Μουντιάλ 2022 – Τυνησία: Με στόχο την παρθενική της πρόκριση στα νοκ-άουτ
Για δεύτερη σερί φορά η Τυνησία δίνει το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ, έχοντας ως μεγάλο στόχο την παρθενική της παρουσία στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης. Οι «αετοί της Καρχηδόνας» βρίσκονται στην 30η θέση στην κατάταξη της FIFA (3οι από τις Αφρικανικές) και με «όπλο» την αμυντική τους συνοχή θα προσπαθήσουν για την υπέρβαση.Πριν τέσσερα χρόνια τερμάτισε 3η στον όμιλο πίσω από Βέλγιο και Αγγλία, τις δύο ομάδες που έπαιξαν στον μικρό τελικό της διοργάνωσης. Πλέον για να περάσει στους «16» καλείται να αφήσει εκτός μια από τις Γαλλία και Δανία και καταλαβαίνει κανείς ότι το έργο της δεν είναι καθόλου εύκολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ευελπιστεί να συνεχιστεί η… κατάρα του παγκόσμιου πρωταθλητή, που θέλει την ομάδα που κατακτά το Μουντιάλ να αποχαιρετά νωρίς την επόμενη διοργάνωση, ώστε να πάρει τη θέση των «τρικολόρ» στα νοκ-άουτ.
Ιστορία στο θεσμό:
Δίνει για 6η φορά το «παρών» σε τελική φάση Μουντιάλ, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει περάσει ποτέ τη φάση των ομίλων, μετρώντας μόλις δύο νίκες σε 15 παιχνίδια. Αξιοσημείωτο ότι και οι δύο νίκες ήρθαν με ανατροπή στο σκορ.
Έκανε ντεμπούτο στη διοργάνωση στο Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή και μάλιστα κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι, νικώντας με 3-1 το Μεξικό. Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη αφρικανικής ομάδας σε Μουντιάλ. Στο επόμενο παιχνίδι «λύγισε με 1-0 από την ισχυρή Πολωνία και αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι, κρατώντας στο 0-0 την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δ. Γερμανία.
Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να εμφανιστεί ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δίνοντας το «παρών» σε τρεις σερί διοργανώσεις (1998, 2002, 2006) χωρίς να σημειώσει νίκη. Επανήλθε στο μεγάλο ραντεβού στο Μουντιάλ της Ρωσία το 2018, όπου ηττήθηκε από Αγγλία και Βέλγιο και πήρε νίκη γοήτρου επί του Παναμά (2-1) την τελευταία αγωνιστική στο ίσως πιο αντιεμπορικό παιχνίδι της διοργάνωσης.
Πως προκρίθηκε:
Απέκλεισε σε διπλούς αγώνες μπαράζ το Μάλι (1-0 εκτός, 0-0 εντός) χάρη σ’ ένα απίθανο αυτογκόλ της αντιπάλου της στο πρώτο παιχνίδι. Στη ρεβάνς στην έδρα της έπαιξε αρκετά προσεκτικά με στόχο να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ και το τελικό 0-0 της επέτρεψε να «σφραγίσει» την πρόκριση.
Για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο μπαράζ του Μαρτίου με το Μάλι χρειάστηκε να τερματίσει πρώτη στον 2ο όμιλο των προκριματικών της αφρικανικής Ηπείρου με Ισημερινή Γουϊνέα, Ζάμπια και Μαυριτανία. «Σφράγισε» την πρωτιά την τελευταία αγωνιστική με τη νίκη με 3-1 επί της Ζάμπια, τερματίζοντας έτσι στο +2 από την 2η Ισημερινή Γουϊνέα. Σε έξι παιχνίδια στη φάση των ομίλων σημείωσε 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, σκοράροντας 11 γκολ και δεχόμενη μόλις 2.
Προπονητής: Τζαλέλ Καντρί (50 ετών)
Βρίσκεται στην Εθνική ομάδα από τον Ιούνιο του 2021, αρχικά ως βοηθός προπονητή του Μοντχέρ Κεμπάιερ. Στις 30 Ιανουαρίου του 2022 ανέλαβε καθήκοντα ομοσπονδιακού τεχνικού αντικαθιστώντας τον Κεμπάιερ μετά τον αποκλεισμό της ομάδας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από την Μπουρκίνα Φάσο. Ήταν αυτός που καθοδήγησε την ομάδα στους δύο αγώνες μπαράζ με το Μάλι τον Μάρτιο και πανηγύρισε μαζί της την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ. Έτρεχε αήττητο επτά αγώνων σε φιλικά και επίσημα (5-2-0) πριν τη φιλική ήττα του Ιουνίου από την Βραζιλία με το βαρύ 5-1 στο Παρίσι.
Δεν έχει φανταχτερό βιογραφικό στην προπονητική του καριέρα και αυτή είναι η παρθενική του παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχε ξαναβρεθεί για μικρό διάστημα στον πάγκο της Τυνησίας ως βοηθός το 2013, ενώ έχει περάσει από ουκ ολίγους συλλόγους της Τυνησίας χωρίς να μακροημερεύσει και να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο.
Το καλοκαίρι κατέκτησε με την Τυνησία το φιλικό τουρνουά Κίριν Καπ επί ιαπωνικού εδάφους μετά από δύο νίκες με μηδέν παθητικό κόντρα σε Χιλή (2-0) και Ιαπωνία (3-0). Προπονητής με αμυντική φιλοσοφία, δίνοντας πρωταρχικό στόχο τη διαφύλαξη του μηδέν.
Το ρόστερ:
Οι περισσότεροι παίκτες που έδωσαν το «παρών» στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 βρίσκονται στην αποστολή για τη διοργάνωση του Κατάρ, αλλά από το 2019 έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ομοσπονδία για την προσέλκυση νέων παικτών διπλής υπηκοότητας, όπως οι Χάνιμπαλ Μεϊμπρί, Άισα Λαϊντουνί, Αλίς Μπεν Σλιμανί κ.α.
Ο αστέρας της ομάδας είναι ο Γιουσέφ Εμσακνί, ο οποίος ήταν ο μεγάλος απόντας στο Μουντιάλ του 2018 καθώς υπέστη ζημιά στους χιαστούς λίγους μήνες πριν τη διοργάνωση. «Η Τυνησία χωρίς τον Εμσακνί είναι σαν την Αργεντινή χωρίς τον Μέσι» είχε δηλώσει ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της ομάδας. Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός είναι από τα μεγάλα ονόματα του αφρικανικού ποδοσφαίρου αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς είχε μόνο ένα μικρό πέρασμα από την Ευρώπη με την Έουπεν το 2019, επιλέγοντας τους παχυλούς μισθούς που του προσφέρει η Αλ-Ντουχαίλ του Κατάρ.
Η δύναμη της ομάδας είναι στη μεσαία της γραμμή όπου δεσπόζει η παρουσία του αμυντικού μέσου της Κολωνίας, Ελιές Σκίρι. Δίπλα του σε ρόλο 8ριου αγωνίζεται κυρίως ο μέσος της Φερεντσβάρος, Άισα Λαϊντουνί, ενώ από πίσω υπάρχουν οι ανερχόμενοι αστέρες, ο 19χρονος Χάνιμπαλ Μεϊμπρί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο 21χρονος Αλίς Μπεν Σλιμανί της Μπρόντμπι.
Στην άμυνα, η ομάδα έχει δύο αξιόλογους μπακ, τον για πολλούς καλύτερο που αγωνίζεται σε αφρικανικούς συλλόγους, Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί) και τον πρώην του Ολυμπιακού, Μοχάμεντ Ντράγκερ (Λουκέρνη).Το πρόβλημα της ομάδας είναι στην επίθεση, καθώς όπως και στο Μουντιάλ του 2018 απουσιάζει η παρουσία ενός γκολτζή σέντερ φορ. Είναι ενδεικτικό ότι σε πολλά ματς αναλαμβάνει ρόλο «ψευτοεννιαριού» ο Γουαμπί Καζρί. Ο 31χρονος ταχυδύναμος μεσοεπιθετικός αγωνίζεται στην γαλλική Μονπελιέ και αποτελεί έναν από τους αστέρες της Τυνησίας, αλλά η πορεία του είναι πτωτική τα τελευταία χρόνια. Το ρόλο του βασικού σέντερ φορ έχει ο Σεϊφεντίν Τζαζίρι της Ζάμαλεκ ο οποίος μετράει 10 γκολ σε 29 συμμετοχές με το εθνόσημο αλλά δεν έχει αξιόλογα νούμερα σε διασυλλογικό επίπεδο.
Στόχος:
Ο στόχος της είναι να προκριθεί στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σε όμιλο με την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία, την ισχυρή Δανία και την Αυστραλία, οι πιθανότητες της μόνο εύκολες δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο την θέλει να καταλαμβάνει την 3η θέση. «Εάν δεν προκριθούμε στα νοκ-άουτ θα αποχωρήσω. Αν αποκλειστούμε στους ομίλους θα είναι αποτυχία για εμένα», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Καντρί.
Ουσιαστικά οι «αετοί της Καρχηδόνας» ποντάρουν σε νίκη επί της Αυστραλίας, που είναι η θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και παράλληλα να πάρουν βαθμό με μία από τις δύο ευρωπαϊκές ομάδες. Το γεγονός ότι παίζει με την Γαλλία την τελευταία αγωνιστική μπορεί να την ευνοήσει αν οι «τρικολόρ» έχουν κάνει το 2x2 και εμφανιστούν αδιάφοροι. Σίγουρα η πρόκριση στα νοκ-άουτ θεωρείται υπέρβαση, αλλά η αραβική ομάδα πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σύνολο που βασίζεται στην αμυντική της συνοχή και θα προσπαθήσει με συνταγή… Σιμεόνε να κάνει τη ζημιά σε Γάλλους ή Δανούς.
Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Αϊμέν Ματλουτί (Ετουάλ ντου Σαχέλ), Αϊμέν Νταμέν (Σφαξιέν), Μπεχίρ Μπεν Σαΐντ (Μοναστίρ), Μουέζ Χασέν (Κλαμπ Αφρικέν)
Αμυντικοί: Μπιλέλ Ιφά (Κουβέιτ), Μοντασάρ Ταλμπί (Λοριάν), Γιασίν Μεριά (Εσπεράνς), Ναντέρ Γκαντρί (Κλαμπ Αφρικέν), Ντίλαν Μπρον (Σαλερνιτάνα), Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Ντρέγκερ (Λουκέρνη), Γουαϊντί Κεχρίντα (Ατρόμητος), Αλί Αμπντί (Καέν)
Μέσοι: Χάνιμπαλ Μεϊμπρί (Μπέρμιγχαμ), Φεργιανί Σασί (Αλ-Ντουχαΐλ), Αϊσά Λαϊντουνί (Φερεντσβάρος), Μοχάμεντ Αλί Μπεν Ρομντάν (Εσπεράνς), Ελιές Σκιρί (Κολωνία), Γκαϊλέν Σααλαλί (Εσπεράνς)
Επιθετικοί: Γιουσέφ Εμσακνί (Αλ Αραμπί), Ισάμ Ζεμπαλί (Οντένσε), Βαχμπί Καζρί (Μονπελιέ), Ταχά Γιασίν Κενισί (Κουβέιτ), Σεϊφεντίν Τζαζιρί (Ζάμαλεκ), Ναϊμ Σιτί (Αλ-Ετιφάκ), Ανίς Μπεν Σλιμανί (Μπρόντμπι)
Το πρόγραμμα:
22 Νοεμβρίου: Δανία – Τυνησία, Αλ Ραγιάν
26 Νοεμβρίου: Τυνησία - Αυστραλία, Αλ Βάκρα
30 Νοεμβρίου: Τυνησία – Γαλλία, Αλ Ραγιάν