Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ του Ιράν

Το προφίλ του Ιράν

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 18:03
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Την πρόκριση σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου για 4η φορά στην ιστορία του εξασφάλισε το Ιράν, το οποίο θα κυνηγήσει απλώς την 2η νίκη στην ιστορία του στην διοργάνωση.

Με τους τρεις πρώτους σκόρερ στην ιστορία του, Αλί Νταεΐ, Καρίμ Μπαγκερί και Αλί Καρίμι, να αποτελούν πλέον παρελθόν δίνοντας… τόπο στη νέα γενιά, η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ που θεωρείται ήδη πετυχημένη από την παρουσία της στη Βραζιλία, θα κάνει συλλογή εμπειριών και θα προσπαθήσει μην γίνει ο… σάκος του μποξ στον όμιλο της.

Ιστορία στον θεσμό:


Το προφίλ του Ιράν
Το Ιράν έχει προκριθεί τρεις φορές στο παρελθόν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλου, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να περάσει τους ομίλους της διοργάνωσης.

Μοναδική της νίκη στο θεσμό είναι αυτή με 2-1 απέναντι στις ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1998, σε ένα παιχνίδι ιδιαίτερης σημασίας λόγω των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών. Ωστόσο οι δύο ήττες από Γιουγκοσλαβία (1-0) και Γερμανία (2-0) δεν της επέτρεψαν να προκριθεί στον επόμενο γύρο.

Έκανε ντεμπούτο στο θεσμό στο Μουντιάλ του 1978 όπου γνώρισε δύο ήττες από τη μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδία (3-0) και από το Περού του Κουμπίγιας (4-1), ωστόσο απέσπασε ισοπαλία (1-1) από τη Σκωτία του Κένι Νταγκλίς.

Ίδιο απολογισμό είχε και το 2006, όπου ηττήθηκε με 3-1 από το Μεξικό και 2-0 από την Πορτογαλία, και μοιράστηκε ένα βαθμό με την Αγκόλα (1-1).

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ του Ιράν
Έκανε την έκπληξη, καθώς τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Ν. Κορέα, Ουζμπεκιστάν, Κατάρ και Λίβανο και πήρε πανηγυρικά το εισιτήριο για τα τελικά της Βραζιλίας, αφού πρώτα είχε πάρει την πρώτη θέση με ρεκόρ 3-3-0 σε όμιλο με Κατάρ, Μπαχρέιν και Ινδονησία στον προηγούμενο γύρο.

Πέντε νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες ο απολογισμός του στον τελικό γύρο, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση στα παιχνίδια με την Ν. Κορέα την οποία κέρδισε εντός/εκτός με 1-0.

Με εξαίρεση τη νίκη με 4-0 απέναντι στο Λίβανο, κέρδισε όλα τα παιχνίδια με 1-0 φανερώνοντας πρόβλημα στο σκοράρισμα, ωστόσο κράτησε ανέπαφη την εστία του στα έξι από τα εννέα παιχνίδια της τελικής φάσης (δέχθηκε συνολικά 4 γκολ σε 9 ματς).

Προπονητής:


Κάρλος Κεϊρόζ (61 ετών)

Το προφίλ του Ιράν

Πορτογάλος τεχνικός με εμπειρία σε Μουντιάλ, καθώς οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στους «16» στη διοργάνωσης της Ν. Αφρικής το 2010, χάνοντας την πρόκριση από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Αποτέλεσε βοηθός του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για 5 χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ βρέθηκε στον πάγκο της Ρεάλ το 2003, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει μεγάλο τίτλο παρότι είχε στη διάθεση του παίκτες όπως οι Φίγκο, Ζιντάν, Ρονάλντο, Ραούλ, Ρ. Κάρλος και Μπέκαμ.

Σίγουρα αποτελεί προνόμιο για το Ιράν να έχει στον πάγκο του έναν τεχνικό με εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο, με τον 61χρονο τεχνικό, που έχει αναλάβει την ομάδα το 2011, να έχει δημιουργήσει μέσα σε τρία χρόνια ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, τουλάχιστον για το επίπεδο της ασιατικής ηπείρου.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ του Ιράν
Ο παίκτης που ξεχωρίζει στο ρόστερ του Ιράν είναι ο Γιαβάντ Νεκουνάμ. Ο 33χρονος μέσος και αρχηγός της ομάδας ο οποίος ακούστηκε στο παρελθόν για τον Ολυμπιακό, είναι ο ηγέτης της ομάδας στον άξονα, με τον ίδιο να μετράει έξι χρόνια παρουσίας στα γήπεδα της Πριμέρα με τη φανέλα της Οσασούνα.

Ο Νεκουνάμ ήταν μάλιστα ο πρώτος σκόρερ του Ιράν στην προκριματική φάση με 6 γκολ, τρία περισσότερα από τον Ρέζα της Τσάρλτον, ο οποίος είναι ο βασικός επιθετικός της ομάδας στην κορυφή της επίθεσης.

Στη μεσοεπιθετική γραμμή ξεχωρίζει ο Ντεζάγκα της Φούλαμ, ο οποίος μετράει περισσότερες από 200 συμμετοχές στα γήπεδα της Πρέμιερ και της Μπουντσελίγκα αποτελώντας έναν από τους παίκτες με τη μεγαλύτερη εμπειρία σε υψηλό επίπεδο στο ρόστερ του Ιράν, το οποίο αποτελείται κυρίως από παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ του Ιράν
Να συλλέξει εμπειρίες και να πραγματοποιήσει μια αξιόλογη παρουσία χωρίς να μετατραπεί σε σάκο του μποξ για τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου της.

Σε γκρουπ με Αργεντινή, Βοσνία και Νιγηρία, θα προσπαθήσει να σημειώσει τη δεύτερη νίκη του στην διοργάνωση και γενικότερα να δυσκολέψει το έργο των αντιπάλων του, καθώς οι πιθανότητες πρόκρισης είναι μικρές για την ομάδα του Κειρόζ, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μία από τις πιο αδύναμες ομάδες τις διοργάνωσης.

Βέβαια, είναι στο χέρι των παικτών να αποδείξουν το αντίθετο ενώ η παρουσία του έμπειρου Κειρόζ στον πάγκο δίνει πόντους στην ομάδα για μια θετική παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Το σίγουρο είναι πως ο αγώνας με την Αργεντινή, αποτελεί από μόνος του κάποιου είδος έπαθλο για τους Ιρανούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα βρεθούν για 90 λεπτά στο ίδιο γήπεδο με παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Σέρχιο Αγκουέρο και όλα τα υπόλοιπα αστέρια της «μπιανκοσελέστε».

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Ραχμάνε Αχμαντί (Σεπαχάν), Αλιρεζά Χαγιγί (Σπόρτινγκ Κοβίλια), Ντανιέλ Νταβαρί (Μπράουνσβαϊγκ)

Αμυντικοί: Τζαλάλ Χοσεϊνί, Χοσέιν Μαχινί και Μεχτάαντε Πουλαντί (Περσέπολις), Χασέμ Μπεϊκζαντέ και Αμιρχοσέιν Σαντεγί (Εστεγκχλάν), Πεϊζμάνε Μονταζερί (Ουμ Σαλάλ), Αχμάντε Αλεμενέ (Ναφτ Τεχράν), Στέβεν Μπεϊτασούρ (Βανκούπερ Γουάιτκαπς)

Μέσοι: Αντρανίκ Τεϊμουριάν (Εστεγκχλάν), Τζαβάντε Νεκουνάμ (Αλ-Κουβέιτ), Γοασέμε Χαταντιφάρ (Ζομπ Αχάν), Μπαχτιάρ Ραχμανί (Φουλάντ), Ρεζά Χαγιγί (Περσέπολις), Εχσάνε Χαζσαφί (Σεπαχάν)

Επιθετικοί: Ρεζά Κουτσανεζάντ (Τσάρλτον), Χοσρό Χεϊνταρί (Εστεγκχλάν), Αλιρεζά Τζαχανμπάχς (Νάιμεχεν), Μασούντε Σοτζαί (Λας Πάλμας), Ασκάν Ντεζάγκα (Φούλαμ), Καρίμε Ανσαριφάρντ (Τρακτόρ Σαζί)

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.