίμπερς
Μινεσότα Γιουνάιτεντ
Ρεάλ Σολτ Λέικ
Λος Άντζελες
Σιάτλ Σάουντερς
Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς
Σινσινάτι
DC Γιουνάιτεντ
Τορόντο
Σικάγο Φάιαρ
Φιλαδέλφεια Γιούνιον
Μόντρεαλ Ίμπακτ
Σάρλοτ
Ντιναμό Χιούστον
Ίντερ Μαϊάμι
Ατλάντα Γιουνάιτεντ
Όστιν
Σαν Χοσέ Έρθκουεικς
Ίντερ
Νάπολι
Ρόμα
Αταλάντα
Φιορεντίνα
Τορίνο
Χουάρεζ
Πατσούκα
Στάμπαεκ
Μος
Χάουγκεσουντ
Σογκντάλ
Στρόμεν
Μπρίνε
Σάντνες Ουλφ
Ρανχάιμ
Οντ
Στρομσγκόντσετ
Κόνγκσβινγκερ
Ράουφος
Ασάνε
Χοντ
Άγιαξ
Αϊντχόφεν
Βίλεμ
Εξέλσιορ
Ναϊμέγκεν
Φέγενορντ
Ουτρέχτη
Γκόου Αχέντ Ιγκλς
Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Νασιονάλ Μαδέιρα
Μαρίτιμο
Μπενφίκα
Αλβέρκα
Μπράγκα
Εστρέλα Αμαδόρα
Φαμαλικάο
Αμπερντίν
Κιλμάρνοκ
Σεντ Μίρεν
Σέλτικ
Νταντί Γιουνάιτεντ
Φόλκερκ
Ρέιντζερς
Μάδεργουελ
Βαστέρας ΦΚ
Σίριους
Ντέγκερφορς
Χάλμσταντ
Γκάις
Χάκεν
Φενερμπαχτσέ
Μπεσίκτας
Ερζουρουμσπόρ
Κόνιασπορ
Πόρτο
Πάσος Φερέιρα
Σάντα Κλάρα
Τοντέλα
Μπελενένσες Σαντ
Μορεϊρένσε
Μποαβίστα
Φαρένσε
Ρίο Άβε
Ζιλ Βιθέντε