Το προφίλ της Αυστραλίας
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, το agones.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της «χώρας του καφέ». Γράφει ο Κώστας Καραγιαννόπουλος:Την πρόκριση σε τελική φάση Μουντιάλ για τέταρτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Αυστραλία η οποία σε όμιλο με Ισπανία, Ολλανδία και Χιλή θα προσπαθήσει να χαρεί τη συμμετοχή της στα γήπεδα της Βραζιλίας και να μην γίνει… σάκος του μποξ.
Ο ελληνικης καταγωγης Άγγελος Ποστέκογλου προτίμησε να δώσει τόπο στα νιάτα, καλώντας αρκετά νέα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο, με τους Μπρεσιάνο και Κέιχιλ να αποτελούν τους μοναδικούς αστέρες των «καγκουρό» από τη «χρυσή» γενιά του 2006.
Ιστορία στο θεσμό:
Στα γήπεδα της Γερμανίας, η Αυστραλία είχε περάσει ως δεύτερη από τον όμιλο της, νικώντας με 3-1 την Ιαπωνία και αφήνοντας εκτός την Κροατία μετά το ισόπαλο 2-2 της τελευταίας αγωνιστικής.
Στους «16» οι Αυστραλοί πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση, κρατώντας στο μηδέν την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Ιταλία η οποία πήρε τελικά τη νίκη στο 90+5’ χάρη σε πέναλτι του Τότι!
Στην πρώτη της εμφάνιση το 1974 αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, γνωρίζοντας δύο ήττες από Α. Γερμανούς (2-0) και Δ. Γερμανούς (3-0) ενώ απέσπασε ισοπαλία (0-0) με τη Χιλή.
Τρίτη και τελευταία μέχρι σήμερα συμμετοχή της ήταν στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής όπου βρέθηκε μια «ανάσα» στο να περάσει στους «16», χάνοντας στην ισοβαθμία τη δεύτερη θέση από την Γκάνα και η νίκη της την τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Σερβία (2-1) δεν είχε αντίκρισμα.
Πως βρέθηκε στη Βραζιλία:
Δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα στον 3ο προκριματικό γύρο όπου κατέβαλε την πρώτη θέση με 5-0-1 σε όμιλο με Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη και στον τελικό όμιλο τερμάτισε τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Ιαπωνία με απολογισμό 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και μία ήττα.
Μοναδική της ήττα ήταν αυτή με 2-1 στην έδρα της Ιορδανίας, την οποία ωστόσο κέρδισε με 4-0 στη ρεβάνς, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει την Ιαπωνία, με τις δύο ομάδες να έρχονται ισόπαλες 1-1 και στα δύο παιχνίδια.
Προπονητής:
Άγγελος Ποστέκογλου (48 ετών)
Αυτή θα είναι η πρώτη συμμετοχή του Ποστέκογλου σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον 48χρονο τεχνικό να είχε διατελέσει καθήκοντα τεχνικού για 7 χρόνια (2000-07) στον πάγκο της Εθνικής Ελπίδων της Αυστραλίας, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ταλέντων της χώρας.
Ο ίδιος πέρασε για ένα διάστημα από τα μέρη μας αναλαμβάνοντας την Παναχαϊκή το 2008, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Αυστραλία οδηγώντας την Μπρισμπέιν Ρόαρ σε δύο πρωταθλήματα (2011, 2012).
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα του στην Σάουθ Μέλμπουρν το 1996 κατακτώντας τα πρώτα του δύο πρωταθλήματα ως προπονητής (1998, 1999) αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ Ωκεανίας το 1999 με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2000 σε ένα ιστορικό παιχνίδι για την ομάδα που ιδρύθηκε από Έλληνες μετανάστες, παρά την ήττα της με το τιμητικό 2-0.
Παίκτες-κλειδιά:
Στον άξονα ξεχωρίζει ο μέσος της Κρίσταλ Πάλας Μάικλ Γέντινακ όπως και ο έμπειρος Μαρκ Μπρεσιάνο, με τους δύο άσους να ρυθμίζουν το τέμπο της ομάδας.
Στην επίθεση, μεγάλη απώλεια θεωρείται η απουσία του Τζος Κένεντι, με τον πρώτο σκόρερ της ομάδας στα προκριματικά με 5 γκολ να «κόβεται» λόγω τραυματισμού, ενώ εκτός έμειναν ακόμα ο αμυντικός της Ντιναμό Μόσχας, Λουκ Γουίλκσιρ αλλά και ο έμπειρος γκολκίπερ της Τσέλσι, Μαρκ Σβάρτσερ.
Τι θέλει/Τι μπορεί:
Μπορεί στα δύο προηγούμενα Μουντιάλ να είχε θετικότατη -για τις δυνατότητες της- παρουσία, ωστόσο σε όμιλο με Ισπανία, Ολλανδία και Χιλή το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την ομάδα του Ποστέκογλου η οποία δύσκολα θα κάνει τη ζημιά στις υπόλοιπες ομάδες του γκρουπ.
Τα «καγκουρό» θα τα δώσουν όλα στην πρεμιέρα απέναντι στην Χιλή και εφόσον καταφέρουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα, θα διεκδικήσουν χωρίς άγχος τις όποιες πιθανότητες που έχουν απέναντι σε Ισπανία και Ολλανδία.
Το ρόστερ:
Τερματοφύλακες: Μάθιου Ράιαν (Μπριζ), Μίτσελ Λάνγκερακ (Ντόρτμουντ), Γιουτζίν Γκαλέκοβιτς (Αντελαΐντ Γιουνάιτεντ)
Αμυντικοί: Τζέισον Ντέιβιντσον (Χεράκλες Αλμέλο), Μάθιου Σπιράνοβιτς (Γουέστερν Σίντνεϊ Γουόντερερς), Ιβάν Φράνιτς (Μπρισμπέιν Ρόουρ), Μπέιλι Ράιτ (Πρέστον), Ράιαν ΜακΓκόουαν (Σαντόνγκ Λουνένγκ), Άλεξ Γουίλκινσον (Τζεονμπούκ Χιουντάι Μότορς)
Μέσοι: Όλιβερ Μπόζανιτς (Λουκέρνη), Μαρκ Μπρεσιάνο (Αλ Γκαράφα), Τζέιμς Χόλαντ (Αούστρια Βιέννης), Μίλε Γέντινακ (Κρίσταλ Πάλας), Ματ ΜακΚέι (Μπρισμπέιν Ρόουρ), Μαρκ Μίλιγκαν (Μέλμπουρν Βίκτορι), Ντάριο Βίντοσιτς (Σιόν), Τζέιμς Τροΐσι (Αταλάντα), Μάσιμο Λουόνγκο (Σουίντον), Τόμι Όουρ (Ουτρέχτη)
Επιθετικοί: Τιμ Κέιχιλ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Μάθιου Λέκι (FSV Φρανκφούρτης), Μπεν Χάλοραν (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Άνταμ Τάγκαρτ (Νιούκαστλ Τζετς)