Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Πορτογαλίας

Το προφίλ της Πορτογαλίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 22:32
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Έχοντας χάσει στα πέναλτι από την Ισπανία την πρόκριση στον τελικό του Euro πριν από δύο χρόνια, η Πορτογαλία δείχνει ικανή για μια μεγάλη πορεία στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να προέρχεται από μια ακόμα εντυπωσιακή χρονιά με τη φανέλα της Ρεάλ, οι Ίβηρες ταξιδεύουν με μεγάλες φιλοδοξίες στη Βραζιλία και μένει να δούμε αν θα αποδείξουν στο γήπεδο ότι έχουν τη δυνατότητα για ένα πολύ καλό τουρνουά.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Πορτογαλίας
Μετράει μόλις πέντε παρουσίες σε προηγούμενες διοργανώσεις, όπου έχει καταφέρει να φτάσει δύο φορές ως τα ημιτελικά (1966, 2006), ενώ το 2010 έφτασε μόλις στη φάση των «16» καθώς βρήκε στον δρόμο της την Ισπανία (1-0).

Στη παρθενική της συμμετοχή το 1966 έλαμψε με την παρουσία της, καθώς έφτασε μια «ανάσα» από το μεγάλο τελικό. Με ηγέτη τον Εουσέμπιο, οι Πορτογάλοι τερμάτισαν πρώτοι σε όμιλο με Βραζιλία, Ουγγαρία και Βουλγαρία και αφού ξεπέρασαν το εμπόδιο της Β. Κορέας με 5-3, ηττήθηκαν με 2-1 από την οικοδέσποινα Αγγλία στα ημιτελικά.

Η πορεία της τα επόμενα χρόνια δεν ήταν ανάλογη, καθώς δεν πέρασε τη φάση των ομίλων στα Μουντιάλ του 1986 και 2002 που έδωσε το «παρών», ωστόσο το 2006 στη Γερμανία ισοφάρισε την κορυφαία της επίδοση, φτάνοντας στους «4».

Αφού τερμάτισε πρώτη σε βατό όμιλο με Μεξικό, Αγκόλα και Ιράν με τρείς νίκες απέκλεισε Ολλανδία (1-0) και Αγγλία (3-1 στα πεν.) για να χάσει στα ημιτελικά με 1-0 από τη Γαλλία του Ζιντάν.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Πορτογαλίας
Πήρε το εισιτήριο για τα τελικά της Βραζιλίας νικώντας σε αγώνες μπαράζ τη Σουηδία με συνολικό σκορ 4-2.

Τερμάτισε δεύτερη σε όμιλο με Ρωσία, Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν, Β. Ιρλανδία και Λουξεμβούργο πίσω από τη Ρωσία και αναγκάστηκε να παίξει μπαράζ με τη Σουηδία.

Εκεί, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρονάλντο ο οποίος πέτυχε και τα 4 γκολ της Πορτογαλίας, οι Ίβηρες κέρδισαν με 1-0 τους Σουηδούς στη Λισαβόνα και πήραν «διπλό» με 3-2 στη Σόλνα αφήνοντας εκτός Μουντιάλ τον Ιμπραΐμοβιτς και την παρέα του.

Με απολογισμό έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μία ήττα, τερμάτισε ένα βαθμό πίσω από τους Ρώσους, τους οποίους νίκησε με 1-0 στην έδρα της αλλά έχασε με το ίδιο σκορ εκτός, ενώ πλήρωσε παράλληλα τις δύο ισοπαλίες με Ισραήλ (1-1 εντός, 3-3 εκτός).

Προπονητής:


Πάουλο Μπέντο (44 ετών)

Το προφίλ της Πορτογαλίας
Διαδέχτηκε σε ηλικία 41 ετών τότε τον Κάρλος Κεϊρόζ τον Σεπτέμβριο του 2010 στον πάγκο της Πορτογαλίας και δύο χρόνια μετά οδήγησε την ομάδα μια «ανάσα» από τον τελικό του Euro, χάνοντας στα πέναλτι από τη γειτόνισσα Ισπανία.

Σε ηλικία 44 ετών θα συμμετάσχει στο πρώτο Μουντιάλ της προπονητικής του καριέρας, ενώ πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι το 2016, καθώς η ομοσπονδία της χώρας τον στηρίζει απόλυτα.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Σπόρτινγκ το 2004 ωστόσο ένα χρόνο μετά πήρε προαγωγή στην πρώτη ομάδα αντικαθιστώντας τον άλλοτε τεχνικό του Παναθηναϊκού Πεσέιρο και είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη των Νάνι, Μουτίνιο και Βελόσο.

Η δουλειά του απέδωσε «καρπούς» καθώς κατέκτησε δύο Κύπελλα (2007, 2008) και δύο Σούπερ Καπ τις ίδιες χρονιές, ενώ οδήγησε την ομάδα τρεις φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, φτάνοντας ως τους «16» το 2009 όπου γνώρισε συντριβή από τη Μπάγερν.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Πορτογαλίας
Ηγέτης της ομάδας και αιχμή του δόρατος είναι φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίος με την παρουσία του ανεβάζει σημαντικά το επίπεδο της πορτογαλικής ομάδας, την οποία πήρε από το χέρι με τέσσερα γκολ κόντρα στη Σουηδία και την οδήγησε στα τελικά του Μουντιάλ.

Ο ίδιος ταλαιπωρείται από τραυματισμούς μετά από μια εντυπωσιακή χρονιά με τη Ρεάλ, ωστόσο δεν θα χάσει την ευκαιρία για διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου θέλει να πρωταγωνιστήσει ως κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» αλλά και του «Χρυσού Παπουτσιού» τη φετινή σεζόν (μοιράζεται το βραβείο με τον Σουάρεζ).

Στο άλλο άκρο της επίθεσης αναμένεται να βρεθεί ο Νάνι, ενώ στην κορυφή οι Αλμέιντα, Ποστιγκα και Εντερ αναμένεται να μονομαχήσουν για τη θέση του βασικού σέντερ φορ.

Στον άξονα ο Μπέντο στηρίζεται στα δικά του παιδιά, Βελόσο και Μουτίνιο οι οποίοι μαζί με τον Μειρέλες αποτελούν συνήθως την τριάδα στη μεσαία γραμμή, με τον Καρβάλιο της Σπόρτινγκ να αποτελεί το μέλλον της ομάδας.

Πέπε και Μπρούνο Άλβες θα καλύψουν τις δύο θέσεις στα στόπερ, ενώ ο Ρουί Πατρίσιο θα καθίσει πιθανότατα κάτω από τα δοκάρια αφήνοντας στον πάγκο τους Μπέτο και Εντουάρντο.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Πορτογαλίας
Να «λάμψει» με την παρουσία της στα γήπεδα της Βραζιλίας και να φτάσει όσο δυνατόν ψηλότερα.

Έχοντας στη σύνθεση της το «πυρηνικό όπλο» που λέγεται Κριστιάνο Ρονάλντο, μπορεί να ελπίζει για διάκριση και σε πορεία ανάλογη του 2006 αν και πρώτα θα πρέπει να μην πέσει θύμα έκπληξης σε όμιλο με Γερμανία, ΗΠΑ και Γκάνα.

Μάλιστα το παιχνίδι της πρεμιέρας με την Γερμανία θα αποτελέσει ένα «crush test» για το αν είναι ικανή φτάσει μακριά στη διοργάνωση, ενώ να σημειωθεί πως στους «16» περιμένουν –εκτός απρόοπτου- Βέλγιο και Ρωσία και όχι η Ισπανία όπως το 2010.

Αρκετοί bookmakers δεν την θεωρούν ως φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο (9η στη σχετική λίστα) με τον Μπέντο από την πλευρά του να κρατάει χαμηλούς τόνους.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η παρουσία του Ρονάλντο ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από πρόβλημα τραυματισμού στην προετοιμασία και μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα εμφανιστεί στη Βραζιλία, με τον ίδιο πάντως να δηλώνει έτοιμος.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Μπέτο (Σεβίλλη), Εντουάρντο (Μπράγκα), Ρουί Πατρίτσιο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας)

Αμυντικοί: Αλμέιδα (Μπενφίκα), Μπρούνο Άλβες (Φενέρμπαχτσε), Κοεντράο (Ρεάλ Μαδρίτης), Περέιρα (Βαλένθια), Νέτο (Ζενίτ), Πέπε (Ρεάλ Μαδρίτης), Ρικάρντο Κόστα (Βαλένθια)

Μέσοι: Μουτίνιο (Μονακό), Βελόσο (Ντιναμό Κιέβου), Μεϊρέλες (Φενέρμπαχτσε), Αμορίμ (Μπενφίκα), Καρβάλιο (Σπόρτινγκ Λισαβόνας)

Επιθετικοί: Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης), Έντερ (Μπράγκα), Πόστιγκα (Λάτσιο), Αλμέιδα (Μπεσίκτας), Νάνι (Μαν. Γιουνάιτεντ), Ράφα (Μπράγκα), Βαρέλα (Πόρτο), Βιεϊρίνια (Βόλφσμπουργκ)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.