Stoixima στο ποδόσφαιρο

Στοίχημα Stoixima Live Scores

Παναθηναϊκός – Μπράγκα 0-1: Έχασε την πρόκριση, κέρδισε το χειροκρότημα (video)

Παναθηναϊκός – Μπράγκα 0-1: Έχασε την πρόκριση, κέρδισε το χειροκρότημα (video)

Συντάκτης: Κώστας Καραγιαννόπουλος
Κώστας Καραγιαννόπουλος
30/8/2023 00:04
Ο Παναθηναϊκός τα έδωσε όλα κόντρα στην Μπράγκα όμως δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες του και οι Πορτογάλοι με γκολ του Μπρούμα στην αντεπίθεση (83’) πήραν τη νίκη με 1-0 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αντί του «τριφυλλιού», που θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Χειροκρότημα από τον κόσμο που αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Το όνειρο της επιστροφής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη σεζόν 2010-11 «έσβησε» για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» τα έδωσαν όλα κόντρα στην Μπράγκα για να ανατρέψουν το εις βάρος 2-1 του πρώτου αγώνα στην Πορτογαλία, όμως δεν μπόρεσαν να βρουν το πολυπόθητο τέρμα και ένα «κρύο» γκολ από τους φιλοξενούμενους στην αντεπίθεση (83’) τους έδωσε τη νίκη (1-0) και το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε τέσσερις σημαντικές ευκαιρίες με το σκορ στο 0-0 για να πάρει το προβάδισμα και να υπερασπιστεί το σκορ του πρώτου αγώνα, όμως δεν κατάφερε να μετουσιώσει την κατοχή της σε γκολ. Η αρκετά διαβασμένη Μπράγκα κράτησε το μηδέν και «χτύπησε» στην κόντρα με τον Μπρούμα στο 83’ παίρνοντας αυτή το προβάδισμα. Οι γηπεδούχοι είχαν τρεις φάσεις αμέσως μετά το γκολ για να απαντήσουν άμεσα, όμως ούτε τότε κατάφεραν να σκοράρουν. Η αποβολή του Χουάνκαρ στο 90+1’ έβαλε τέλος στις όποιες ελπίδες τους για την υπέρβαση.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Μπράγκα να πανηγυρίζει την επιστροφή της στους ομίλους για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2012-13 και τον Παναθηναϊκό να συμβιβάζεται με τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ, όπου θα παίξει στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από μία επταετία. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος για το «τριφύλλι», που τρύπησε το ταβάνι του με την μεγάλη πρόκριση επί της Μαρσέιγ και έφτασε πολύ κοντά στο να βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους. Το εισιτήριο κρίθηκε στις λεπτομέρειες υπέρ των Πορτογάλων και αναμφίβολα αφήνει πικρή αίσθηση αλλά ο κόσμος που γέμισε τις εξέδρες του ΟΑΚΑ χειροκρότησε την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη της προσπάθεια από την αρχική της ευρωπαϊκής του πορείας το φετινό καλοκαίρι.

Το ματς:


Πως κατέβηκαν

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την ομάδα με 4-3-3 δίνοντας φανέλα βασικού σε Μπεράρντ και Ιωαννίδη. Κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Μπρινιόλι ενώ τετράδα της άμυνας από τα αριστερά προς απαρτίζονταν από τους Χουάνκαρ, Γεντβάι, Μάγκνουσον και Βαγιαννίδη. Η τριάδα στη μεσαία γραμμή αποτελούνταν από Ρούμπεν, Βιλένα και Μπερνάρντ, αριστερός εξτρέμ ήταν ο Μαντσίνι, δεξιός ο Παλάσιος και στη κορυφή ο Ιωαννίδης, που προτιμήθηκε αντί του Σπόραρ.

Σε δύο αλλαγές στο αρχικό σχήμα προχώρησε και ο Αρτούρ Ζόρζε, ο οποίος έβαλε τον Αντρέ Όρτα στη θέση του τραυματία Αλ Μουσράτι, ενώ άφησε στον πάγκο τον Πίτσι περνώντας στα άκρα τον Ντζαλό με στόχο να δώσει περισσότερη ταχύτητα στην ομάδα του. Συγκεκριμένα ο Ματέους βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια ενώ οι Μαρίν, Νιακατέ, Φόντε και Γκόμεζ ήταν η τετράδα της άμυνας από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ρικάρντο Όρτα, Αντρέ Όρτα και Καρβάλιο ήταν η τριάδα στα χαφ, Τζαλό, Μπρούμα οι δύο εξτρέμ και στην κορυφή ο Ρουίθ.

Την κατοχή ο Παναθηναϊκός, πίεση ψηλά από την Μπράγκα

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων από τα πρώτα λεπτά, με την Μπράγκα να πίεζε στο χτίσιμο επίθεσης του «τριφυλλιού», αρκετές φορές με σκληρά μαρκαρίσματα, ώστε να κλέψει μπάλες και να βγει στο τρανζίσιον. Το πρώτο τέταρτο κύλησε χωρίς κάτι αξιόλογο, με τους «πράσινους» να απειλούν για πρώτη φορά στο 16’ μ’ ένα σουτ του Βιλένα λίγο έξω από το ημικύκλιο το οποίο πέρασε αρκετά άουτ.

Δύο μεγάλες ευκαιρίες «καρμπόν» για τους «πράσινους»

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς προσπαθούσε να δημιουργήσει ρήγματα κυρίως από τη δεξιά πτέρυγα με Βαγιαννίδη και Παλάσιος, χάνοντας δύο τεράστιες ευκαιρίες για να προηγηθεί. Στο 17’ ο Παλάσιος έκανε το γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι αλλά ο Ιωαννίδης δεν μπόρεσε για εκατοστά να κάνει την προβολή και να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Στην εξέλιξη της φάσης ο Μαντσίνι βρέθηκε σε καλή θέση από τα πλάγια της περιοχής αλλά το πλασέ του δεν προβλημάτισε τον Ματέους.



Τέσσερα λεπτά μετά σε μία παρόμοια φάση, ο Παλάσιος έκανε νέο γύρισμα στο δεύτερο δοκάρι αλλά αυτή τη φορά ήταν ο Μαντσίνι αυτός που δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στην εστία.



Από μία μεγάλη επέμβαση για τους δύο γκολκίπερ

Η Μπράγκα απάντησε στο 31’ στις δύο κλασσικές φάσεις του Παναθηναϊκού. Ο Τζαλό έκλεψε τη μπάλα από τον Ρούμπεν, απέφυγε εξαιρετικά τα μαρκαρίσματα και έβγαλε σε θέση βολής τον Ρουίθ, ο οποίος όμως νικήθηκε στο τετ-α-τετ από τον Μπρινιόλι.



Στο τελευταίο κομμάτι ο Παναθηναϊκός αύξησε κι άλλο την πίεση του και στο 45’ είχε ακόμα μία κλασσική ευκαιρία για γκολ. Μετά από κόρνερ του Βιλένα, ο Ιωαννίδης πήρε την κεφαλιά, ο Βαγιαννίδης τη δεύτερη μέσα στη μικρή περιοχή αλλά ο Ματέους απέκρουσε εξ επαφής κρατώντας το μηδέν. Λίγο νωρίτερα ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή περνώντας στο ματς τον Σένκεφελντ αντί του Γεντβάι ο οποίος αποχώρησε με μυϊκό πρόβλημα.



Το πέναλτι που ζήτησε το «τριφύλλι» στο φινάλε του ημιχρόνου

Στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Μαντσίνι στην περιοχή όμως ο Ορσάτο έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι ενώ δεν ειδοποιήθηκε από το VAR



«Άγγιξε» το 1-0 ο Παλάσιος

Αναγκαστική αλλαγή στόπερ έκανε και η Μπράγκα, καθώς στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Νιακατέ δεν μπορούσε να συνεχίσει και έδωσε τη θέση του στον 20χρονο Σάτσι. Η πρώτη μεγάλη φάση στην επανάληψη ήρθε από τους «πράσινους» στο 54’ με τον Παλάσιος να φεύγει ταχύτατα από τα δεξιά και να επιχειρεί σουτ εντός περιοχής αλλά ο Ματέους το «έβγαλε» με το ένα χέρι. Η Μπράγκα απάντησε δύο λεπτά μετά με τον Τζαλό ο οποίος έκλεψε τη μπάλα από τον Βιλένα, συνέκλινε στην περιοχή αλλά το σουτ του μπλοκαρίστηκε από τον Μπρινιόλι.



Στο 61’ ο Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε διπλή αλλαγή περνώντας τον Σπόραρ αντί του Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης ενώ έβαλε και τον Αϊτόρ στη θέση του Παλάσιος. Από την πλευρά του ο Ζόρζε έκανε αλλαγή στον άξονα με τον Σαλασάρ αντί του Αντρέ Όρτα και άλλαξε και εξτρέμ με τον Πίτσι να αντικαθιστά τον Τζαλό που αποκόμισε και πρόβλημα τραυματισμού.

Ο Μαντσίνι που μετά την είσοδο του Αϊτόρ πήγε στη δεξιά πτέρυγα, «έφτιαξε» σημαντική στιγμή στο 67’ καθώς απέφυγε τα μαρκαρίσματα και έβγαλε εξαιρετικά στον Χουάνκαρ, ο οποίος έκανε το κοντρόλ στην περιοχή, απέφυγε τον Ρ. Όρτα αλλά το σουτ του έξω από τη μικρή περιοχή κόντραρε σε σώματα και η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο.



Ο Παναθηναϊκός κυκλοφορούσε με υπομονή τη μπάλα απέναντι σε μια Μπράγκα που δεν πίεζε τόσο ψηλά σε σχέση με το πρώτο μέρος, όμως δυσκολεύονταν να βρει διαδρόμους προς την περιοχή. Όποτε δε έχανε την κατοχή, αμύνονταν σωστά και είτε ανακτούσε τη μπάλα είτε υποχρέωνε τους Πορτογάλους σε λανθασμένες ενέργειες. Λίγο πριν το τελευταίο δεκάλεπτο (78’) ο Γιοβάνοβιτς «φρέσκαρε» τα χαφ βάζοντας τους Τζούρισιτς και Τσέριν αντί των Μπερνάρ και Ρούμπεν.

Η Μπράγκα τον «πλήγωσε» στην αντεπίθεση

Το ματς κρέμονταν σε μία κλωστή με τους «πράσινους» να μην είχαν τον τρόπο να απειλήσουν με αξιώσεις. Η Μπράγκα αμύνονταν σωστά και στο 83’ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της «παγώνοντας» το ΟΑΚΑ. Στο 84’ μετά από λάθος του Μάγκνουσον, ο Πίτσι έφυγε στην αντεπίθεση, έδωσε στον Όρτα, αυτός με την μία στον Μπρούμα και ο Πορτογάλος με πλασέ εντός περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.



Τρεις συνεχόμενες σε δύο λεπτά ο Παναθηναϊκός μετά το 0-1

Ο Παναθηναϊκός ήταν αναγκασμένος τα παίξει πλέον όλα για όλα καθώς χρειάζονταν πλέον δύο τέρματα και μέσα σε μικρό διάστημα έχασε τρεις μεγάλες φάσεις! Στο 85’ ο Σπόραρ κατέβασε με τη μπάλα και την έστρωσε στον Τζούρισιτς ο οποίος μόνος του από θέση βολής έστειλε τη μπάλα δίπλα από δοκάρι. Ένα λεπτό μετά οι αμυντικοί της Μπράγκα έκοψαν σωτήρια τον Σπόραρ προτού αυτός εκτελέσει από τη μικρή περιοχή, ενώ στην επόμενη φάση, η κεφαλιά του Σένκεφελντ μετά από κόρνερ πέρασε ελάχιστα άουτ.



Η αποβολή του Χουάνκαρ τελείωσε τα πάντα

Το 1-1 δεν ήρθε σε μία από αυτές τις τρεις φάσεις και στο 90+1’ τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για τους «πράσινους» καθώς ο Χουάνκαρ είδε δεύτερη κίτρινη για το φάουλ στον Μπανζά.

Η φάση αυτή αποτέλεσε και τη χαριστική βολή για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν είχε άλλα αποθέματα για να κυνηγήσει την ανατροπή. Μάλιστα στο 90+4’ χρειάστηκε μεγάλη επέμβαση του Μπρινιόλι με τα πόδια σε σουτ του Μπανζά για να αποφύγει ένα δεύτερο τέρμα. Το 1-0 υπέρ της Μπράγκα έμεινε ως το τέλος και οι Πορτογάλοι πανηγύρισαν την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με τους «πράσινους» να συνεχίζουν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.



Ένα πικρό βράδυ όπως εξελίχθηκε για τους δευτεραθλητές Ελλάδος, οι οποίοι τα έδωσαν όλα, έφτασαν στην πηγή αλλά δε γεύτηκαν το νέκταρ της πρόκρισης. Στο φινάλε του ματς, ο κόσμος του Παναθηναϊκού χειροκρότησε την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη σημερινή της προσπάθεια αλλά όλη την πορεία της ομάδας που ξεκίνησε από τις 25 Ιουλίου και της επέτρεψε να αγωνιστεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μετά από μία επταετία.
Παναθηναϊκός – Μπράγκα 0-1: Έχασε την πρόκριση, κέρδισε το χειροκρότημα (video)
Παναθηναϊκός – Μπράγκα 0-1: Έχασε την πρόκριση, κέρδισε το χειροκρότημα (video)


Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης, Γεντβάι (43’ Σένκεφελντ), Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Βιλένα, Ρούμπεν (78' Τσέριν), Μπερνάρ (78' Τζούριτσιτς), Παλάσιος (62' Αϊτόρ), Ιωαννίδης (62' Σπόραρ), Μαντσίνι.

Μπράγκα (Αρτούρ Ζόρζε): Ματέους, Γκόμες, Φόντε, Νιακατέ (49' λ.τ. Σάατσι), Μάριν, Αντρέ Όρτα (65' Πίτσι), Καρβάλιο, Ρικάρντο Όρτα, Μπρούμα (88' Ολιβέιρα), Αμπέλ Ρουίθ (88' Μπαντζά), Τζαλό (65' Σάλασαρ).

Σχόλιο:

Για τη συμμετοχή σας στη συζήτηση απαιτείται εγγραφή.