Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Το προφίλ της Χιλής

Το προφίλ της Χιλής

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
7/6/2014 19:42
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:

Τέσσερα χρόνια μετά το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής όπου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, η Χιλή επιστρέφει ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα προσπαθήσει να κλέψει τις εντυπώσεις με το επιθετικό της ποδόσφαιρο.

Τρεξίματα, ενέργεια, πρέσινγκ, δύναμη αλλά και αδυναμίες στην άμυνα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Χιλής η οποία θα προσπαθήσει να αφήσει εκτός μια εκ των Ισπανία ή Ολλανδία και να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Ιστορία στο θεσμό:


Το προφίλ της Χιλής
Μετράει 8 συμμετοχές στο παρελθόν, με κορυφαία επίδοση την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 1962 όπου έγινε στην έδρα της.

Συμμετείχε στο πρώτο Μουντιάλ του 1930 όπου πραγματοποίησε θετική εμφάνιση με δύο νίκες (3-0 το Μεξικό, 1-0 τη Γαλλία), ωστόσο ηττήθηκε με 3-1 από τη μετέπειτα φιναλίστ Αργεντινή και έχασε την πρόκριση.

Επέστρεψε σε Μουντιάλ το 1950 όπου δεν κατάφερε να περάσει τη φάση των ομίλων, ωστόσο το 1962 κατέλαβε ως οικοδέσποινα την 3η θέση, νικώντας στους «8» τη Σοβιετική Ένωση (2-1), αλλά δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Βραζιλίας, γνωρίζοντας ήττα με 4-2 με αποτέλεσμα να παίξει μικρό τελικό με τη Γιουγκοσλαβία και να πάρει τιμητική νίκη με 1-0.

Μετά από τρία Παγκόσμια Κύπελλα (1966, 1974, 1982) όπου δεν πέρασε την πρώτη φάση, με παίκτες όπως οι Σάλας και Ζαμοράνο, έφτασε στους «16» το 1998 όπου ηττήθηκε με 4-1 από τη Βραζιλία για να αποκλειστεί ξανά στην ίδια φάση το 2010 από τη «σελεσάο» αυτή τη φορά με 3-0.

Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:


Το προφίλ της Χιλής
Τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου της Λατινικής Αμερικής πίσω από Αργεντινή και Κολομβία και πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους του Μουντιάλ έχοντας απολογισμό εννέα νίκες, μία ισοπαλία και έξι ήττες.

Γνώρισε δύο ήττες από Αργεντινή (2-1 εντός, 4-0 εκτός), ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την Κολομβία γνωρίζοντας εντός έδρας ήττα με 3-1, με το δεύτερο παιχνίδι να λήγει ισόπαλο 3-3 παρότι προηγήθηκε με 3-0!

Ωστόσο κατάφερε να κερδίσει σχεδόν όλα τα θεωρητικά εύκολα παιχνίδια του ομίλου αλλά και την Ουρουγουάη με 2-0 στην έδρα της με αποτέλεσμα να τερματίσει με +3 πάνω από την «σελέστε» η οποία έπαιξε μπαράζ.

Προπονητής:


Χόρχε Σαμπάολι (54 ετών)

Το προφίλ της Χιλής
Αντικατέστησε τον Κλαούντιο Μπόργκι στον πάγκο της Χιλής τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από συνεχόμενες ήττες της ομάδας στα προκριματικά και αμέσως γύρισε το «διακόπτη», οδηγώντας την ομάδα στα τελικά του Μουντιάλ με πέντε νίκες και μία ισοπαλία σε εφτά παιχνίδια.

Ο 54χρονος «πάτησε» πάνω στα βήματα του Μπιέλσα και μετέτρεψε την Χιλή σε μια επιθετική μηχανή που βγάζει ενέργεια και πιέζει συνεχώς, αλλά παράλληλα ρισκάρει, καθώς η γραμμή της άμυνας παίζει ψηλά.

Ο Σαμπάολι συμμετέχει για πρώτη φορά σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ να σημειωθεί πως κατέκτησε τους πρώτους του τίτλους το 2011 όταν οδήγησε την Ουνιβερσιτάλ ντε Τσίλε στην κατάκτηση του Απερτούρα αλλά και του Κλαουσούρα, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε και το Κόπα Σουνταμερικάνα!

Ένα χρόνο αργότερα κέρδισε ξανά το Απερτούρα για να αποχωρήσει στη συνέχεια αναλαμβάνοντας την Χιλή, η οποία είναι η πρώτη εθνική ομάδα που έχει αναλάβει στην καριέρα του.

Παίκτες-κλειδιά:


Το προφίλ της Χιλής
Αστέρας της ομάδας είναι ο Αρτούρο Βιντάλ, με τον μέσο της Γιουβέντους να προέρχεται από εξαιρετικές σεζόν στην Ιταλία, ανεβάζοντας στα ύψη τις ποδοσφαιρικές μετοχές του.

Ο ίδιος υποβλήθηκε πρόσφατα σε εγχείρηση για να προλάβει το Μουντιάλ και η πορεία της Χιλής θα βασιστεί σημαντικά στο πως θα παρουσιαστεί στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Πλην του Βιντάλ, οι Ντίαζ και Βαλδίβια αποτελούν δύο σημαντικές μονάδες στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Μεντέλ παρότι αμυντικό χαφ, παίζει ως στόπερ καθώς η ομάδα υστερεί από ποιοτικές λύσεις στους σέντερ μπακ . Ίσλα και Μένα στα πλάγια παίρνουν αρκετές φορές τη μπάλα, καθώς η Χιλή στηρίζει πολλά στο παιχνίδι από τα άκρα.

Στο ρόστερ της Χιλής λείπει ο μεγάλος σέντερ φορ με αποτέλεσμα τις λύσεις στην επίθεση να δίνουν ο Σάντσες της Μπαρτσελόνα και ο Βάργκας της Βαλένθια.

Τι θέλει/Τι μπορεί:


Το προφίλ της Χιλής
Να διαψεύσει όσους θεωρούν ότι δεν έχει τύχη σε όμιλο με Ισπανία, Ολλανδία και Αυστραλία και να πάρει την πρόκριση για τους «16» αφήνοντας εκτός μία από τις δύο φιναλίστ του 2010.

Η αλήθεια είναι ότι η κλήρωση δεν την βοήθησε, ωστόσο έχει τουλάχιστον σύμμαχο το πρόγραμμα, καθώς αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα την Αυστραλία, έχοντας την ευκαιρία να πάρει από την πρώτη αγωνιστική θέση οδηγού στον όμιλο.

Η ομάδα του Σαμπάολι είναι εντυπωσιακή, παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και τρέχει συνεχώς έχοντας ένα δικό της μοναδικό στιλ που βέβαια εμπεριέχει και ρίσκα. Ωστόσο παρότι μπορεί να επιβάλει το ρυθμό της για 90 λεπτά, δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει τη νίκη, καθώς δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες, όμως υστερείται την παρουσία ενός αποτελεσματικού σέντερ φορ. Παράλληλα παρουσιάζει αρκετές φορές αμυντικά προβλήματα που σε επίπεδο Μουντιάλ συνήθως δεν συγχωρούνται…

Παρόλα αυτά, η Χιλή αναμένεται να αποτελέσει έναν αξιόλογο αντίπαλο στο 2ο όμιλο και έχει πιθανότητες να κάνει την έκπληξη (;) και να προκριθεί στους «16» την ώρα που η φετινή Ολλανδία έχει σημαντικές απουσίες και δεν φαίνεται να τρομάζει.

Το ρόστερ:


Τερματοφύλακες: Κλαούντιο Μπράβο (Ρεάλ Σοθιεδάδ), Τζόνι Ερέρα (Ουνιβερσιτάδ ντε Τσίλε), Κρίστοφερ Τοσέγι (Ουνιβερσιτάδ Κατόλικα).

Αμυντικοί: Γκάρι Μεδέλ (Κάρντιφ), Χοσέ Ρόχας (Ο’ Χίγκινς), Ευγένιο Μένα (Σάντος), Γκονσάλο Χάρα (Νότιγχαμ), Ίσλα (Γιουβέντους).

Μέσοι: Βιδάλ (Γιουβέντους), Ντίας (Βασιλεία), Σίλβα (Οσασούνα), Γκουτιέρες (Τβέντε), Φουενσαλίδα (Κόλο-Κόλο), Βαλδίβια (Παλμέιρας), Καρμόνα (Αταλάντα), Μποσεζούρ (Γουίγκαν), Αρανγκίς (Ιντερνασιονάλ), Αλμπορνός (Μάλμε).

Επιθετικοί: Σάντσες (Μπαρσελόνα), Βάργκας (Βαλένθια), Πινίγια (Κάλιαρι), Παρέδες (Κόλο-Κόλο), Ορεγιάνα (Θέλτα).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.