Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Νιγηρίας

Το προφίλ της Νιγηρίας

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
11/6/2014 18:03
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Έναν χρόνο μετά το θρίαμβο της στη Ν. Αφρική όπου κατέκτησε το Κόπα Άφρικα για 3η φορά στην ιστορία της, η Νιγηρία θα δώσει το παρών σε τελική φάση Μουντιάλ για 5η φορά, επιστρέφοντας στα γήπεδα της Βραζιλίας ένα χρόνο μετά την παρουσία της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όπου κέρδισε μόνο την Ταϊτή και αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων.

Με μόλις μία απουσία (2006) στην τελική φάση της διοργάνωσης από το 1994, οι πρωταθλητές Αφρικής με αρκετούς νεαρούς και φιλόδοξους παίκτες που αγωνίζονται στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ευελπιστούν να περάσουν πάνω απ’ τον πήχη που ισοδυναμεί με την πρόκριση στους «16» του θεσμού.

Ιστορία στον θεσμό:


Το προφίλ της Νιγηρίας
Μετράει 4 παρουσίες στα τελικά του Μουντιάλ και όλες από το 1994 και έπειτα. Με παίκτες όπως οι Τζέι Τζέι Οκότσα, Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, Νουάνκο Κανού, Σαντεϊ Ολίσε, Ντάνιελ Αμοκάτσι κ.α, έφτασε τους «16» του θεσμού το 1994 και το 1998 όπου αποκλείστηκε από Ιταλία (1-2) και Δανία (1-4) αντίστοιχα.

Νίκησε τις Ελλάδα (2-0) και Βουλγαρία (3-0) το 1994 στις ΗΠΑ στην πορεία της προς τους «16», χάνοντας μόνο από την Αργεντινή (1-2) των Μπατιστούτα, Σιμεόνε και Μαραντόνα στη φάση των ομίλων.

Αντίστοιχα, το 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας κέρδισε με 3-2 την Ισπανία και με 1-0 την Βουλγαρία, ωστόσο ηττήθηκε με 3-1 από τη Παραγουάη προτού αποκλειστεί από τους Δανούς με 4-1 στους «16», με τον Τιγιάνι Μπαμπαγκίντα (μεγάλο αδερφό του Αρούνα που πέρασε από τον Ολυμπιακό) να σκοράρει το μοναδικό γκολ για τους «σούπερ αετούς».

Στις υπόλοιπες δύο παρουσίες της δεν κατάφερε να περάσει από τους ομίλους, τερματίζοντας στην 4η θέση το 2002 στη Κορέα/Ιαπωνία και το 2010 στη Ν. Αφρική, κάτω από την Ελλάδα.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Νιγηρίας
Κέρδισε με δύο νίκες την Αιθιοπία σε αγώνες μπαράζ και «σφράγισε» το εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ, αφού πρώτα είχε τερματίσει πρώτη σε όμιλο με Μαλάουι, Κένυα και Ναμίμπια.

Δεν είχε ιδιαίτερα δύσκολο έργο στη φάση των ομίλων, καθώς τερμάτισε πρώτη και αήττητη με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες, με αποτέλεσμα να προκριθεί και να διασταυρώσει τα ξίφη της με την Αιθιοπία στα μπαράζ.

Πήρε προβάδισμα πρόκρισης χάρη στην εκτός έδρας νίκη της με 2-1, ενώ «σφράγισε» το εισιτήριο με δεύτερη νίκη (2-1) στην έδρα της.

Στα αξιοσημείωτα πως δεν κατάφερε να σημειώσει ποτέ περισσότερα από δύο γκολ σε κανένα παιχνίδι των προκριματικών, αλλά ούτε να δεχτεί παραπάνω από ένα τέρμα (7/ 8 under).

Προπονητής:


Στέφεν Κέσι (52 ετών)

Το προφίλ της Νιγηρίας
Ανέλαβε το 2011 την τεχνική ηγεσία της Νιγηρίας και την οδήγησε την περσινή σεζόν στην κατάκτηση του Κόπα Άφρικα, με αποτέλεσμα να γίνει μόλις ο 2ος που κατακτάει το τρόπαιο ως παίκτης και ως προπονητής.

Νιγηριανός τεχνικός και αρχηγός της ομάδας ως παίκτης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά στην προπονητική καριέρα του, κάτι που αποτελεί απωθημένο γι’ αυτόν.

Και αυτό διότι παρότι είχε οδηγήσει το 2006 την Εθνική ομάδα του Τόγκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της, απολύθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, πληρώνοντας την άσχημη πορεία της ομάδας στο Κόπα Άφρικα (τρεις ήττες) και τη διαμάχη που είχε με τον Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ!

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Νιγηρίας
Ο μέσος της Τσέλσι Τζον Όμπι Μίκελ αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας και ένα από τα πιο απαραίτητα γρανάζια για την ομάδα του Στέφεν Κέσι, έχοντας το ρόλο να καλύπτει τους χώρους στον άξονα, να κλέβει μπαλιές και να φτιάχνει το παιχνίδι στην επίθεση.

Στη γραμμή κρούσης της ομάδας ξεχωρίζει το όνομα του Εμενίκε, ο οποίος με 4 γκολ πήρε το βραβείου του πρώτου σκόρερ στο Κόπα Άφρικα, ενώ πέτυχε τα περισσότερα γκολ της Νιγηρίας (3) στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ.

Ο Κέσι στηρίζει πολλά και στον ποιοτικό εξτρέμ Βίκτορ Μόουσες που την περσινή σεζόν βοήθησε σημαντικά την Τσέλσι στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ κάτω από τα δοκάρια υπάρχει ο γκολκίπερ-εγγύηση που ακούει στο όνομα Βινσέντε Ενγεάμα.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Νιγηρίας
Να αφήσει πίσω της την αποτυχία του 2010 και να προκριθεί στη φάση των «16» που είναι ο βασικός στόχος της ομάδας.

Σε όμιλο με Αργεντινή, Βοσνία και Ιράν η λογική λέει ότι θα παλέψει μαζί με τους Βόσνιους για τη δεύτερη θέση και δεν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη εάν καταφέρει να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης.

«Κλειδί» αποτελεί το παιχνίδι της πρεμιέρας με το Ιράν, όπου αν καταφέρει να μαζέψει τους τρεις βαθμούς, τότε θα κάνει μεγάλο βήμα για την πρόκριση της στην επόμενη φάση.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Βίνσεντ Ενγεάμα (Λιλ), Όστιν Ετζίντε (Χάποελ Μπερ Σεβά), Τσιγκότζι Αγκμπίμ (Γκόμπε Γιουνάιτεντ).

Αμυντικοί: Έφε Άμπροουζ (Σέλτικ), Γκόντρεϊ Ομποαμπόνα (Ρίζεσπορ), Αζουμπουίκε Εγκουέκουε (Γουόρι Γουλβς), Κένεθ Ομερούο (Μίντλεσμπρο), Τζούγουον Οσανίγουα (Ασντόντ), Τζόζεφ Γιόμπο (Νόριτς), Κούνλε Οντουνλάμι (Σάνσαϊν Σταρς).

Μέσοι: Τζον Όμπι Μίκελ (Τσέλσι), Ραμόν Αζέζ (Αλμερία), Εζίκε Ουζοενί (Ενούγκου Ρέιντζερς), Ογκένι Ονάζι (Λάτσιο), Ρέουμπεν Γκάμπριελ (Μπέβερεν), Μισέλ Μπατατούντε (Βόλιν Λουτσκ).

Επιθετικοί: Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Σόλα Αμεόμπι (Νιούκαστλ), Εμανουέλ Εμενίκε (Φενέρμπαχτσε), Πίτερ Οντεμβίνγκι (Στόουκ), Μάικλ Ουτσέμπο (Σερκλ Μπριζ), Βίκτορ Μόουζες (Λίβερπουλ), Ούτσε Νουοφόρ (Χέρενφεϊν).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.